Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

Pataki Ági Nyitottan a világra című könyve apropóján a Rotschild-szalonról, színészethez fűződő viszonyáról és a lehetőségek megragadásáról is mesélt a Margó szombati programján.  

Fotó: Posztós János

Rátkai Zsófi | 2021. október 17. |
Pataki Ági
Nyitottan a világra
Libri, 2021, 307 oldal
Pataki Ági: Nyitottan a világra

Szűcs Péter író, újságíró beszélgetett a Nyitottan a világra - Utam a kifutótól a vörös szőnyegig című kötet szerzőjével, Pataki Ági modellel és producerrel szombat délután a Margó Világirodalmi színpadán. Indításként a modellek tudatosságáról és a szakmából való kiöregedés utáni lehetőségekről kérdezi Pataki Ágit beszélgetőtársa. A válaszból megtudjuk, hogy sokan nem törődtek az öregedés jeleivel, de voltak olyanok, mint ő, akik pontosan tudták, hogy csak pillanatokra szól ez a szakma. Többen azért rácáfoltak a papírformára, és bár pillanatokig tart a fiatalság, de ha valaki kellően szorgalmas, megbízható és profi, akkor ezek a határok kitolódhatnak. Elmondja, hogy otthonról is azt hozta, hogy mindenért meg kell küzdeni. Hozzáteszi, lehet szerencséje az embernek, de azt észre is kell venni és dolgosan fel kell építeni a karriert, amibe belecsöppen az ember. Mindenhez kell józanság, nyitottság és szorgalom, mondja. 

A szépség adottság, és nagyon sok mindent kötnek karrierjének elején a szépséghez, többek között azt is, hogy Rotschild Klára felfedezte a modellt. Mégis inkább a spanyol nyelvtudással kezdődött az egész, hiszen egy chilei delegációt vezetett divatbemutatóra, amikor felfigyeltek rá, foglalja össze a kezdeteket Szűcs Péter. Pataki Ági egyetért, és elmondja, a 70-es évek legelején spanyolul beszélni nagy szám volt és örültek annak, hogy ő valamennyire beszélt. Ez egy megrendelt divatbemutató volt a chilei delegáció számára és ő tolmácsként volt jelen. A 3-4 lány közül egy nem jött el, ekkor Rotschild Klára Pataki Ágira mutatott és megkérte, hogy ugorjon be. Ő végül a delegációval egyeztetve belement a dologba. 

-

A következő kérdésben az első címlapról esik szó, ami nem mint modellt ábrázolta Pataki Ágit, hanem a Filmvilág címlapja volt. Elmeséli, hogy akkoriban a casting úgy zajlott, hogy a stáb végigjárta a budapesti gimnáziumokat és őt is beválogatták 18 éves korában egy filmbe. A statiszták között volt nyolc kiemelt szerep, amiből egy az övé volt. “Elindulhatott volna egy másik karrier, de te másképp döntöttél”, veti fel Szűcs Péter, mire Pataki Ági kifejti, nem értett sokat akkor a filmezésből, de nem érezte magát igazán jól a kamera előtt. Iszonyú izgalmas dolog ott lenni, teszi hozzá, de ha valakiben nincs meg az az ösztön, az a tehetség, akkor nem kellemes. Noha nem látszik rajta ma már, de ez csak annak tudható be, hogy megtanult uralkodni ezen a hiányosságon. Viszont ezzel a hátránnyal nem indulhatott volna a színészi pályán. Itt jön be szerinte a józanság, folytatja, hogy milyen fontos, hogy felmérjük, mihez nincs tehetségünk, mert olyan álmokat felesleges kergetni, amik nem is válnak valóra vagy megkeserítik az ember életét.

Párhuzamosan a Rotschild-szalonban folyó eseményekkel történt a Fabulon fotókiválasztás, mesél tovább, amely a Képzőművészeti Főiskolán egy diplomamunka része volt. A fotót a Kőbányai Gyógyszergyár részéről a diplomamunkák kiállítására kilátogató Veress Mária reklámfőnök felfedezte és kiválasztotta. A Fabulon reklámmal Ági az utcán szembesült, fel is háborodott, perelni akart, majd annak ellenére, hogy az általa kért összeget a cég magasnak találta és nem fizette meg, Ági bölcs belátással úgy gondolta, jobban jár, ha megegyezik velük. Felmerül ekkor a kérdés, mondja Szűcs Péter, hogy tudta-e Ági akkor, mennyit ér mint modell. A válasz egyértelmű nem volt, azonban azt tudta, hogy akármennyit is érhet, válaszolja, és azt gondolja, hogy egy másik területen is hasonlóan megvívta volna a harcát. Ezt nem lehet tanulni, ez neveltetés, mindenki meg is lepődött a környezetében, hogy ő miként tudja érvényesíteni az érdekeit.  

-

Szűcs Péter Pataki Ági szépségére vonatkozó kérdésére válaszul elmeséli, hogy akkor érzékelte először, hogy “jó csaj”, amikor atlétizált és edzés közben a futballisták gyakran ki-kinézegettek. Aztán a modellszakmában jelenlévő presztizsharcról beszél, és arról, hogy ő soha nem volt nagyon különleges, feltűnő, amit a nők értékeltek. Azaz vele el lehetett adni termékeket, hiszen a nők el tudták képzelni, hogy olyanok, mint ő. “Egy átlagos magyar tarka vagyok”, írja is könyvében. Ezután a modellkarrierje végéről beszél, és hogy akkor a reklám- vagy a divatszakma volt a két lehetséges opció. A boltjairól is beszél, a legelső, négy négyzetméteres kis gombüzletről, amely azért is volt népszerű, mert ő állt a pult mögött, majd a lendületről, amely a kreativitásukkal ötvözve beindította a további üzleteit. Ezután a könyvből olvastak fel, mégpedig egy jelentést, amely Pataki Ágiról született annak idején. Kiderül, tudja, ki írta róla, de nem haragszik és máig jóban vannak az illetővel, aki Vass Klári néven dolgozott. A könyv elolvasása után Vass Klári kilétére is fény derülhet.  

A könyvben az is benne van, és ez Pataki Ági életének egyik vezérfonala, hogy az embernek hagyatkoznia kell az okosabbra. Ezt a kötet születése kapcsán emlegeti fel a szerző, hiszen a Libri megkeresésére és ötletére először szörnyűlködött, mert nem gondolta, hogy vele annyira érdekes és izgalmas dolgok történtek, hogy könyvet írjon. Noha nem ért a könyvkiadáshoz, mégis elgondolkodott rajta, hiszen nyilván azért keresték meg a hozzáértők, mert lehet rá érdeklődés. 

-

Ugyancsak értékes része a könyvnek, hogy a magánéletéről is beszél benne, őszintén vall arról, hogy mindig őt hagyták el. Teszi részben azért, hogy tudják az olvasók, hogy vele is pont ugyanazok a dolgok történtek meg, mintha nem a csillogásban élt volna, és a legrosszabb helyzetből is ki lehet jönni, másrészt azért, mert inspiráló és tanulságos lehet az élete mások számára. 

A beszélgetés vidám évődéssel folytatódik a modell és férje megismerkedésének körülményeiről, amelyben a modell és férje, Kovács Gábor producer állítólag azóta sem tud megegyezni. Ezután könyvből kiragadott fotókkal fűszerezett élménybeszámolók következnek, majd Pataki Ági a filmes munkáik helyzetéről, sikertelen pályázatokról és Balázs Béla-díjukról is mesél. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Családi anekdota és fikció mosódik össze Kollár-Klemencz László új könyvében

Öreg Banda címmel jelent meg Kollár-Klemencz László új kötete, amely egy több száz évre visszanyúló családtörténet és középpontjában a zene áll. Az újhartyáni gyökerű zenész-íróval Szegő János beszélgetett temetőből ellopott angyalról, hargitai elvonulásról és Hansról is, aki elbújt a népszerűség elől.

...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

A populizmusról, a giccsről és a felsorolás mámoráról is szó esett tegnap a Margón, Bödőcs Tibor új könyvének bemutatóján. A szatirikus regényről Nagygéci Kovács József kérdezte a szerzőt.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

Olvass!
...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól