Kukorelly Endre: Egy jó szövegben van valami kiszámíthatatlanság

Kukorelly Endre: Egy jó szövegben van valami kiszámíthatatlanság

A káoszról és a rendről, átírásokról és javításokról, közügyekről és magánéletről is szó esett tegnap este Kukorelly Endre Istenem, ne romolj című kötetének bemutatóján. A Margó Irodalmi Fesztiválon a szerzővel Németh Gábor beszélgetett.

Fotók: Posztós János/ Margó Irodalmi Fesztivál

Forgách Kinga | 2021. június 11. |

Azt honnan tudtad, hogy karantén lesz? – Németh Gábor ezzel a kérdéssel nyitotta a beszélgetést, miután Kukorelly Endre felolvasta Mindenhez közelebb című versét a kötetből, amely egy hajnalban a kertben bóklászó bagolyról és a vele együtt érkező fekete madárról mesél (a verset ITT lehet elolvasni). Nem mindig karantén van? – így válaszolt Kukorelly, akinek elmondása szerint jólesett az elmúlt időszak, mert az utóbbi években túl sokat járkált, túlmozgásos élete volt, most pedig meg tudott nyugodni.

KUKORELLY ENDRE
Istenem, ne romolj
Pesti Kalligram, 2021, 176 oldal
-

Németh Gábornak erről eszébe jutott a költő egy korábbi kötete, amelynek Kicsit majd kevesebbet járkálok volt a címe, de rögtön hozzátette azt is, hogy olyan, mintha ez Kukorellynek nem sikerülne, a közügyekkel való foglalkozás talán alkati dolog nála, megemlítette példaként a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítványt, a Baumgarten-emlékdíjat és a 99 mozgalmat is. A költő erre azt mondta, nem hinné, hogy ő gyárilag ilyen, a rendszerváltás előtt, amikor a barátaival, egyetemi csoporttársaival összejártak és politizáltak, vagyis szidták a rendszert, azt gondolták, hogy a rendszerváltás után már nem kell politikával foglalkozniuk, hanem majd lesz idejük a lényeges dolgokra, a létezésre. „Most abszolút nem így gondolom” – jelentette ki. Elmesélte azt is, hogy nagyon görögmániás lett az elmúlt években és beleszeretett abba a koncepcióba, amit a görögöktől tanult, hogy vannak a magánügyek (oikosz) és van a köztér (agora). A jó élet (eudaimonia) pedig az, ha ezt a két dolgot egyensúlyban lehet tartani. „Nekem akkor jó, ha csinálok ezt-azt” – mondta.

-

Az új kötet kapcsán szóba kerültek az átírások, javítások, kiegészítések is, valamint a kompozíciók, struktúrák megváltoztatása, ami szintén jellemző Kukorellyre. A költő ezzel kapcsolatban is egy görög párhuzamot említett, a káoszt és kozmoszt. Kezdetben mindig káosz van, a dolog állandóan kaotikus, megy szét, ennek próbál meg az ember folyamatosan ellentartani. Az írásra is ez vonatkozik, a káoszból kell kiindulni, amikor minden lehetséges, totális szabadság van és ez kezd el fokozatosan beszűkülni. A javításokból, átírásokból szerinte nem kell nagy cécót csinálni, akkor szokott átírni valamit, ha nem tetszik neki. Mint mondta, egy jó szövegben van valami váratlanság, kiszámíthatatlanság: „A saját szövegeimet akkor tartom jónak, ha én magam elcsodálkozom rajta.” Németh Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi években használt nyelvhez képest ebben a kötetben van egyfajta klasszicizálódás, a nyelv kerüli a szélsőségeket. Kukorelly erről azt mondta, szeret sokféle dolgot kipróbálni, ez mindig is így volt. Íróként szerinte fontos, hogy azt is kipróbálja az ember, ami nem esik neki kézre, kellenek a kihívások. Ő így volt a klasszikus, kötött formákkal a pályája elején, amikor Nemes Nagy Ágnes szerkeszteni hívta, de ha az ember ezt megtanulja, nagyon lehet élvezni. Ahhoz, hogy a káoszból struktúra legyen, akaraterő kell, így lehet a kedélyt kondicionálni, szerinte ezen múlik minden.

-

Kukorelly Endre áprilisban ünnepelte 70. születésnapját, ezzel az összeállítással köszöntöttük őt. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Könyvesblokk: Rényi, Kukorelly, Smith

Könyvesblokk rovatunkban Rényi Ádám felnőtteknek szóló mesekönyvét, Zadie Smith új, kísérletező elbeszéléskötetét, és a ma hetvenéves Kukorelly Endre új verseskötetét ajánljuk. 

...
Nagy

„Mimóza kisgyerekként a focipályán mindent megtapasztaltam” – 70 éves Kukorelly Endre

Kevesen mondhatják el magukról, hogy Nemes Nagy Ágnes szerkesztéssel bízta meg őket, és Kukorelly Endrének ez csak a kezdet volt. A 70. születésnapja alkalmából a vele készült interjúkból szemezgettünk. 

...
Hírek

Bereményi, Kukorelly, Csaplár és Tóth Krisztina a DIA új tagjai

Ismét 36 főre bővült a Digitális Irodalmi Akadémia életben lévő tagjainak száma.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...
Podcast

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A podcastban beszélgettünk arról, hogyan találkozott először a háborúval, milyen idegennek lenni más kultúrákban, van-e olyan téma, amit nem tud lefényképezni és arról, hogyan lehet az embertelenséget feldolgozni. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

...
Bányász Attila

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...
Olvass!
...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Könyvtavasz

A macskák profik abban, hogy aggódás helyett inkább a valóságos dolgokkal foglalkozzanak

Sólyom Anna hőse egy különleges helyen próbál szerencsét, de a káosznak tűnő szituáció idővel meghatározó élménnyé alakul át. Olvass bele a Macskabárba!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

...
Gyerekirodalom

A zseniális kópé azt üzeni a gyerekeknek, hogy minden jóra fordulhat

A Világszép Alapítvány kísérleti bábelőadása Zalka Csenge Virág meséit dolgozza fel, Nagy Zsolt és Karafiáth Orsolya közreműködésével. Nézzetek bele!

...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.