könyvajánló közszolgálati dolgozók - konyvesmagazin.hu

A pedagógusok, egészségügyi dolgozók, rendőrök, katonák és tűzoltók mindannyian a közösségért és a társadalmunkért tevékenykednek, ám sokszor mégsem kapják meg az illő megbecsülést. Önzetlen munkájuk iránti elismerése jeléül a Libri 20 százalékos kedvezményt ad üzleteiben és a webshopjában a közszolgálati dolgozóknak az év több napján, az első ilyen alkalomra március 19. és 21. között kerül sor. A kedvezmény nyomtatott könyvre és hangoskönyvre is beváltható, igénybevételére vonalkóddal lesz lehetőség, amelyet hírlevélben kapnak meg a közszolgálati szervek, akiket közvetlenül is értesít a Libri. A következő kedvezményes napok időpontja is megvan már: május 31. és június 2. között várható.

Az alábbiakban néhány izgalmas sikerkönyvet ajánlunk – kifejezetten pedagógusok, egészségügyi dolgozók, rendőrök, katonák és tűzoltók részére válogatva.

John Williams: Stoner

john williams
Stoner
Ford. Gy. Horváth László, Park, 2022, 353 oldal
-

A Stoner egy amerikai egyetemi tanár életének bemutatásán keresztül univerzális értékű történetet tár elénk: őszintén, részvéttel, átható erővel. William Stoner tizenkilenc évesen beiratkozik a Missouri Egyetem agrártudományi karára, később tanár lesz ugyanott. Rosszul nősül. Csendes, észrevétlen életet él, és halála után ritkán jut eszébe kollégáinak. A Stoner mesél az ember konfliktusairól, kudarcairól és diadalairól mesél, a szürke hétköznapokról, amelyeket nem szokott megörökíteni a történetírás. Az egyedi élet jelentőségének állít emléket. Páratlan olvasmány, dicshimnusza az irodalom erejének, olyan regény, amelynek minden mondatát élvezni ke

Adam Kay: Ez fájni fog – Egy fiatal orvos naplója

adam kay
Ez fájni fog – Egy fiatal orvos naplója
Ford. N. Kiss Zsuzsa, Athenaeum, 2023, 304 oldal
-

Adam Kay regényének lapjain (olvass bele) egy fiatal orvos számol be életéről, örömeiről, bánatairól, áldozatvállalásokról – és a számunkra, magyarok számára is ismerős őrjítő bürokráciáról. A szerző Nagy-Britanniában orvosrezidensként dolgozott 2004 és 2010 között. Képzése alatt mindvégig naplót vezetett; könyvében a frontvonalban látott esetei és napjaink válságának elemzései olvashatók. Kész szerelmi vallomás ez azokhoz, akiken bármelyik pillanatban az életünk múlhat.
A morbid humor kedvelői ki ne hagyják! 

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

richard osman
A csütörtöki nyomozóklub
Ford: Orosz Anna, Agave, 2021, 368 oldal
-

Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek. Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát. S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít. Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne? Richard Osman első regénye (olvass bele) a megjelenését követően azonnal elnyerte az olvasók és kritikusok tetszését, a filmjogokat Steven Spielberg vette meg. 

Frei Tamás: Puccs Moszkvában

frei tamás
Puccs Moszkvában - Putyin végnapjai
Libri, 2023, 565 oldal
-

A több éve húzódó ukrán háború holtpontra jutott. Miközben a világ aggódva figyeli a fejleményeket, minden jel arra utal, hogy Putyint csak egy dolog képes megállítani: egy moszkvai puccs. Frei Tamás új regénye (mely tavaly első lett a Bookline eladási listáján) napjaink legkomorabb világpolitikai eseményeit és annak elképzelt következményeit állítja a középpontba. A fordulatos akcióthrillerben az olvasók újra találkozhatnak André Calvival. Vele sok minden történt az elmúlt nyolc évben, amikor utoljára próbált „javítani az arányokon”. Az élete gyökeres fordulatot vett. Most azonban minden eddiginél nagyobb kihívással kell szembenéznie. A szerzővel podcastban beszélgettünk.

Cormac McCarthy: Az utas / Stella Maris

CORMAC MCCARTHY
Az utas / Stella Maris
Ford. Greskovits Endre, Jelenkor, 2023, 646 oldal
-

Az utas főszereplője, Bobby Western apja Oppenheimer tudóscsapatának tagja volt, fizikusként részt vett az atombomba-kísérletekben – húgát, Aliciát azonban képtelen volt megmenteni. Az utas az erény és a tudomány, a bűntudat és a téboly lélegzetelállító regénye. A Stella Maris központi alakja, Alicia Western ifjú matematikazseni, aki húszévesen önként vonult kórházba. A paranoid skizofréniával diagnosztizált lány és pszichiátere, Dr. Cohen terápiás beszélgetéseiből különös világ bontakozik ki. Bobby és Alicia párregénye megkérdőjelezi az Istenről, az igazságról és a létről alkotott elképzeléseinket. A regény a hét könyve volt nálunk, és az év tíz legjobb könyve közé választottuk.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Így született Batman ellenlábasa ‒ 5 szemet gyönyörködtető képregény

Újragondolt orwelli disztópia és a magyar képregényrajzolás klasszikusa. Egy legendás antihős születése az emberiség történetének legsúlyosabb nukleáris tragédiája. Íme, öt frissen megjelent, művészien megrajzolt képregény.

...
Nagy

5 könyv a szamurájokról és Japánról, ha tetszik A sógun

Japán hadurak polgárháborújába csöppen egy angol tengerész A sógunban. Mivel az eredeti regényt most nehéz beszerezni magyarul, olyan könyveket ajánlunk, amikkel elmerülhetsz a japán kultúrában és a szamurájok világában.

...
Gyerekirodalom

5 mesekönyv, ami a tavasz csodájáról mesél

Bár tavasszal végre egyre több időt tölthetünk a természetben, azért a kirándulások, séták és szabadtéri programok mellett biztosan marad idő olvasásra is. Öt gyerekkönyvet ajánlunk, melyek különböző módokon mutatják be a tavasz szépségét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!