Kari Hotakainen: Az ember 70 százaléka víz, 7 százaléka pedig düh

Kari Hotakainen: Az ember 70 százaléka víz, 7 százaléka pedig düh

Kari Hotakainen A Tanítvány című pszichothrillerének főhőse, Maria mielőtt új életet kezdene, bosszút akar állni nevelőszülein, valamint túszul ejti az általa megvetett, álszent világ néhány jeles képviselőjét. A finn szerzővel Csepelyi Adrienn újságíró beszélgetett a Margón, és bár Hotakainen minden válaszát átitatta a humor, szóba kerültek komoly gondolatok is, mint a társadalom álszentsége, a közösségi média világának káros hatásai és a buborék, amiben élünk.

Fotó: Kováts Zsófi

Rátkai Zsófi | 2023. október 14. |
Kari Hotakainen
A Tanítvány
Ford.: Panka Zsóka, Typotex Kiadó, 2023
-

A Margó Irodalmi Fesztivál péntek esti programja felolvasással kezdődött, majd Csepelyi Adrienn újságíró a dühről mint a szövegre szerinte leginkább jellemző érzésről kérdezte a szerzőt, aki elmondta, ő maga nem dühös, de van fantáziája és elképzeli, mit érez Maria: “Minden emberben van düh, ugyanúgy ahogy víz is van, de míg ez utóbbi 70, a düh csupán 7 százalék".

A kötetben kétfajta düh jelenik meg markánsan, az egyik a család felé, a másik pedig a társadalom felé irányul.

Felmerült a kérdés, hogy a társadalom, a család vagy a tágabb értelemben vett emberi közösségek álszentsége mennyire tükrözi az író gondolatvilágát. Hotakainen elmondta, az ő világképe jelentősen melegebb, mint Mariaé, de mindenképp azt akarta ábrázolni, mit érez az, akinek nem jó sors jut osztályrészül. Kétségtelen, tette hozzá, hogy vannak körülötte olyan emberek, akik étteremkritikákat olvasnak, és nagyon dühösek lesznek, utalva a regény Ínyenc nevű szereplőjére.

Ezután a regény hepiend nélküli Pygmalion-jellegéről esett szó, és arról, beszélhetünk-e vajon boldog végkifejletről abban az esetben, ha ugyan jobbá teszi a főhőst, de közben teljesen más emberré is. Hotakainen ugyan nem nagyon szokta a könyveit olvasgatni, de ezt a kötetet néhány hete újraolvasta, és úgy gondolja, van benne hepiend, mert Maria kapcsolatot létesít benne a rendőrrel, azaz létrejön egy közösség. Azt szándékosan kihagyta, hogy elmennek-e később kávézni, ahogy a való életben történne, de nem is kapna érte Nobel-díjat, ha beleírná, mondta. Ezután Csepelyi Adrienn azt a kérdést feszegette, a való életben összeérhet-e olyan emberrel az életünk, aki teljesen más közegből jön, és vajon mennyire befolyásolják az életünket a születésünk körülményei. Az író szerint az első öt év meghatározó, de később mi is színezhetjük ezt a képet, változtathatunk a felálláson. Csepelyi szerint Maria szemüvegén keresztül nagyon könnyű felületesnek, akár gonosznak is látni a nevelőszülőket vagy az elrabolt embereket, de nem egyértelmű, hogy valóban rosszak-e, vagy inkább meg vannak róla győződve, hogy ez a legjobb, amit tehetnek Mariával. Hotakainen úgy véli, senki nem bűnös abban, amit Maria tesz.

-

A továbbiakban a közösségi média világának szereplőiről volt szó: vajon realista elképzelés-e, hogy egy influenszer kívülről jövő kritikát kap és megváltozik. Lehetségesnek tartja, de alapvetően úgy látja, a színészek a színészekkel élnek, a csőszerelők a csőszerelőkkel, nehéz a buborékból kitörni. Elmesélte azt is, hogy írt egyszer egy újságcikket arról, hogy az írók nyáron ahelyett, hogy egymással találkoznának, elmehetnének egy mezőgazdasági szakkiállításra. Ehhez kapcsolódóan a regény groteszk jellegére terelődött a beszélgetés, és Hotakainen elismerte, hogy szeret humort is vinni a műveibe, mert

ugyan nyomasztó dolgokról ír, de tisztán tragédiát nem képes alkotni.

Szerinte a tragédiák a fiatal íróknak valóak, neki már meg vannak számlálva a napjai, jó dolgokra kell koncentrálnia. A regényben van lehetősége kiélni magát, családapaként, nagyapaként egy nyugodt ember. Kundera értelmezését hozta fel ekkor, aki azt vallotta, minden rendben van addig, amíg a könyv jobb, mint a szerzője.  

-

Majd a főszereplő bibliai eredetű nevére terelődött a szó, és arra, a szerző mennyire állt párbeszédben az írás során ezzel a komplex, csapongó karakterrel. A válaszból kiderült, hogy bizonyára minden karakterben jelen van az író egy része. Amikor elkezd írni, még nem sok mindent tud a szereplőiről, körülbelül a századik oldalnál alakul ki a végső karakter. A való életből a személyes ismerkedést hozta fel példának, hiszen éveken keresztül ismerkedünk a másikkal, mire teljesen kiismerjük, de sajnos a társadalom perifériáján bűnözővé válók esetében is csak később derül ki, hogy sorozatgyilkosok. Hotakainen nem tagja az egyháznak, de olvasta a Bibliát és nagyon érdekesnek találja Maria néhány értelmezését. Van olyan, ami egyezik az ő elképzelésével, de nem egy az egyben ugyanaz. A következőkben a nevelőapa, Laurie karakterét tárgyalták meg, és persze szóba került a közösségi média ferde tükre is, amelyben senki sem olyan, amilyennek láttatja magát. Felmerült, hogy a férfi szereplő azt mutatja, mennyire nem tudja az ember értékelni a kiváltságait, sokszor észre sem vesszük, mennyi mindenünk van, mert hozzászoktunk a jóhoz. 

Bár a regény a leírása szerint pszichothriller, Csepelyi szerint nagy sok esszéisztikus, filozofikus része van a szövegnek, ami egyben szatíra is. Az író erre úgy reagált, hogy rengeteg műfajban alkotott már, de például amikor Maria imádkozik, az a költői múltja, és a dohos szövegek a saját gondolatai. Vannak benne ugyanakkor kedves, hajlékony részek, ezeket nem tudja megmondani, honnan származnak, csak jönnek belőle. A munkafolyamatról elmondta, hogy mindig egy ötlettel kezdődik, és

ha jó az ötlet, akkor hat hónap alatt kiderül, életképes-e.

Akkor ugyanis az ötlet megtalálja a saját műfaját. Az író elmondása szerint két műfajban nem alkotott még, ez az opera librettó és az önéletrajz, de mivel sok zenét hallgat, egy-két jelenet teátrális, már-már opera jellegűnek tekinthető.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A Bestiarium Hungaricumból a lidérc négy különböző formáját is megismerheted

A magyar hiedelemvilág lényeit Németh Gyula színes grafikái, P. Szathmáry István fekete-fehér linómetszetei és Magyar Zoltán néprajzi és kultúrtörténeti leírásai jelenítik meg. A Bestiarium Hungaricum e két kulturális közelítés: kép és szöveg szimbiózisa által válik igazán különlegessé. Olvass bele!

...
Nagy

Luiz Schwarcz: Nehéz elképzelni, hogy ilyen lennék, ha kevesebb szenvedés jutott volna osztályrészemül

A 2023-as őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Luiz Schwarcz és Orvos-Tóth Noémi beszélgetett. 

...
Nagy

Pető Péter: Az újkori moralizálás végtelenül élet- és szabadságellenes

Az Olyan gyönyörű ez a szöveg, hogy csak pucéran olvasom egy válóbuliba kalauzol, amiben a szereplők sztorijain keresztül Pető Péter a társadalmi megosztottságainkat vizsgálja. A kötet bemutatója a Margón volt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Hírek
...
Podcast

Hatos Pál: A főváros mikrotörténeteit helyeztük mikroszkóp alá

...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé