Nádas a halálról: Amíg itt vagyok, dolgozni fogok, nem tudok mást csinálni

Nádas a halálról: Amíg itt vagyok, dolgozni fogok, nem tudok mást csinálni

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány podcastsorozatában, a Nincs rá szóban ezúttal Nádas Péter volt Simonyi Balázs vendége - veszteségről, elmúlásról, halálról, halálközeliségről beszélgettek. Az interjú kétrészes, egyelőre az első rész elérhető - ebből szemezgettünk.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2023. április 03. |
 • A halál természetes jelenség, a halál és születés élménye Nádas szerint érdekes módon egybe is esik.
 • A legintimebb dolgok közé tartozik a viszonyulás a halálhoz; a félelem szabja meg az egyes emberek és a társadalmi csoportok viszonyát.
 • Nádas szerint Polcz Alaine-nál felkészültebb ember nem volt a halálra, és mégis nagyon nehezen halt meg. Ezzel összefüggésben úgy véli, ha valamire kíváncsi az ember, az növeli az életkedvét, ez történhetett Polcz Alaine-nal is: „Egzakt tudás utáni vágyában érdeklődött a halál iránt, ez tartotta tovább életben”. Nádas emlékeztetett arra, hogy Polcz Alaine-t a háború alatti sorozatos nemi erőszak nagyon közel vitte a halálközeliséghez, és ez a tragikus háborús élmény volt a kiindulópontja annak, hogy Polcz elkezdett a halál élményével foglalkozni (Polcz Alaine a háború alatti időszakról, a megpróbáltatásokról, az erőszakról az Asszony a fronton című emlékirataiban írt - a szerk.).
 • Nádas beszélt arról is, hogy a saját halálakor újraélte a születése élményét (ezt egyébként megírta a Saját halál című kötetében is, például így: „Halványan derengő, ismerős bordázatát nem tudtam elfelejteni. Mintha az erő egy finoman bordázott csőben ragadna magával. Elég gondolni rá, és ismét magával ragad. Időtlen és végtelen űr, amely a bordázatával körülfog, vezet a fény felé.” - a szerk.).
 • „Attól kezdve, hogy megszülettem, kezdek elmúlni,”

  mondja Nádas. Abban a pillanatban, amikor elmúlik, teszi hozzá, azt az élményt hozza elő segítségül a tudat - a legnagyobb segítséget, amit adhat -, hogy megmutatja a születést.
 • Nádas kikérte magának, hogy annak idején újjáélesztették: „Egész életemben arra vágytam, hogy végre halnék meg, miként tudnám ezt siettetni. Ez beteljesedik, és akkor ez a két barom, ez a két orvos visszahoznak, ahelyett, hogy hagynának békén”.
 • Ha valaki szakmányban lát el súlyos sérülteket (mint az orvosok, az ápolók), azzal súlyosan sérül, és ezt a sérülését valahová raknia kell, ehhez nem lehet hozzászokni, hiszen az ember empatikus lény.
 • Ugyanakkor Nádas úgy véli, a kórházi orvosoknak semmiféle fogalmuk sincs arról, mi az, hogy meghalni, hiszen mindezt technikai problémának fogják fel.
 • A szenvedés bizonyos mértéke érleli az embert, a szenvedés hiánya pedig infantilissá teszi. A kínzás destruáló fájdalom.
 • Az öngyilkossági késztetéséről is szót ejt Nádas, de hogy miért nem dobja el magától az életet, annak elmondása szerint két oka van. Egyrészt 

  az élet hatalma nagyobb hatalom

  („abba nincs jogom beleszólni, még ha a saját életemről van is szó”), másrészt nem hagy örökül másoknak lelkiismeret-furdalást. Magyarázatként Nádas hozzátette, hogy ez az élmény minden öngyilkos-hozzátartozónak sajátja, ami ráadásul nem múló lelkiismeret-furdalás.
 • Az elmúlásra utalva Nádas azt mondta, hogy gyakorlatilag már menetkésznek tekinti magát: „Amíg itt vagyok, dolgozni fogok, nem tudok mást csinálni.”
 • Nádas elmondta azt is, nem szeretne megjelölt sírban pihenni, az ismeretlen helyen való szétszóratás mellett döntött:

  „A jeltelenség mellett döntöttem”.

A teljes beszélgetést ITT lehet végighallgatni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Hírek

Nádas Péter öngyilkosságról és szerelemről is beszél a róla szóló új filmben

A Saját erdő című dokumentumfilmet Kárpáti György Mór rendezte, március végén mutatják be a mozikban. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

...
Hírek

Az úttörő CIA-ügynök szerint a Bond-filmek borzasztóan ábrázolják a női kémeket

Jonna Mendez önéletrajzában megírta, milyen volt 27 évig titkosügynökként dolgozni és nőként feljebb jutni a ranglétrán, de a Bond-filmek és Hollywood is megkapta a magáét.

...
Nagy

Fehér Renátó: Holdosinál a szégyen leginkább viaskodás [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Fehér Renátó Holdosi József egyik regényéről írt.

...
Nagy

5 könyv, amit valószínűleg nem olvastál, mégis azt mondod, hogy igen

Vannak könyvek, melyek egyebek mellett arról is híresek, hogy sokkal többen vannak, akik úgy tesznek, mintha olvasták volna őket, mint amennyien valójában olvasták. Nézd meg, melyik az az öt, ami egész biztosan közöttük van. 

...
Nagy

Judith Butler: A gender kifejezést világszerte a félelemkeltés eszközeként használják

A genderelmélet egyik megalkotója, Judith Butler eredeti, nagy hatású könyve után 34 évvel újra a genderről írt, ám ezúttal azt vizsgálja, mi lett ebből a kifejezésből olyanok keze között, akik szerint társadalmilag konstruált nemekről beszélni veszélyes.

...
Nagy

Amber Smith bátran ír a traumáról, ami felszabdal egy lányt

Amber Smith debütáló könyve, az Amilyen akkor voltam a nemi erőszak traumájáról ír szívszorító pontossággal.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

Hírek
...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Bridgerton 3. évadában egy váratlan szerelmi szál borzolja a kedélyeket

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát