Kukorelly Endre: Egy jó szövegben van valami kiszámíthatatlanság

Kukorelly Endre: Egy jó szövegben van valami kiszámíthatatlanság

A káoszról és a rendről, átírásokról és javításokról, közügyekről és magánéletről is szó esett tegnap este Kukorelly Endre Istenem, ne romolj című kötetének bemutatóján. A Margó Irodalmi Fesztiválon a szerzővel Németh Gábor beszélgetett.

Fotók: Posztós János/ Margó Irodalmi Fesztivál

Forgách Kinga | 2021. június 11. |

Azt honnan tudtad, hogy karantén lesz? – Németh Gábor ezzel a kérdéssel nyitotta a beszélgetést, miután Kukorelly Endre felolvasta Mindenhez közelebb című versét a kötetből, amely egy hajnalban a kertben bóklászó bagolyról és a vele együtt érkező fekete madárról mesél (a verset ITT lehet elolvasni). Nem mindig karantén van? – így válaszolt Kukorelly, akinek elmondása szerint jólesett az elmúlt időszak, mert az utóbbi években túl sokat járkált, túlmozgásos élete volt, most pedig meg tudott nyugodni.

KUKORELLY ENDRE
Istenem, ne romolj
Pesti Kalligram, 2021, 176 oldal
-

Németh Gábornak erről eszébe jutott a költő egy korábbi kötete, amelynek Kicsit majd kevesebbet járkálok volt a címe, de rögtön hozzátette azt is, hogy olyan, mintha ez Kukorellynek nem sikerülne, a közügyekkel való foglalkozás talán alkati dolog nála, megemlítette példaként a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítványt, a Baumgarten-emlékdíjat és a 99 mozgalmat is. A költő erre azt mondta, nem hinné, hogy ő gyárilag ilyen, a rendszerváltás előtt, amikor a barátaival, egyetemi csoporttársaival összejártak és politizáltak, vagyis szidták a rendszert, azt gondolták, hogy a rendszerváltás után már nem kell politikával foglalkozniuk, hanem majd lesz idejük a lényeges dolgokra, a létezésre. „Most abszolút nem így gondolom” – jelentette ki. Elmesélte azt is, hogy nagyon görögmániás lett az elmúlt években és beleszeretett abba a koncepcióba, amit a görögöktől tanult, hogy vannak a magánügyek (oikosz) és van a köztér (agora). A jó élet (eudaimonia) pedig az, ha ezt a két dolgot egyensúlyban lehet tartani. „Nekem akkor jó, ha csinálok ezt-azt” – mondta.

-

Az új kötet kapcsán szóba kerültek az átírások, javítások, kiegészítések is, valamint a kompozíciók, struktúrák megváltoztatása, ami szintén jellemző Kukorellyre. A költő ezzel kapcsolatban is egy görög párhuzamot említett, a káoszt és kozmoszt. Kezdetben mindig káosz van, a dolog állandóan kaotikus, megy szét, ennek próbál meg az ember folyamatosan ellentartani. Az írásra is ez vonatkozik, a káoszból kell kiindulni, amikor minden lehetséges, totális szabadság van és ez kezd el fokozatosan beszűkülni. A javításokból, átírásokból szerinte nem kell nagy cécót csinálni, akkor szokott átírni valamit, ha nem tetszik neki. Mint mondta, egy jó szövegben van valami váratlanság, kiszámíthatatlanság: „A saját szövegeimet akkor tartom jónak, ha én magam elcsodálkozom rajta.” Németh Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi években használt nyelvhez képest ebben a kötetben van egyfajta klasszicizálódás, a nyelv kerüli a szélsőségeket. Kukorelly erről azt mondta, szeret sokféle dolgot kipróbálni, ez mindig is így volt. Íróként szerinte fontos, hogy azt is kipróbálja az ember, ami nem esik neki kézre, kellenek a kihívások. Ő így volt a klasszikus, kötött formákkal a pályája elején, amikor Nemes Nagy Ágnes szerkeszteni hívta, de ha az ember ezt megtanulja, nagyon lehet élvezni. Ahhoz, hogy a káoszból struktúra legyen, akaraterő kell, így lehet a kedélyt kondicionálni, szerinte ezen múlik minden.

-

Kukorelly Endre áprilisban ünnepelte 70. születésnapját, ezzel az összeállítással köszöntöttük őt. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Könyvesblokk: Rényi, Kukorelly, Smith

Könyvesblokk rovatunkban Rényi Ádám felnőtteknek szóló mesekönyvét, Zadie Smith új, kísérletező elbeszéléskötetét, és a ma hetvenéves Kukorelly Endre új verseskötetét ajánljuk. 

...
Nagy

„Mimóza kisgyerekként a focipályán mindent megtapasztaltam” – 70 éves Kukorelly Endre

Kevesen mondhatják el magukról, hogy Nemes Nagy Ágnes szerkesztéssel bízta meg őket, és Kukorelly Endrének ez csak a kezdet volt. A 70. születésnapja alkalmából a vele készült interjúkból szemezgettünk. 

...
Hírek

Bereményi, Kukorelly, Csaplár és Tóth Krisztina a DIA új tagjai

Ismét 36 főre bővült a Digitális Irodalmi Akadémia életben lévő tagjainak száma.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Csikágó, Ady, erotika és Harry Potter főzetei: 13 irodalmi program a Múzeumok Éjszakáján

Kedvenc irodalmi, könyves, mesés programjaink a Múzeumok Éjszakáján, a legkülönfélébb helyekről.

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.

...
Hírek

Lehet, hogy politikailag elfogult a New York Times bestseller listája ?

Az Economist felmérést készített a New York Times listáján feltűnő címekről, az eredményt pedig hosszú cikkben közölte.

Szerzőink

...
sa

Bugyiszabályok: a szexuális nevelés sokkal többről szól, mint a szex

...
hhz

Miért az olvasás a túlélés eszköze a börtönben?

...
Vass Norbert

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...
Olvass!
...
Beleolvasó

A halálodról szóló rémálom sem elég a jó viszonyhoz a szüleiddel - Olvass bele Rényi Ádám új kötetébe!

Rényi Ádám rövid és fordulatos novellái sokaknak szereztek vidám vagy éppen elérzékenyítő perceket az elmúlt években. Olvass bele az új kötetbe!

...
Beleolvasó

A középkori fantasyben a visszavonult arab kalóznő egy utolsó, veszélyes bevetésre indul – Olvass bele a könyvbe!

Kalózok, kincsek, veszedelmes természetfölötti erők, titkok, vakmerőség és bajtársiasság: Shannon Chakraborty új fantasyje a műfaj rajongóinak álma.

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

A Nagy Svájci című könyv főhőse, Greta terápiás ülések szövegét írja le, így mindent tud a páciensek szerelmi és szexuális életéről. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Spagettit ebédelni medvecukorral – 5 gyerekkönyv apák napjára

Június harmadik vasárnapján ünnepeljük az apák napját, ehhez kapcsolódva válogattunk aranyosabbnál aranyosabb gyerekkönyveket.

...
Gyerekirodalom

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A háború, amely megváltoztatta Rondót című kötet nagy erejű képek és szimbólumok segítségével próbálja megmutatni a gyerekeknek, mi is az az értelmetlen borzalom, amit háborúnak nevezünk

...
Gyerekirodalom

Egy tini dinoszaurusz maradványait fedezték fel gyerekek – 5 dinós könyvvel

Ritka, hogy a valaha élt egyik legnagyobb dinoszauruszfaj, a T-rex nem kifejlett példányának csontjait találják meg.