Haszán Míra: Az iskolai hajtás a kreativitás kárára megy, ezért nincs annyi kamasz író sem

Egy 17 éves balettintézetes lány Haszán Míra Spicc / pipa című regényének hőse, akit megroppant a saját bizonyítási vágya és a rá helyezett elvárások (a könyvbe itt beleolvashatsz). A regény bemutatója az őszi Margón volt, ahol a szerzőt és Móra kiadós szerkesztőjét, Pacskovszky Zsoltot Csepelyi Adrienn kérdezte. A beszélgetést most végighallgathatod.

sa | 2022. február 23. |

 • Haszán Míra soha nem volt professzionális táncos, de az is a regény üzenete, hogy élvezetből kell táncolni, és nem megfelelésből. Mindig vonzotta a balett világa, de hobbi- és nem megélhetési szinten. Azért is élvezi még mindig a táncot, mert nem a fellépések vonzották, hanem a gyakorlás, a hétköznapi balettórák. 
 • A szerző szerint fontos tartani egy jó mértéket mindenben. A főszereplő, Iza életében ugyanakkor nehéz megtalálni a fordulópontot, hogy hol uralkodik el a balett. Iza anorexiával küzd, ez a probléma érinti a vele egykorú lányokat. Haszán próbálta bemutatni azt a folyamatot, hogy az elején Izának még van egy normális testsúlya, a hónapokkal viszont a fogyás káros céllá változik. 
HASZÁN MÍRA
Spicc / pipa
Móra Kiadó, 2021, 152 oldal
-
 • Haszánnak a tánc segített legyőzni a saját anorexiáját. Az első gimnazista évében lett anorexiás, és bár már gyógyultan dolgozott a könyvön, ez utólag is segített neki abban, hogy kiírja magából a nyomasztó gondolatokat. Szerinte annak, aki soha nem esett át étkezési zavarokon, is tanulságos lehet meglátni, hogy milyen ennek az érzelmi része - ahogy azoknak is fontos lehet, akik jelenleg is étkezési zavarokkal küzdenek, hogy nincsenek egyedül.
 • Pacskovszky Zsolt szerkesztő szerint egyre több olyan ifjúsági regény van, ami különböző kulisszák mögé vezeti az olvasókat. Ő annak is örült, hogy végre van egy szerző, aki körülbelül annyi idős, mint a főszereplője, mert akadnak huszonéves ifjúsági szerzők, de sokan inkább negyvenesek-ötvenesek. Őt érdekelte, hogy vajon mi ezekben a regényekben a hitelesség kulcsa. A generációk közötti különbség egyre nő, a kétezres évekig működhetett, hogy az ötvenes író figyeli a fiatalokat a villamoson és megnézi a szlengszótárban, hogy mit jelent, hogy “Vágod?” 
 • Ha egy ötvenes író ír kamaszokról, azt Pacskovszky automatikusan irodalmi szövegként kezeli, amin még dolgoznak. Itt viszont egy ponton túl nem akart belenyúlni a szövegbe, részben, mert elsőkötetes szerzőről van szó, és nem akart csalni azzal, hogy mennyire szerkesztett szöveg jelenik meg. Emellett így, hogy egy 18 éves írt 17 évesekről, Pacskovszky nem akarta elvenni azt a bizonyos értelemben ártatlan hangnemet sem, ami akár jobban be is ránthatja a hasonló korosztályt.
 • Szerkesztőként értékes tapasztalat volt az is, hogy az idősebb írók a kamaszokról szóló szövegeiket próbálják feltupírozni szlenges kifejezésekkel,

itt viszont kiderült, hogy egy kamasz szerző mennyivel árnyaltabban használja a nyelvet.

 • A teljesítménykényszer és a minél jobb iskolai eredmények erőltetése kapcsán Haszán elmondta, hogy különösen az érettségi évében küzdenek azzal, hogy mennyi különórára járnak. Ez szerinte a kreativitás kárára is megy, és szerinte azért nincs annyi fiatal író, mert nincs idő arra, hogy koncentráljanak a számukra fontos dolgokra. Szerinte rossz, hogy nem tudnak kiteljesedni, mert az egész életük a jegyekről és a felvételiről szól.
 • Két felnőtt karakter van a regényben, aki szigorú elvárásokat támaszt, a nagymama és a balettmester. Pacskovszkynak már a kéziratban tetszett, hogy ez a két szereplő hús-vér emberként jeleníti meg, ahogyan szerinte sok fiatalra hathat, amit a közösségi médiában lát. Emellett szerinte akkor működik jól egy dráma, ha a szereplőknek önmagukban igazuk van, és a különböző igazságok ütköznek. A regényben a nagymama és a balettmester a maga szempontjából jót akar, a kérdés, hogy Izának ez valóban jót tesz-e.
 • Haszán szerint nagyon nehéz egyedi stílust alkotni úgy, hogy folyamatosan bombázzák őket az újabb és újabb Insta-trendek. Szerinte sokkal nagyobb jelentősége van az Instagramnak, mint kéne, és ez egyfajta elembertelenedés. A testképzavarnak például szerinte nem okozója az Instagram, de nem segít, hogyha a fiatalok agyonphotosopolt modelleket követnek és rájuk akarnak hasonlítani. 

Egyre több ismerőse törli a fiókját, mert szeretne elszakadni ettől.

 • Pacskovszky a beszélgetés előtt azt írta Csepelyinek, hogy a regényben nagyon szépen árnyaltak a női karakterek, de a férfiak nincsenek kidolgozva. Erre Csepelyi sarkítva azt mondta, hogy üdvözli a világukban, a nők abban élnek évszázadok óta, hogy a férfiak megmondják, hogy a nők milyen egydimenziósak. Haszán elmondta, hogy jobban tud nőkről írni, és olyan témákat is választ, amikben otthon érzi magát. Azon viszont dolgozik, hogy egy férfi karaktert is jobban meg tudjon ragadni. A balett világa, a szinte csak lányokból álló osztályok miatt ugyanakkor adta magát, hogy hangsúlyosabb legyen a női vonal a könyvben. Mindemellett egy fiú, Tomi vívódásába is belelátunk a regényben, akinek nem egyértelmű, hogy válassza-e a balettot mint karriert.
 • Iza az elején túl jó ember lett, ami zavarta Haszánt, mert nem akart Disney-karaktert teremteni. Miután mélyebben megismerte Izát és több szituációba, döntéshelyzetbe belehelyezte, kiderült, hogy Izának is vannak negatívabb gondolatai. Haszán szerint szerethetőbb is úgy lett Iza, hogy van negatívabb oldala is.
Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A balett világa a rivaldafényben és a függöny mögött

Haszán Míra Spicc / pipa című regénye egy különleges világ kulisszák mögötti életébe enged betekintést, ahol a balett szépsége mellett a megfelelésvágy, az anorexia is része a táncosok életének. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké