Könyves Advent

Picasso ötven felett kezdett el verseket írni

Kevesen tudják, hogy Picasso nemcsak az ecsettel bánt mesterien, de nagyszerű költő is volt. Ötvenöt éves korában kezdte leírni azt a "több száz verset, amely benne szunnyadt"; 1935 és 1959 között több mint négyszáz verset és három színdarabot írt.

Könyves Magazin |
Pablo Picasso
Versek
Ford. Bognár Róbert, Gulyás Adrienn és Imreh András, Jaffa Kiadó, 2022, 166 oldal
-

Bár a költészetben kezdőnek számított, a festőként rá jellemző művészi szabadság a verseiben is megjelenik nyelvi és vizuális szempontból egyaránt, így lendületes írásképe és gyakran rendezetlennek tűnő kéziratai csodálatos rajzokká válnak.

Francia nyelven írt verseinek első antológiája a legjelentősebb és legszebb szövegeit tartalmazza, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk a művész gazdag és fantáziadús univerzumának lényegéhez. 

A Jaffa Kiadó gondozásában megjelenő verseket három kiváló, tapasztalt műfordító, Bognár Róbert, Gulyás Adrienn és Imreh András tolmácsolásában ismerhetik meg magyarul az olvasók. 

 

Pablo Picasso: Versek (részlet a könyvből)

1937. július 2.

milyen szomorú sors a menyasszonyi ruha fehér cérnájával összevarrt széké ha félszemű apróra vágott mandragóra döfi át a gázlámpa lángjába sújtó az alélt virágra teregetett aurora borealisé a mályvaszín selyemszöveté a citromsárga nevetésé a mesebeszédek után és a narancsos sírásoké ha fehérmályva éjgép szurkálja őket

milyen kacér vágy hogy egy halom bókot kisüssünk a kakukkfű aromára fülelő megostorozott bokájú dühös vadállat szőrében és milyen szomorú buksin simogatott koldussors az ezer tavasszal átdöfött széké sebe kiváltja a pókhálóinges tükör sajnálkozását a koldusasszonyé akit hátlapjára írtak a szúette ítésznek a szabad akaratnak a mandragórát leplező függöny közepére szúrt narancsvirág szárát átbökő gombostűnek

(Imreh András fordítása

 

1937. július 5. 

milyen cuki káposztakréme a kacér vágynak hogy kisüssük a dühös vadállat szőrébe csimpaszkodó nagy halom bókot hallgatja figyelmesen a kakukkfűaromához tapadt fül a páros lábbal ugráló ostorcsapások litániáját és milyen szomorú koldussors milyen mélyen átérzett a sülő fokhagyma és hagyma és paradicsom szemsimogató illatára az ezer tavasz nyilával átdöfött széké kiváltja a pókhálóinges tükör sajnálkozását a koldusasszonyé akit hátlapjára írtak a szúette ítésznek a szabad akaratnak a mandragórát leplező függöny közepére szúrt narancsvirág szárát átbökő gombostűnek mely a teleszart zászló a penészszagú miseruha az ezer gombcopfos nyakú majom fogatlan száját takarja kiált kiált a mandragóra fütyülnek kezei

parancsot adtak a katonáknak a bástyafokokon hogy semmi cuki káposztakrém páros lábbal ugráló litániák sülő fokhagyma és hagyma és paradicsom illatára semmi szembe lőtt nyíl fogatlan száj teleszart zászló penészszagú miseruha ezer gombcopfos nyakú majom ha az ellenség kidugja az orrát és ha a kacér vágy kürtjeinek hangja hogy kisüssük a dühös vadállat szőrébe csimpaszkodó nagy halom bókot meghallja a haptákot egyedül az őrbódéjában a szeszélyesen leadott lövést és a csontig átlekvárosodott tábornokok parancsát a kakukkfűaromához tapadt fület a zárótüzet és a bástyákra függőleges ostorcsapásként csapódó gránátokat és milyen hajnali kivégzőoszlophoz kötözött fogoly koldussors amikor megsimogat a teleszart zászló szőrével teli fogatlan szájba szúrt narancsvirág míg folyik a vér az ezer gombcopfos nyakú majomtól bűzlő miseruhára

az éjszaka közepén a tenyéren parancsot adtak a bástyán posztoló katonáknak hogy ne lőjenek a kalóztallérokban megtestesült leveszsírszemekre cuki káposztakrémet páros lábbal ugráló litániákat sült fokhagyma és hagyma és paradicsom rózsaillatát kakaskukorékolást az átnyilazott szemben fogatlan szájat teleszart zászlót ezer gombcopfos nyakú majomtól bűzlő miseruhát ha az ellenség kidugja az orrát és ha a kacér vágy kürtszava hogy kisüssük a dühös vadállat szőrének balkonján csimpaszkodó nagy halom bókot meghallja a haptákot egyedül az őrbódéjában a szeszélyesen leadott lövést és a csontig átlekvárosodott tábornokok parancsát a kakukkfűaromához tapadt fület a zárótüzet és a bástyákra függőleges ostorcsapásként csapódó gránátokat és milyen hajnali kivégzőoszlophoz kötözött fogoly koldussors amikor megsimogat a teleszart zászló szőrével teli fogatlan szájba szúrt narancsvirág míg folyik a vér az ezer gombcopfos nyakú majomtól bűzlő miseruhára nyaka körül a kézkiáltásoknak akik felfütyülnek a mandragóra ajándékának látványára

(Imreh András fordítása)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

A festményeket vastag porréteg fedte, de kiderült, hogy az életmű krémje lapul a Czene család padlásán. Portrénk egy festőről, akit sosem ismert el a kritika, ám akinek képei ma is egyre magasabb áron kelnek el.

...
Nagy

Nyáry Krisztián szerint a festészet másképp része az általános műveltségünknek

...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság