A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

A hazugság tézisei, Moskát Anita elbeszéléskötete volt a Ms. Columbo olvas ötödik adásának témája. A SZÍN és Goethe Intézet podcastsorozatában kritikusok vitatják meg kortárs német és magyar női szerzők könyveit. A könyvről Forgách Kinga, Lapis József és Kállay Eszter beszélgetett. A beszélgetésben előkerült az, hogy a regények után a kisebb prózai forma milyen kihívások elé állítja az írót, szó esett a hazugság és igazság kérdésköréről a fake news korában, a fantasy és sci-fi zsáner lehetőségeiről, a társadalmi problémák megjelenítéséről és a virtualitás jelenünket és jövőnket átszövő hatásáról.

Fotó: Valuska Gábor

Lapis József | 2022. június 21. |
MOSKÁT ANITA
A hazugság tézisei
Gabo, 2022, 392 oldal
-

A hazugság tézisei a szerző negyedik könyve – három regény után jelentkezett egy olyan kötettel, amelyben novellák és egy kisregény kapott helyett. A különböző írások nagyon markáns ötletekkel dolgoznak, új és új világokat kísérelnek meg fölépíteni, s a rövidebb szövegek esetén merülhet föl hiányérzet is az építkezés teljességét illetően. A novellák erőteljes tétjei között olyan társadalmi kérdések vannak, mint a bolygót fenyegető ökokritikai válság, a diktatorikus hatalmi viszonyok, a szegényebb régiókat kihasználó jóléti társadalmak felelőssége, valamint a családi intimitás bonyolultsága, a szülő–gyermek kapcsolat nehézségei.

Forgách Kinga elmondta, hogy Moskát Anita komplex világokat épít fel saját szabályrendszerekkel, és írásai rendkívüli módon be tudják vonni az olvasót, és ebben a novellák nyelvének is hatalmas szerepe van. Kállay Eszter a létező társadalmi problémák megjelenítését méltatja az elképzelt világokban; elsősorban a Fekete monitor és a Szerződési szabadság című írásokat emelte ki, hangsúlyozva a karakterek erős és hiteles érzelmi motivációt, elsősorban a szülő–gyerek kapcsolatokban. Hiányérzetként az merült föl, hogy az ötletek kibontása a rövidebb szövegekben nem feltétlenül mindig kielégítő.

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után
Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

Hiába látjuk már a kizsákmányoló életmódunk következményeit, magunktól nem fogunk lemondani a privilégiumainkról, véli Moskát Anita, aki három évvel a Zsoldos Péter-díjat elnyert Irha és bőr (cikkünk itt) után új kötettel jelentkezik. A hazugság téziseibe a korábban már megjelent és új novellák mellé egy friss kisregény is belefért, a könyvet pedig majd a Margón mutatja be. Interjúnkban beszélgettünk vele hazugság és valóság kapcsolatáról, az agresszor nézőpontról, a közéleti témák felbukkanásáról a történeteiben, és hogy miért olyan hangsúlyos nála, hogy mindennek ára van. Mesélt a saját súlyos kiégéséről is, és arról, hogyan tudott visszatérni az íráshoz.

Fotók: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Részletesebben beszéltek a lapozgatós könyvek szerkezetét felelevenítő, a céges kiégést tárgyaló Fekete monitorról, a bántalmazás kérdését középpontba helyező Négyszemköztről, a hazugságokra épülő világot bemutató Mesterhazugságról, az elnyomó hatalomgyakorlás lehetőségeit etikailag is vizsgáló Szerződési szabadságról, valamint a Gumicukorszívről, amelyben a virtuális valóság problémaköre és a gyász megélése kerül kapcsolatba.

A Ms. Columbo Olvas a Goethe Intézet és a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma (SZÍN) podcast-sorozata, amelyben kritikusok vitatják meg kortárs német és magyar női szerzők könyveit.

Kutatások szerint a női szerzők könyveiről szóló kritikák a mai napig jelentősen alulreprezentáltak a férfiak műveinek értő elemzéséhez képest. Ha szó esik a műveikről, akkor is főként nők beszélnek róluk. A sorozat célja, hogy javítson ezen az aránytalanságon, és felhívja a figyelmet a német és a magyar női szerzők munkáira.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...
Podcast

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

Borda Réka első regénye, az Égig érő csalán volt a Ms. Columbo Olvas harmadik adásának témája. A beszélgetésben szóba kerültek a regényben tematizált transzgenerációs traumák, a visszatérő növény-és állatmetaforák, és irodalomterápiás szempontok is megjelentek. 

...
Podcast

Terézia Mora a techbuborék magányát írta meg [Ms. Columbo Olvas]

Idén újra megjelent magyarul Terézia Mora Darius Kopp-trilógiája, amely annak ellenére, hogy több mint egy évtizede adták ki először, húsbavágóan aktuálisnak érződik. A Ms. Columbo Olvas legújabb adásában a trilógia első kötete, Az egyetlen ember a kontinensen volt a téma. Podcast. 

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Polc

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...
Jó szívvel ajánljuk
Zöld
A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón
...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Beporzásról, kaptárokról, vándorméhészetről, jövőbeli pesszimista forgatókönyvekről beszélget Litkai Gergely vendégével, Bihaly Áron ökológussal, aki segít megérteni a méhek szerepét az életünkben.