10+1 új verseskötettel ünnepeljük a költészet napját

1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. A pandémia miatt az élő könyvbemutatók, felolvasások elmaradnak, de nem maradunk líra nélkül - összegyűjtöttünk 10+1 verseskötetet a legfrissebb megjelenések közül.

Könyves Magazin | 2021. április 11. |

Vida Kamilla: Konstruktív bizalmatlansági indítvány 

Vida Kamilla
Kontstruktív bizalmatlansági indítvány
Magvető, 2021, 72 oldal
-
 

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. A kötet erősen szól a fiatalabb generációk megéléseiről, ott van bennük a gyerekként átélt kétezres évek hangulata, a Harry Potter-nemzedék közös tapasztalatai, vagy épp az egyetemi bürokrácia zsákutcái, például a hallgatói önkormányzatok pályázatai. „Leszámolás mindazokkal, akik leszámoltak az illúzióinkkal. Szót kér a Z generáció, és nem lesz benne köszönet” – olvashatjuk a kötet fülszövegében.

Juhász Tibor: Amire telik

Juhász Tibor
Amire telik
Scolar, 2021, 68 oldal
-

Barakkszerű házakból álló munkáslakótelepre, szegregátumba, lepusztult tízemeletesek lakásaiba vagy épp egy élelmiszerbolt kasszája mögé vezetnek Juhász Tibor szociografikus versei. Ez a közeg ismerős lehet a Salgó blues olvasóinak is, amellyel Juhász a 2018-as Margó-díj rövidlistáján szerepelt. Új verseskötetében a kiszolgáltatottak, a mélyszegénységben élők tereit nyitja meg előttünk, és szenvtelen hangon írja az együttérzés verseit.

Kukorelly Endre: Istenem, ne romolj

Kukorelly Endre
Istenem, ne romolj
Pesti Kalligram, 2021, 176 oldal
-

Április végén tölti be a hetvenet Kukorelly Endre, akinek utoljára épp tíz éve jelent meg verseskötete (Mennyit hibázok, te úristen): az új könyv nagy formakultúrával megírt, végletekig csiszolt, klasszikusnak számító, egyszersmind az avantgárd felé is (vissza)mutató versei leginkább a halált-elmúlást-elromlást-fonnyadást tematizálják, ám a dikció hangütése, (ön)iróniája, a játékosság mintegy kioldja a téma olykori komorságát. Az olvasás során a befogadó meghökken és elmosolyodik, hogy a bravúros szóelválasztások, rímek a legnehezebb-fajsúlyosabb témát is milyen könnyeden prezentálják.

Székely Szabolcs: A beszélgetés története

Székely Szabolcs
A beszélgetés története
Magvető, 2021, 80 oldal
-
 

Székely Szabolcs verseskötete, A beszélgetés története a felnőttkor dilemmáiról, meghasonlásairól mesél, és közben leszámol jó néhány illúzióval is. Haragudhat-e egymásra férj és feleség, ha közben fél szemmel a gyerekre kell figyelni? Mit szólna gyerekkori önmagunk, ha azt látná, hogy felnőttként vásárlói panaszlevelet írunk? Hogyan lesz bibliai példázat egy hétköznapi konfliktusból? Mindennapi élethelyzeteket látunk nagyon közelről, közvetlenül, pátosz nélkül, mintha csak egy barát mesélne nekünk. 

99 magyar vers - Simon Márton válogatásában - Helikon Zsebkönyvek 99.

Szerk: Simon Márton
99 magyar vers
Helikon, 2021, 237 oldal
-
 

A Helikon Kiadó zsebkönyvsorozatának 99. kötete egy antológia, amelyet Simon Márton szerkesztett. 99 híres (vagy épp nem annyira híres) magyar költő egy-egy versét választotta ki, megmutatva, hogy mennyire sokszínű a magyar költészet. Ahogy ő írja az előszóban: ez egy „közelítési próbálkozás. Föltárási kísérlet. Hogy olyan legyen, ami ritka, hogy belekerülhessenek a szokásos listákról szokásosan kirekedő nevek, kvázi-ismeretlen nagyversek, a szakmai közutálatnak méltatlanul régóta örvendők, zsenik jelzésértékkel, elfelejtett szerzők remekművei.” 

Nagy Márta Júlia: Elígért lány

Nagy Márta Júlia
Elígért lány
Jelenkor, 2021, 114 oldal
-

Nagy Márta Júlia második kötetében kertek és elfeledett városrészek elevenednek meg egy versekből szőtt, szecessziós fantasyvilágban, ahol a mitológia egyszerre borzongató és hétköznapi. A versnyelv kanyarog, indái különös, alkonyi illusztrációt rajzolnak: egy ismerős múltat, vagy inkább múltban el-elmerülő jelent. A szövegtér csípős és melankolikus, burjánzóan teremtő és kiszolgáltatott.

G. István László: úgy felejti nyitva

G. István László
Úgy felejti nyitva
Magvető, 2021, 96 oldal
-
 

G. István László verseskötete, az úgy felejti nyitva egy izgalmas, új arcát mutatja meg a szerző eddigi költészetének. A versekben álom- és rémálomszerű jelenetek váltakoznak, emberi és állati történetek keverednek. A kötetben előbukkannak régi toposzok, mint például a hazaszeretet, de új, friss témák is előkerülnek, mint például a koronavírus okozta elszigeteltség vagy a közösségi média hatása. 

Aczél Géza: (szino)líra 3.

Aczél Géza
(szino)líra 3.
Jelenkor, 2021, 103 oldal
-

Aczél Géza ebben a harmadik kötetben befejezi a befejezhetetlent, vagy inkább végét veti a végeérhetetlennek. Azon kevesek közé tartozik, akiknek sikerült megírnia saját elhallgatását is. A (szino)lírát most lezáró szerző a gyermek- és ifjúkor jeleneteinek felidézésével egy mára már elsüllyedt kornak és világnak állít ismét keserédes emléket. A versekből szőtt regény meg-megtorpanva, örvényt vetve, néhol visszafelé indulva kanyarog - mint egy igazi folyó, talán a Tisza Vásárosnaménynál.

Barátom, aki voltál - POKET

-

A POKET zsebkönyvsorozat harmadik versantológiájába Beck Zoltán, Mucsi Zoltán és Vecsei H. Miklós válogatta össze azokat a kortárs és klasszikus verseket, amelyek szerintük a legnagyobb hatással lehetnek generációinkra, és amelyek ki tudnak rántani minket a mókuskerékszerű mindennapokból. 

Mesterházi Mónika: Nem félek 

Mesterházi Mónika
Nem félek
Magvető, 2021, 126 oldal
-
 

Mesterházi Mónika költő, műfordító és esszéista közel másfél évtized után jelentkezik újra verseskötettel. A Nem félek közéleti témákra reflektáló kötet. A tizenkét ciklusra tagolt könyv röntgenképszerű átvilágítása a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyoknak Tatárszentgyörgytől a Pillangó utcáig, 2008-tól napjainkig. Töredékes monológokkal és emlékszilánkokkal, veszteségekkel és a közérzetünket visszatükröző versekkel találkozunk a kötetben. Olvass bele ITT. 

Pálfi Ágnes: Halálnak halálául

Pálfi Ágnes
Halálnak halálául
Napkút, 2021, 104 oldal
-

Ferenczi Lászlóhoz szól a kötet címadó verse is ("Most már bármikor megszólíthatlak/nincs szükség hozzá e-mailre, telefonra"), Kabdebó Lóránt pedig a következőt írta a kötetről: "Ferenczi László, akinek 74 éves korára összeválogatott 74 versével száll értelmező vitába halála után ez a ciklus, sokunk számára volt fontos személy, hűséges társ, aki pár évtizedre kifeszítette alánk gondolatai védőhálóját. E kötet szerzője be meri vallani: barátunk fizikai közelsége, telefonjai híján, 'tünékeny szavaihoz' folyamodva most már önmagában kell tovább keresnie a létezés értelmét."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egyelőre 45 költő életműve kutatható a Verskorpuszban

Különleges adatbázist hoztak létre magyar költők életműveiből az ELTE kutatói: a Verskorpuszban a középiskolai tananyagban szereplő magyar költők művei szerepelnek, ez pedig nagy segítséget nyújthat a tanároknak és a diákoknak - különösen azoknak, akik érettségi előtt állnak.

...
Hírek

Esterházy-fragmentumok és költészet kifulladásig [PROGRAMAJÁNLÓ]

A közelgő költészet napja egyértelműen rányomja bélyegét legújabb programajánlónkra is, de lesz itt múzeumi tárlatvezetés és bábszínházi előadás is.

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

...
Hírek

Peter S. Beagle új kötettel tér vissza Az utolsó egyszarvú világába

...
Hírek

Tompa Andrea, Grecsó Krisztián és Halász Rita könyveiből is mintafordítás készült

...
Hírek

Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Eredeti technológiával kiadják a Káldi-Bibliát megjelenésének 400. évfordulójára

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Szerzőink

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult