Rasmussen: Költői képekkel érthetünk meg olyan dolgokat, amelyek felett nincs hatalmunk

Rasmussen: Költői képekkel érthetünk meg olyan dolgokat, amelyek felett nincs hatalmunk

Ismét egy nagyon különleges programon vehettek részt a Margó látogatói, ahol pénteken este a Feröer szigetekről érkezett Oddfríður Marni Rasmussen beszélt Addig nem című könyvéről fordítójával, Veress Katával. Szóba került a regény sikerének a titka, különleges nyelvezete, és az is, hogy vajon önéletrajzi ihletésű-e. 

Rátkai Zsófi | 2023. október 14. |
Oddfríður Marni Rasmussen
Addig nem
Ford.: Veress Kata, Polar Egyesület, 2023, 252 oldal
-

A feröeri Rasmussen első magyarul megjelent műve a regény, amivel a Margó Irodalmi Fesztiválra érkezett. A szerző röviden elmondta, könyve egy betegség embert próbáló időszakáról szól, ahol az első részben egy házaspár női tagja, Elsa rákos lesz, kezeléseken esik át, majd a végén meghal. A történet második része a halála utáni időszakot eleveníti fel, a férj, Janus szomorúsággal teli életét, aki találkozik egy lánnyal és megpróbál vele boldog életet élni. A regény sikerének a titka valószínűleg abban rejlik, hogy egyrészt sajnos a rák mindenkit érint, emiatt sokan tudnak kapcsolódni hozzá, hiszen mindannyian ismerünk legalább egy olyan embert, aki rákos, másrészt pedig, ahogy a férj szemszögéből olvashatjuk a beteg állapotának kendőzetlen leírását. Veress Kata emlékeztetett arra, hogy az írótársak szerint az író stílusa, nyelvezete kissé szokatlan, hozzá kell szokni, kérdés ugyanakkor, hogy ez vajon a költői énje miatt van-e, vagy megtalálta a prózai hangját - netán ez is költészet-e, csak hosszabb formában. Rasmussen már több verseskötetet és gyerekkönyvet írt, valószínűleg ez az oka, hogy

a képek metaforikusak, de sokszor nagyon plasztikusak is.

A rák nagyon nehéz téma, ezért szerinte költői képeket kell alkalmazni, hogy megértsünk olyan dolgokat, amelyek felett nincs hatalmunk. Ezért választotta ezt a nyelvet, de hogy ez az egyetlen hangja-e, az majd akkor derül ki, ha megírt egy másik regényt.

Rasmussen ekkor saját nyelvén tartott egy kis felolvasást a regényéből, majd magyarul is meghallgattunk egy részletet, ahol az özvegy férfi nem mert kimenni az utcára, bujkált az ismerősök elől, mert azok szánták, máshogy kezelték, mintha az állapota ragályos lenne. Ahogy könyvében gyönyörűen leírja, "Attól félnek, hogy elkapják a betegséget, az özvegységet, a hiányt."

-

Veress arról kérdezte az írót, hogy a regénye önéletrajzi ihletésű-e. A válaszból megtudtuk, hogy tizenkét évvel ezelőtt agydaganat következtében elvesztette egy barátját. Ezután írta meg az első részt múlt időben, míg a második rész jelen időben íródott. A történet szerint a szoba közepén alkoholmámor után ébred fel az özvegy Janus, és egy lányt talál maga mellett, Rósát, akiről nem tud sokat, de vele próbál új életet kezdeni, aminek reméli, boldog végkifejlete lesz. 

Rasmussen szerint nem terápiás jelleggel írta a könyvet, viszont az írás három hónapos folyamata alatt nagyon jólesett neki kiírni magából ezeket az érzéseket; utóbbiak között akad olyan, amiket ő maga is megélt, de vannak köztük olyan élmények is, amelyek nem a sajátjai. Számos helyről hallott történeteket, beszámolókat, így tudta kellő részletességgel ábrázolni a betegség és a halál folyamatát.

“Ha részt veszel benne, élővé válik”

- fogalmazott. Emellett kutatásokat is végzett a pszichológia terén, és konzultált egy ápolónővel, aki sokat segített neki a beteg állapotának és a gyógyszerek hatásainak leírásában. 

-

A feröeri irodalomról is kérdezték a szerzőt, hiszen ő a főszerkesztője a Vencil elnevezésű feröeri irodalmi folyóiratnak. A feröeri irodalom nagyon fiatal, hiszen ezen a nyelven 1909-ben jelent meg az első regény, míg az első verseskötet 1914-ben. 1847-ből ered az írásbeli nyelvük, tehát Izlanddal összevetve, ahol 800 éves múltra tekint vissza, meglehetősen fiatal a feröeri nyelv. Évente körülbelül 300 könyvet adnak ki, úgy, hogy csak 52 ezren lakják a szigetet. Jónak tartja, hogy adnak ki könyveket, de igazán az lenne jó, ha le is fordítanák őket más nyelvekre. Itt nemcsak az északi nyelvekre gondolt, hanem a nagy világnyelvekre, mint a német vagy az angol, ami nagyon nagy kihívás. Beszélt arról is, hogy sok feltörekvő költő van, akik fiatalok, és akadnak több művészeti ágban jeleskedő alkotók, akik zenélnek és mellette verseket írnak. Veress ekkor felidézett egy néhai feröeri írót, William Heinesent, akit még az irodalmi Nobel-díjra is felterjesztettek egyszer, ő azonban dánul írt. Mikor megtudta, hogy esélyes az irodalmi Nobelre, úgy reagált, hogy ha valaha egy Feröer szigeteki író elnyeri ezt a díjat,

akkor annak olyannak kell lennie, aki feröeri nyelven is ír.

A szerző hozzátette, a nyelvük különbözik az északi országok nyelvétől, sajátos, ők máshogy kötődnek a világhoz, mint például a dánok, mivel szigetlakók, és ez teszi őket és a nyelvüket egyedivé. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kari Hotakainen: Az ember 70 százaléka víz, 7 százaléka pedig düh

Kari Hotakainen A Tanítvány című pszichothrillerének főhőse, Maria mielőtt új életet kezdene, bosszút akar állni nevelőszülein, valamint túszul ejti az általa megvetett, álszent világ néhány jeles képviselőjét. A finn szerzővel Csepelyi Adrienn újságíró beszélgetett a Margón.

...
Beleolvasó

A Bestiarium Hungaricumból a lidérc négy különböző formáját is megismerheted

A magyar hiedelemvilág lényeit Németh Gyula színes grafikái, P. Szathmáry István fekete-fehér linómetszetei és Magyar Zoltán néprajzi és kultúrtörténeti leírásai jelenítik meg. A Bestiarium Hungaricum e két kulturális közelítés: kép és szöveg szimbiózisa által válik igazán különlegessé. Olvass bele!

...
Nagy

Luiz Schwarcz: Nehéz elképzelni, hogy ilyen lennék, ha kevesebb szenvedés jutott volna osztályrészemül

A 2023-as őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Luiz Schwarcz és Orvos-Tóth Noémi beszélgetett. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap