Szilasi László: Jó lenne szemérmetlen könyveket írni

Szilasi László: Jó lenne szemérmetlen könyveket írni

Szilasi László Tavaszi hadjárat című regényét az őszi Margón mutatták be, a szerzővel a kötet szerkesztője, Turi Tímea beszélgetett. Akkori beszámolónkat ITT olvashatjátok, most pedig a teljes beszélgetést visszahallgathatjátok. Kedvcsinálónak kiemeltünk néhány érdekes megállapítást.

ro | 2022. február 10. |
Szilasi László
Tavaszi hadjárat
Magvető, 2021, 336 oldal
-
  • Turi Tímea szemérmetlen könyvnek nevezte a Tavaszi hadjáratot, amelyben egyrészt sok az érzékiség, másrészt szemérmetlen módon nyúl a történelemhez, hiszen olyan dolgokra közelít rá, melyekre amúgy nem közelítenénk, és olyan dolgokat hagy ki, amelyek a történelemkönyvekben máskülönben fontosak. Szilasi László ezen a ponton megállapította, hogy jó lenne szemérmetlen könyveket írni.
  • A kötet két kisregényből áll: az Ostorod Mikes Kelemen emigrációjának utóéletéről szól, és a forradalom leverése után kezdődik a Koppantyú lovagjai. Turi Tímea megjegyezte, hogy ezeknek a történeteknek a centrumában úgy van jelen a ‘48-as forradalom, hogy tulajdonképpen nincs, amire a szerző hozzátette, hogy a harcokat már leírták elegen, ő csak a szőregi csatát építette bele, mert az volt fontos: „Úgy gondoltam, jó, hogy a háború hiányzik belőle”.
  • Mikes leveleiről azt mondta, hogy ez volt az első fiktív alkotás a magyar irodalomban: „Nagyon szeretem ezt a szöveget, és én tudok tiszteletet tanúsítani. És ezt a Mikest én nagyon szeretem és tisztelem.”
  • Ottliknak azt mondták, nincs elég léha könyv a magyar irodalomban, Szilasi pedig próbálta ezt a felelősségteljes léhaságot megvalósítani, ez indokolja a játékosságot a kötetben.
  • A kötetben szereplő receptek kapcsán elhangzott az is, hogy a hazaszeretet szép formája például az evés meg az ivás.

  • Szilasi amúgy a regénynek „a gazdag részét” írta meg először , azaz a második kisregényt, és utána nyomta elé a Rodostót, azaz az Ostorod című történetet.

A teljes beszélgetést itt tudjátok végighallgatni:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

A Tavaszi hadjárat című kötet bemutatóján Szilasi László mesélt valóság és fikció összemosódásáról, kérdéses történelmi igazságokról, és arról is, mi határozza meg az egy nemzetbe tartozást. 

...
Beleolvasó

Szilasi László könyvéből kiderül, hogyan lehet kapcsolatot, szerelmet, nemzetet építeni a nyelvből

A Tavaszi hadjárat Szilasi László új kötete két kisregényből áll. Az Ostorod című történet a rodostói emigrációban élők közösségéből indul, a Koppantyú lovagjai pedig egy szerelmi sokszögön keresztül ad panorámát a 19. századi magyar történelem válaszútjairól. Olvass bele a Tavaszi hadjáratba!

...
Nagy

Szilasi László: Fürdés a tóban [Képalá]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

Hírek
...
Hírek

Margócsy: Petőfi nem különleges, hanem normál jelenség a nagy magyar költők sorában

...
Hírek

Rangos elismerésben részesült Tolnai Ottó

...
Hírek

Amerikai költészeti díjat kapott Pál Dániel Levente

...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat