Nádas a halálról: Amíg itt vagyok, dolgozni fogok, nem tudok mást csinálni

Nádas a halálról: Amíg itt vagyok, dolgozni fogok, nem tudok mást csinálni

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány podcastsorozatában, a Nincs rá szóban ezúttal Nádas Péter volt Simonyi Balázs vendége - veszteségről, elmúlásról, halálról, halálközeliségről beszélgettek. Az interjú kétrészes, egyelőre az első rész elérhető - ebből szemezgettünk.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2023. április 03. |
 • A halál természetes jelenség, a halál és születés élménye Nádas szerint érdekes módon egybe is esik.
 • A legintimebb dolgok közé tartozik a viszonyulás a halálhoz; a félelem szabja meg az egyes emberek és a társadalmi csoportok viszonyát.
 • Nádas szerint Polcz Alaine-nál felkészültebb ember nem volt a halálra, és mégis nagyon nehezen halt meg. Ezzel összefüggésben úgy véli, ha valamire kíváncsi az ember, az növeli az életkedvét, ez történhetett Polcz Alaine-nal is: „Egzakt tudás utáni vágyában érdeklődött a halál iránt, ez tartotta tovább életben”. Nádas emlékeztetett arra, hogy Polcz Alaine-t a háború alatti sorozatos nemi erőszak nagyon közel vitte a halálközeliséghez, és ez a tragikus háborús élmény volt a kiindulópontja annak, hogy Polcz elkezdett a halál élményével foglalkozni (Polcz Alaine a háború alatti időszakról, a megpróbáltatásokról, az erőszakról az Asszony a fronton című emlékirataiban írt - a szerk.).
 • Nádas beszélt arról is, hogy a saját halálakor újraélte a születése élményét (ezt egyébként megírta a Saját halál című kötetében is, például így: „Halványan derengő, ismerős bordázatát nem tudtam elfelejteni. Mintha az erő egy finoman bordázott csőben ragadna magával. Elég gondolni rá, és ismét magával ragad. Időtlen és végtelen űr, amely a bordázatával körülfog, vezet a fény felé.” - a szerk.).
 • „Attól kezdve, hogy megszülettem, kezdek elmúlni,”

  mondja Nádas. Abban a pillanatban, amikor elmúlik, teszi hozzá, azt az élményt hozza elő segítségül a tudat - a legnagyobb segítséget, amit adhat -, hogy megmutatja a születést.
 • Nádas kikérte magának, hogy annak idején újjáélesztették: „Egész életemben arra vágytam, hogy végre halnék meg, miként tudnám ezt siettetni. Ez beteljesedik, és akkor ez a két barom, ez a két orvos visszahoznak, ahelyett, hogy hagynának békén”.
 • Ha valaki szakmányban lát el súlyos sérülteket (mint az orvosok, az ápolók), azzal súlyosan sérül, és ezt a sérülését valahová raknia kell, ehhez nem lehet hozzászokni, hiszen az ember empatikus lény.
 • Ugyanakkor Nádas úgy véli, a kórházi orvosoknak semmiféle fogalmuk sincs arról, mi az, hogy meghalni, hiszen mindezt technikai problémának fogják fel.
 • A szenvedés bizonyos mértéke érleli az embert, a szenvedés hiánya pedig infantilissá teszi. A kínzás destruáló fájdalom.
 • Az öngyilkossági késztetéséről is szót ejt Nádas, de hogy miért nem dobja el magától az életet, annak elmondása szerint két oka van. Egyrészt 

  az élet hatalma nagyobb hatalom

  („abba nincs jogom beleszólni, még ha a saját életemről van is szó”), másrészt nem hagy örökül másoknak lelkiismeret-furdalást. Magyarázatként Nádas hozzátette, hogy ez az élmény minden öngyilkos-hozzátartozónak sajátja, ami ráadásul nem múló lelkiismeret-furdalás.
 • Az elmúlásra utalva Nádas azt mondta, hogy gyakorlatilag már menetkésznek tekinti magát: „Amíg itt vagyok, dolgozni fogok, nem tudok mást csinálni.”
 • Nádas elmondta azt is, nem szeretne megjelölt sírban pihenni, az ismeretlen helyen való szétszóratás mellett döntött:

  „A jeltelenség mellett döntöttem”.

A teljes beszélgetést ITT lehet végighallgatni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Hírek

Nádas Péter öngyilkosságról és szerelemről is beszél a róla szóló új filmben

A Saját erdő című dokumentumfilmet Kárpáti György Mór rendezte, március végén mutatják be a mozikban. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből