A koronavírus szövődménye a nők kiszolgáltatottsága - Maradj otthon #44

A koronavírus szövődménye a nők kiszolgáltatottsága - Maradj otthon #44

Azzal a gondolattal, hogy a nő csak egy oldalborda, és hogy a nők életének célja, hogy a férfiakat szolgálják és gyerekeket szüljenek, én nem A Szolgálólány meséjében találkoztam először, hanem egy családi karácsonyon, amikor olyan tíz-tizenegy éves lehettem. Az egyik nagybátyám fejtette ki mindezt nagy hangon, miközben a négy nyelven beszélő, többdiplomás felesége – aki nem mellesleg mindennap éjfélig dolgozott, hogy eltartsa a családját – csak ült mellette szótlanul. A szobában mindenki hallgatott, bennem viszont egyre gyűlt a düh, mígnem egyszer csak kirobbant belőlem a véleményem és megtörtem a csendet. A megszólalásom hatalmas veszekedést idézett elő, csak úgy röpködtek a személyeskedések és a sértegetések, majd ajtócsapkodás közepette ért véget a családi ünnep. Akkor tanultam meg, hogy közel sem mindenki hisz abban, hogy nőként nekem egyenlő lehetőségek és azonos bánásmód jár, mint a férfiaknak.

Forgách Kinga | 2020. május 06. |

-

Norman Rockwell: Breakfast Table

Ez az emlék az elmúlt napokban többször is élesen belémhasított, és még sok más mélyre temetett emlékkép követte, amelyben női mivoltom miatt alárendelt, megalázó vagy kiszolgáltatott helyzetbe kerültem. Abszurd dolog, de egy világméretű járvány közepén, amikor minden nap emberek betegednek és halnak meg, és amikor tömegek lába alól csúszik ki a talaj, úgy érzem, ebben a karanténnaplóban nekem a magyar nők helyzetéről kell írnom. Mert olyan stílusban beszél a nőkről ma az ország vezetése és néhány médium, ami nemcsak dühítő és torokszorító, hanem a bántalmazás fogalmát is kimeríti. És azérti is, mert a koronavírus miatti extra felhatalmazásával visszaélt a szinte csak férfiakból álló kormányunk, amikor egy nap alatt úgy döntött, Magyarországnak nem kell az Isztambuli Egyezmény.

Vannak dolgok, amik túlmennek a határon, amik nem engedhetők meg a közbeszédben. A gyűlöletkeltés, a másik dehumanizálása, a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés például ilyenek.

Az elmúlt napokban sajnos mélyebbre süllyedtünk, mint korábban bármikor. Egy női parlamenti képviselőt mérgező, baktériumokat fröcskölő organizmusnak neveztek egy országos napilapban. A házelnök egy tévés interjúban fejtette ki, hogy szánalommal tekint azokra az ellenzéki képviselőkre, akiknek 2-vel kezdődik a személyi száma. Anyák napján pedig egy olyan publicisztikával örvendeztette meg a nőket egy kormánypárti lap, ami szerint a női politikusok vagy veszélyesen bugyuták vagy pedig eszelős, gyűlölködő fúriák. Az üzenet világos: a véleménynyilvánítás, a döntéshozásban való részvétel és a karrier az ő szemükben nem fér össze a nőiséggel és az anyasággal. Csak az a baj, hogy a nők nyilvános megalázása, lekezelése és ezek a fröcsögő, cinikus mondatok nem puszta szavak, amelyek elszállnak a semmibe. A társadalom súlyos árat fizet érte, ha a politikusok és a média azt sugallja, hogy szabad így beszélni a nőkről. Nem is beszélve arról, ha mindez a törvénykezésre is visszahat alig pár napon belül.

Ez a férfiak, férfiak, férfiak világa - Könyves magazin

Criado Perez érezhetően rengeteg munkával létrehozott szövege Margaret Atwood világhírű Szolgálólány-könyveinek tényirodalmi párja, vagy pesszimistább gondolatkísérletben dokumentarista előtörténete is lehetne. A nem a múlt magyarázata vagy a jövő elképzelése hangsúlyos. Criado Perez nem talál ki történeteket vagy főhősöket, olvasóként nincs új, egzotikus világ, amiben el lehetne merülni.

Ma Magyarországon a nők az átlagos órabéreket tekintve 14%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Magyarországon élete során minden ötödik nő szenved el testi vagy szexuális erőszakot partnere részéről. Jelen pillanatban körülbelül 220 ezer nő él olyan párkapcsolatban, ahol a partnere bántalmazza. 

És hetente egy nő meghal bántalmazás következtében.

A magyar nők helyzete tehát nem vicc. Az érzelmi, fizikai és verbális bántalmazás, valamint az alárendeltség (például anyagi függőség), ami mindennek megágyaz, nagyon sok családban, párkapcsolatban jelen van, és sajnos, mint láthatjuk, a mindennapi politikai életnek is része. Ennek pedig valahogy gátat kell szabni.

Tisza Kata
Most - Túlélő leszel, nem áldozat
Scolar Kiadó, 2020, 503 oldal
-

Hogy mit tekintünk pontosan bántalmazásnak, és hogyan lehet kilépni belőle, azt Tisza Kata Most című könyvéből tanulhatjuk meg. Szerintem ez az egyik legfontosabb kötet, ami az utóbbi időben megjelent, legszívesebben az egész országnak vennék belőle egy-egy példányt, mert annyira életbe vágónak tartom, hogy az ember megtanulja felismerni, ha bántalmazóval van dolga, akár párkapcsolati, akár társadalmi szinten.

Tisza Kata ebben a könyvben több olyan szempontot is ad, ami alapján a bántalmazó kapcsolatot fel lehet ismerni. Intő jel lehet például, ha egy társas rendszerben az egyik fél szempontrendszere megjelenhet, míg a másiké nem. Ha az egyik félnek sérül a szabadsága, az autonómiája, a döntésjoga. Ha az egyik világnézetet legitimnek, alanyi jogon egyértelműnek kiáltják ki, míg a másikért küzdeni kell. Ha az egyik fél nem gyakorol empátiát, nem akarja érezni, érteni a másik szempontját.

Tisza Kata: Nem mindig a bőrünkön hagy nyomot a bántalmazás - Könyves magazin

Fotó: Valuska Gábor Tisza Kata legújabb, fájdalmasan aktuális könyve, a Most - Túlélő leszel, nem áldozat a bántalmazó kapcsolatban élőkhöz szól, nekik próbál segíteni, utat mutatni. A testi-lelki-verbális erőszaktól szenvedőket igyekszik végigvezetni a felismeréstől a kimenekülésen-megmenekülésen át a gyógyulásig tartó hosszú úton. E gy olyan ördögi kör mozgatóit tárja fel, amelyből kiszállni nagyon nehéz, de egyáltalán nem lehetetlen.

„Társadalmi szinten ez úgy jelenik meg, hogy adott egy egyszempontú hatalom, adottak egyéb nézőpontok, azok ignorálva vannak, nem jutnak szóhoz. Teret kérnek, mire durvul a bánásmód: be lesznek tiltva, meg lesznek szüntetve, meg lesznek rágalmazva, akár semmisítve. Ha ellenállnak, le lesznek verve. Minden eszköztől megfosztva, nem marad más számukra, mint az erőszak. Utána az erőszak, ami itt tulajdonképpen egy védekezési forma, provokációként lesz címkézve, és ez legitimál további, még erőszakosabb lépéseket. Az egész rendszert átjárja a félelem. A definíciók elkentek. A szavak ellentétesek a tettekkel.

Mindenkit védünk, hangozhat a propaganda, de emögött valójában súlyos jogfosztások következnek be, ami diszkriminatív eljárásokat jelent, valamint különféle stigmatizáló folyamatokat.

Mindez a rend nevében, ami tehát egy félrevezető manipulatív manőver. Ezt szolgálja a kommunikációs csatornák kisajátítása, amiken keresztül az erőszakot rendként, a jogfosztást igazságszolgáltatásként, a védekezést támadásként, a lázadást pedig provokációként definiáljuk. Így néz ki a rettegésen, megfélemlítésen, a félrevezetésen alapuló diktatórikus rendszer, amely teljhatalmat gyakorol és módszeresen irt minden mást. Iránytól, ideológiától függetlenül. Így néz ki a nézőpontok megfordítása. Így lesz kizsigerelt áldozatból balhés bűnöző. (…) Így néz ki a bántalmazás tömörítve: kicsiben és nagyban.”

Ismerős?

Babarczy Eszter: Aki nem ismeri a határait, az nem tud igazából védekezni sem - Könyves magazin

„Ahogy visszanézek, valahol negyven és ötven között mégis nő lettem a végén. Hosszas ellenkezésem elsimult, a kitartó vágy, hogy nem lehetnék-e más, nem éppen férfi, de nem nő, mínusz-nő, elillant." Milyen ez a mínusz-nő? Ezt a mai genderfluid diskurzussal átitatott környezetben sokkal könnyebb megérteni, mint amikor leírtam, ez egy régebbi novella.

Most, a karantén alatt nagyon sok olyan ember van veszélyben, aki bántalmazó kapcsolatban él. A vírus egyik „szövődménye”, hogy sokan elszigetelten, a bántalmazójukkal összezárva kénytelenek túlélni valahogy a kijárási korlátozások időszakát. Az otthonokba nem lát be senki, a segítség távol van. 

Felelős vezetőknek most nem azzal kellene foglalkozni, hogy milyen kivetnivalókat találnak az Isztambuli Egyezményben, hanem azzal, hogy miként tudnák ebben a helyzetben megvédeni azokat, akik most a legkiszolgáltatottabbak. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Önök a Mosoly-show vendége máma? - Maradj otthon #43

A mesék és lányregények alapján a házasság receptje pofonegyszerűnek tűnt: csak fel kell nőni, jónak lenni, és már jön is a herceg, aki természetesen első látásra szerelmes lesz, térdre ereszkedik, kezet kér, és ezzel készen is vagyunk, a dolog neheze letudva. Innentől minden csupa mosoly és boldogság. Vagy?

...
Nagy

Mindegy, hogy valóság vagy fikció, csak ne hazudjon! - Maradj otthon #42

Az Unortodox, a Tiger King, a Jól láthatóan lógok itt,  az Életünk végéig, A mérgezett nő vagy a Békeidő is valóság és fikció határán működik, miközben teljesen mindegy, hogy valami fikciónak vagy valóságnak mutatja magát, az a lényeg, hogy hihető-e.

...
Nagy

Nem a lakás a legdurvább börtön - Maradj otthon #41

Mindannyian elsősorban a saját gondolatainkba vagyunk bezárva és annak érdekében, hogy onnan ki tudjunk pillantani, egy jó, biztonságos, kényelmes hellyé kell alakítanunk az életünket. Ott Anna maradt otthon ma.

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meghalt a Találd ki, mennyire szeretlek szerzője

Elhunyt a Találd ki, mennyire szeretlek című gyerekklasszikus szerzője. Sam McBratney kötete a mai napig nagyon népszerű világszerte; szeptemberben posztumusz jelenik meg a mesekönyv folytatása.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Gyerekirodalom

10 oka is van annak, amiért Boleyn Anna menőbb, mint a köldökvillantós lányok

Meddig tart az óvó szeretet és hol kezdődik az érzelmi kisajátítás? Mucha Dorka új ifjúsági regényében ennek jár utána.