Novák Katalin tíz éve még arról írt, nehéz választani az anyaság és a hivatás közt

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány legtöbb áldozatot követelő heteiben járunk, a közbeszédet nem a védekezés, hanem a gender-téma uralja. Novák Katalin családokért felelős miniszter egy videóban beszélt arról, hogy nem szabad elhinni, hogy a nőknek választani kell a gyermekvállalás és a felelősségteljes beosztás között, és egyébként sem kell akkora fizetéssel és legalább olyan beosztással rendelkezniük, mint a férfiaknak. Tíz évvel ezelőtt azonban még egészen máshogy látta ezt a kérdést. A Terézanyu-pályázatra írta meg, mennyi áldozatot jelent „csak” anyukának lenni, és milyen nehéz választani az anyaság és a hivatás között. Az írásáért különdíjat kapott.

Forgách Kinga | 2020. december 16. |

Az elmúlt egy-két napban Novák Katalin családokért felelős miniszter Axióma-videója az egyik legfőbb téma a közbeszédben, amelyben elég határozott és sok szempontból vitatható állításokat fogalmazott meg arról, hogyan lehet ma sikeres és erős egy nő, hogyan teljesedhet ki. A videó legtöbbet idézett mondatai arra vonatkoztak, hogy a nőknek nem kell mindig összemérniük magukat a férfiakkal, és nem kell, hogy legalább olyan beosztással és fizetéssel rendelkezzenek. Egészen pontosan így hangzottak az állítások:

„Ma arra keressük a választ, hogyan lehet sikeres, erős egy nő? Hogyan teljesedhet ki? Talán egyszerűbb azt megnézni, mit ne tegyen: ne higgye el például, hogy nekünk, nőknek folyamatosan versenyeznünk kellene a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kellene mérni magunkat egymással és legalább olyan beosztással, legalább akkor fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a másiknak. Ne higgye el azt sem, hogy választani kell a gyermekvállalás és a komoly szakmai munka, felelősségteljes beosztás között! Ne higgye el, hogy nem dönthet szabadon, vagy azt, hogy egy nő ne élhetné meg a kiteljesedését sokgyermekes anyaként úgy, hogy „csak” a családjának él.”

Tíz évvel ezelőtt azonban Novák Katalin még egészen máshogyan gondolkodott erről a témáról.

 A Terézanyu-pályázat különdíjasaként arról írt, hogy sokszor mennyire erőt próbáló otthon ülő anyukának lenni és csak a gyerekekkel foglalkozni, anélkül, hogy az embernek lehetősége lenne bármilyen szellemi kihívásra. A szöveg, amelyért különdíjat is kapott, arról szólt, hogy idegörlő és nehéz egyedül gondoskodni három gyerekről, és hogy sokszor neki is elfogy a türelme, miközben magára egy perc ideje sem marad. És hogy nem tudja eldönteni, elfogadja-e az állásajánlatot, amit kapott. Érdemes a fenti idézet mellé tenni az írás néhány sorát:

„Gyakran vagyok türelmetlen. Sokat kiabálok, könnyen kijövök a sodromból. Bár még soha nem emeltem kezet a gyerekeimre, többször éreztem már azt, hogy legszívesebben én is fájdalmat okoznék nekik, amiért úgy felbosszantottak. Mintegy húszféle ételt főzök felváltva, a séták közben máshol jár az eszem, sokszor nincs türelmem minden bogárnál, virágnál megállni, lehajolni. Esténként könyvből mesélek, sokszor csak ülök a gyerekek mellett, és nincs türelmem a valódi játékhoz. Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak.

Hívnak vissza dolgozni. Felelős beosztásba, izgalmas területre, még izgalmasabb időszakban, tehetséges munkatársak közé. Nyolc órában.

Fel-le, fel-le, fel-le. Repül a hinta, kacag a kislány, én pedig nem tudom, menjek vagy maradjak.”

Nagyon érdekes összevetni, hogyan látta Novák Katalin a nők választási lehetőségeit csak a családjának élő édesanyaként, és hogyan látja most, családokért felelős miniszterként. A Terézanyu-pályázat, amelyre a szöveg született, ráadásul éppen azért jött létre 2010-ben, hogy nők megoszthassák a családi történeteiket, a kihívásokat, amelyekkel szembe kell nézniük. Jellemzően a női lét tabutémáiról mondhatják el érzéseiket a résztvevők ezeken a pályázatokon, például olyan problémákról, hogy 

a plusz terheket egyedül viselni rettentő kimerítő, és elveszi a lehetőséget attól, hogy a nők is kiteljesedjenek.

Novák Katalin tíz éve még magánemberként írta a sorait, most azonban miniszter, azon kevés nők egyike, aki részt vehet a kormány munkájában. Videója nem pusztán az ő véleményének kifejezése, hanem olyan üzenet, amelynek a törvénykezésben is nyoma van. A héten az Alaptörvény módosítása is megtörtént:

„Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.”

„Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

A koronavírus szövődménye a nők kiszolgáltatottsága - Maradj otthon #44 - Könyves magazin

Abszurd dolog, de egy világméretű járvány közepén, amikor minden nap emberek betegednek és halnak meg, és amikor tömegek lába alól csúszik ki a talaj, úgy érzem, ebben a karanténnaplóban nekem a magyar nők helyzetéről kell írnom. Mert olyan stílusban beszél a nőkről ma az ország vezetése és néhány médium, ami nemcsak dühítő és torokszorító, hanem a bántalmazás fogalmát is kimeríti.

Közben a nők helyzete az elmúlt években nem lett könnyebb, sőt. Az Isztambuli Egyezményt Magyarország nem írta alá.

A nemek közti béregyenlőség egyelőre csak álom. A férfiak és nők közti bérszakadék Magyarországon átlagosan 21%, miközben a vezetőknek mindössze csak 6,5%-a nő.

Közben sok családban egyáltalán nem választás kérdése, hogy a nők otthon maradnak-e főállású anyaként, vagy visszamennek dolgozni. Mivel egy fizetésből nagyon nehéz eltartani egy családot, rengetegen kényszerülnek arra, hogy munkába álljanak, függetlenül attól, mit szeretnének. Közben a legtöbb háztartásban a nők végzik a láthatatlan munkát, és a legtöbb nehézséget a kutatások szerint éppen a munka és a gondoskodás összehangolása jelenti ma a magyar nők számára, miközben ezzel a problémával teljesen magukra vannak hagyva.

Novák Katalin a videójában a társadalmi egyenlőtlenséget, a bérkülönbséget, a nők extra teherviselését természetes dolognak állítja be, ami hozzátartozik a női princípiumhoz, és aminek megváltoztatása „rosszul értelmezett emancipációs törekvés”.

Ha viszont megnézzük a tíz évvel ezelőtti írását, hogy milyen érzések kavarogtak benne, amikor nem volt lehetősége gyakorolni a hivatását, és amikor meg kellett hoznia a döntést, hogy elvállal-e egy felelősségteljes pozíciót, még nem töltötte el ilyen nagy örömmel a 0-24-ben végzett gondoskodás, amelyben minden egyéni vágya, minden elhatározása megvalósítás nélkül maradt. „Fel-le, fel-le, fel-le. Repül a hinta, kacag a kislány, én pedig nem tudom, menjek vagy maradjak.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5+1 könyv a fa alá a nők útkereséseiről

Ebben az évben rengeteg izgalmas női történet jött szembe, és vittek magukkal járt és járatlan, de többnyire önmagunkkal szembesítő utakon. Ezek közül mutatunk most párat!

...
Hírek

Az irodalmi díjaknak csak a 18%-át kapták nők az elmúlt 15 évben

Drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma, a kortárs írónőket tömörítő fórum.

...
Nagy

A koronavírus szövődménye a nők kiszolgáltatottsága - Maradj otthon #44

Egy világméretű járvány közepén vagyunk, amikor minden nap emberek betegednek és halnak meg, és amikor tömegek lába alól csúszik ki a talaj. Nekünk most mégis a magyar nők helyzetével kell foglalkoznunk. Mert olyan stílusban beszél a nőkről ma az ország vezetése és néhány médium, ami nemcsak dühítő és torokszorító, hanem a bántalmazás fogalmát is kimeríti. 

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

A hét könyve
Kritika
Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

Hírek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Hírek

Meghalt Móricz Zsigmond fia, aki sosem akart irodalmi pályára lépni

...
Hírek

Egy harvardi prof szerint 2017-ben idegenek látogattak meg bennünket

...
Hírek

Sorozat lesz Az igazság ára-könyvekből

...
Hírek

Így illusztrálták ötszáz éve a könyveket

...
Hírek

Bookline top50: Kepes vitte a decembert

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

...
Hírek

Az évtized könyvét keresi a Merítés-díj

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.