Kukorelly Endre: Egy jó szövegben van valami kiszámíthatatlanság

Kukorelly Endre: Egy jó szövegben van valami kiszámíthatatlanság

A káoszról és a rendről, átírásokról és javításokról, közügyekről és magánéletről is szó esett tegnap este Kukorelly Endre Istenem, ne romolj című kötetének bemutatóján. A Margó Irodalmi Fesztiválon a szerzővel Németh Gábor beszélgetett.

Fotók: Posztós János/ Margó Irodalmi Fesztivál

Forgách Kinga | 2021. június 11. |

Azt honnan tudtad, hogy karantén lesz? – Németh Gábor ezzel a kérdéssel nyitotta a beszélgetést, miután Kukorelly Endre felolvasta Mindenhez közelebb című versét a kötetből, amely egy hajnalban a kertben bóklászó bagolyról és a vele együtt érkező fekete madárról mesél (a verset ITT lehet elolvasni). Nem mindig karantén van? – így válaszolt Kukorelly, akinek elmondása szerint jólesett az elmúlt időszak, mert az utóbbi években túl sokat járkált, túlmozgásos élete volt, most pedig meg tudott nyugodni.

KUKORELLY ENDRE
Istenem, ne romolj
Pesti Kalligram, 2021, 176 oldal
-

Németh Gábornak erről eszébe jutott a költő egy korábbi kötete, amelynek Kicsit majd kevesebbet járkálok volt a címe, de rögtön hozzátette azt is, hogy olyan, mintha ez Kukorellynek nem sikerülne, a közügyekkel való foglalkozás talán alkati dolog nála, megemlítette példaként a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítványt, a Baumgarten-emlékdíjat és a 99 mozgalmat is. A költő erre azt mondta, nem hinné, hogy ő gyárilag ilyen, a rendszerváltás előtt, amikor a barátaival, egyetemi csoporttársaival összejártak és politizáltak, vagyis szidták a rendszert, azt gondolták, hogy a rendszerváltás után már nem kell politikával foglalkozniuk, hanem majd lesz idejük a lényeges dolgokra, a létezésre. „Most abszolút nem így gondolom” – jelentette ki. Elmesélte azt is, hogy nagyon görögmániás lett az elmúlt években és beleszeretett abba a koncepcióba, amit a görögöktől tanult, hogy vannak a magánügyek (oikosz) és van a köztér (agora). A jó élet (eudaimonia) pedig az, ha ezt a két dolgot egyensúlyban lehet tartani. „Nekem akkor jó, ha csinálok ezt-azt” – mondta.

-

Az új kötet kapcsán szóba kerültek az átírások, javítások, kiegészítések is, valamint a kompozíciók, struktúrák megváltoztatása, ami szintén jellemző Kukorellyre. A költő ezzel kapcsolatban is egy görög párhuzamot említett, a káoszt és kozmoszt. Kezdetben mindig káosz van, a dolog állandóan kaotikus, megy szét, ennek próbál meg az ember folyamatosan ellentartani. Az írásra is ez vonatkozik, a káoszból kell kiindulni, amikor minden lehetséges, totális szabadság van és ez kezd el fokozatosan beszűkülni. A javításokból, átírásokból szerinte nem kell nagy cécót csinálni, akkor szokott átírni valamit, ha nem tetszik neki. Mint mondta, egy jó szövegben van valami váratlanság, kiszámíthatatlanság: „A saját szövegeimet akkor tartom jónak, ha én magam elcsodálkozom rajta.” Németh Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi években használt nyelvhez képest ebben a kötetben van egyfajta klasszicizálódás, a nyelv kerüli a szélsőségeket. Kukorelly erről azt mondta, szeret sokféle dolgot kipróbálni, ez mindig is így volt. Íróként szerinte fontos, hogy azt is kipróbálja az ember, ami nem esik neki kézre, kellenek a kihívások. Ő így volt a klasszikus, kötött formákkal a pályája elején, amikor Nemes Nagy Ágnes szerkeszteni hívta, de ha az ember ezt megtanulja, nagyon lehet élvezni. Ahhoz, hogy a káoszból struktúra legyen, akaraterő kell, így lehet a kedélyt kondicionálni, szerinte ezen múlik minden.

-

Kukorelly Endre áprilisban ünnepelte 70. születésnapját, ezzel az összeállítással köszöntöttük őt. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Könyvesblokk: Rényi, Kukorelly, Smith

Könyvesblokk rovatunkban Rényi Ádám felnőtteknek szóló mesekönyvét, Zadie Smith új, kísérletező elbeszéléskötetét, és a ma hetvenéves Kukorelly Endre új verseskötetét ajánljuk. 

...
Nagy

„Mimóza kisgyerekként a focipályán mindent megtapasztaltam” – 70 éves Kukorelly Endre

Kevesen mondhatják el magukról, hogy Nemes Nagy Ágnes szerkesztéssel bízta meg őket, és Kukorelly Endrének ez csak a kezdet volt. A 70. születésnapja alkalmából a vele készült interjúkból szemezgettünk. 

...
Hírek

Bereményi, Kukorelly, Csaplár és Tóth Krisztina a DIA új tagjai

Ismét 36 főre bővült a Digitális Irodalmi Akadémia életben lévő tagjainak száma.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...
Nagy

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

A Kertész Imre Intézetben mutatták be hétfő délután a Petri György különbözése című interjúkötetet, mely egy harminc évvel ezelőtt készült beszélgetéssorozat szerkesztett változata. A teljes terjedelmében eddig még nem publikált sorozatban a beszélgetőtárs Tasi József irodalomtörténész volt, aki 1993 novembere és 1994 februárja között kérdezte a költőt gyerekkorról, szerelemről, költészetről, filozófiáról és politikáról. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Polc

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...
Olvass!
...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

A Lapozz és Parázz!-sorozat legújabb kötetének története ezúttal párhuzamos világokban játszódik. Olvass bele Holden Rose regényébe!

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.