Parti Nagy Lajos
Sárbogárdi Jolán: A test angyala
Magvető, 2023, 112 oldal
-

"Margittay Edina még soha nem volt egymáséi" - ezzel a mára kultikus mondattal indul A test angyala, ez a minden ízében és elemében romantikus történet, amely műfaja szerint habszódia. Első megjelenésekor szerzőként Sárbogárdi Jolán neve volt feltüntetve a borítón, mára a regény a Parti Nagy Lajos-életmű szerves része, emblematikus darabja. A mai olvasó tehát tudja, hogy mit, illetve kit olvas, mégis, akkor jár a legjobban, ha ezt a tudását úgy elfelejti, ahogy Sárbogárdi Jolán a mondaton belüli egyeztetést, és hagyja, hogy elmerüljön szügyig a rendszerváltás idején nagy népszerűségnek örvendő Júlia- és Romana-füzetek stílusában, valamint Margittay Edina és Balajthy Dénes fiatal tévérendező szerelmi históriájában, az édes parfék és a keserű tonikok életvilágában. Mára ugyanis Parti Nagy Lajos remeklése nem csupán stílusbravúr, hanem az akkori álmodozásoknak és vágyakozásoknak a katalógusa, egy hirtelen jött új világ szövegemléke. 

Sárbogárdi Jolán: A test angyala – habszódia – (részlet)

Kis presszó mélyén, szomorú, nehéz férfibánatban kuporgott ezalatt Balajthy Dénes, kiben nyoma se volt a tévérendezőnek vagy nyegleségnek. Előtte vadul megkezdett tonic-ok szívószállal tornyosultak, és sajnos egy kis kupica rövid ital gin is…

Több mint egy teljes órát várt Edinára a Gerbaudi teraszon, ahol már a kiszolgálást is szüneteltették az előbbi ok miatt. Mikor már nagyon fázott belevetette magát az „éjszakába”. Csalódott volt és keserű, aminek éppen megfelelt a füstös helység marása és az italé.

– Keserü a szivem s magában dobogó… – Dúdolta maga elé, majd így folytatta ziháltában.

– Edina! Edina!!! Ötvenkét hosszú percen át úgy vártam reád a rendkívül hűvös teraszon, mint testnek a kenyér! Vajjon, mért nem jöttél, mért? Titkon, de számítottam randevúm elfogadására, s hogy keserű kosár nem ér. Ó, csak nem azt hitted Te hiszékeny „teremtés”, hogy a filmszerep miatt vetettem invitálási cselt!?

Csak nem, csak nem!? –

Jajongta és rossz hangulatában újabb „rundót” rendelt magának.

Nem értette a dolgot! Ő teljes szívéből egy tiszta barátságra esetleg többre vágyott, mert az ember többre vágyik amig él. De lám hiába. Itt volt harminc évesen, egy nyugat-dunántúli kisvárosból származva, mi több, szüleit kicsi gyermekkorban elvesztette, melyek repülőbalesetet szenvedtek egy külföldi kiküldetés során Latin-Amerikában, s bizony ezt máig is sajnálta.

Nagybátyja, Balajthy Egon Bácsi, a jól csengő festőművész vette magához, míg hányattatás után művész lett maga is, ismert fiatal tévérendező. S most minden összedűl a sors ostoba véletlenje miatt… Ezen a pontján nem bírta tovább és feljajdult…

– Hiába mondja Egon bácsi, hogy nősülj meg fiam az életed szekerével, ne sokat kukoricázzál, hiszen kire marad ez a három és félszobás plusz hall, galériás, műtermes, etázsfűtés, telefonos budai műteremlakás, ha engem egyszercsak elszólít esetleg az élet rendje? –

Mondta Dénes, ki sajnos gondolatai ezen szakaszában könnyű cigarettára gyújtott feszültségében és szaporán ki-befújta a füstöt. Majd azt suttogta.

– Edina, Edina, félresiklott az én életem, társam csak a bús magány, a kamera, a forgatás. Alig is ismerem lelki tulajdonságaid, de mintha 1000 éve barátok, sőt mi több lettünk volna… – 

A nikotin és az alkohol hatására egyre háborgóbb lett belső monológja.

– Hát megbántottalak én? Tolakodó lettem volna én? Kellő művész-bohémségem sértette volna finom Valódat? Nem! Nem! Nem lehet ily édes mostoha! Hát mivel érdemeltem ki, hogy igen? Mivel? Hogy nem marad más nekem csak ez a „Pötyi” presszó s a bús komor? –

Még sokáig „dúdolgatta” a zongoráni zeneszámot, majd lehorgasztott fejét kiszellőztetve a Lánchíd érintésével maga is hazasietett…

Mikor aztán este 10 hákor kikönyökölt magányos férfiszobája Dunára néző ablakából, nem is sejtette, hogy karnyújtásnyira, a Benczur utcában egy sajnos egészen kipirosodott szemű emberi lényt láthatna könnyű, narancsszínű „olasz” hálóköntösben, akinek izléses lányszobájában változatlanul a szomorúság ülte torát, és hiába szólt izléses music-centeréből fiatalos zene és számok, ha Margittay Edina naplójára rogyva járt fel-alá, miközben fel-feltörő halk sírása gejzírként övezte orcáját a lemosó-tonic dacára is, ha nem takarnák el előle a szürke pesti háztömbök sorai. Pedig ha látja,

talán sok minden másképp történt volna…

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Parti Nagy Lajos hőse képzeletviharra, álomszerű írói ideglázra gyanakszik

A Hősöm tere író hőse különös, nem kívánt kapcsolatba kerül szomszédaival, akik alakzatba rendeződve járnak, egyre bátrabban randalíroznak és zsarolnak, holott biológiai identitásukat nézve egyszerűen csak galambok. Olvass bele!

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

Első alkalommal osztották ki a Bertók László nevét viselő elismerést, amelyet Parti Nagy Lajos kapott.

...
Hírek

Egy megkerült szakácskönyv és egy elfeledett élet - Kner Piroskáról Parti Nagy Lajos írt regényt

„És meg vagyok róla győződve, hogy könyvem általános közkedveltségre fog találni” – írta határozottan szakácskönyvének bevezetőjében Kner Piroska 1915-ben. A háziasszonyoknak szóló szakácskönyvet azonban csak 106 évvel később veheti kézbe az olvasó. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Nagy

K. Varga Bence: A hagyományos módszer

„Elejtette a taglót, és némán figyelte a marha még mindig eleven tekintetét, és hallotta, bár föl már nem fogta, amint az állat keservesen, szinte zokogva felbőg, túl téren és időn.” K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Miért az olvasás a túlélés eszköze a börtönben?

A börtönök könyvtárai sok fogvatartottnak nyújtanak elfoglaltságot és szórakozást, de fontos szerepük van a kapcsolatok építésében és a szabadulás utáni visszailleszkedésben is.

...
Podcast

Kik voltak azok a nők, akik 150 éve alakítják a fővárost? – Budapesti nők [Podcast]

Miként hatottak a nők Budapestre és hogyan hagyták rajta kéznyomukat? Milyen lehetőségeket és életutakat kínált nekik a város? Most induló Budapesti nők című podcastsorozatunkban őket kutatja Ruff Orsolya és Szeder Kata, valamint szakértő vendégeik.

A hét könyve
Kritika
Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél
...
Beleolvasó

A kis olasz faluban Jézus veszi el a tinilány barátait, nem a drogok – Olvass bele Claudia Durastanti regényébe!

Az Ismerős idegenek helyszíne egy olasz falucska, ahol annyira kiszámítható az élet, hogy még a menstruációt várni is izgalmasabb. Részlet a könyvből.

Hírek
...
Szórakozás

Sorozatot forgattak Holly Jackson népszerű tinikrimijéből

...
Hírek

Foci Eb: Lackfi János versbe öntötte a magyar csapat első győzelmét

...
Hírek

A PEN németországi szervezete kitiltotta a szélsőjobboldal tagjait

...
Gyerekirodalom

Szinyei Merse Pállal indul a nagy magyar festőket bemutató gyerekkönyv-sorozat

...
Zöld

Kik és hogyan forgatják fel a modern focit? Olvass bele a Futballhackerekbe!

...
Hírek

Így esznek a hobbitok A Gyűrűk Urában – a második reggelit is beleértve