F. Várkonyi Zsuzsa: Az orvosi diploma nem tesz igazi gyógyítóvá

F. Várkonyi Zsuzsa: Az orvosi diploma nem tesz igazi gyógyítóvá

F. Várkonyi Zsuzsa Béke volt című, az Open Books gondozásában megjelent könyvét az őszi Margón mutatták be, a szerzőt Harsányi Bence kérdezte. Most az egész beszélgetést meghallgathatod.

Nyitókép: Kováts Zsófi

vn | 2023. december 13. |

A Férfiidők lányregényében kislányként megismert Klára immár felnőtt nő, aki megküzdött démonaival, szeretettel őrzi pótapja, Aldó emlékét, szakfordítóként dolgozik, és kézben tartja az életét. Az orvos Zoltán traumatikus válás után harcol fia láthatásáért, eközben az aranyszívű Julis néni gondoskodik róla, akire egyre inkább egyfajta pótnagymamaként tekint.

Miután Klára és Zoltán egy véletlennek köszönhetően megismerkednek, szinte azonnal érzik, hogy az életben egyszer adódó lehetőséget jelent számukra a másik. Klárában azonban győz a hideg racionalitás, és a kettejük közti korkülönbség miatt „visszaadja Zoltán szabadságát” – megfosztva őt a boldogságtól, amiről azt hitte, végre megtalálta.

Hogyan alakul a két, látszólag össze nem illő ember és családjaik sorsa a hetvenes évek Budapestjén?

Mekkora bátorság kell, hogy elfogadjuk önmagunk vágyait és gyarlóságait, és hiteles életet élhessünk? Mit adhat egymásnak két ember szerelmesként, barátként, családtagként? Hol rejlik a boldogság kulcsa: a másikban vagy önmagunkban?

F. Várkonyi Zsuzsa
Béke volt
Open Books, 2023, 349 oldal
-

„Ez a könyv a valóságról szól. Egy valóságról. Arról, hogyan lehet túljutni az élet akár nagyon nehéz indulásán, hogyan lehet magunkévá tenni az innen-onnan összeszedhető szép életmintákat, és felvállalni sérülékenységünket egy biztonságot adó szeretetkapcsolatban. Vendégségbe hívom az olvasót egy bonyolult családba, ahol bőven vannak kioldásra váró csomók.” – írja a Béke volt fülszövegében F. Várkonyi Zsuzsa, akivel Harsányi Bence beszélgetett a Margó Fesztiválon.

A könyvbemutatón kiderült, hogy bár az eddig megjelent kötetei között a pszichológiai és az irodalmi művek aránya 80-20 százalék,

a szerző nemigen tudja elválasztani magában az írót és a pszichológust.

F. Várkonyi Zsuzsa úgy fogalmazott, a Béke volt fejezeteiben egy „átlagos, normális család” mindennapjait ismerheti meg az olvasó, miközben jó pár pszichológiai sémára is rábukkanhatunk. A szerző hangsúlyozta, hogy hisz a karmikus kapcsolatokban, amiket nem tudunk megmagyarázni racionálisan ‒ egy ilyennel a könyvben is találkozhatunk.

F. Várkonyi Zsuzsa: Emléket állítottam azoknak, akik egyenes gerinccel csinálták ezt végig
F. Várkonyi Zsuzsa: Emléket állítottam azoknak, akik egyenes gerinccel csinálták ezt végig

Az Oscar-díjra jelölt Akik maradtak című film F. Várkonyi Zsuzsa író-pszichológus Férfiidők lányregénye című kötetét dolgozta fel, amely eredetileg 2004-ben jelent meg, az adaptáció pedig ismét a figyelem középpontjába állította a könyvet. A Férfiidők lányregénye a túlélés és az összekapaszkodás regénye: a család nélkül maradt kamasz Klára és a negyvenes éveit taposó Aladár a semmiből, a hiányból építenek olyan fogódzókat, amelyek segítségével képesek túlélni a traumatikus negyvenes, és az egyre kilátástalanabb ötvenes éveket. F. Várkonyi Zsuzsa elmesélte, hogy teljesen ösztönösen írta meg a regényt, de beszélgettünk vele a nevek változásáról és a hallgatás terhéről, szóba került az Utas és holdvilág, ahogyan az is, kinek mutatta meg az eredetileg asztalfióknak szánt kéziratait.

Tovább olvasok

Szó esett aztán szemérmesség és annak összefüggéséről, hogy valakit gyermekkorában mennyire fogadtak el, előkerült a gondolat, hogy sokszor a természetes szeretet hiányába betegszünk bele,

és hogy mi a különbség az egyszerű orvos és az igazi gyógyító között.

A beszélgetésből kiderült, hogy mit jelent a szerzőnek a zene, szóba került a siker mibenléte, a fejben írás, és hogy a kitűnő miért gyanús, valamint választ kaptunk arra is, hogy F. Várkonyi Zsuzsa irigykedik-e a szereplőire.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.