Ma van a Bloomsday – öt érdekesség az Ulysses írójának életéből

Ma van a Bloomsday – öt érdekesség az Ulysses írójának életéből

A Szombathelyen megrendezett 30. magyarországi Bloomsday alkalmából öt érdekességet mutatunk a különc ír szerző, James Joyce életéből. 

ko | 2023. június 16. |

A Bloomsday eredetileg írországi, mára nemzetközivé vált, minden év június 16-án megtartott irodalmi ünnep. Nevét James Joyce Ulysess című művének főhőséről kapta, Leopold Bloom története ugyanis az 1904-es esztendőben június 16-án játszódik. Magyarországon harminc éve tartanak Bloomsdayt, méghozzá Szombathelyen, Leopold Bloom édesapja, Virág Lipót ugyanis a fikció szerint ebből a városból kivándorolt magyar zsidó. A város ilyenkor minden évben könnyűzenei koncertekkel, irodalmi előadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal és performanszokkal ünnepel.

James Joyce legfontosabb, és igen vaskos műve, az Ulysses sokak szerint az irodalomtörténet leghíresebb nem olvasott könyve. Ez azt jelenti, hogy bár mindenki ismeri, nagyon kevesen vannak azok, akik valóban végig is olvasták. Az ír szerzőről tavaly, születésének 140. évfordulóján már írtunk részletes portrét, most pedig a 30. magyar Bloomsday alkalmából megosztunk öt érdekességet az életéből.

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait
140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, ám Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és vallásos elfogultság.

Tovább olvasok

Mindössze kilencéves volt, mikor megjelent az első írása

1891-ben, röviddel azután, hogy el kellett hagynia a Clongowes Wood College-ot, amikor apja elvesztette az állását, a 9 éves Joyce írt egy verset „Et Tu Healy?” címmel. Apja, John adta ki és terjesztette barátainak; és olyan nagyra értékelte, hogy állítólag másolatokat küldött a pápának is.

Nagyon rossz volt a szeme

Joyce elülső uveitisben szenvedett, élete során körülbelül 12 alkalommal műtötték a szemét. Látásproblémái miatt éveken át szemtapaszt viselt, és csak nagy fehér papírlapokra tudott írni piros zsírkrétával. A makacs szemproblémák miatt lányát Luciának nevezte el Szent Luciáról, a vakok védőszentjéről.

Hemingway az ivócimborája, és néha testőre is volt

Ernest Hemingway a Shakespeare and Companyban ismerte meg Joyce-ot, és később gyakori társa volt a párizsi bárokban. Ha az ír szerző részegen kötekedni kezdett, gyakran amerikai pályatársa kezelte a következményeket. Kötetlenebb beszélgetéseik során elmondta Hemingwaynek, hogy fél attól, hogy írásai túlságosan külvárosiak, világot kellene látnia, de nagyon sok mindentől fél. Pályatársa úgy emlékszik rá, hogy "nagy fegyelem vette körül - a felesége, a munkája, a rossz szemei. Sokszor, ha ivott és kötekedett, nem is látta az ellenfelét, és akkor szólt nekem, hogy oldjam meg a helyzetet."

Egy 100 betűből álló szót alkotott a mennydörgéstől és villámlástól való félelmének leírására

Joyce gyermekkorában nagyon félt a mennydörgéstől és a villámlástól, és ez a félelem egész életében kísértette az írót, és rettegése írásaiban is jelen volt. De asztrafóbiájának leglenyűgözőbb megnyilvánulása a Finnegan ébredése lapjain szerepel, ahol megalkotta a 100 betűs Bababadalgharaghtaka-mminarronnkonnbronntonnerronntuonnthunntrovarrhounawnskawntoohoohoordenenthurn szót. A különleges összetétel valójában a „mennydörgés”szó különböző nyelvű alakjaiból áll össze. 

James Joyce állítólagos utolsó szavai éppoly elvontak voltak, mint az írásai

Joyce 1941 januárjában egy zürichi kórházba került perforált nyombélfekély miatt, de a műtét után kómába esett, és január 13-án meghalt. Utolsó szavai híres műveit meg nem hazudtolva állítólag ezek voltak: „Hát senki nem ért?"

Forrás: Mental Floss

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, ám Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és vallásos elfogultság.

...
Hírek

Szifiliszes volt James Joyce?

...
Hírek

Joyce unokája értékes dokumentumegyüttest adományozott egy egyetemnek

Tegnap ünnepeltük James Joyce születésének 140. évfordulóját. Ebből az alkalomból az Ulysses írójának unokája izgalmas dokumentumokat adományozott a Readingi Egyetemnek. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Vámos Miklóst vagy a búsképű lovag örököseit néznéd inkább a Városmajorban?

...
Hírek

Hol dolgoznak az írók? 5 író asztala - Valuska Gábor ezekről mesél a Múzeumok Éjszakáján

...
Hírek

21 millió forintért Harry Potter, érdekel?

...
Zöld

Először találtak mikroműanyagot férfiak péniszében

...
Hírek

Ez a 3500 éves egyiptomi nő pont olyan, mint Marge Simpson

...
Nagy

Tüzek és tündérek: ezekkel a könyvekkel hangolódj a nyári napfordulóra

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 tény, amit ne felejts el, miközben a Sárkányok házát nézed

Több mint másfél éve jártunk utoljára Wsteroson, ennyi idő alatt pedig megfakulhatnak az emlékek a fontos részletekről.

...
Szórakozás

Csikágó, Ady, erotika és Harry Potter főzetei: 13 irodalmi program a Múzeumok Éjszakáján

Kedvenc irodalmi, könyves, mesés programjaink a Múzeumok Éjszakáján, a legkülönfélébb helyekről.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.

Kiemeltek
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex