5 mesekönyv, ami a tavasz csodájáról mesél
ko

5 mesekönyv, ami a tavasz csodájáról mesél

Bár tavasszal végre egyre több időt tölthetünk a természetben, azért a kirándulások, séták és szabadtéri programok mellett biztosan marad idő olvasásra is. Öt gyerekkönyvet ajánlunk, melyek különböző módokon mutatják be a tavasz szépségét.

A tavasz a megelevenedő természet, a hosszabbodó napok, a melegebbre forduló idő évszaka. Felnőttként is minden évben rácsodálkozunk sokszínűségére, pompájára. Különösen igaz ez a gyerekekre, akik a tavasz felfedezésének örömét a közös mesélésekkel is fokozhatják. 

Gazdag Erzsi: Itt a tavasz

Gazdag Erzsi: Itt a tavasz
Ill. Reich Károly, Móra, 2021, 12 oldal
Reich Károly, Gazdag Erzsi: Itt a tavasz könyv

A mindössze tizenkét oldalas lapozó oldalain a tavasz szépségében lehet elmerülni, Reich Károly klasszikus rajzait szemlélve Gazdag Erzsi aranyos szövegével. A kicsiknek a világot felfedező kaland, a szülőknek pedig időutazás, nosztalgia, hiszen ezeken a meséken és rajzokon generációk nőttek fel.

Zdenek Miler és Katerna Miler: A kisvakond és a tavasz

Zdenek Miler, Katerina Miler: A kisvakond és a tavasz
Ford. Balázs Andrea, Ill. Hana Doskocilová, Móra, 2021,12 oldal
Zdenek Miler; Katerina Miler; Hana Doskocilová: A kisvakond és a tavasz (lapozó) könyv

Még egy klasszikus lapozó a legkisebbeknek, a világ egyik legkedvesebb mesefigurájával. A feledhetetlen kisvakond és barátai rácsodálkoznak a tavasz kincseire, és a kalandra a kis olvasókat is magukkal csábítják. A szülők pedig ismét elmerenghetnek azon, hogy sok minden változik ugyan, de a csehek legendás kis figuráját nem lehet megunni.

Judith Allert: Kaland a tavaszi réten

judith allert
Kaland a tavaszi réten
Ford: Borosnyai-Miklós Katalin, Ill.Anne-Kathrin Behl, Scolar, 2023, 32 oldal
Judith Allert: Kaland a tavaszi réten könyv

A zsibongó réten a három jóbarát: Lili, a kisegér, Kalle, a ganajtúró bogár és Pepe, a gyík is előbújik téli rejtekhelyéről. Nagy az öröm, hogy újra látják egymást. Ám a tavaszi első reggeli közben valami hatalmas, tarkabarka, furcsa labdára hasonlító dologra bukkannak. Ez csak egy tojás lehet! De vajon milyen állat fog kikelni belőle? Egy biztos: meg kell találniuk, hogy kié is lehet a tojás. Talán valaki már nagyon hiányolja! Ezért aztán életükben először elhagyják a rét ismerős kis szegletét, és egy kalandos kutatásra indulnak.

Berg Judit: Lengemesék 1. - Tavasz a Nádtengeren

Berg Judit: Lengemesék 1. - Tavasz a Nádtengeren
Ill. Takács Viktória, Lampion Könyvek, 2024, 72 oldal
Berg Judit: Lengemesék 1.  - Tavasz a Nádtengeren könyv

Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger, ahol vízimadarak építik fészküket, nádirigók terelgetik fiókáikat, és vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között. Itt élnek a lengék. Még sosem hallottál róluk? Az bizony nem csoda. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának zöld bőrű őrzői, az itt élő állatok védelmezői. Róluk és Füttyös Vilkóról, a bátor lengefiú nem mindennapi kalandjairól szól ez a mese. Berg Judit legújabb mesekönyvében a Nádtenger világába kalauzolja olvasóit, ahol a kedves, de harcias lengék életében minden napra jut egy-egy izgalmas kaland. 

Annie M. G. Schmidt: Janó és Janka tavaszi meséi

Annie M. G. Schmidt: Janó és Janka tavaszi meséi
Ford. Varga Orsolya, Ill. Fiep Westendorp, Pagony, 2015, 48 oldal
Annie M. G. Schmidt; Fiep Westendorp: Janó és Janka tavaszi meséi könyv

Itt a tavasz, felébredt a süni! Janó és Janka nagyon örül, mert megszülettek a kiscicák és a kisbárány is, a madarak tojást raknak. Janóék meglesik a fészket, megetetik a madarakat és megcsodálják a cicákat is apa segítsé­gével. Persze tojást is ­festenek, és a nyuszi is jár náluk, hogy elrejtse a hímes tojásokat, amiket meg lehet keresni.

Nyitókép: Rex Boggs/Flickr