Závada Péter: Ólom tollpihék [PNL70]

Závada Péter: Ólom tollpihék [PNL70]

Parti Nagy Lajos hetvenéves lett, mi pedig írókat és költőket kértünk fel, hogy köszöntsék mesterüket, pályatársukat. Az elkövetkező napokban külön cikkekben jelentetjük meg ezeket az írásokat, most Závada Péter írását adjuk közre. A többi köszöntőt itt olvashatjátok.

Könyves Magazin | 2023. október 12. |

Ólom tollpihék 

A 70 éves Parti Nagy Lajosnak 

Péter izgalmakkal teli gyomra akkorára zsugorodott, mint egy teniszlabdának. Gondolatai épp hőn szeretett mesterén morfondíroztak, bizonyos Lajoson, aki

irodalmi értelemben mintegy apja helyett is apja volt. 

A szerethető szakállú férfi ugyanis, aki nem mellesleg elismert költőóriás, néhány napon belül kerek számot fog betölteni, hamarosan hetvenedik életkorát tapossa. 

Péter mellkasát, mint ólom tollpihék, megannyi aggódó sóhajtás súlya nyomta. Nincs mese: föl kell köszöntenie Lajost úgy emberileg, mint szakmailag, hogy a férfi érezze, mennyire hálás neki. Hogy szalad az idő, mintha könnyű fecskeszárnyakon - gondolta tűnődve, mintegy csak úgy, maga elé, az asztalon elterpeszkedő levesnek. 

Lajostól tanult mindent. Hogyan kell váltig a nyelv szemével gondolkodni, mindig egy csipetnyi derűvel, mégis fáradhatatlanul tágítva a személyest egyetemessé. A férfinak, akinek utánozhatatlan nyelve oly sok generációnak szolgált fontos ugródeszkául, kétségtelenül sokat köszönhetett. Például szabad szellemiségét, mellyel Péter nyiladozó kamaszkora óta sose mulasztott el barackot nyomni a karótnyeltség szigorú kobakjára. 

Mialatt ezeken járt az esze, csak ült a laptopjába süppedve, és a képernyőbe temette arcát. Feszt azon tűnődött milyen velejéig adekvált köszöntyűt rittyenthetne mesterének? Mondja-e neki, hogy mennyire fontosak voltak neki kemény kezű szavai, és ahogyan azokat a férfi épp időszerű helyen, kíméletesen, ám lényeglátóan tanítványának beszúrta, valamint más, jószándékú szögeket, melyeket a fejébe ütött akár évekkel későbbi megfontolásra is. 

Vagy inkább mestere humorát emelje ki színes személyisége közül, mely oly sok olvasóját derítette már széles kacajra Pécstől Budapestig? Esetleg számoljon be számára arról, miként tanítja őt immár az egyetem diákjai között is, újbóli tanítványainak érdeklődő örömére? Ez biztos mosolyra fakasztaná a szimpatikus korú férfit. Aztán Péter hirtelen sugallattól vezérelve csatasorba állította elkalandozó jókedvét, gondolatait az ihlet tintájába mártotta, és körmölni kezdett a képernyőre.

“Ment volna dunai hajósnak, 
Isteni dumája Lajósnak: 
szép mentőcsónakja 

Partra nem vontatna, 
S a túlélést mondhatnánk bajósnak.” 

Vagy: 

“Ősz halántékodon púder játszik, 
De kérünk, a nótánkat húzd el táncig!
Mint wurstel, ha dzsúzt spriccel, 
Szóljon e wurlitzer, 
S élj soká, Lajos, biz’ hundertzwanzig!”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Fehér Renátó: Hogy legyek hűs? [PNL70]

Fehér Renátó köszönti a hetvenéves Parti Nagy Lajost.

...
Nagy

Mesterházy Balázs: Dumpf Endre: Panala 70 [PNL70]

Mesterházy Balázs köszönti a hetvenéves Parti Nagy Lajost. 

...
Nagy

Babiczky Tibor: Dumpf Endre: Őszi lap [PNL70]

Babiczky Tibor köszönti a hetvenéves Parti Nagy Lajost.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni