Könyves Advent

Picasso ötven felett kezdett el verseket írni

Kevesen tudják, hogy Picasso nemcsak az ecsettel bánt mesterien, de nagyszerű költő is volt. Ötvenöt éves korában kezdte leírni azt a "több száz verset, amely benne szunnyadt"; 1935 és 1959 között több mint négyszáz verset és három színdarabot írt.

Könyves Magazin |
Pablo Picasso
Versek
Ford. Bognár Róbert, Gulyás Adrienn és Imreh András, Jaffa Kiadó, 2022, 166 oldal
-

Bár a költészetben kezdőnek számított, a festőként rá jellemző művészi szabadság a verseiben is megjelenik nyelvi és vizuális szempontból egyaránt, így lendületes írásképe és gyakran rendezetlennek tűnő kéziratai csodálatos rajzokká válnak.

Francia nyelven írt verseinek első antológiája a legjelentősebb és legszebb szövegeit tartalmazza, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk a művész gazdag és fantáziadús univerzumának lényegéhez. 

A Jaffa Kiadó gondozásában megjelenő verseket három kiváló, tapasztalt műfordító, Bognár Róbert, Gulyás Adrienn és Imreh András tolmácsolásában ismerhetik meg magyarul az olvasók. 

 

Pablo Picasso: Versek (részlet a könyvből)

1937. július 2.

milyen szomorú sors a menyasszonyi ruha fehér cérnájával összevarrt széké ha félszemű apróra vágott mandragóra döfi át a gázlámpa lángjába sújtó az alélt virágra teregetett aurora borealisé a mályvaszín selyemszöveté a citromsárga nevetésé a mesebeszédek után és a narancsos sírásoké ha fehérmályva éjgép szurkálja őket

milyen kacér vágy hogy egy halom bókot kisüssünk a kakukkfű aromára fülelő megostorozott bokájú dühös vadállat szőrében és milyen szomorú buksin simogatott koldussors az ezer tavasszal átdöfött széké sebe kiváltja a pókhálóinges tükör sajnálkozását a koldusasszonyé akit hátlapjára írtak a szúette ítésznek a szabad akaratnak a mandragórát leplező függöny közepére szúrt narancsvirág szárát átbökő gombostűnek

(Imreh András fordítása

 

1937. július 5. 

milyen cuki káposztakréme a kacér vágynak hogy kisüssük a dühös vadállat szőrébe csimpaszkodó nagy halom bókot hallgatja figyelmesen a kakukkfűaromához tapadt fül a páros lábbal ugráló ostorcsapások litániáját és milyen szomorú koldussors milyen mélyen átérzett a sülő fokhagyma és hagyma és paradicsom szemsimogató illatára az ezer tavasz nyilával átdöfött széké kiváltja a pókhálóinges tükör sajnálkozását a koldusasszonyé akit hátlapjára írtak a szúette ítésznek a szabad akaratnak a mandragórát leplező függöny közepére szúrt narancsvirág szárát átbökő gombostűnek mely a teleszart zászló a penészszagú miseruha az ezer gombcopfos nyakú majom fogatlan száját takarja kiált kiált a mandragóra fütyülnek kezei

parancsot adtak a katonáknak a bástyafokokon hogy semmi cuki káposztakrém páros lábbal ugráló litániák sülő fokhagyma és hagyma és paradicsom illatára semmi szembe lőtt nyíl fogatlan száj teleszart zászló penészszagú miseruha ezer gombcopfos nyakú majom ha az ellenség kidugja az orrát és ha a kacér vágy kürtjeinek hangja hogy kisüssük a dühös vadállat szőrébe csimpaszkodó nagy halom bókot meghallja a haptákot egyedül az őrbódéjában a szeszélyesen leadott lövést és a csontig átlekvárosodott tábornokok parancsát a kakukkfűaromához tapadt fület a zárótüzet és a bástyákra függőleges ostorcsapásként csapódó gránátokat és milyen hajnali kivégzőoszlophoz kötözött fogoly koldussors amikor megsimogat a teleszart zászló szőrével teli fogatlan szájba szúrt narancsvirág míg folyik a vér az ezer gombcopfos nyakú majomtól bűzlő miseruhára

az éjszaka közepén a tenyéren parancsot adtak a bástyán posztoló katonáknak hogy ne lőjenek a kalóztallérokban megtestesült leveszsírszemekre cuki káposztakrémet páros lábbal ugráló litániákat sült fokhagyma és hagyma és paradicsom rózsaillatát kakaskukorékolást az átnyilazott szemben fogatlan szájat teleszart zászlót ezer gombcopfos nyakú majomtól bűzlő miseruhát ha az ellenség kidugja az orrát és ha a kacér vágy kürtszava hogy kisüssük a dühös vadállat szőrének balkonján csimpaszkodó nagy halom bókot meghallja a haptákot egyedül az őrbódéjában a szeszélyesen leadott lövést és a csontig átlekvárosodott tábornokok parancsát a kakukkfűaromához tapadt fület a zárótüzet és a bástyákra függőleges ostorcsapásként csapódó gránátokat és milyen hajnali kivégzőoszlophoz kötözött fogoly koldussors amikor megsimogat a teleszart zászló szőrével teli fogatlan szájba szúrt narancsvirág míg folyik a vér az ezer gombcopfos nyakú majomtól bűzlő miseruhára nyaka körül a kézkiáltásoknak akik felfütyülnek a mandragóra ajándékának látványára

(Imreh András fordítása)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

A festményeket vastag porréteg fedte, de kiderült, hogy az életmű krémje lapul a Czene család padlásán. Portrénk egy festőről, akit sosem ismert el a kritika, ám akinek képei ma is egyre magasabb áron kelnek el.

...
Nagy

Nyáry Krisztián szerint a festészet másképp része az általános műveltségünknek

...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

ADVENT
...
Könyves Advent

Amikor a szél a legigazabb - mit gondolnak valójában magukról és szeretteikről az idősek?

Ki ne szeretné megismerni az idősek gondolatait és tapasztalatait, hogy számot vethessen saját életével, és jobban megismerhesse önmagát?

...
Könyves Advent

Byung-Chul Han szerint a szerelem mára puszta szexualitássá vált

Han számára a szerelemhez bátorság kell, bátorság, hogy vállaljuk önmagunk megtagadását a Másik felfedezése érdekében. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Paul Newman memoárja hol vicces, hol fájdalmas, de mindenekelőtt kegyetlenül őszinte

Az Egy hétköznapi ember különleges élete kitárulkozó és önelemző, szeretetteljes és őszinte, összetett és mély írás, amely új fényben tárja elénk korunk egyik legnagyobb filmsztárját, az embert, akit sokan csodáltak, de kevesen ismertek. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot