5 könyv a szamurájokról és Japánról, ha tetszik A sógun

5 könyv a szamurájokról és Japánról, ha tetszik A sógun

Japán hadurak polgárháborújába csöppen egy angol tengerész A sógunban. Mivel az eredeti regényt most nehéz beszerezni magyarul, olyan könyveket ajánlunk, amikkel elmerülhetsz a japán kultúrában és a szamurájok világában.

sa | 2024. március 09. |

A Disney+-on futó minisorozat James Clavell 1975-ös A sógun című regényéből készült, és az 1600-as évek Japánjába repít. Egy halászfalunál köt ki a hajó, aminek fedélzetén John Blackthorne (Cosmo Jarvis) is szolgál. Az idegen pedig hasznos eszközzé és szövetségessé válik az egyik japán nemes, Toranaga (Szanada Hirojuki) számára, mikor egyszerre kell megküzdenie a riválisaival, valamint a jezsuiták és a portugálok befolyásával.

Ha azok közé tartozol, akiket rabul ejt a japán kultúra és történelem, vagy nagyon tetszik A sógun és még jobban elmerülnél a világában, az alábbi köteteket ajánljuk.

Yamamoto Cunemoto: Hagakure - A szamurájok kódexe - Trubadúr Zsebkönyvek 6.

Yamamoto Cunemoto
Hagakure - A szamurájok kódexe
Ford. Kárpáti Gábor Csaba, Trubadúr, 2022, 267 oldal
-

„Csak az a szamuráj tudja ellátni csatlósi teendőit, aki az egyik vállán a hűség és a gyermeki kötelesség, a másikon a bátorság és az irgalom nehéz terhét cipeli éjjel-nappal.”

-

Craig Shreve: Az afrikai szamuráj - Japán első külföldi születésű szamurájának igaz története alapján

Craig Shreve
Az afrikai szamuráj
Ford. Gázsity Mila, Libri, 2024, 368 oldal
-

Keveset tudunk a japánok által Jaszukénak nevezett afrikai harcosról, aki a 16. században egy portugál misszióval érkezett a szigetországba, és hamarosan a japán történelem egyik leghíresebb alakjának, Nobunaga hadúrnak a szolgálatába állt. Nem tudjuk, pontosan honnan származott, és azt sem, mi lett a sorsa. Ám az kétségtelen, hogy Jaszuke alakja a japán popkultúra fontos elemévé vált: története mangákat, animéket, videojátékokat ihletett. Craig Shreve kalandos történelmi regényéből a tervek szerint a Netflix forgat sorozatot a francia színész, Omar Sy főszereplésével.

A regényben szereplő Tokugava Iejaszu ráadásul direkt is kapcsolódik A sógunhoz, mert Clavell róla mintázta Toranaga alakját. Az afrikai szamurájba itt beleolvashatsz:

Olvass bele az afrikai szamurájról szóló regénybe, aki valóban szolgált egy japán hadurat!
Olvass bele az afrikai szamurájról szóló regénybe, aki valóban szolgált egy japán hadurat!

Az afrikai Jaszuke 1579-ben egy portugál kereskedelmi hajóval érkezett Japánba, idővel pedig szamurájként szolgálta a szigetország történelmének egyik leghíresebb alakját, Nobunaga hadurat. Olvass bele a róla szóló regénybe!

Tovább olvasok

Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala - A Minamotók felemelkedése

Jamagucsi Szango
Szamurájok hajnala - A Minamotók felemelkedése
Szenzár, 2018, 340 oldal
-

Japán, 1180 – a Tairák és a korábban vesztes, rivális Minamoto-klán hatalomért folyó harca újabb szakaszához ér: kirobban a polgárháború. A Minamotók zseniális hadvezére, Josicune csatáról csatára halad a célja felé. 

Időközben a Minamotók pártján álló Jamagata család férfi tagjait elárulják és lemészárolják. A rajtaütésben súlyosan megsebesül Koicsi is, akit ájultan ragad magával a lova. Miután magához tér, semmire, még önnön kilétére sem emlékezik. Jumedzsi (Álomember) néven csatlakozik Josicune seregéhez, és nem is sejti, hogy nem csak álruhát öltött édesanyja, de az ellenség is keresi.

Hogyan zárul az öt évig tartó polgárháború? Vajon sikerül-e a gőgös Tairákat elűzni a trón környékéről? Bosszút tud-e állni Jumedzsi családja elárulóján? Minderre választ kapsz Jamagucsi Szango fordulatokban gazdag regényében, amely abban a kevésbé ismert korban játszódik, amikor a szamurájok színre léptek Japán történelmében.

-

Yutaka Yazawa: Hogyan éljünk japánul

Yutaka Yazawa
Hogyan éljünk japánul
Ford. Lerch Gabriella, Vancsó Éva, Scolar, 2022, 224 oldal
-

A japán szokások és hagyományok évszázadokon át virágoztak és gyarapították a jól-lét modern gyakorlatát: elég csak az ikigaiban (elégedettség), a shinrin-yokuban (erdőfürdőzés), a wabi sabiban (a tökéletlenség szépsége) vagy a teaszertartásban rejlő megannyi bölcsességre gondolnunk.

A Hogyan éljünk japánul szerzője hozzáértő és bennfentes útmutatót ad Japánhoz, hogy segítsen a japán design, a konyhaművészet, a kultúra és az esztétika mélyebb megismerésében. Már maga Tokió, az összes metropolisz anyja, ragyogóan megvilágítja, miként lehet barátságban együtt élni a természettel: a túlurbanizált mega-fővárost a világ egyik legkiterjedtebb erdősége övezi. E kettősség tökéletesen szimbolizálja a japánok tiszteletét a természet és a természetes világ, illetve az ember által alkotott környezet iránt.

Ezerarcú Japán - A japán kultúra útikalauza

Ezerarcú Japán - A japán kultúra útikalauza
Ford. Dövényi Ibolya, Libri, 2023, 224 oldal
-

Japán a világ egyik legkülönlegesebb kultúrája, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő. Ez a hiánypótló kötet lebilincselő áttekintést nyújt a felkelő nap országáról, miközben sorra veszi annak ezerféle szépségét és örömét, az építészettől a harcművészetig, az ősi kézművességtől a sintó szentélyekig, az ikebanától a kavaii-ig és tovább.

(Fotók: Courtesy of FX Networks, Disney+)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.