Ma van a Bloomsday – öt érdekesség az Ulysses írójának életéből

Ma van a Bloomsday – öt érdekesség az Ulysses írójának életéből

A Szombathelyen megrendezett 30. magyarországi Bloomsday alkalmából öt érdekességet mutatunk a különc ír szerző, James Joyce életéből. 

ko | 2023. június 16. |

A Bloomsday eredetileg írországi, mára nemzetközivé vált, minden év június 16-án megtartott irodalmi ünnep. Nevét James Joyce Ulysess című művének főhőséről kapta, Leopold Bloom története ugyanis az 1904-es esztendőben június 16-án játszódik. Magyarországon harminc éve tartanak Bloomsdayt, méghozzá Szombathelyen, Leopold Bloom édesapja, Virág Lipót ugyanis a fikció szerint ebből a városból kivándorolt magyar zsidó. A város ilyenkor minden évben könnyűzenei koncertekkel, irodalmi előadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal és performanszokkal ünnepel.

James Joyce legfontosabb, és igen vaskos műve, az Ulysses sokak szerint az irodalomtörténet leghíresebb nem olvasott könyve. Ez azt jelenti, hogy bár mindenki ismeri, nagyon kevesen vannak azok, akik valóban végig is olvasták. Az ír szerzőről tavaly, születésének 140. évfordulóján már írtunk részletes portrét, most pedig a 30. magyar Bloomsday alkalmából megosztunk öt érdekességet az életéből.

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait
140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, bár amikor először publikáltak belőle fejezeteket egy amerikai lapban, közfelháborodást keltett, és pornográfia vádjával be is tiltották. Nagy művét Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és a vallásos elfogultság. Joyce-ra az MTVA Sajtóarchívumának portréjából kiindulva emlékezünk.

Tovább olvasok

Mindössze kilencéves volt, mikor megjelent az első írása

1891-ben, röviddel azután, hogy el kellett hagynia a Clongowes Wood College-ot, amikor apja elvesztette az állását, a 9 éves Joyce írt egy verset „Et Tu Healy?” címmel. Apja, John adta ki és terjesztette barátainak; és olyan nagyra értékelte, hogy állítólag másolatokat küldött a pápának is.

Nagyon rossz volt a szeme

Joyce elülső uveitisben szenvedett, élete során körülbelül 12 alkalommal műtötték a szemét. Látásproblémái miatt éveken át szemtapaszt viselt, és csak nagy fehér papírlapokra tudott írni piros zsírkrétával. A makacs szemproblémák miatt lányát Luciának nevezte el Szent Luciáról, a vakok védőszentjéről.

Hemingway az ivócimborája, és néha testőre is volt

Ernest Hemingway a Shakespeare and Companyban ismerte meg Joyce-ot, és később gyakori társa volt a párizsi bárokban. Ha az ír szerző részegen kötekedni kezdett, gyakran amerikai pályatársa kezelte a következményeket. Kötetlenebb beszélgetéseik során elmondta Hemingwaynek, hogy fél attól, hogy írásai túlságosan külvárosiak, világot kellene látnia, de nagyon sok mindentől fél. Pályatársa úgy emlékszik rá, hogy "nagy fegyelem vette körül - a felesége, a munkája, a rossz szemei. Sokszor, ha ivott és kötekedett, nem is látta az ellenfelét, és akkor szólt nekem, hogy oldjam meg a helyzetet."

Egy 100 betűből álló szót alkotott a mennydörgéstől és villámlástól való félelmének leírására

Joyce gyermekkorában nagyon félt a mennydörgéstől és a villámlástól, és ez a félelem egész életében kísértette az írót, és rettegése írásaiban is jelen volt. De asztrafóbiájának leglenyűgözőbb megnyilvánulása a Finnegan ébredése lapjain szerepel, ahol megalkotta a 100 betűs Bababadalgharaghtaka-mminarronnkonnbronntonnerronntuonnthunntrovarrhounawnskawntoohoohoordenenthurn szót. A különleges összetétel valójában a „mennydörgés”szó különböző nyelvű alakjaiból áll össze. 

James Joyce állítólagos utolsó szavai éppoly elvontak voltak, mint az írásai

Joyce 1941 januárjában egy zürichi kórházba került perforált nyombélfekély miatt, de a műtét után kómába esett, és január 13-án meghalt. Utolsó szavai híres műveit meg nem hazudtolva állítólag ezek voltak: „Hát senki nem ért?"

Forrás: Mental Floss

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, ám Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és vallásos elfogultság.

...
Hírek

Szifiliszes volt James Joyce?

...
Hírek

Joyce unokája értékes dokumentumegyüttest adományozott egy egyetemnek

Tegnap ünnepeltük James Joyce születésének 140. évfordulóját. Ebből az alkalomból az Ulysses írójának unokája izgalmas dokumentumokat adományozott a Readingi Egyetemnek. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.