5 letehetetlen romantikus regény, amit szerezz be májusban

5 letehetetlen romantikus regény, amit szerezz be májusban

A heti megjelenések között válogattunk, ha ebben a zivataros, de gyönyörűen virágzó időszakban romantikus szerelemről olvasnál.

sa | 2024. május 22. |

Szívesen olvasol tavasszal a szerelemről? Vagy már a nyaralásra válogatsz könyveket? Íme, 5 romantikus regény, ami izgalmas kapcsolatok mélyére visz, vagy éppen elrepít Toszkánába, az amerikai tengerpartra, esetleg New Yorkba.

Sue Monk Kidd: A sellő legendája

Sue Monk Kidd
A sellő legendája
Ford. Kovács Kristóf, 21. Század, 2024, 351 oldal
-

Jessie Sullivan már túl van a negyvenen, és a fél életét házasságban élte le. Őszintén boldognak hiszi magát. Szereti az otthonát, számíthat a férjére, és rajonganak tizenéves lányukért, aki mindenben jól teljesít.

De ekkor váratlanul rossz hír érkezik az édesanyjáról: Jessie-nek vissza kell térnie a szigetre, ahol felnőtt. A szigeten pedig találkozik Thomas baráttal, aki bencés szerzetes, és nemsokára véglegesen fogadalmat akar tenni.

Jessie-ben vonzalom ébred a barát iránt. Egyfelől ki akar tartani házassága mellett, másfelől viszont nem tudja, mit kezdjen a vágyaival. Ennyi év után csak most kezdi valójában megérteni, ki is ő, és hová tartozik. Vajon mennyi helyet lesz képes szorítani a régi élete számára az újban?

Emily Henry: A boldogság otthona – Éldekorált

Emily Henry
A boldogság otthona – Éldekorált
Ford. Szieberth Ádám, Central, 2024, 469 oldal
-

Harriet és Wyn ideális párt alkotnak, mióta az egyetemen megismerkedtek. Összeillenek, mint a só és a bors, a tea és a méz, borsó meg a héja. Kivéve az utóbbi közel fél évben, de ennek okait mindmáig nem tisztázták. És a legjobb barátaiknak sem mondták el, hogy szakítottak.

Ezért kötnek ki nyár végén a maine-i tengerparti ház legnagyobb hálószobájában, amikor az immár évtizedes hagyományt ápolva összejön a baráti társaság. Itt bújnak el a világ elől, és töltenek együtt egy vibrálóan intenzív, azúrkékben játszó hetet. Feledik napi gondjaikat, és a tekintélyes mennyiségű sajt, bor, tengeri herkentyű és miegymás mellett együtt szívják a sós tengeri levegőt azokkal, akik a leginkább megértik őket.

Csakhogy idén Harriet és Wyn hazudik, mint a vízfolyás, és közben a világért sem akarják észrevenni, hogy mennyire vágynak egymásra még mindig. Eljátsszák hát a szerepüket: Harriet az ambiciózus rezidens sebész, aki sosem veszekszik, Wyn pedig a laza, nyugis sármőr, aki remekül leplezi a felszín alatti repedéseket. A terv hibátlan, legalábbis, ha jó messziről és naptejtől maszatos napszemüvegben nézzük.

Jojo Moyes: Mióta megszerettelek

Jojo Moyes
Mióta megszerettelek
Ford. Todero Anna, Libri, 2024, 600 oldal
-

Amikor Lou New Yorkba repül, biztos benne, hogy a sok ezer kilométeres távolság ellenére, amely elválasztja Samtől, új barátjától, teljes mértékben élvezni fogja a kalandot. Lelkesen veti bele magát az új munkájába a felső tízezerhez tartozó Gopnik családnál és lubickol a New York-i élet örömeiben. Amikor azonban a véletlen az útjába sodorja Joshuát, a férfi váratlanul rég eltemetett emlékeket ébreszt fel benne. A találkozástól megzavarodott Lou minden igyekezetével igyekszik az óceán által kettéválasztott szívét összeforrasztani. Ám a benne kavargó nehéz titkok azzal fenyegetik, hogy felborul az ingatag lelki egyensúlya. Talán eljött az idő, hogy feltegye magának a kérdést, ki is ő valójában.

Jen Beagin: A Nagy Svájci

Jen Beagin
A Nagy Svájci
Ford. Kovács-Dobos Krisztina, Európa, 2024, 412 oldal
-

Greta a barátnőjével, Sabine-nal él egy régi, düledező, huzatos házban a New York állambeli Hudsonban, a kisváros peremén. Greta átíró: egy terapeuta ülésein készült hangfelvételeket jegyzi le. Az egyik új ügyfél, akit magában a Nagy Svájcinak nevez el, nagy hatással van rá: a hangja, a viselkedése, a gondolkodása és életének felkavaró eseményei. Ahogy egyre több mindent tud meg róla az üléseken folyó, „kihallgatott” beszélgetésekből, egyre hevesebb benne az érzés, hogy szeretné látni, szeretné megismerni. Amire talán van is remény, hiszen ugyanabban a nagyon kicsi városban élnek mindketten. De ez persze súlyos veszélyekkel járna, hiszen nem kerülhet kapcsolatba a munkaadója ügyfeleivel.

Jen Beagin regénye egyszerre szórakoztató és felkavaró olvasmány, és nem hagyományos romantikus regény. A habkönnyűnek induló történetbe egyre sötétebb színek vegyülnek, amint fény derül arra, milyen súlyos titkok, traumák terhelik a mély szeretettel megrajzolt szereplők múltját, de a humor, az irónia, a szellemesség nem tűnik el. Az HBO már a regény megjelenése előtt megvette a megfilmesítési jogokat.

Kat Devereaux: Menekülés Toscanába

Kat Devereaux
Menekülés Toscanába
Ford. Dávid-Goitein Zsófia, Central, 2024, 413 oldal
-

1944, Romituzzo: A csupán tizennégy éves Stella Infuriati a városi ellenállás legifjabb tagja. Bár ezt nehéz a szülei előtt titokban tartania, de ha fény derülne a tevékenységére, annak beláthatatlan következményei lennének. A bátyja, Achille mellett dolgozik: üzeneteket, ellátmányt és fegyvereket továbbít a toszkán hegyek között rejtőző partizánoknak. Bátorságtól és tettvágytól fűtve hihetetlen veszélyekkel dacol, mégis mindig sikerül kievickélnie a bajból. Ám amikor 1945-ben eljön a béke ideje, Stellának nyoma vész.

2019, Firenze: Tori MacNair író megérkezik Firenzébe. Egy érzelmileg bántalmazó házasságból menekül, és abban a városban akar új életet kezdeni, amelyről a nagymamája oly nagy szenvedéllyel mesélt neki mindig. Érdekli a családja múltja, ezért kutatni kezd. Minél többet megtud a felmenőiről, annál mélyebbre ás, mígnem egy bátor, fiatal nővel kapcsolatos, több évtizedes titkokra bukkan. A lány egykor mindent kockára tett, hogy mentse azt a világot, amelyet annyira szeretett.

Kat Devereaux sodró regénye csodás toszkán tájakra kalauzol el bennünket, miközben a bátorságról és az áldozatvállalásról mesél. Hiszen, ha kell, képesek vagyunk akár a legveszedelmesebb ellenségeinkkel is szembeszállni, összetartani egy családot, küzdeni a szeretteinkért, a szerelemért és a mesés otthonért, ahol felnőttünk. Ezt a képességünket pedig akár generációkon át is örökíthetjük tovább.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Egy csonkolt, gyerektelen nőnek nem jár a szerelem? – Olvass bele Szentesi Éva könyvébe!

Szentesi Éva A mai naphoz nincsenek emlékeim című kötetében egy olyan nő körvonalai rajzolódnak ki, akin a közvélemény elvárásai nagyobb sebet ejtenek, mint a drasztikus műtéti beavatkozások. Olvass bele!

...
Nagy

6 romantikus fantasy, mely a tiltott szerelem körül forog

Könyvek, melyek hősei a szerelem tilalmával is szembeszállnak egymásért.

...
Nagy

5 elragadó romantikus regény, ami rád vár a Könyvhéten

Nyári románcok, csillagfényes esték, ellenállhatatlan vonzalmak, távoli utazások, régmúlt idők szerelmei – a könyvheti romantikus újdonságokból válogattunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak

...
Zöld

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

...
Zöld

A menstruáció egészen máshogy hat a sportteljesítményre, mint eddig hittük

...
Zöld

Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?

...
Zöld

Az Indiát sújtó extrém hőség A Jövő Minisztériumát idézi

...
Zöld

Emlékszel a Búvár Zsebkönyvekre? Emlékművet kapott a botanikusnő, aki illusztrálta

...
Zöld

Parkolási őrület és ókori római receptek – 3 könyv Jordán Ferenc ökológus ajánlásával

...
Zöld

Tényleg jobb, ha későbbre halasztjuk a reggeli kávénkat?

...
Zöld

Szakítottatok? 6 tipp és 6 könyv, ami segít feldolgozni a szerelem fájdalmát

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex