A kép illusztráció. Fotó: Dmitry Vechorko - Unsplash. konyvesmagazin.hu

Ellenfelek, rivális családok tagjai, szegények és gazdagok, más kasztból valók: sokféle módon lehet tiltott egy szerelem. Hat olyan romantikus fantasyt ajánlunk, melynek ez áll a középpontjában.

Tahereh Mafi: Felfeslő királyság

tahereh mafi
Felfeslő királyság
Ford. Kemenes Iván, Gabo, 2024, 479 oldal
-

Alizeh látszatra csak szolgáló, egy a sok közül, valójában azonban az ősi dzsinn királyság rég elveszett örököse. Egész életében vadásztak rá, ezért álcáznia kell magát. Egy napon azonban hibát követ el. 

Kamran, a koronaherceg, ismeri a próféciákat, melyek szerint egy félelmetes szörnyeteg öli majd meg nagyapját, a királyt. Amikor birodalmában felüti a fejét a sötétség, Kamran a forrását keresi, de helyette egy szokatlan szemű szolgálólányra bukkan, akiről minél többet tud meg, annál inkább a bűvölete alá kerül. Azonban, ha Alizeht választja, mindent kockára tesz, amit addig ismert. 

A Felfeslő királyság egymással hadakozó birodalmak, egy tiltott szerelem és egy elveszett királynő története, akinek elő kell törnie a sötétségből, hogy visszaszerezze a trónját, újjáépítse országát, és megmentse népét az elnyomástól.

Stephanie Garber: Caraval

stephanie garber
Caraval
Ford. Falcsik Mari, Kolibri, 2024, 472 oldal
-

Scarlett Dragna még sosem hagyta el a kicsi szigetet, ahol ő és a húga, Tella felnőttek. Hatalmaskodó apja házasságra kényszerítené Scarlettet, amivel örökre elbúcsúzhatna régi álmától, hogy lássa a messzi szigeten zajló Caravalt, a földkerekség legvarázslatosabb előadását, amelyben a közönség is a játék résztvevőjévé válhat. 

Azonban épp ekkor megérkezik a várva várt meghívó. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögi szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja.

Scarlett tudja: bármi is történik a Caraval során, az mind a mesterien kidolgozott előadás része, de ő még be se lépett, máris bábuként kezd lépkedni a mágia és a szívfájdító szerelem sakktábláján. Akár valóság a Caraval, akár nem, mindenképp meg kell találnia a húgát, mielőtt véget érne a játék utolsó éjszakája, különben Tella örökre eltűnik a világból. 

Katee Robert: Electric Idol - Tiltott szerelem

katee robert
Electric Idol - Tiltott szerelem
Ford. Németh Anikó, Maxim, 2023, 432 oldal
-

Az ultramodern Olümposz városában mindig mindennek meg kell fizetni az árát. Psziché Dimitriou tudta, hogy előbb-utóbb szembe kell néznie Aphrodité féltékeny dühével, de sosem gondolta volna, hogy a szó szoros értelmében a szíve forog kockán. Vagy hogy pont Aphrodité vonzó megjelenésű fia lesz az, akinek a gyilkos csapást kell mérnie rá. 

Erósznak nem okoz gondot kioltani mások életét. Úgy nevelkedett fel, hogy ő legyen a kés, amellyel anyja bosszút áll ellenségein. Aphrodité arra nevelte fiát, hogy törődjön bele: ő inkább egy szörnyeteg, semmint ember. Ám amikor eljön az ideje, hogy kiiktassa anyja legújabb kiszemelt célpontját,  képtelen megtenni ezt. Összezavarodva attól, ahogyan Psziché váratlanul kedveskedik neki, ösztönösen azt teszi, ami elsőre eszébe jut: garantálja a lány biztonságát, sőt testben és lélekben is magához köti. 

Psziché nem számított arra, hogy egyszer csak az elegáns, csillogó város legveszélyesebb gyilkosának felesége lesz, de volt valami Erószban, ami olyan tüzet ébresztett benne, amelyhez foghatót még sohasem tapasztalt. Ahogy elmosódnak a határok és megváltoznak a hűségviszonyok, Pszichének rá kell jönnie, hogy Erósz mégis csak megszerezheti a szívét és nem lehet biztos abban, hogy túléli ezt a veszteséget.

Nisha J. Tuli: A Napkirályné próbája

nisha j. tuli
A Napkirályné próbája
Ford. Heinisch Mónika, Next21, 2024
-

Két nő áll szemben egy utolsó halálos viadalban. Csak egyikük nyerheti el a Napkirály szívét. Lor tizenkét hosszú, szenvedésteli esztendőt töltött börtönben a Hajnalkirály uralkodása alatt. Egyetlen vágya, hogy kiszabaduljon, és megtoroljon rajta minden egyes nyomorúságos pillanatot. 

Egy véletlen folytán a Napkirály színe elé kerül, és a rivaldafényben találja magát: kilenc másik jelölttel együtt esélyt kap – talán belőle lesz a királyné. Ha elnyeri a király szívét, akkor szabad lesz, és végre bosszút állhat. 

De Lor kívülálló: nem érti, miért helyezték szabadlábra, hiszen ő nem is a Napkirály udvarának alattvalója. A többi jelölt ellenszenvezik vele, és mindent megtesznek, hogy végleg eltávolítsák a játéktérből. Muszáj nyernie, hiszen ha veszít, meghal. Vagy, ami még rosszabb: visszaküldik a Hajnalkirály karmai közé. 

Scarlett St. Clair: A sötétség érintése - Hades és Persephone

scarlett st. clair
A sötétség érintése - Hades és Persephone
Ford. Kádár Pál, Könyvmolyképző, 2023, 394 oldal
-

Persephone csak névleg a Tavasz Istennője. Az igazság az, hogy a virágok kislánykora óta elhalnak az érintése alatt. Új-Athénba költözése után abban reménykedik, hogy feltűnés nélkül vegyülhet el az emberek között, halandó újságírónak álcázva magát.

Hades, a Halál Istene egy szerencsejáték-birodalmat épített fel a halandó világban, a szóbeszéd szerint pedig a leglehetetlenebb fogadásokat kedveli a legjobban. Miután véletlenül összetalálkozik Hadesszal, Persephone rádöbben, hogy alkut kötött a Halál Istenével. Az alku feltételeit pedig képtelenség teljesítenie: életet kell teremtenie az Alvilágban, különben elveszíti a szabadságát. 

Az alku azonban nem csak arra világít rá, hogy Persephone egy bukott istennő. Miközben ugyanis igyekszik elhinteni szabadságának magvait, egyre jobban beleszeret a Halál Istenébe – ez pedig tilos.

Renée Ahdieh: Harag & hajnal

renée ahdieh
Harag & hajnal
Ford. Robin Edina, Ventus Libro, 2016, 384 oldal
-

Az Ezeregyéjszaka meséinek átirata igazi romantasy klasszikus. A véres kezű, ifjú uralkodó birodalmában minden hajnalban bánat köszönt egy újabb szerencsétlen családra. Kálid, Koraszán 18 éves kalifája minden éjszaka új feleséget vesz magához, amint azonban felvirrad a reggel, nyakára kötött selyemzsinórral kioltják a fiatal lány életét.

Amikor a 16 esztendős Sahrazád legjobb barátnője is Kálid áldozatául esik, a lány kegyetlen bosszút esküszik, és önként vállalja a következő menyasszony szerepét. Feltett szándéka, hogy életben marad, sőt egyszer és mindenkorra véget vet a kalifa rémuralmának. Újra és újra sikerül elbűvölnie Kálidot varázslatos történeteivel, és közben kiderül, hogy a férfi valójában egy megkínzott szívű ifjú. Sahrazád beleszeret, és elhatározza, hogy felderíti a sötét árnyak között rejlő titkokat, miközben mindvégig készen áll, érzelmei ellenére is, hogy kitöltse a bosszúját Kálidon a megannyi ellopott életért.

Fotó: Dmitry Vechorko / Unsplash

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

A magyar származású amerikai író debütáló fantasyjét az Amazonnál adaptálják, és az Outlander-rajongók biztosak lehetnek benne, hogy jó kezekbe került.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...
Kritika

A legújabb tündéres fantasy kellemesen borzongat, miközben ősi varázslatok mélyére húz

Érdekel a legújabb tündéres fantasy? Elolvastuk az Emily Wilde tündérenciklopédiáját.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

Polc

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...
Margó 2024
...
Nagy

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

...
Nagy

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón