Szilasi László: Jó lenne szemérmetlen könyveket írni

Szilasi László: Jó lenne szemérmetlen könyveket írni

Szilasi László Tavaszi hadjárat című regényét az őszi Margón mutatták be, a szerzővel a kötet szerkesztője, Turi Tímea beszélgetett. Akkori beszámolónkat ITT olvashatjátok, most pedig a teljes beszélgetést visszahallgathatjátok. Kedvcsinálónak kiemeltünk néhány érdekes megállapítást.

ro | 2022. február 10. |
Szilasi László
Tavaszi hadjárat
Magvető, 2021, 336 oldal
-
  • Turi Tímea szemérmetlen könyvnek nevezte a Tavaszi hadjáratot, amelyben egyrészt sok az érzékiség, másrészt szemérmetlen módon nyúl a történelemhez, hiszen olyan dolgokra közelít rá, melyekre amúgy nem közelítenénk, és olyan dolgokat hagy ki, amelyek a történelemkönyvekben máskülönben fontosak. Szilasi László ezen a ponton megállapította, hogy jó lenne szemérmetlen könyveket írni.
  • A kötet két kisregényből áll: az Ostorod Mikes Kelemen emigrációjának utóéletéről szól, és a forradalom leverése után kezdődik a Koppantyú lovagjai. Turi Tímea megjegyezte, hogy ezeknek a történeteknek a centrumában úgy van jelen a ‘48-as forradalom, hogy tulajdonképpen nincs, amire a szerző hozzátette, hogy a harcokat már leírták elegen, ő csak a szőregi csatát építette bele, mert az volt fontos: „Úgy gondoltam, jó, hogy a háború hiányzik belőle”.
  • Mikes leveleiről azt mondta, hogy ez volt az első fiktív alkotás a magyar irodalomban: „Nagyon szeretem ezt a szöveget, és én tudok tiszteletet tanúsítani. És ezt a Mikest én nagyon szeretem és tisztelem.”
  • Ottliknak azt mondták, nincs elég léha könyv a magyar irodalomban, Szilasi pedig próbálta ezt a felelősségteljes léhaságot megvalósítani, ez indokolja a játékosságot a kötetben.
  • A kötetben szereplő receptek kapcsán elhangzott az is, hogy a hazaszeretet szép formája például az evés meg az ivás.

  • Szilasi amúgy a regénynek „a gazdag részét” írta meg először , azaz a második kisregényt, és utána nyomta elé a Rodostót, azaz az Ostorod című történetet.

A teljes beszélgetést itt tudjátok végighallgatni:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

A Tavaszi hadjárat című kötet bemutatóján Szilasi László mesélt valóság és fikció összemosódásáról, kérdéses történelmi igazságokról, és arról is, mi határozza meg az egy nemzetbe tartozást. 

...
Beleolvasó

Szilasi László könyvéből kiderül, hogyan lehet kapcsolatot, szerelmet, nemzetet építeni a nyelvből

A Tavaszi hadjárat Szilasi László új kötete két kisregényből áll. Az Ostorod című történet a rodostói emigrációban élők közösségéből indul, a Koppantyú lovagjai pedig egy szerelmi sokszögön keresztül ad panorámát a 19. századi magyar történelem válaszútjairól. Olvass bele a Tavaszi hadjáratba!

...
Nagy

Szilasi László: Fürdés a tóban [Képalá]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét