Haszán Míra: Az iskolai hajtás a kreativitás kárára megy, ezért nincs annyi kamasz író sem

Egy 17 éves balettintézetes lány Haszán Míra Spicc / pipa című regényének hőse, akit megroppant a saját bizonyítási vágya és a rá helyezett elvárások (a könyvbe itt beleolvashatsz). A regény bemutatója az őszi Margón volt, ahol a szerzőt és Móra kiadós szerkesztőjét, Pacskovszky Zsoltot Csepelyi Adrienn kérdezte. A beszélgetést most végighallgathatod.

sa | 2022. február 23. |

 • Haszán Míra soha nem volt professzionális táncos, de az is a regény üzenete, hogy élvezetből kell táncolni, és nem megfelelésből. Mindig vonzotta a balett világa, de hobbi- és nem megélhetési szinten. Azért is élvezi még mindig a táncot, mert nem a fellépések vonzották, hanem a gyakorlás, a hétköznapi balettórák. 
 • A szerző szerint fontos tartani egy jó mértéket mindenben. A főszereplő, Iza életében ugyanakkor nehéz megtalálni a fordulópontot, hogy hol uralkodik el a balett. Iza anorexiával küzd, ez a probléma érinti a vele egykorú lányokat. Haszán próbálta bemutatni azt a folyamatot, hogy az elején Izának még van egy normális testsúlya, a hónapokkal viszont a fogyás káros céllá változik. 
HASZÁN MÍRA
Spicc / pipa
Móra Kiadó, 2021, 152 oldal
-
 • Haszánnak a tánc segített legyőzni a saját anorexiáját. Az első gimnazista évében lett anorexiás, és bár már gyógyultan dolgozott a könyvön, ez utólag is segített neki abban, hogy kiírja magából a nyomasztó gondolatokat. Szerinte annak, aki soha nem esett át étkezési zavarokon, is tanulságos lehet meglátni, hogy milyen ennek az érzelmi része - ahogy azoknak is fontos lehet, akik jelenleg is étkezési zavarokkal küzdenek, hogy nincsenek egyedül.
 • Pacskovszky Zsolt szerkesztő szerint egyre több olyan ifjúsági regény van, ami különböző kulisszák mögé vezeti az olvasókat. Ő annak is örült, hogy végre van egy szerző, aki körülbelül annyi idős, mint a főszereplője, mert akadnak huszonéves ifjúsági szerzők, de sokan inkább negyvenesek-ötvenesek. Őt érdekelte, hogy vajon mi ezekben a regényekben a hitelesség kulcsa. A generációk közötti különbség egyre nő, a kétezres évekig működhetett, hogy az ötvenes író figyeli a fiatalokat a villamoson és megnézi a szlengszótárban, hogy mit jelent, hogy “Vágod?” 
 • Ha egy ötvenes író ír kamaszokról, azt Pacskovszky automatikusan irodalmi szövegként kezeli, amin még dolgoznak. Itt viszont egy ponton túl nem akart belenyúlni a szövegbe, részben, mert elsőkötetes szerzőről van szó, és nem akart csalni azzal, hogy mennyire szerkesztett szöveg jelenik meg. Emellett így, hogy egy 18 éves írt 17 évesekről, Pacskovszky nem akarta elvenni azt a bizonyos értelemben ártatlan hangnemet sem, ami akár jobban be is ránthatja a hasonló korosztályt.
 • Szerkesztőként értékes tapasztalat volt az is, hogy az idősebb írók a kamaszokról szóló szövegeiket próbálják feltupírozni szlenges kifejezésekkel,

itt viszont kiderült, hogy egy kamasz szerző mennyivel árnyaltabban használja a nyelvet.

 • A teljesítménykényszer és a minél jobb iskolai eredmények erőltetése kapcsán Haszán elmondta, hogy különösen az érettségi évében küzdenek azzal, hogy mennyi különórára járnak. Ez szerinte a kreativitás kárára is megy, és szerinte azért nincs annyi fiatal író, mert nincs idő arra, hogy koncentráljanak a számukra fontos dolgokra. Szerinte rossz, hogy nem tudnak kiteljesedni, mert az egész életük a jegyekről és a felvételiről szól.
 • Két felnőtt karakter van a regényben, aki szigorú elvárásokat támaszt, a nagymama és a balettmester. Pacskovszkynak már a kéziratban tetszett, hogy ez a két szereplő hús-vér emberként jeleníti meg, ahogyan szerinte sok fiatalra hathat, amit a közösségi médiában lát. Emellett szerinte akkor működik jól egy dráma, ha a szereplőknek önmagukban igazuk van, és a különböző igazságok ütköznek. A regényben a nagymama és a balettmester a maga szempontjából jót akar, a kérdés, hogy Izának ez valóban jót tesz-e.
 • Haszán szerint nagyon nehéz egyedi stílust alkotni úgy, hogy folyamatosan bombázzák őket az újabb és újabb Insta-trendek. Szerinte sokkal nagyobb jelentősége van az Instagramnak, mint kéne, és ez egyfajta elembertelenedés. A testképzavarnak például szerinte nem okozója az Instagram, de nem segít, hogyha a fiatalok agyonphotosopolt modelleket követnek és rájuk akarnak hasonlítani. 

Egyre több ismerőse törli a fiókját, mert szeretne elszakadni ettől.

 • Pacskovszky a beszélgetés előtt azt írta Csepelyinek, hogy a regényben nagyon szépen árnyaltak a női karakterek, de a férfiak nincsenek kidolgozva. Erre Csepelyi sarkítva azt mondta, hogy üdvözli a világukban, a nők abban élnek évszázadok óta, hogy a férfiak megmondják, hogy a nők milyen egydimenziósak. Haszán elmondta, hogy jobban tud nőkről írni, és olyan témákat is választ, amikben otthon érzi magát. Azon viszont dolgozik, hogy egy férfi karaktert is jobban meg tudjon ragadni. A balett világa, a szinte csak lányokból álló osztályok miatt ugyanakkor adta magát, hogy hangsúlyosabb legyen a női vonal a könyvben. Mindemellett egy fiú, Tomi vívódásába is belelátunk a regényben, akinek nem egyértelmű, hogy válassza-e a balettot mint karriert.
 • Iza az elején túl jó ember lett, ami zavarta Haszánt, mert nem akart Disney-karaktert teremteni. Miután mélyebben megismerte Izát és több szituációba, döntéshelyzetbe belehelyezte, kiderült, hogy Izának is vannak negatívabb gondolatai. Haszán szerint szerethetőbb is úgy lett Iza, hogy van negatívabb oldala is.
Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A balett világa a rivaldafényben és a függöny mögött

Haszán Míra Spicc / pipa című regénye egy különleges világ kulisszák mögötti életébe enged betekintést, ahol a balett szépsége mellett a megfelelésvágy, az anorexia is része a táncosok életének. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul