Rényi Ádám: Nekem bőven elég, ha sírnak

Rényi Ádám: Nekem bőven elég, ha sírnak

A bezzeggyerek és más felnőttmesék címmel jelent meg Rényi Ádám második novelláskötete (olvass bele), amelyben elgondolkodtató és morbidan vicces történetek váltogatják egymást. A pénteki margós bemutatón szóba kerültek olvasói elvárások, a figyelemzavar műfaji következményei, ahogy az erős női karakterek is.

Fotó: Valuska Gábor

Ruff Orsolya | 2022. június 11. |
Rényi Ádám
A bezzeggyerek és más felnőttmesék
21. Század Kiadó, 2022, 208 oldal
-

A szomorkásból tartunk majd a felemelő hangulat felé, skiccelte fel a bemutató legelején a beszélgetés érzelmi skáláját Finy Petra, de előtte még a műfajválasztásról faggatta Rényi Ádámot, rámutatva arra az általános jelenségre, hogy nehéz uralni az emberek figyelmét. A szerző ezzel egyetértett, hozzátéve ugyanakkor azt is, hogy saját magát is figyelemzavarosnak tartja, és nem is tud hosszan koncentrálni a szövegek írására. A kötet szerkesztője, Laik Eszter irodalmi bonbonoknak nevezte A bezzeggyerek és más felnőttmesék írásait, Finy Petra szerint ugyanakkor a Bagoly Berti-féle mindenízű drazsé is szóba jöhet a Harry Potterből, aminél az embernek elképzelése sincs előre, hogy milyet kaphat ki. Rényinek íróként fontos, hogy mindig mást kapjon az ember. Hogy aztán ki mit kezd ezzel, az persze más kérdés, a szerző mindenesetre megosztott az olvasói reakciók közül néhányat: az első kötetben szereplő a Két Lotti Budapesten befejezésén ugyanis akadt, aki felháborodott, és azt mondta, hogy ezt nem teheti meg a szereplőjével. „De, megtehetem” – oszlatott el minden ezirányú félreértést Rényi.

-

Míg az első kötetnél a meglepetés izgatta, a másodiknál jobban érdekelték a karakterek, és erősebben is kötődött hozzájuk: „Kevesebb meglepetés van benne, és talán több érzelem”. Rényi Ádám azt élvezi az írásban, hogy „leírni bármit lehet”, ezt pedig olyan valóságos kontextusban teszi, hogy „magától értetődőnek tűnik, ha valami megtörténik”. Harmadik köteten egyelőre nem gondolkodik, de a Bezzeggyerekhez nagy erőt adott, hogy az első könyvét sokan szerették. „Visszajelzés-függő vagyok” – vallotta be a szerző, aki azt sem rejtette véka alá, hogy a maga részéről nem szeretne meg nem értett művész lenni, és arra vágyik, hogy olvassák a könyveit.

A beígért szomorkás hangulatnak az Anya című novella ágyazott meg Náray Erika előadásában. Rényi ezt követően elmondta, hogy a rövid szövegekben mindig markánsan kell lefesteni a miliőt – a felolvasott novellában ezt a célt szolgálta a hétvégi húsleves, amelyből először a zöldség, majd a hús is eltűnik. Az irodalmi hatásokról szólva szóba került Örkény és Roald Dahl neve is (mindkettejüket főleg az első kötet kapcsán emlegették), előbbi az abszurd, utóbbi a meghökkentés miatt, Rényi ugyanakkor abban bízik, valamennyire talán már saját az, amit ír.

-

Finy Petra három típusú szöveget különböztetett meg Rényinél, ezek a közéleti vicces, a morbid gyilkos és a valóságtól elmenekülő történetek. A második felolvasott novella alapján (A hosszú élet titka), amelyben a bekopogtató Halál hasába lényegében lyukat beszél egy idős asszony, lehetne akár egy köztes vicces morbid kategória is, Rényi Ádámhoz mindenesetre a felsoroltak mindegyike közel áll, íróként pedig a hatás különbözősége izgatja, alkotás közben onnan közelít.

A kötetben szerepelnek olyan írások, amelyek kicsit olyanok, mintha kabaréjelenetek lennének, de akad benne olyan novella is, „ami olyan, mint egy novella, és ez nem baj” – ezek közé tartoznak a felolvasott Anya vagy a címadó A bezzeggyerek című írások. „Az is jó, amikor valami az, ami, és úgy is működhet. Nem akartam, hogy meglepődjenek, nekem bőven elég, ha sírnak” – tette hozzá. Rényi elmondta, hogy irodalmi szempontból nem akar felnőni, egyetlen ambíciója, hogy „olvasás közben érezze jól magát valaki – vagy rosszul”. Azaz az olvasó érezzen valamit, és történjék valami olvasás közben.

-

„Nincsenek írói ambícióim” – hökkentette meg hallgatóságát a szerző, majd ezt azzal árnyalta, hogy nem akarja, hogy másnak legyen elvárása vele szemben, ahogy azt sem akarja, hogy neki legyen saját magával szemben. „Az írás pozitív oldalát élem meg, és szeretném, ha ez így is maradna” – húzta alá. Finy Petra felvetésére, miszerint az új kötetben hangsúlyosabb a nők szerepe, a szerző elárulta, hogy szerinte a nők sokkal árnyaltabb és összetettebb karakterek, és több olyan története is volt, amelyet alapvetően nem tudott férfi szereplővel elképzelni.  

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

...
Nagy

Szeifert Natália: A csöndben az idő is zárójelbe kerül

A genetikai kísérletezések nagy kérdései, egy falusi közösség létrejötte és pusztulása, az apró gesztusok ereje, a csönd és a magány összefüggései is szóba kerültek csütörtök délután a Margón, ahol az Örökpanoráma című regényéről Veiszer Alinda faggatta Szeifert Natáliát.

...
Nagy

Péterfy Bori: Keresem a boldogságot folyamatosan

Borikönyv címmel izgalmas életrajzi kötet jelent meg Péterfy Boriról, amely őszinte, provokatív és szókimondó stílusban beszéli el az énekes életének legfontosabb eseményeit. 

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

...

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!