Haszán Míra: Az iskolai hajtás a kreativitás kárára megy, ezért nincs annyi kamasz író sem

Egy 17 éves balettintézetes lány Haszán Míra Spicc / pipa című regényének hőse, akit megroppant a saját bizonyítási vágya és a rá helyezett elvárások (a könyvbe itt beleolvashatsz). A regény bemutatója az őszi Margón volt, ahol a szerzőt és Móra kiadós szerkesztőjét, Pacskovszky Zsoltot Csepelyi Adrienn kérdezte. A beszélgetést most végighallgathatod.

sa | 2022. február 23. |

 • Haszán Míra soha nem volt professzionális táncos, de az is a regény üzenete, hogy élvezetből kell táncolni, és nem megfelelésből. Mindig vonzotta a balett világa, de hobbi- és nem megélhetési szinten. Azért is élvezi még mindig a táncot, mert nem a fellépések vonzották, hanem a gyakorlás, a hétköznapi balettórák. 
 • A szerző szerint fontos tartani egy jó mértéket mindenben. A főszereplő, Iza életében ugyanakkor nehéz megtalálni a fordulópontot, hogy hol uralkodik el a balett. Iza anorexiával küzd, ez a probléma érinti a vele egykorú lányokat. Haszán próbálta bemutatni azt a folyamatot, hogy az elején Izának még van egy normális testsúlya, a hónapokkal viszont a fogyás káros céllá változik. 
HASZÁN MÍRA
Spicc / pipa
Móra Kiadó, 2021, 152 oldal
-
 • Haszánnak a tánc segített legyőzni a saját anorexiáját. Az első gimnazista évében lett anorexiás, és bár már gyógyultan dolgozott a könyvön, ez utólag is segített neki abban, hogy kiírja magából a nyomasztó gondolatokat. Szerinte annak, aki soha nem esett át étkezési zavarokon, is tanulságos lehet meglátni, hogy milyen ennek az érzelmi része - ahogy azoknak is fontos lehet, akik jelenleg is étkezési zavarokkal küzdenek, hogy nincsenek egyedül.
 • Pacskovszky Zsolt szerkesztő szerint egyre több olyan ifjúsági regény van, ami különböző kulisszák mögé vezeti az olvasókat. Ő annak is örült, hogy végre van egy szerző, aki körülbelül annyi idős, mint a főszereplője, mert akadnak huszonéves ifjúsági szerzők, de sokan inkább negyvenesek-ötvenesek. Őt érdekelte, hogy vajon mi ezekben a regényekben a hitelesség kulcsa. A generációk közötti különbség egyre nő, a kétezres évekig működhetett, hogy az ötvenes író figyeli a fiatalokat a villamoson és megnézi a szlengszótárban, hogy mit jelent, hogy “Vágod?” 
 • Ha egy ötvenes író ír kamaszokról, azt Pacskovszky automatikusan irodalmi szövegként kezeli, amin még dolgoznak. Itt viszont egy ponton túl nem akart belenyúlni a szövegbe, részben, mert elsőkötetes szerzőről van szó, és nem akart csalni azzal, hogy mennyire szerkesztett szöveg jelenik meg. Emellett így, hogy egy 18 éves írt 17 évesekről, Pacskovszky nem akarta elvenni azt a bizonyos értelemben ártatlan hangnemet sem, ami akár jobban be is ránthatja a hasonló korosztályt.
 • Szerkesztőként értékes tapasztalat volt az is, hogy az idősebb írók a kamaszokról szóló szövegeiket próbálják feltupírozni szlenges kifejezésekkel,

itt viszont kiderült, hogy egy kamasz szerző mennyivel árnyaltabban használja a nyelvet.

 • A teljesítménykényszer és a minél jobb iskolai eredmények erőltetése kapcsán Haszán elmondta, hogy különösen az érettségi évében küzdenek azzal, hogy mennyi különórára járnak. Ez szerinte a kreativitás kárára is megy, és szerinte azért nincs annyi fiatal író, mert nincs idő arra, hogy koncentráljanak a számukra fontos dolgokra. Szerinte rossz, hogy nem tudnak kiteljesedni, mert az egész életük a jegyekről és a felvételiről szól.
 • Két felnőtt karakter van a regényben, aki szigorú elvárásokat támaszt, a nagymama és a balettmester. Pacskovszkynak már a kéziratban tetszett, hogy ez a két szereplő hús-vér emberként jeleníti meg, ahogyan szerinte sok fiatalra hathat, amit a közösségi médiában lát. Emellett szerinte akkor működik jól egy dráma, ha a szereplőknek önmagukban igazuk van, és a különböző igazságok ütköznek. A regényben a nagymama és a balettmester a maga szempontjából jót akar, a kérdés, hogy Izának ez valóban jót tesz-e.
 • Haszán szerint nagyon nehéz egyedi stílust alkotni úgy, hogy folyamatosan bombázzák őket az újabb és újabb Insta-trendek. Szerinte sokkal nagyobb jelentősége van az Instagramnak, mint kéne, és ez egyfajta elembertelenedés. A testképzavarnak például szerinte nem okozója az Instagram, de nem segít, hogyha a fiatalok agyonphotosopolt modelleket követnek és rájuk akarnak hasonlítani. 

Egyre több ismerőse törli a fiókját, mert szeretne elszakadni ettől.

 • Pacskovszky a beszélgetés előtt azt írta Csepelyinek, hogy a regényben nagyon szépen árnyaltak a női karakterek, de a férfiak nincsenek kidolgozva. Erre Csepelyi sarkítva azt mondta, hogy üdvözli a világukban, a nők abban élnek évszázadok óta, hogy a férfiak megmondják, hogy a nők milyen egydimenziósak. Haszán elmondta, hogy jobban tud nőkről írni, és olyan témákat is választ, amikben otthon érzi magát. Azon viszont dolgozik, hogy egy férfi karaktert is jobban meg tudjon ragadni. A balett világa, a szinte csak lányokból álló osztályok miatt ugyanakkor adta magát, hogy hangsúlyosabb legyen a női vonal a könyvben. Mindemellett egy fiú, Tomi vívódásába is belelátunk a regényben, akinek nem egyértelmű, hogy válassza-e a balettot mint karriert.
 • Iza az elején túl jó ember lett, ami zavarta Haszánt, mert nem akart Disney-karaktert teremteni. Miután mélyebben megismerte Izát és több szituációba, döntéshelyzetbe belehelyezte, kiderült, hogy Izának is vannak negatívabb gondolatai. Haszán szerint szerethetőbb is úgy lett Iza, hogy van negatívabb oldala is.
Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A balett világa a rivaldafényben és a függöny mögött

Haszán Míra Spicc / pipa című regénye egy különleges világ kulisszák mögötti életébe enged betekintést, ahol a balett szépsége mellett a megfelelésvágy, az anorexia is része a táncosok életének. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

A magyar származású amerikai író debütáló fantasyjét az Amazonnál adaptálják, és az Outlander-rajongók biztosak lehetnek benne, hogy jó kezekbe került.

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

Tegye fel a kezét, akinek Sirius Black volt az egyik kedvenc karaktere a Harry Potter-regényekben és filmekben egyaránt. És ki ütközött meg Gary Oldman kritikáján?

...
Szórakozás

Itt az első videó Liam Hemsworth-ről Geraltként a Vaják 4. évadában

Ha hunyorítunk, akkor a parókás Liam Hemsworth-öt nem nehéz összetéveszteni a szerepet korábban alakító Henry Cavillel.

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón