Tisza Kata: A bűntudat toxikus kötőanyag, mert benne tart a függő viszonyokban

Tisza Kata: A bűntudat toxikus kötőanyag, mert benne tart a függő viszonyokban

A Margó második napján, teltház előtt mutatták be Tisza Kata Szakáll Péter illúziói – Emberfüggések és szabadulások című kötetét. A beszélgetés előtt a Premier Passion adta elő a szerző néhány versének megzenésítését, majd Dr. Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus kérdezte Tisza Katát egzisztencialista szemszögekről az irodalomban és a pszichológiában, szabadulási útvonalakról, az írás szerepéről az életében, valamint szó esett emberfüggőségről és a pszichopop veszélyeiről is.

Fotók: Kovats Zsófi és Nagy Attila

Sándor Anna | 2023. október 15. |
Tisza Kata
Szakáll Péter illúziói - Emberfüggések és szabadulások
Scolar, 2023, 364 oldal
-

Barátságunk és szellemi társ mivoltunk is valahol az egzisztencialista gondolkodás körül fogalmazódott meg - kezdte a beszélgetést Dr. Kőváry Zoltán annak apropóján, hogy szerinte Tisza Kata bátran nekimegy azoknak a témáknak, amik az emberi létezés legnehezebb dimenzióihoz tartoznak. A filozófiában, az irodalomban és a pszichológiában egyaránt megjelenő egzisztencializmusra jellemző, hogy a szerző tisztában van a saját érintettségével, Tisza írásaiban pedig megfogalmazódik, hogy egyszerre alanya és tárgya is a szövegeinek, fontos számára a köztes létezés állapota. Tisza ennek okaként elmondta, hogy szerinte az a normatív elvárás, hogy a felszín mögött nagyon is meglévő nehézségeket ne vállaljuk fel, ne vegyünk róluk tudomást, ám ő nem hajlandó ezt a játékot játszani. Ez arra is kihat, hogy 

nem akar abban a hamis szerepfelfogásban maradni, ami szerint a segítő szakember érinthetetlen és mindentudó. 

A saját életében Tisza azt tapasztalta, hogy hiába próbálunk normálisnak tűnni, ez nem fog sikerülni. A származása miatt sem a családja, sem a társadalom elvárásainak nem felelt meg, majd amikor elkezdett ezzel szakmailag is foglalkozni, a szociálpszichológia segítette őt nagyon abban, hogy rájöjjön, létrehozható a szabad identitás és nem kell mindenáron beilleszkednie oda, ahova nem tartozik. Ez vonatkozik arra is, hogy tudja, hogy alkotóként nem sorolható egyértelmű kategóriákba – az is egy küzdelmes folyamat eredménye volt, hogy rájött, hogy az írásaival nem kell a már meglévő keretekhez igazodnia, az is hiteles, amiben ő hisz.

-

Szerzőként Tisza számára fontos a pszichológiai háttér, de mindig ki is tágítja annak tereit a filozófiai segéd- és határterületek irányába, hogy ne csak a száraz tudományosság jelenjen meg a szövegeiben. “Valójában a történetek nyitják ki az emberek valóságát, érzelmi világát, ezért utaznak a könyveim az emberi történetek, az ismeretterjesztés és tudományosság között. (...) Ezt a két világ közötti mozgást már nem akarom levedleni, elfogadtam identitásként, hogy van egy ilyen marginalizált lét, ami tulajdonképpen akár szerethető is lehet.” Az is felszabadító erővel hatott rá, mikor alkotóként rájött, hogy nem a belső valóságot kell a formákhoz igazítani, hanem a formának kell lekövetnie a belső valóságot.

“Az volt az irodalmi és szakmai felnőtté válásom, amikor ezt megengedtem magamnak.”

Az írás egyfajta szeleppé is vált számára, egy saját kis “gumiszobává”, amiben megélhette a szabadságát. A kötet témájához, a függőséghez kapcsolódva azt is kiemelte, hogy ha nincs ilyen konstruktív szelepünk, ha tiltunk, lefojtunk magunkban, akkor az megbosszulja magát, mert összeadódik és valahol máshol, sokkal durvábban és károsabb formában robban ki. Ő is próbálta magát “elzárni az írástól”, de fizikai tünetei lettek, úgy érezte, megfullad nélküle. Mivel a munkája során rengeteg emberi történettel találkozik, az írás abban is segít neki, hogy kezelje azokat az érzéseket, amik akkor születnek meg benne, miközben a másikra figyel.

Az írásban megtörténő kitárulkozás kapcsán Tisza elmondta, hogy mint minden függőségnek, ennek is van destruktív és konstruktív oldala. Ami kis dózisban éltető, vagány, közösségi élmény és szorongáscsökkentő, az egy határon túl pont ezeket az építő minőségeket vonja meg tőlünk, míg végül a kontrollt is elveszítjük és a rabjává válunk. Bár az egyéni határok máshol húzódnak, a veszélyzónát a végletekben találjuk: a totális kitárulkozás rendkívül sebezhetővé és céltáblává tesz, a hallgatásban viszont semmilyen kapcsolatunk nem lesz a saját valóságunkkal. Tisza szerint az egyensúly a kulcs: szükség van arra is, hogy “meglevegőztessük ezt a rést magunkban”, és arra is, hogy néha “behúzzuk az ajtót” és saját magunk legyünk. Neki nagyon kellett az a tíz év csönd, amikor megtanulta azt a szakmai hátteret, aminek segítségével már megfontolja, hogy mit vállal, meddig megy el – valamint az is fontos számára, hogy azzal, amit csinál, másoknak is adjon, akár eszközt is ahhoz, hogy egy hasonló szabaduló útvonalat bejárhassanak.

-

Ezen a ponton szóba került a pszichológia popularizálódása, amiben Tisza az előzőekhez hasonló kettősséget lát. Egyfelől örömtelinek találja, hogy megindult a társadalmi diskurzus, hogy mennyi mindenről lehet beszélni és mennyi olvasnivaló elérhető, másfelől problémának tartja, hogy ma már a hétköznapi beszélgetéseinkben is folyton diagnosztizálunk, elemzünk. “Szinte eltűnik a mindennapi kapcsolatainkból a spontaneitás, a játékosság, az, hogy a pillanatban vagyunk, és rögtön bekapcsol az állandóan dolgozó, diagnosztizáló agy.” Azt is elmondta, hogy ő nem szeretné kiszolgálni ezt a “pszichopop” hullámot, és nem akarja mindenkinek megmondani, hogyan éljen. Szerinte a segítő szakembereknek most az a feladata és a felelőssége, hogy visszaadják a szakma intimitását, hiszen

a valódi munka csak ebben a belső intimitásban tud megtörténni. 

A kötet alcíme Emberfüggések és szabadulások, Tisza pedig elárulta, hogy az előbbi kifejezés kapcsán volt egy kis vitája a szerkesztőjével, aki azzal érvelt, hogy félrevezető lehet, hiszen nincs ilyen szakszó. A szerző viszont nem akart agyonhasznált, terhelt diagnosztikai fogalmat használni, ráadásul játékosan pont arra akart rámutatni, hogy mik azok a helyzetek, amikor a másik ember a szer. Amikor a szorongásunk csökkentésére használjuk a másikat, és sérül az egyén autonómiája.

Példának hozta a Kőváry számára is érdekes familizmus jelenségét, amikor a társadalom legitimációját évezi a kívülről tetszetős család. Csakhogy a családokhoz közel lépve folyamatos határsértéseket is láthatunk, amikor a szülő rátelepszik a gyereke életére, mindenbe beleszól, nem engedi dönteni, leválni, bünteti a szabad akaratáért – pedig a jó szeretet éppen hogy levegőhöz juttat és szabadságot biztosít a másiknak. Tisza kicsit később felhívta a figyelmet, hogy a párkapcsolati erőszak esetei azt is megmutatják, hogy 

a függő viszonyokban nem engedélyezett vállalni a kapcsolat nehézségét, nem szabad autonóm határokat húzni, mert az agresszív vagy passzív-agresszív büntetést vált ki. 

Tisza szerint – nagyon leegyszerűsítve – a kapcsolati függőségek mélyén nagy hiányok, fájdalmak, szomorúságok vannak, amikhez nem férünk hozzá, mert azt megtiltották nekünk, és a felszínen mindezt egy álságos illúzióval takargatjuk.

“Minden, ami ezzel ellentétes cselekvés lenne, bűntudatot ébreszt. A bűntudat pedig toxikus kötőanyag, mert kényszercselekvésekre késztet és ezzel visszaránt a rendszerbe, fenntartva ezzel a függő viszonyokat.”

A bemutatott könyv így azzal foglalkozik, hogyan lehet rétegenként lemosni a zárt, függő rendszerekben fogatartó bűntudatot, és hogyan lehet szabadon nemet mondani. A kötetben szereplő Szakáll Péter pszichológus pedig egy felépülő függő, aki a terápiás ülések szüneteiben töpreng el azon, hogy vajon a páciensei függőségei hogyan jelennek meg a saját életében.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Rasmussen: Költői képekkel érthetünk meg olyan dolgokat, amelyek felett nincs hatalmunk

Ismét egy nagyon különleges programon vehettek részt a Margó látogatói, ahol pénteken este a Feröer szigetekről érkezett Oddfriður Marni Rasmussen beszélt Addig nem című könyvéről Veress Katával.

...
Nagy

Jón Kalman Stefánsson minden könyve kísérlet arra, hogy legyőzze a halált

Izland egyik legnépszerűbb szerzője két új regényét mutatta be a Margó fesztiválon. Szóba kerültek a bosszúálló könyvek, a szörnyű dalok és a lusta férfiak is. 

...
Nagy

Kari Hotakainen: Az ember 70 százaléka víz, 7 százaléka pedig düh

Kari Hotakainen A Tanítvány című pszichothrillerének főhőse, Maria mielőtt új életet kezdene, bosszút akar állni nevelőszülein, valamint túszul ejti az általa megvetett, álszent világ néhány jeles képviselőjét. A finn szerzővel Csepelyi Adrienn újságíró beszélgetett a Margón.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Zöld

Karikó és Krausz adományai is bekerültek a Nobel-díj Múzeumba

...
Zöld

Japán ismét megkapta a környezetvédelmi fricska-díjat

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában