Turi Tímea: Magyarország utolsó költője [Kemény60]

Turi Tímea: Magyarország utolsó költője [Kemény60]

Barátok, pályatársak köszöntötték csütörtök este a Petőfi Irodalmi Múzeumban a hatvanéves Kemény Istvánt (beszámolónkat a szülinapról ITT olvashatjátok). A rendezvényen köszöntő beszédet mondott Turi Tímea, a Magvető Kiadó főszerkesztője, amelyet most teljes terjedelmében elolvashattok.

Könyves Magazin | 2021. október 29. |

Magyarország utolsó költője 

A versnek nincs helye az időben.

Lefekvés előtt, vagy a strandra kifeküdni nem verseskönyvet visz magával az ember, mert ilyenkor történetekbe szeret belefeledkezni. Kultúránk egyre inkább történetek kultúrája, és a költők, ha emlékük fennmarad, maguk is történetekké válnak. Verseikből egy-két sor belefonódik a nyelv hétköznapi szövetébe, alakjuk pedig pár vonással válik felidézhetővé: viaszos vászonná, félrecsúszott nyakkendővé, vagy éppen homokos szomorú, vizes, síkká.

A verseskönyveknek nem kerülünk a hatása alá úgy, ahogy a nagy elbeszéléseknek: nem készülnek belőlük tévéjátékok, nem zanzásíthatók a más szókincsű utókor számára. Nem ejtenek rabul, mint a jó regények, nem izgulunk a szereplőikért, oldalaik nem a következő oldalra vezetnek át egy ügyes cliffhangerrel, hanem kiütik a kezedből a könyvet, amiben éppen benne vannak:

ha jó a vers, a könyvet le kell tenni.

Verset nem olvasunk, verset tudunk. Vajon honnan ismerjük mégis őket? És miért nem akkor hatnak, amikor találkozunk velük, miért évekkel később csapnak le ránk? Nyilván már más is átélte, hogy amikor este kilenckor levitte a szemetet, a csendes lépcsőházban, szinte a semmiből ütötte szíven a mondat: „az a nap kéne mégis, egyben, legalább az a csonka nap”… Hogy egy kényelmetlen családi vacsorán annak a felidézésével vigasztalta magát, hogy „Bartók Bélát meg egyetlen szóviccel Dénes bácsi terítette le, húszban”. Vagy egy vitát felidézve, mint egy kalapácsütés, eszébe jutott, hogy „Tudod, hogy tévedek”. Ki ne sóhajtott volna magában sehova sem vezető szócsatákat szemlélve, hogy „ugyanazt mindig ugyanazoknak”? Ki ne dudorászta volna kocogás közben, hogy „de ez csak egy gyógyítható egypólusú depresszió”? Az ember igen hosszú ideig gondolkozhat azon is, vajon mit jelent az, hogy „édes nevem, okos nevem, menj a tieid közé”. Néha pedig csak „nagyon-nagyon szeretne lengni”.

Akinek nincs versmemóriája, annak a dallam marad meg, és az érzés, amikor a zsúfolt bálterem szélén állsz, senkihez sem szólsz, mégis tiéd a látvány és a jelenlét.

Kemény Istvánnak nincs története. Nem tudjuk elképzelni a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, amint passzív-agresszív kérdésekkel bombázza hallgatóságát: nem véletlen, hogy egyetlen emblematikus képén többekkel együtt ül lemondó kíváncsisággal a Parlament lépcsője előtt. Jellemző az is, hogy friss beszélgetőkönyve sem az úgynevezett életesemények, hanem a versek történetét mondja el.

A valóságból annyi érdekli, amennyit a vers lámpája megvilágít:

ezért nem titoktalanít, mert tudja, noha a vers a valóságból, a valóság után születik, valójában abból levezethetetlen.

A magyarul író költők között sok az okos költő. És sok a természet vadvirága is. Kemény István se nem ez, se nem az: ő egész egyszerűen költő. Nem mesterember, és nem filozófus. Okossága és nem-tudása egy költő okossága, és könnyen meglehet, hogy ő az utolsó magyar költők egyike. Nem arról van szó, hogy az ő nemzedéke után ne írnának, ne írnánk verseket: de mi csak verseket írunk, és nem vagyunk költők. Kemény István világa azonban költészet. Míg egy jó prózában minden mondat elhallgat egy másik mondatot, addig

Kemény verseiben a sorok, a mondatok nem behelyettesíthetők.

Azok, amik: pontosak. Nem feltehető kérdés, hogy hogyan írt volna a 19. század költőjeként, vagy mit írna majd száz év múlva. Ő most él. Épp most hatvanéves.

Nyitókép: Valuska Gábor

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Verseiben a világ minden abszurditása kap lírai patinát” [Kemény60]

Kemény István hatvanadik születésnapján az olvasók kaptak ajándékot, a napokban jelent meg ugyanis az Állástalan táncos című portrékönyve, amelyben a költő több mint nyolcvan vers keletkezéstörténetén keresztül mesélt Hegyi Katalinnak gyerekkorról, szerelemről, városokról, rendszerváltásról, barátságokról, hosszú éjszakákról. A Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott születésnapi ünnepségen a köszöntők mellett bemutatták a könyvet is.

...
Nagy

Hatvanéves lett Kemény István

Ma lett hatvanéves Kemény István író, költő. Születésnapja alkalmából négy verséről írunk most, amelyek olvashatók a frissen megjelent, válogatott verseit tartalmazó kötetében, az Állástalan táncosban is.

...
Beleolvasó

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

Ma ünnepli 60. születésnapját Kemény István költő. A Magvető az alkalomra egy kötettel készült, amely egyszerre válogatott versek-kötet és beszélgetőskönyv. Olvass bele az Állástalan táncosba!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!