Richard Osman: Senki nem születik krimiírónak

Richard Osman: Senki nem születik krimiírónak

Nagy-Britanniában várhatóan szeptember végén jelenik meg A csütörtöki nyomozóklub folytatása (The Man Who Died Twice). Richard Osman a Guardiannek nyilatkozva mesélt a hőseiről, az apanélküliségről és a krimiírásról.

ro | 2021. szeptember 06. |

Richard Osmannel mostanában gyakran előfordul, hogy vadidegenek az utcán Helen Mirren színésznő nevét kiáltják utána. A dolog megfejtése viszonylag egyszerű: A csütörtöki nyomozóklub című krimije (olvass bele ITT) az elmúlt év egyik legnagyobb könyves bestsellere volt, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vette meg. Az olvasók fantáziáját meg persze izgatja, hogy vajon ki játszhatná a rejtélyes bűneseteket felgöngyölítő négy nyugdíjast, az Oscar-díjas Mirrent pedig különösen az egykori kém, Elizabeth szerepében tudnák elképzelni.

Richard Osman
A csütörtöki nyomozóklub
Ford: Orosz Anna, Agave, 2021, 368 oldal
-

Osman ugyanakkor nem tudta (vagy nem akarja) megmondani, ki játssza majd Elizabeth-et, a Guardiannek nyilatkozva annyit közölt, hagyja a filmeseket, hogy végezzék a dolgukat, ő pedig a sorozat harmadik részével bíbelődik inkább. Mivel a tévés műsorvezetőként dolgozó Osman Nagy-Britanniában ismert és népszerű, az első részt titokban írta, és a külföldi sikerek adták meg neki azt az önbizalmat, ami az írás folytatásához kellett. Most azt mondta, hogy írónak lenni nagyon kemény dolog, és íróként nagyon nehéz áttörést elérni, ennek a jelentőségét pedig soha nem becsüli alá. Példaként Val McDermidet hozta fel, aki riporterből lett krimiíró, és Mark Billinghamet, aki stand-uposként lett ismert, és aztán nyergelt át a krimiírásra. Osman szerint senki nem születik krimiírónak, ő maga pedig azért ír krimit, mert olvasóként is az ilyen típusú könyveket szereti.

Az interjúban szót ejtett még a családjáról: édesanyja egyedül nevelte fel őt és a testvérét, a ma már zenészként dolgozó Matet. Osman és a fivére nagy szeretetben nevelkedett, de az apja egyáltalán nem vett részt az életükben. Már felnőttként próbálták felvenni vele a kapcsolatot, de nem tudtak közelebb kerülni egymáshoz. Amikor öt éve meghalt az édesapja, sírt a temetésén, de nem a férfi miatt, akit jóformán nem is ismert, hanem azért a kapcsolatért, ami kimaradt az életükből.

Az édesanyjával ugyanakkor a mai napig szoros a kapcsolata: az asszony egy idősotthonban él, ez adta az ötletet is ahhoz, hogy négy hetven felettit tegyen meg a regény önjelölt nyomozóinak. Az anyja ugyanakkor aggódott az első könyvnél, és A csütörtöki nyomozóklubot "vak pánikban" olvasta el, mert attól félt, hogy a fia túlságosan is erősen inspirálódott az ő és a barátai életéből. A második könyv kéziratát mindenesetre már sokkal nyugodtabban olvasta. Osman egyébként azt mondta, hogy csak pozitív visszajelzést kapott eddig az idősotthon lakóitól, aminek az is lehetett az oka, hogy íróként egyáltalán nem volt leereszkedő velük szemben. És bár igaz, hogy olyan emberekként ábrázolja őket, akik szeretnek iszogatni meg szerelmi ügyekbe bonyolódni, de szerinte ez sokukra igaz. Egyszerre veszi őket komolyan és könnyedén, ez a kombináció pedig mindenkinek bejött.

Richard Osmannel mi is interjúztunk májusban, a második kötetről akkor a következőket mondta:

"Az lesz a címe, A férfi, aki kétszer halt meg. Az első könyv legvégén valaki becsúsztatott egy levelet Elizabeth ajtaja alatt, és a folytatás legelején ki fog derülni, hogy ki írta a levelet és mi áll benne, ez pedig feje tetejére állítja mindenki életét. A második könyv cselekménye pedig ekörül a levél körül fog forogni, meg persze azon személy körül, aki becsúsztatta. Többet nem árulhatok el róla. Még annyit, hogy mindenki, aki életben volt az első könyv végén, vissza fog térni a másodikban."

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep

Az elmúlt évek egyik legnagyobb könyves bestsellere fűződik Richard Osman nevéhez: a tévés műsorvezetőnek egy nyugdíjas otthonban járva jutott eszébe, milyen remek helyszín lehetne egy krimihez. A csütörtöki nyomozóklubból csak Nagy-Britanniában elkelt egymillió példány, a filmjogokra pedig már lecsapott Steven Spielberg. A szerzővel interjúztunk.

...
Nagy

Hogy múlatná az időt Miss Marple a luxus nyugdíjasotthonban?

Az elmúlt évek legnagyobb brit könyvsikerét produkálja éppen Richard Osman, az empátiájáról híres műsorvezető. Első regényében hetvenes nyugdíjasok erednek gyilkosok nyomába két pohár bor és a Pilates-edzés között.

...
Beleolvasó

Nyolcvanéves nyomozók fejtik meg a nyugdíjasotthon gyilkossági ügyét

Az utóbbi idők egyik legnagyobb krimi szenzációja Richard Osman könyve, A csütörtöki nyomozóklub. A regény csak Angliában több mint egymillió példányban kelt el, Steven Spielberg pedig már le is csapott a filmjogokra. Olvass bele! 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

Ezen a héten veszi kezdetét a Zenélő Budapest programsorozat, de lesz kurátori tárlatvezetés Oltai Katával, disputa a magyar zsidó irodalomról, valamint a város jelentőségéről a kortárs irodalomban, megnézheted Enyedi Ildikó új filmjét és a '80-as évek kultikus magyar együttesét.  

...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.

Hírek
...
Nagy

Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

...
Nagy

3 írás Böszörményi Gyulától, amit online is olvashatsz

...
Zöld

Szavazz az év madarára!

...
Hírek

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit

...
Szórakozás

Nemes Nagy Ágnest és Esterházy Pétert is megidézik Szigligeten

...
Hírek

Meghalt Böszörményi Gyula

...
Könyvtavasz

A sárkányok titkát kutatja Mirkó, amikor egy térképpel megszökik otthonról

...
Hírek

Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

...
Beleolvasó

Kérjük, töröljék gyermekeiket

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?