Novák Katalin tíz éve még arról írt, nehéz választani az anyaság és a hivatás közt

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány legtöbb áldozatot követelő heteiben járunk, a közbeszédet nem a védekezés, hanem a gender-téma uralja. Novák Katalin családokért felelős miniszter egy videóban beszélt arról, hogy nem szabad elhinni, hogy a nőknek választani kell a gyermekvállalás és a felelősségteljes beosztás között, és egyébként sem kell akkora fizetéssel és legalább olyan beosztással rendelkezniük, mint a férfiaknak. Tíz évvel ezelőtt azonban még egészen máshogy látta ezt a kérdést. A Terézanyu-pályázatra írta meg, mennyi áldozatot jelent „csak” anyukának lenni, és milyen nehéz választani az anyaság és a hivatás között. Az írásáért különdíjat kapott.

Forgách Kinga | 2020. december 16. |

Az elmúlt egy-két napban Novák Katalin családokért felelős miniszter Axióma-videója az egyik legfőbb téma a közbeszédben, amelyben elég határozott és sok szempontból vitatható állításokat fogalmazott meg arról, hogyan lehet ma sikeres és erős egy nő, hogyan teljesedhet ki. A videó legtöbbet idézett mondatai arra vonatkoztak, hogy a nőknek nem kell mindig összemérniük magukat a férfiakkal, és nem kell, hogy legalább olyan beosztással és fizetéssel rendelkezzenek. Egészen pontosan így hangzottak az állítások:

„Ma arra keressük a választ, hogyan lehet sikeres, erős egy nő? Hogyan teljesedhet ki? Talán egyszerűbb azt megnézni, mit ne tegyen: ne higgye el például, hogy nekünk, nőknek folyamatosan versenyeznünk kellene a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kellene mérni magunkat egymással és legalább olyan beosztással, legalább akkor fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a másiknak. Ne higgye el azt sem, hogy választani kell a gyermekvállalás és a komoly szakmai munka, felelősségteljes beosztás között! Ne higgye el, hogy nem dönthet szabadon, vagy azt, hogy egy nő ne élhetné meg a kiteljesedését sokgyermekes anyaként úgy, hogy „csak” a családjának él.”

Tíz évvel ezelőtt azonban Novák Katalin még egészen máshogyan gondolkodott erről a témáról.

 A Terézanyu-pályázat különdíjasaként arról írt, hogy sokszor mennyire erőt próbáló otthon ülő anyukának lenni és csak a gyerekekkel foglalkozni, anélkül, hogy az embernek lehetősége lenne bármilyen szellemi kihívásra. A szöveg, amelyért különdíjat is kapott, arról szólt, hogy idegörlő és nehéz egyedül gondoskodni három gyerekről, és hogy sokszor neki is elfogy a türelme, miközben magára egy perc ideje sem marad. És hogy nem tudja eldönteni, elfogadja-e az állásajánlatot, amit kapott. Érdemes a fenti idézet mellé tenni az írás néhány sorát:

„Gyakran vagyok türelmetlen. Sokat kiabálok, könnyen kijövök a sodromból. Bár még soha nem emeltem kezet a gyerekeimre, többször éreztem már azt, hogy legszívesebben én is fájdalmat okoznék nekik, amiért úgy felbosszantottak. Mintegy húszféle ételt főzök felváltva, a séták közben máshol jár az eszem, sokszor nincs türelmem minden bogárnál, virágnál megállni, lehajolni. Esténként könyvből mesélek, sokszor csak ülök a gyerekek mellett, és nincs türelmem a valódi játékhoz. Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak.

Hívnak vissza dolgozni. Felelős beosztásba, izgalmas területre, még izgalmasabb időszakban, tehetséges munkatársak közé. Nyolc órában.

Fel-le, fel-le, fel-le. Repül a hinta, kacag a kislány, én pedig nem tudom, menjek vagy maradjak.”

Nagyon érdekes összevetni, hogyan látta Novák Katalin a nők választási lehetőségeit csak a családjának élő édesanyaként, és hogyan látja most, családokért felelős miniszterként. A Terézanyu-pályázat, amelyre a szöveg született, ráadásul éppen azért jött létre 2010-ben, hogy nők megoszthassák a családi történeteiket, a kihívásokat, amelyekkel szembe kell nézniük. Jellemzően a női lét tabutémáiról mondhatják el érzéseiket a résztvevők ezeken a pályázatokon, például olyan problémákról, hogy 

a plusz terheket egyedül viselni rettentő kimerítő, és elveszi a lehetőséget attól, hogy a nők is kiteljesedjenek.

Novák Katalin tíz éve még magánemberként írta a sorait, most azonban miniszter, azon kevés nők egyike, aki részt vehet a kormány munkájában. Videója nem pusztán az ő véleményének kifejezése, hanem olyan üzenet, amelynek a törvénykezésben is nyoma van. A héten az Alaptörvény módosítása is megtörtént:

„Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.”

„Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

A koronavírus szövődménye a nők kiszolgáltatottsága - Maradj otthon #44 - Könyves magazin

Abszurd dolog, de egy világméretű járvány közepén, amikor minden nap emberek betegednek és halnak meg, és amikor tömegek lába alól csúszik ki a talaj, úgy érzem, ebben a karanténnaplóban nekem a magyar nők helyzetéről kell írnom. Mert olyan stílusban beszél a nőkről ma az ország vezetése és néhány médium, ami nemcsak dühítő és torokszorító, hanem a bántalmazás fogalmát is kimeríti.

Közben a nők helyzete az elmúlt években nem lett könnyebb, sőt. Az Isztambuli Egyezményt Magyarország nem írta alá.

A nemek közti béregyenlőség egyelőre csak álom. A férfiak és nők közti bérszakadék Magyarországon átlagosan 21%, miközben a vezetőknek mindössze csak 6,5%-a nő.

Közben sok családban egyáltalán nem választás kérdése, hogy a nők otthon maradnak-e főállású anyaként, vagy visszamennek dolgozni. Mivel egy fizetésből nagyon nehéz eltartani egy családot, rengetegen kényszerülnek arra, hogy munkába álljanak, függetlenül attól, mit szeretnének. Közben a legtöbb háztartásban a nők végzik a láthatatlan munkát, és a legtöbb nehézséget a kutatások szerint éppen a munka és a gondoskodás összehangolása jelenti ma a magyar nők számára, miközben ezzel a problémával teljesen magukra vannak hagyva.

Novák Katalin a videójában a társadalmi egyenlőtlenséget, a bérkülönbséget, a nők extra teherviselését természetes dolognak állítja be, ami hozzátartozik a női princípiumhoz, és aminek megváltoztatása „rosszul értelmezett emancipációs törekvés”.

Ha viszont megnézzük a tíz évvel ezelőtti írását, hogy milyen érzések kavarogtak benne, amikor nem volt lehetősége gyakorolni a hivatását, és amikor meg kellett hoznia a döntést, hogy elvállal-e egy felelősségteljes pozíciót, még nem töltötte el ilyen nagy örömmel a 0-24-ben végzett gondoskodás, amelyben minden egyéni vágya, minden elhatározása megvalósítás nélkül maradt. „Fel-le, fel-le, fel-le. Repül a hinta, kacag a kislány, én pedig nem tudom, menjek vagy maradjak.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5+1 könyv a fa alá a nők útkereséseiről

Ebben az évben rengeteg izgalmas női történet jött szembe, és vittek magukkal járt és járatlan, de többnyire önmagunkkal szembesítő utakon. Ezek közül mutatunk most párat!

...
Hírek

Az irodalmi díjaknak csak a 18%-át kapták nők az elmúlt 15 évben

Drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma, a kortárs írónőket tömörítő fórum.

...
Nagy

A koronavírus szövődménye a nők kiszolgáltatottsága - Maradj otthon #44

Egy világméretű járvány közepén vagyunk, amikor minden nap emberek betegednek és halnak meg, és amikor tömegek lába alól csúszik ki a talaj. Nekünk most mégis a magyar nők helyzetével kell foglalkoznunk. Mert olyan stílusban beszél a nőkről ma az ország vezetése és néhány médium, ami nemcsak dühítő és torokszorító, hanem a bántalmazás fogalmát is kimeríti. 

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Halász Rita

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Halász Rita (Mély levegő) válaszolt.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

...
Hírek

Luisellinek adták ki magukat a csalók, rengeteg pénzt kaszáltak

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.