Borbély Szilárd, Erdős Virág és Jonathan Franzen – Visszapillantó 2023-ból

Borbély Szilárd, Erdős Virág és Jonathan Franzen – Visszapillantó 2023-ból

2023-ban, a nyár derekán elgondolkodtunk azon, mi lenne, ha visszatekintenénk 2013-as év végi toplistánkra, és annak helyezettjeire reflektálnánk egy évtized távlatából. A rovatot Visszapillantónak neveztük el, és olyan szerzőkkel foglalkoztunk benne, mint Borbély Szilárd, Ljudmila Ulickaja, Erdős Virág vagy Jonathan Franzen. 

ko | 2024. január 08. |

A 2013-as lista első helyzettje, a Nincstelenek természetesen nem maradhatott ki, és mivel Borbély Szilárd sajnos már régóta nincs közöttünk, így az életműkiadás szerkesztőjével, Nagy Boglárkával beszélgettünk a letaglózó, nagy sikerű regényről, fogadtatásáról és az azóta eltelt évek tapasztalatairól. A beszélgetésben szó esett még a könyv fordításairól, külföldi fogadtatásáról, az életműkiadás jövőjéről és arról is, miért nem érdemes megfosztanunk magunkat attól, hogy elolvassuk a Nincsteleneket. 

Borbély Szilárd regénye a magára hagyott és magára maradt ember eredettörténete [Visszapillantó]
Borbély Szilárd regénye a magára hagyott és magára maradt ember eredettörténete [Visszapillantó]

Visszapillantó rovatunkban a tíz évvel ezelőtti, év végi listánk köteteiből szemezgetünk, és megnézzük, mi történt a könyvekkel az elmúlt évtizedben. 2013-ban Borbély Szilárd regénye, a Nincstelenek - Már elment a Mesijás? állt a lista élén. A szerző sajnos ma már nincs közöttünk, így a Jelenkor Kiadónál megjelenő életműkiadás szerkesztőjét, Nagy Boglárkát kérdeztük arról, mit jelent számára ez a mai napig megrendítő és letaglózó szöveg, mit gondol a kánonban elfoglalt helyéről, és milyen ajánlót írna a regényhez ma. 

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Erdős Virág ezt is el című, hamar szenzációvá váló kötetét is elővettük, és a szerzővel podcastban beszélgettünk a versgyűjtemény keletkezéséről, a megjelenés óta történtekről és arról, hogyan élte meg az akkori sikert, és hogy szabad-e anyagilag jól járni egy ilyen, fontos társadalmi, közéleti problémákat taglaló kötettel. 

Erdős Virág: Mindegy mit tervezünk el, úgyis az élet alakítja a dolgokat [Visszapillantó]
Erdős Virág: Mindegy mit tervezünk el, úgyis az élet alakítja a dolgokat [Visszapillantó]

Elindult a Visszapillantó, amelyben a 2013-as év végi toplistánk köteteit vettük elő újra, hogy megnézzük, mi történt ezekkel a könyvekkel és szerzőikkel azóta. Tíz éve jelent meg Erdős Virág ezt is el című verseskötete, ami hamar virálissá vált: sokan magukénak érezték a verseket, énekelték, idézték, rengetegen kapcsolódtak hozzájuk. De hogyan élte meg a költő a sikert, és miért tartja ma már némileg károsnak a kötet körüli felhajtást? Erdős Virággal beszélgettünk.

Tovább olvasok

Ljudmila Ulickajáról portrét készítettünk, hiszen az orosz író 2013-ban Örökbecsű limlom című kötetével az akkori listánk 22. helyére került. A cikkben nagyívű, sokszínű életművét próbáltuk meg átfogni, és érintettük olyan fontos köteteit, mint a Médea és gyermekei, a Kukockij esetei, vagy a valós eseményeken alapuló Daniel Stein, tolmács

Ulickajának ötven évig kellett várnia, hogy észrevegyék [Visszapillantó]
Ulickajának ötven évig kellett várnia, hogy észrevegyék [Visszapillantó]

Elindult a Visszapillantó című sorozatunk, amelyben a 2013-ban, azaz éppen tíz évvel ezelőtt összeállított év végi toplistánk kötetei közül szemezgetünk, és megnézzük, mi történt ezekkel a könyvekkel és szerzőikkel azóta. Tíz éve jelent meg magyarul Ljudmila Ulickaja Örökbecsű limlom című könyve, amelynek kapcsán akkor interjúztunk is a szerzővel. A kötet összetett képet fest az íróról, a világszemléletéről, élet- és művészetfilozófiájáról, műfajilag viszont nehéz besorolni, hiszen nem regény, nem is novelláskötet, sokkal inkább esszéválogatás, melybe bekerült néhány vele készült interjú, és amiből szépen kirajzolódik, hogy milyen családból jön, ahogy az is, hogy milyen olvasmányok formálták a személyiségét. Izgalmas összehasonlítani a tíz éve megjelent Örökbecsű limlomot, és az idén napvilágot látott Az igazi nevem című kötetet, melyben Ulickaja ismét magáról mesél, és amibe bele is olvashatsz.

Tovább olvasok

Szintén a 2013-as lista előkelő helyén szerepelt az amerikai Jonathan Franzen, méghozzá Erős rengés című könyvével, melyről az író magyar szerkesztőjével, a 21. Század kiadó főszerkesztőjével, Berta Ádámmal beszélgettünk. Szó esett többek között arról, mennyire tudatos író Franzen, illetve arrólis, hogy Stephen King miért rajong a regényeiért. 

Berta Ádám: Franzen túl jó ahhoz, hogy ne olvassuk el minden szavát

Franzen minden könyve csak egy újabb rész a Nagy Amerikai Regényhez - írtuk jó tíz éve az Erős rengésről szóló kritikánkban, és habár maga a szerző határozottan távol kívánja magától tartani a Nagy Amerikai Regényíró skatulyáját, könyveivel az elmúlt években egy olyan szöveguniverzumot és -korpuszt épített, ami olvasóként megkerülhetetlen. Az Erős rengés talán az író kevésbé ismert könyvei közé tartozik, de a jól ismert franzeni toposzok itt is világosan kirajzolódnak, és méltán kapott helyet 2013-as bestof-listánkon. De hol helyezkedik el a kötet a Franzen-életműben, hogyan rezonálnak a magyar olvasók a nagyregényeire, és egyáltalán létezik vajon olyan, hogy franzeni mondat? Visszapillantó-sorozatunkban az amerikai író magyar szerkesztőjével, Berta Ádámmal, az életművet jelenleg gondozó 21. Század Kiadó főszerkesztőjével ezekről is beszélgettünk.

Tovább olvasok

Neil Gaiman Óceán az út végén című regénye a 2013-as lista 15. helyén végzett, és a szerző saját bevallása szerint is “a legszemélyesebb és legintimebb” könyve, ami egy, a feleségének szóló novellából nőtte ki magát regénnyé. Visszapillantó-sorozatunk részeként egy-egy hangsúlyos motívumon keresztül azt néztük meg, milyen erős szálakkal kötődik a regény Gaiman életművéhez és a saját emlékeihez.

Gaiman univerzuma szüntelen hódolat a történetmondás gazdag öröksége előtt [Visszapillantó]
Gaiman univerzuma szüntelen hódolat a történetmondás gazdag öröksége előtt [Visszapillantó]

“Az Óceán az út végén misztikus, varázslatos, katartikus és felemelő, mindenképpen a szerző egyik legérettebb, legkerekebb műve. Egy szinte felfoghatatlanul eposzi hátterű fantasy-történet összehajtogatva bensőséges, lírai és nosztalgikus mesévé barátságról és felnőtté válásról, áldozathozatalról és emlékekről, a világ felfedezéséről és megértéséről. Az év talán legszebb könyve” – írtuk 2013-ban, amikor az év végi top50-es listánkon Neil Gaiman regénye a 15. lett. Az Óceán az út végén a szerző saját bevallása szerint is “a legszemélyesebb és legintimebb” könyve, ami egy, a feleségének szóló novellából nőtte ki magát – Gaimant is meglepve – regénnyé. Visszapillantó-sorozatunk részeként egy-egy hangsúlyos motívumon keresztül nézzük meg, milyen erős szálakkal kötődik a regény Gaiman életművéhez és a saját emlékeihez.

Tovább olvasok

Az egyik legemlékezetesebb magyar verseskötet, a Polaroidok is szerepelt tíz évvel ezelőtti listánkon, ezért Simon Mártonnal podcastben a kötetben kézzelfogható radikális váltásról, a nehezen feldolgozható sikerről és arról is beszélgettünk, hogyan vette át a képi kultúra a hatalmat a szöveg fölött. 

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]
Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

Elindult a Visszapillantó, amelyben a 2013-as év végi toplistánk köteteit vettük elő újra, hogy megnézzük, mi történt ezekkel a könyvekkel és szerzőikkel azóta. Tíz éve jelent meg Simon Márton Polaroidok című kötete, melyet olvasva villanásnyi utazásokat tehettünk életekbe, világokba, filmekbe vagy érzésekbe. A rövid szövegeket tartalmazó könyv hatalmas siker lett, volt olyan is, aki magára tetováltatta néhány sorát. A szerzővel a kötetben kézzelfogható radikális váltásról, a nehezen feldolgozható sikerről és arról is beszélgettünk, mit mondott a nagymamája, amikor elolvasta a verseket. Hallgasd meg a teljes beszélgetést!

Fotó: Tombor Zoltán

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Borbély Szilárd regénye a magára hagyott és magára maradt ember eredettörténete [Visszapillantó]

2013-ban Borbély Szilárd Nincstelenek - Már elment a Mesijás? című regénye lett az év könyve szokásos évzáró listánkon. A szerző sajnos ma már nincs közöttünk, így az életműkiadás szerkesztőjét, Nagy Boglárkát kérdeztük arról, mit jelent számára ez a mai napig megrendítő szöveg, mit gondol a kánonban elfoglalt helyéről, és milyen ajánlót írna a regényhez ma.

...
Nagy

Berta Ádám: Franzen túl jó ahhoz, hogy ne olvassuk el minden szavát

Visszapillantó rovatunkban a 2013-as év végi listánkon szereplő könyveket poroljuk le. Jonathan Franzen az Erős rengéssel szerepelt rajta. A kötetről, a Nagy Amerikai Regényíró skatulyájáról meg a franzeni mondatról az amerikai író magyar szerkesztőjével, Berta Ádámmal beszélgettünk.

...
Nagy

Ulickajának ötven évig kellett várnia, hogy észrevegyék [Visszapillantó]

Visszapillantó-sorozatunkban ezúttal Ljudmila Ulickajáról készítettünk portrét, 2013-ban ugyanis Örökbecsű limlom című kötetével a top50-es listánkra került. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?