Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

Pataki Ági Nyitottan a világra című könyve apropóján a Rotschild-szalonról, színészethez fűződő viszonyáról és a lehetőségek megragadásáról is mesélt a Margó szombati programján.  

Fotó: Posztós János

Rátkai Zsófi | 2021. október 17. |
Pataki Ági
Nyitottan a világra
Libri, 2021, 307 oldal
Pataki Ági: Nyitottan a világra

Szűcs Péter író, újságíró beszélgetett a Nyitottan a világra - Utam a kifutótól a vörös szőnyegig című kötet szerzőjével, Pataki Ági modellel és producerrel szombat délután a Margó Világirodalmi színpadán. Indításként a modellek tudatosságáról és a szakmából való kiöregedés utáni lehetőségekről kérdezi Pataki Ágit beszélgetőtársa. A válaszból megtudjuk, hogy sokan nem törődtek az öregedés jeleivel, de voltak olyanok, mint ő, akik pontosan tudták, hogy csak pillanatokra szól ez a szakma. Többen azért rácáfoltak a papírformára, és bár pillanatokig tart a fiatalság, de ha valaki kellően szorgalmas, megbízható és profi, akkor ezek a határok kitolódhatnak. Elmondja, hogy otthonról is azt hozta, hogy mindenért meg kell küzdeni. Hozzáteszi, lehet szerencséje az embernek, de azt észre is kell venni és dolgosan fel kell építeni a karriert, amibe belecsöppen az ember. Mindenhez kell józanság, nyitottság és szorgalom, mondja. 

A szépség adottság, és nagyon sok mindent kötnek karrierjének elején a szépséghez, többek között azt is, hogy Rotschild Klára felfedezte a modellt. Mégis inkább a spanyol nyelvtudással kezdődött az egész, hiszen egy chilei delegációt vezetett divatbemutatóra, amikor felfigyeltek rá, foglalja össze a kezdeteket Szűcs Péter. Pataki Ági egyetért, és elmondja, a 70-es évek legelején spanyolul beszélni nagy szám volt és örültek annak, hogy ő valamennyire beszélt. Ez egy megrendelt divatbemutató volt a chilei delegáció számára és ő tolmácsként volt jelen. A 3-4 lány közül egy nem jött el, ekkor Rotschild Klára Pataki Ágira mutatott és megkérte, hogy ugorjon be. Ő végül a delegációval egyeztetve belement a dologba. 

-

A következő kérdésben az első címlapról esik szó, ami nem mint modellt ábrázolta Pataki Ágit, hanem a Filmvilág címlapja volt. Elmeséli, hogy akkoriban a casting úgy zajlott, hogy a stáb végigjárta a budapesti gimnáziumokat és őt is beválogatták 18 éves korában egy filmbe. A statiszták között volt nyolc kiemelt szerep, amiből egy az övé volt. “Elindulhatott volna egy másik karrier, de te másképp döntöttél”, veti fel Szűcs Péter, mire Pataki Ági kifejti, nem értett sokat akkor a filmezésből, de nem érezte magát igazán jól a kamera előtt. Iszonyú izgalmas dolog ott lenni, teszi hozzá, de ha valakiben nincs meg az az ösztön, az a tehetség, akkor nem kellemes. Noha nem látszik rajta ma már, de ez csak annak tudható be, hogy megtanult uralkodni ezen a hiányosságon. Viszont ezzel a hátránnyal nem indulhatott volna a színészi pályán. Itt jön be szerinte a józanság, folytatja, hogy milyen fontos, hogy felmérjük, mihez nincs tehetségünk, mert olyan álmokat felesleges kergetni, amik nem is válnak valóra vagy megkeserítik az ember életét.

Párhuzamosan a Rotschild-szalonban folyó eseményekkel történt a Fabulon fotókiválasztás, mesél tovább, amely a Képzőművészeti Főiskolán egy diplomamunka része volt. A fotót a Kőbányai Gyógyszergyár részéről a diplomamunkák kiállítására kilátogató Veress Mária reklámfőnök felfedezte és kiválasztotta. A Fabulon reklámmal Ági az utcán szembesült, fel is háborodott, perelni akart, majd annak ellenére, hogy az általa kért összeget a cég magasnak találta és nem fizette meg, Ági bölcs belátással úgy gondolta, jobban jár, ha megegyezik velük. Felmerül ekkor a kérdés, mondja Szűcs Péter, hogy tudta-e Ági akkor, mennyit ér mint modell. A válasz egyértelmű nem volt, azonban azt tudta, hogy akármennyit is érhet, válaszolja, és azt gondolja, hogy egy másik területen is hasonlóan megvívta volna a harcát. Ezt nem lehet tanulni, ez neveltetés, mindenki meg is lepődött a környezetében, hogy ő miként tudja érvényesíteni az érdekeit.  

-

Szűcs Péter Pataki Ági szépségére vonatkozó kérdésére válaszul elmeséli, hogy akkor érzékelte először, hogy “jó csaj”, amikor atlétizált és edzés közben a futballisták gyakran ki-kinézegettek. Aztán a modellszakmában jelenlévő presztizsharcról beszél, és arról, hogy ő soha nem volt nagyon különleges, feltűnő, amit a nők értékeltek. Azaz vele el lehetett adni termékeket, hiszen a nők el tudták képzelni, hogy olyanok, mint ő. “Egy átlagos magyar tarka vagyok”, írja is könyvében. Ezután a modellkarrierje végéről beszél, és hogy akkor a reklám- vagy a divatszakma volt a két lehetséges opció. A boltjairól is beszél, a legelső, négy négyzetméteres kis gombüzletről, amely azért is volt népszerű, mert ő állt a pult mögött, majd a lendületről, amely a kreativitásukkal ötvözve beindította a további üzleteit. Ezután a könyvből olvastak fel, mégpedig egy jelentést, amely Pataki Ágiról született annak idején. Kiderül, tudja, ki írta róla, de nem haragszik és máig jóban vannak az illetővel, aki Vass Klári néven dolgozott. A könyv elolvasása után Vass Klári kilétére is fény derülhet.  

A könyvben az is benne van, és ez Pataki Ági életének egyik vezérfonala, hogy az embernek hagyatkoznia kell az okosabbra. Ezt a kötet születése kapcsán emlegeti fel a szerző, hiszen a Libri megkeresésére és ötletére először szörnyűlködött, mert nem gondolta, hogy vele annyira érdekes és izgalmas dolgok történtek, hogy könyvet írjon. Noha nem ért a könyvkiadáshoz, mégis elgondolkodott rajta, hiszen nyilván azért keresték meg a hozzáértők, mert lehet rá érdeklődés. 

-

Ugyancsak értékes része a könyvnek, hogy a magánéletéről is beszél benne, őszintén vall arról, hogy mindig őt hagyták el. Teszi részben azért, hogy tudják az olvasók, hogy vele is pont ugyanazok a dolgok történtek meg, mintha nem a csillogásban élt volna, és a legrosszabb helyzetből is ki lehet jönni, másrészt azért, mert inspiráló és tanulságos lehet az élete mások számára. 

A beszélgetés vidám évődéssel folytatódik a modell és férje megismerkedésének körülményeiről, amelyben a modell és férje, Kovács Gábor producer állítólag azóta sem tud megegyezni. Ezután könyvből kiragadott fotókkal fűszerezett élménybeszámolók következnek, majd Pataki Ági a filmes munkáik helyzetéről, sikertelen pályázatokról és Balázs Béla-díjukról is mesél. 

Hírlevél feliratkozás

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Családi anekdota és fikció mosódik össze Kollár-Klemencz László új könyvében

Öreg Banda címmel jelent meg Kollár-Klemencz László új kötete, amely egy több száz évre visszanyúló családtörténet és középpontjában a zene áll. Az újhartyáni gyökerű zenész-íróval Szegő János beszélgetett temetőből ellopott angyalról, hargitai elvonulásról és Hansról is, aki elbújt a népszerűség elől.

...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

A populizmusról, a giccsről és a felsorolás mámoráról is szó esett tegnap a Margón, Bödőcs Tibor új könyvének bemutatóján. A szatirikus regényről Nagygéci Kovács József kérdezte a szerzőt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Kiemeltek
...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.

...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

Olvass!
...
Beleolvasó

A gyógyszeripar politikai kapcsolatai után nyomoz Sissel-jo Gazan detektívje – Olvass bele az új dán krimibe!

Soren Marhauge ezúttal a Big Pharma nyomába ered. Olvass bele a krimibe!

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

Jennette McCurdy sikeres gyerekszínészként az anyja nagyratörő vágyait váltotta valóra. 21 éves volt, amikor anyja meghalt, ő pedig a saját lábára állhatott – de csak miután megjárta a poklot. Részlet a könyvből.

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? Olvass bele, mit gondol erről Francis Fukuyama!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.

...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]