Szilasi László: Jó lenne szemérmetlen könyveket írni

Szilasi László: Jó lenne szemérmetlen könyveket írni

Szilasi László Tavaszi hadjárat című regényét az őszi Margón mutatták be, a szerzővel a kötet szerkesztője, Turi Tímea beszélgetett. Akkori beszámolónkat ITT olvashatjátok, most pedig a teljes beszélgetést visszahallgathatjátok. Kedvcsinálónak kiemeltünk néhány érdekes megállapítást.

ro | 2022. február 10. |
Szilasi László
Tavaszi hadjárat
Magvető, 2021, 336 oldal
-
  • Turi Tímea szemérmetlen könyvnek nevezte a Tavaszi hadjáratot, amelyben egyrészt sok az érzékiség, másrészt szemérmetlen módon nyúl a történelemhez, hiszen olyan dolgokra közelít rá, melyekre amúgy nem közelítenénk, és olyan dolgokat hagy ki, amelyek a történelemkönyvekben máskülönben fontosak. Szilasi László ezen a ponton megállapította, hogy jó lenne szemérmetlen könyveket írni.
  • A kötet két kisregényből áll: az Ostorod Mikes Kelemen emigrációjának utóéletéről szól, és a forradalom leverése után kezdődik a Koppantyú lovagjai. Turi Tímea megjegyezte, hogy ezeknek a történeteknek a centrumában úgy van jelen a ‘48-as forradalom, hogy tulajdonképpen nincs, amire a szerző hozzátette, hogy a harcokat már leírták elegen, ő csak a szőregi csatát építette bele, mert az volt fontos: „Úgy gondoltam, jó, hogy a háború hiányzik belőle”.
  • Mikes leveleiről azt mondta, hogy ez volt az első fiktív alkotás a magyar irodalomban: „Nagyon szeretem ezt a szöveget, és én tudok tiszteletet tanúsítani. És ezt a Mikest én nagyon szeretem és tisztelem.”
  • Ottliknak azt mondták, nincs elég léha könyv a magyar irodalomban, Szilasi pedig próbálta ezt a felelősségteljes léhaságot megvalósítani, ez indokolja a játékosságot a kötetben.
  • A kötetben szereplő receptek kapcsán elhangzott az is, hogy a hazaszeretet szép formája például az evés meg az ivás.

  • Szilasi amúgy a regénynek „a gazdag részét” írta meg először , azaz a második kisregényt, és utána nyomta elé a Rodostót, azaz az Ostorod című történetet.

A teljes beszélgetést itt tudjátok végighallgatni:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

A Tavaszi hadjárat című kötet bemutatóján Szilasi László mesélt valóság és fikció összemosódásáról, kérdéses történelmi igazságokról, és arról is, mi határozza meg az egy nemzetbe tartozást. 

...
Beleolvasó

Szilasi László könyvéből kiderül, hogyan lehet kapcsolatot, szerelmet, nemzetet építeni a nyelvből

A Tavaszi hadjárat Szilasi László új kötete két kisregényből áll. Az Ostorod című történet a rodostói emigrációban élők közösségéből indul, a Koppantyú lovagjai pedig egy szerelmi sokszögön keresztül ad panorámát a 19. századi magyar történelem válaszútjairól. Olvass bele a Tavaszi hadjáratba!

...
Nagy

Szilasi László: Fürdés a tóban [Képalá]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

Olvass!
...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak, ám olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. Olvass bele a Lányos apába!

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

Hírek
...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...
Zöld

Gillian Anderson mindent tudni akar a szexuális fantáziáidról

...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon