Erdős Virág költő, nem biciklifutár

Erdős Virág költő, nem biciklifutár

Két éve bezáródtak az ajtók, a hétköznapi szorongást nem lehetett kizárni. Üresek voltak az utcák, embereket nem lehetett látni, ami azért is volt disztópikus érzés, mert a városban nincsenek üres, kihalt utcák. Este a kijárási tilalomban csak azok mehettek az utcára, akiknek engedélyük volt rá, például az ételszállító biciklis futárok. A Netpincér (később: Food Panda) és a Wolt alkalmazottaival volt tele a város, hiszen sok étterem, amely meg tudta oldani, átállt a kiszállításra. A járványidőszak egyik nyertesei az ételkiszállító cégek lettek. A kulturális szakma szereplőinek egyik napról a másikra szűnt meg a munkája, elfoglaltsága, több filmes és színházas ismerősöm is futárkodni kezdett, ahogy Erdős Virág is biciklire pattant, beállt a Wolthoz. Talán nem meglepő, hogy a kötet mottója is a Wolt Tudásbázisból származik: Válaszd az Intelligens optimalizálás figyelmen kívül hagyása opciót!

Valuska László | 2022. március 07. |
Erdős Virág
könnyei
Magvető, 2021, 88 oldal

Bármelyik hollywoodi posztapokaliptikus film szólhatna a magányos ételfutárról, aki az üres utcákat járja, hogy eljuttassa az élelmet a lakásaikba és életeikbe kényszerült túlélőknek. A könnyei személyes hangvételű kötet, amely bemutatja a kiüresedett várost járvány idején, így adva nézőpontnak tágabb kontextusokat. Erdős Virág szimbolikus döntést hozott, amikor futárnak állt, mert a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta, szerinte 2020-ban József Attila-díjjal a hátizsákban biciklisfutárkodni kevésbé gáz, mint MMA-, NKA- vagy éppen Térey-ösztöndíjból élni.

A határhelyzetek kötete ez: a járvány közepéből jelentkezik a költő, aki az állami középdíjak helyett biciklis futárkodással próbálja megteremteni megélhetését, miközben a szélsőséges helyzetben, a fogyasztói társadalom életben tartójaként szállítja ki a megrendeléseket. Amit ő lát a városból, sőt az emberek által elhagyott városból, azt más nem látja ugyanígy, de elmesélni sem tudja.

Ez a futár Erdős Virág, aki kitöltötte a Proust-kérdőívet a Literán, és betette versként a kötetbe, mert az életanyag is a költészet tárgya.

Kiderült, hogy Ádám bordájában volt a legboldogabb, a legjobb eredményének a döntetlent tartja,

a tökéletes boldogságot fenyegetőnek érzi, sehogy nem szeretne meghalni és aki a legnagyobb szenvedésnek azt tartja, hogy lát és hall. És ez utóbbit nem is csodálom, mert ettől az érzékeny érzékeléstől válik fontos kötetté. A borítón a szerző nevét és a kötet címét összeolvashatjuk: Erdős Virág könnyei. Ezután nem meglepő, ha az egyik coming outnak nevezett versben Esterházy Péter Egy nőjét is játékba hozva beszéli el egy szerelem történetét: a Van egy cigány a különbözőségen keresztül ábrázolja az egymásra találást. A Pintér József által tervezett kötetben is visszaköszönnek a könnycseppek, ahogy az utolsó, duna című verset követő (köszönő?) szövegben és illusztrációban.

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

Tovább olvasok

Az első, Viszony című versben szinte az egész kötetre érvényes szerzői utasítás olvasható: A költő megírja, hogy ő futár, nem költő: az ő nézőpontja azé az ismeretlené, aki pár pillanatra jelenik meg csak életünkben, de mindent lát, arctalan, névtelen megfigyelője az életnek. Valódi viszonyokat nem alakít ki, de érzetre mindenhol jelen van. A kötet innen néz mindenre, ami a városban történik, ahol nemcsak személyes vagy családi történetek jelennek meg, hanem sok-sok nem látható esemény is. 

Képalkotásában annyira erős a kötet, hogy a vers terei bejárhatóvá válnak:

“Azóta néha észreveszem magamon, hogy / nem vagyok kivilágítva. / Nincs macskaszemem. / Random csomagocskákat dugok a táskámba” (Azóta néha észreveszem magamon, hogy), 

“A biciklizésben az a jó, hogy addig se vagyok / a földön / a föld alatt / a nyolcvanas évek második felében / a kilencvenkilences buszon” (A biciklizésben az a jó, hogy addig se vagyok),

”A Pannónia utcai biciklisávban a Balzac utcai kereszteződés után van egy luk. / A számozás a körfolyosó túlsó végén kezdődik” (Honismeret),

“Lehúzódtam a padka mellé, / megnyitottam az applikációt, / és megnéztem, hogy ezúttal honnan hová, / hány kilométeres távolságra, mit kell szállítanom” (Báb),

Egy múlt időben / két alkalmazott // szomorú de szép is: / ő is wolt / meg én is (no border)”.

Az ételfutár tapasztalata alapvetően egy nem látható, nem hallható kisebbségé, azoké, akiknek nincs története. Akiket a társadalom csak Wolt-futároknak lát a kék kabátjukban, de az egyént nem. Az első versben megnevezett futár nézőpontja határozza meg az egész kötetet, amit Erdős Virág nem szerepversként, hanem szorongató, aszfaltközeli tapasztalatként mesél el. A képviseleti költészet apoteózisa című versében konkrétan megválaszolja Erdős Virág a kérdést, “Megírtátok a sorsát és beolvastatok neki. / Valaki diktálta föntről a ritmusképletet, de ki. // Egy túlképzett, túlhájpolt, többségi, hetero rém. / És most azt kérdezitek, hogy miért // beszélek helyette én.” A könnyei hisz az irodalomban, annak szerepében, hogy mindenféle történetet elbeszéljen, ami a fősodortól eltér, tükröt tart, bemutat, közvetít. És ez az egész kötetnek nagy erőt ad.

Az ételfutár és a költő egymásból következik: a költő a megélhetés miatt megy futárkodni, majd annak feldolgozása költészetté válik. A Misszilis című versben látható, társadalmi szinten milyen kiszolgáltatott a költő: 

“Szia,/ akkor fél órán belül várjuk a verset! Fizetni sajnos nem tudunk, ugye nem gond? @ Igen, ez most megint egy ilyen karitatív dolog lenne, de legközelebb bepótoljuk, eskü!”

Az ételfutár és a költő kiszolgáltatottsága itt érik össze: nincs megbecsülve a munkája, és mivel íróként az írásból ilyen piaci környezetben nem tud megélni, elmegy futárkodni.

A kötet versei foglalkoznak a kánon kérdésével, az irodalmi pozícióval (Tűz, tűz, avagy én és a kánon), de mégis olyan alapkérdések is felmerülnek, mint “Nem tervezed, hogy visszavonulsz? / És mégis mikor? / Nem lesz az késő? / Ha abbahagyod, mihez fogsz kezdeni? / Öngyilkosságon? / Gondolkodtál már? / Poszthumán líráról? / Van fogalmad? / Most őszintén. / Szerinted ez egy vers?” A Normál hangerő című versben hosszú listában mutatja be a magyar irodalmi életet, dühösen és csalódottan szólal meg a vers Allen Ginsberg üvöltését játékba hozva: “Láttam nemzedékeim legjobbjait / az ösztöndíjpályázat kuratóriumában / a szavalóverseny zsűrijében / a szakmai szervezetek által delegált személyek névsorában (...) egy mélyinterjúban / egy villáminterjúban / a műbírálat tükrében / az olvasók szeretetében / az erőközpontban / az értékhorizonton /  a szakmai minőségben”. 

A könnyei szép, erős és sok helyen ironikus kötet egy világról, amelyben megszűnnek a kapcsolatok, a szorongás és a félelem uralja a mindennapokat, amiben csak annak van története, aki rendel. Ha már bekövetkezett ez a világ, akkor Erdős Virág legyen az a kísérő, aki ezen végigvezet, aki megmutatja Budapest különböző rétegeit, aki valódi kapcsolatokat teremt szövegeivel. 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Hírek

Erdős Virág úgy örül a Budapestért díjának, hogy nem örül

Erdős Virág Budapestért díjat kapott. A költő a Facebook-oldalán fejtette ki, miért gondolja azt, hogy amíg Magyarország olyan, amilyen, senkinek sem jár jutalom. Az elismerésért járó pénzt teljes egészében az Utcáról Lakásba Egyesület számára ajánlotta fel.

...
Hírek

Biciklisfutárként dolgozik Erdős Virág

Erdős Virág a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta, szerinte 2020-ban József Attila-díjjal a hátizsákban biciklisfutárkodni kevésbé gáz, mint MMA-, NKA- vagy éppen Térey-ösztöndíjból élni.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?