Hogyan tudunk védekezni a kiégés kultúrája ellen? [PODCAST]

Hogyan tudunk védekezni a kiégés kultúrája ellen? [PODCAST]

A kiégés témájáról beszélgettünk a Könyves Magazin podcastjében Anne Helen Petersen Jöttünk, láttunk, elegünk van című könyve nyomán. Körbejártuk a kérdést, hogy az oktatási rendszer, a munkahelyek megváltozása és a technológia átalakulása, hogyan termelt ki egy olyan munkamániás generációt, amelyik képes addig hajszolni magát, amíg a totális kimerültség szélére nem jut. Beszéltünk arról, hogyan lehet felismerni a kiégést, mik a legfőbb tünetei és felmerült az a kérdés is, hogy vajon kell-e küzdeni a kiégés kultúrája ellen vagy egyszerűen meg kell tanulni együtt élni vele. A legfontosabb gondolatokat pontokba szedtük:

fk | 2021. december 15. |

 • A WHO úgy definiálta a kiégést, amikor két éve hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítették, hogy egy olyan szindrómáról van szó, amit a krónikus munkahelyi stressz okoz. Anne Helen Petersen ezt a könyvben kiegészíti, ő azt mondja, hogy a kiégés tulajdonképpen azt jelenti, hogy az ember még akkor is folytatja a munkát, amikor fizikailag és mentálisan már régen kimerült, tehát ez egy hosszútávú túlhajszoltságot jelent.
ANNE HELEN PETERSEN
Jöttünk, láttunk, elegünk van - A fiatal felnőttek és a kiégés
Ford.: Tóth Enikő Mária, Athenaeum, 2021, 384 oldal
-
 • Sándor Anna arról beszélt, hogy fontos megkülönböztetni a kiégést a depressziótól. A kiégés ugyanis elsősorban arra az időszakra koncentrálódik, amikor dolgozni kell, míg, ha az ember kikapcsolódik, azt tudja élvezni. A depresszió ezzel szemben folyamatosan áthatja a napokat.
 • A kiégés jelei között említette ezt a fajta hullámzó állapotot, a fásultságot, valamint az önkizsákmányolás spirális körét: az ember ilyenkor egyre kevésbé hatékony, emiatt egyre jobban hajtja magát, egyre fáradtabb, emiatt egyre többet hibázik és ezért még jobban hajtja magát. Több tényező ilyenkor egyszerre van jelen, egyrészt a belülről fakadó extrém elvásárok, másrészt az olyan munkahelyek, ahol teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak vagy nem adnak visszajelzést.
 • Valuska László amellett érvelt, hogy a kiégés szinte mindenkit érint. Szerinte az a súlyos, hogy ez természetes dologgá vált, sokan küzdenek vele. Egyénileg folyamatosan foglalkozni kell azzal, hogy az ember hogyan motiválja magát és hogyan dolgozza fel a problémáit. A kiégés viszont időnként szükségszerűen jelentkezik. 

A fiatal felnőttek kiégtek és ez óriási baj az egész társadalom számára
A fiatal felnőttek kiégtek és ez óriási baj az egész társadalom számára

Érezted már úgy, hogy az életed tennivalók listájából áll, amelynek sosem érsz a végére? Elő szokott fordulni, hogy a munkád miatt nem marad semmi szabadidőd? Megesik, hogy a nap végére olyan kimerült vagy, hogy semmire sincs energiád? Volt már olyan, hogy elmentél nyaralni, de utána mégsem érezted úgy, mintha kipihented volna magad? Ha a kérdésekre igen a válaszod, lehet, hogy te is egy népbetegségben szenvedsz, amelynek a neve: kiégés. Az önkizsigerelés és a túlhajszoltság okozta depresszióhoz hasonló fásult állapot ma rengeteg embert érint és részben ez az oka számos más társadalmi problémának, köztük a közösségi hálók felbomlásának, az elmagányosodásnak vagy a gyerekvállalási kedv csökkenésének. Ennek a jelenségnek a hátteréről írt könyvet Anne Helen Petersen Jöttünk, láttunk, elegünk van címmel.

Tovább olvasok

 • A munka és a magánélet határai elmosódtak és ennek sokszor súlyos ára van a magánéleti oldalon. Petersen könyve alapján ez az egyik fő oka a kiégésnek. A rugalmas munkaidő, amiről azt gondoljuk, hogy jó, valójában azt jelenti, hogy sosincs vége a munkaidőnek. 
 • Az a szempont is megváltozott az utóbbi időben, hogy azért dolgozunk, hogy megéljünk. Eljött a munkának egy újfajta értelmezése, miszerint abból kéne megélni, amit szeretünk csinálni, ez pedig magával rántotta azt, hogy ezek a határok elmosódnak. Ráadásul a munka is átalakult, a legtöbben projektalapon dolgoznak.
 • Sokszor, amikor az ember eljut egy mélypontig a kiégésben, nem tud már kreatív energiát belefektetni semmibe. Ilyenkor nem bírunk már befogadni semmi értelmeset, se olvasni, se egy filmet megnézni, az egyetlen dolog, amit az ember tenni tud, hogy elengedi a dolgait. Ilyenkor jönnek az értelmetlen Netflix-darálások és egyebek.
 • Ez lehet tanulságos tapasztalat arra nézve, hogy mennyi ingert és információt bír befogadni az ember. A tudatos elengedés és a helyzet felismerése ilyenkor jó első lépésnek, ugyanakkor nem ez a legjobb megoldás, mert az már önmagában rossz, ha az ember idáig eljut. Petersen a könyvben ezt a jelenséget ügyintézési paralízisnek hívja, ez olyan állapot, amikor az ember már semmit nem tud a tennivaló-listájáról elintézni, csak kifekszik és nem csinál semmi értelmeset.
 • A kiégésnek vannak társadalmi következményei: a fiatal felnőtteknél például kimutatható, hogy sokkal kevesebb barátjuk van, kevesebbet randiznak, ritkábban élnek nemi életet, nehezebben vállalnak gyereket. Az élet olyan területein, amihez valóságos kapcsolatok kellenek, és amik a munkán kívül esnek, sokkal nehezebben lépnek előre.

Milyen okok állnak az Y generáció kiégésének hátterében?
Milyen okok állnak az Y generáció kiégésének hátterében?

Mi áll a fiatal felnőttek kiégésének hátterében? Miben más az Y generáció helyzete, mint a korábbi nemzedékeké? Ezekre a kérdésekre ad választ Anne Helen Petersen Jöttünk, láttunk, elegünk van című sikerkönyve, amely a milleniálok fásultságának okait kutatja. Olvass bele!

Tovább olvasok

 • Felmerült a kérdés, hogy meg kell-e tanulni együtt élni a kiégéssel. Valuska László amellett érvelt, hogy igen. Amit az ember tehet, hogy minél jobban megtervezi a munkáját és hogy időnként kiszakadjon, elmenjen pihenni, vagyis folyamatosan kell keresni azokat a pontokat, ahol újratöltődhetünk.
 • Petersen könyve szerint nem beletörődni kell a helyzetbe, hanem rendszerszintű változásokra van szükség, hiszen a jelenlegi nagyon sok embernek rossz mentálisan, fizikailag és az életminőséget tekintve. Új társadalmi szerződésre van szükség, amelyben határokat szabunk a munkának és a kizsákmányolásnak. 
 • A gazdasági válság után megváltoztak a munkahelyek, ezt a szerző „repedező munkahelyeknek” hívja a könyvben. Egyre kevesebben állnak alkalmazásban és sokkal több a szabadúszó, egyéni vállalkozó és a projektalapon dolgozó ember, ami az anyagi kiszolgáltatottság és a biztonság hiánya miatt egyenes út az önkizsigereléshez.
 • A covid sokat rontott a helyzeten, home office-ban sokkal nehezebb meghúzni a határokat a munka és a magánélet között, még tovább nőtt az elszigetelődés, többet dolgozunk, mint előtte, sokkal kevesebb inger ér, ezért még tudatosabbnak kell lenni. 
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Kiégés: együttéljünk vele vagy küzdjünk ellene? [podcast]

Hogyan lehet felismerni a kiégést, mik a legfőbb tünetei? Kell-e küzdeni a kiégés kultúrája ellen vagy meg kell tanulni együtt élni vele? A Könyves Magazin podcastjében Anne Helen Petersen Jöttünk, láttunk, elegünk van című könyve nyomán beszéltük át a témát.

...
Beleolvasó

Milyen okok állnak az Y generáció kiégésének hátterében?

Mi áll a fiatal felnőttek kiégésének hátterében? Anne Helen Petersen Jöttünk, láttunk, elegünk van című sikerkkönyve a milleniálok fásultságának okait kutatja. Olvass bele!

...
Nagy

A fiatal felnőttek kiégtek és ez óriási baj az egész társadalom számára

Anne Helen Petersen 2019-ben írt egy cikket arról, hogy a milleniálokból „kiégett generáció” lett. Az írásnak óriási hatása lett, a szerző ezért újabb kutatásokat alapul vévé könyvet írt a témáról. A Jöttünk, láttunk, elegünk van – A fiatal felnőttek és a kiégés nagyon alapos és elgondolkodtató munka lett, amely rendszerszintű társadalmi problémákra világít rá, kezdve a munkahelyek megváltozásától az internet hatásain át egészen a gyerekvállalási kedv csökkenéséig. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez
...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.