Haszán Míra: Az iskolai hajtás a kreativitás kárára megy, ezért nincs annyi kamasz író sem

Egy 17 éves balettintézetes lány Haszán Míra Spicc / pipa című regényének hőse, akit megroppant a saját bizonyítási vágya és a rá helyezett elvárások (a könyvbe itt beleolvashatsz). A regény bemutatója az őszi Margón volt, ahol a szerzőt és Móra kiadós szerkesztőjét, Pacskovszky Zsoltot Csepelyi Adrienn kérdezte. A beszélgetést most végighallgathatod.

sa | 2022. február 23. |

 • Haszán Míra soha nem volt professzionális táncos, de az is a regény üzenete, hogy élvezetből kell táncolni, és nem megfelelésből. Mindig vonzotta a balett világa, de hobbi- és nem megélhetési szinten. Azért is élvezi még mindig a táncot, mert nem a fellépések vonzották, hanem a gyakorlás, a hétköznapi balettórák. 
 • A szerző szerint fontos tartani egy jó mértéket mindenben. A főszereplő, Iza életében ugyanakkor nehéz megtalálni a fordulópontot, hogy hol uralkodik el a balett. Iza anorexiával küzd, ez a probléma érinti a vele egykorú lányokat. Haszán próbálta bemutatni azt a folyamatot, hogy az elején Izának még van egy normális testsúlya, a hónapokkal viszont a fogyás káros céllá változik. 
HASZÁN MÍRA
Spicc / pipa
Móra Kiadó, 2021, 152 oldal
-
 • Haszánnak a tánc segített legyőzni a saját anorexiáját. Az első gimnazista évében lett anorexiás, és bár már gyógyultan dolgozott a könyvön, ez utólag is segített neki abban, hogy kiírja magából a nyomasztó gondolatokat. Szerinte annak, aki soha nem esett át étkezési zavarokon, is tanulságos lehet meglátni, hogy milyen ennek az érzelmi része - ahogy azoknak is fontos lehet, akik jelenleg is étkezési zavarokkal küzdenek, hogy nincsenek egyedül.
 • Pacskovszky Zsolt szerkesztő szerint egyre több olyan ifjúsági regény van, ami különböző kulisszák mögé vezeti az olvasókat. Ő annak is örült, hogy végre van egy szerző, aki körülbelül annyi idős, mint a főszereplője, mert akadnak huszonéves ifjúsági szerzők, de sokan inkább negyvenesek-ötvenesek. Őt érdekelte, hogy vajon mi ezekben a regényekben a hitelesség kulcsa. A generációk közötti különbség egyre nő, a kétezres évekig működhetett, hogy az ötvenes író figyeli a fiatalokat a villamoson és megnézi a szlengszótárban, hogy mit jelent, hogy “Vágod?” 
 • Ha egy ötvenes író ír kamaszokról, azt Pacskovszky automatikusan irodalmi szövegként kezeli, amin még dolgoznak. Itt viszont egy ponton túl nem akart belenyúlni a szövegbe, részben, mert elsőkötetes szerzőről van szó, és nem akart csalni azzal, hogy mennyire szerkesztett szöveg jelenik meg. Emellett így, hogy egy 18 éves írt 17 évesekről, Pacskovszky nem akarta elvenni azt a bizonyos értelemben ártatlan hangnemet sem, ami akár jobban be is ránthatja a hasonló korosztályt.
 • Szerkesztőként értékes tapasztalat volt az is, hogy az idősebb írók a kamaszokról szóló szövegeiket próbálják feltupírozni szlenges kifejezésekkel,

itt viszont kiderült, hogy egy kamasz szerző mennyivel árnyaltabban használja a nyelvet.

 • A teljesítménykényszer és a minél jobb iskolai eredmények erőltetése kapcsán Haszán elmondta, hogy különösen az érettségi évében küzdenek azzal, hogy mennyi különórára járnak. Ez szerinte a kreativitás kárára is megy, és szerinte azért nincs annyi fiatal író, mert nincs idő arra, hogy koncentráljanak a számukra fontos dolgokra. Szerinte rossz, hogy nem tudnak kiteljesedni, mert az egész életük a jegyekről és a felvételiről szól.
 • Két felnőtt karakter van a regényben, aki szigorú elvárásokat támaszt, a nagymama és a balettmester. Pacskovszkynak már a kéziratban tetszett, hogy ez a két szereplő hús-vér emberként jeleníti meg, ahogyan szerinte sok fiatalra hathat, amit a közösségi médiában lát. Emellett szerinte akkor működik jól egy dráma, ha a szereplőknek önmagukban igazuk van, és a különböző igazságok ütköznek. A regényben a nagymama és a balettmester a maga szempontjából jót akar, a kérdés, hogy Izának ez valóban jót tesz-e.
 • Haszán szerint nagyon nehéz egyedi stílust alkotni úgy, hogy folyamatosan bombázzák őket az újabb és újabb Insta-trendek. Szerinte sokkal nagyobb jelentősége van az Instagramnak, mint kéne, és ez egyfajta elembertelenedés. A testképzavarnak például szerinte nem okozója az Instagram, de nem segít, hogyha a fiatalok agyonphotosopolt modelleket követnek és rájuk akarnak hasonlítani. 

Egyre több ismerőse törli a fiókját, mert szeretne elszakadni ettől.

 • Pacskovszky a beszélgetés előtt azt írta Csepelyinek, hogy a regényben nagyon szépen árnyaltak a női karakterek, de a férfiak nincsenek kidolgozva. Erre Csepelyi sarkítva azt mondta, hogy üdvözli a világukban, a nők abban élnek évszázadok óta, hogy a férfiak megmondják, hogy a nők milyen egydimenziósak. Haszán elmondta, hogy jobban tud nőkről írni, és olyan témákat is választ, amikben otthon érzi magát. Azon viszont dolgozik, hogy egy férfi karaktert is jobban meg tudjon ragadni. A balett világa, a szinte csak lányokból álló osztályok miatt ugyanakkor adta magát, hogy hangsúlyosabb legyen a női vonal a könyvben. Mindemellett egy fiú, Tomi vívódásába is belelátunk a regényben, akinek nem egyértelmű, hogy válassza-e a balettot mint karriert.
 • Iza az elején túl jó ember lett, ami zavarta Haszánt, mert nem akart Disney-karaktert teremteni. Miután mélyebben megismerte Izát és több szituációba, döntéshelyzetbe belehelyezte, kiderült, hogy Izának is vannak negatívabb gondolatai. Haszán szerint szerethetőbb is úgy lett Iza, hogy van negatívabb oldala is.
Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A balett világa a rivaldafényben és a függöny mögött

Haszán Míra Spicc / pipa című regénye egy különleges világ kulisszák mögötti életébe enged betekintést, ahol a balett szépsége mellett a megfelelésvágy, az anorexia is része a táncosok életének. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja