A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

A hazugság tézisei, Moskát Anita elbeszéléskötete volt a Ms. Columbo olvas ötödik adásának témája. A SZÍN és Goethe Intézet podcastsorozatában kritikusok vitatják meg kortárs német és magyar női szerzők könyveit. A könyvről Forgách Kinga, Lapis József és Kállay Eszter beszélgetett. A beszélgetésben előkerült az, hogy a regények után a kisebb prózai forma milyen kihívások elé állítja az írót, szó esett a hazugság és igazság kérdésköréről a fake news korában, a fantasy és sci-fi zsáner lehetőségeiről, a társadalmi problémák megjelenítéséről és a virtualitás jelenünket és jövőnket átszövő hatásáról.

Fotó: Valuska Gábor

Lapis József | 2022. június 21. |
MOSKÁT ANITA
A hazugság tézisei
Gabo, 2022, 392 oldal
-

A hazugság tézisei a szerző negyedik könyve – három regény után jelentkezett egy olyan kötettel, amelyben novellák és egy kisregény kapott helyett. A különböző írások nagyon markáns ötletekkel dolgoznak, új és új világokat kísérelnek meg fölépíteni, s a rövidebb szövegek esetén merülhet föl hiányérzet is az építkezés teljességét illetően. A novellák erőteljes tétjei között olyan társadalmi kérdések vannak, mint a bolygót fenyegető ökokritikai válság, a diktatorikus hatalmi viszonyok, a szegényebb régiókat kihasználó jóléti társadalmak felelőssége, valamint a családi intimitás bonyolultsága, a szülő–gyermek kapcsolat nehézségei.

Forgách Kinga elmondta, hogy Moskát Anita komplex világokat épít fel saját szabályrendszerekkel, és írásai rendkívüli módon be tudják vonni az olvasót, és ebben a novellák nyelvének is hatalmas szerepe van. Kállay Eszter a létező társadalmi problémák megjelenítését méltatja az elképzelt világokban; elsősorban a Fekete monitor és a Szerződési szabadság című írásokat emelte ki, hangsúlyozva a karakterek erős és hiteles érzelmi motivációt, elsősorban a szülő–gyerek kapcsolatokban. Hiányérzetként az merült föl, hogy az ötletek kibontása a rövidebb szövegekben nem feltétlenül mindig kielégítő.

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után
Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

Hiába látjuk már a kizsákmányoló életmódunk következményeit, magunktól nem fogunk lemondani a privilégiumainkról, véli Moskát Anita, aki három évvel a Zsoldos Péter-díjat elnyert Irha és bőr (cikkünk itt) után új kötettel jelentkezik. A hazugság téziseibe a korábban már megjelent és új novellák mellé egy friss kisregény is belefért, a könyvet pedig majd a Margón mutatja be. Interjúnkban beszélgettünk vele hazugság és valóság kapcsolatáról, az agresszor nézőpontról, a közéleti témák felbukkanásáról a történeteiben, és hogy miért olyan hangsúlyos nála, hogy mindennek ára van. Mesélt a saját súlyos kiégéséről is, és arról, hogyan tudott visszatérni az íráshoz.

Fotók: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Részletesebben beszéltek a lapozgatós könyvek szerkezetét felelevenítő, a céges kiégést tárgyaló Fekete monitorról, a bántalmazás kérdését középpontba helyező Négyszemköztről, a hazugságokra épülő világot bemutató Mesterhazugságról, az elnyomó hatalomgyakorlás lehetőségeit etikailag is vizsgáló Szerződési szabadságról, valamint a Gumicukorszívről, amelyben a virtuális valóság problémaköre és a gyász megélése kerül kapcsolatba.

A Ms. Columbo Olvas a Goethe Intézet és a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma (SZÍN) podcast-sorozata, amelyben kritikusok vitatják meg kortárs német és magyar női szerzők könyveit.

Kutatások szerint a női szerzők könyveiről szóló kritikák a mai napig jelentősen alulreprezentáltak a férfiak műveinek értő elemzéséhez képest. Ha szó esik a műveikről, akkor is főként nők beszélnek róluk. A sorozat célja, hogy javítson ezen az aránytalanságon, és felhívja a figyelmet a német és a magyar női szerzők munkáira.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...
Podcast

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

Borda Réka első regénye, az Égig érő csalán volt a Ms. Columbo Olvas harmadik adásának témája. A beszélgetésben szóba kerültek a regényben tematizált transzgenerációs traumák, a visszatérő növény-és állatmetaforák, és irodalomterápiás szempontok is megjelentek. 

...
Podcast

Terézia Mora a techbuborék magányát írta meg [Ms. Columbo Olvas]

Idén újra megjelent magyarul Terézia Mora Darius Kopp-trilógiája, amely annak ellenére, hogy több mint egy évtizede adták ki először, húsbavágóan aktuálisnak érződik. A Ms. Columbo Olvas legújabb adásában a trilógia első kötete, Az egyetlen ember a kontinensen volt a téma. Podcast. 

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...
Jó szívvel ajánljuk
Zöld
A Jövő Minisztériuma menti meg a klímakatasztrófától a Földet
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve.