A magyar rajongó, aki befejezte a Harry Pottert

A magyar rajongó, aki befejezte a Harry Pottert

Pár hónappal azelőtt, hogy Rowling kiadta a kezéből a Harry Potter és a Halál ereklyéit, a magyar rajongók közt terjedni kezdett egy könyv, amit úgy adtak kézről kézre, mint a hetedik rész kiszivárgott kéziratát. A hír nem volt igaz, a történet viszont olyan jól sikerült, hogy rengetegen elhitték, tényleg maga Rowling írta. Most a valódi szerző, Juhász Roland mesélte el nekünk, hogyan született meg és terjedt el annak idején a Harry Potter és a varázslók háborúja, és mit tanult a fanfictionírásból. (Júniusban Harry Potter-hónapot tartunk, rengeteg cikkünk lesz, amiket itt lehet majd elérni.)

Forgách Kinga | 2020. június 18. |

Aki a Harry Potter-generáció tagja, az biztosan emlékszik, milyen izgalmas és feszültségteli volt minden olyan időszak, ami az egyes kötetek megjelenése között telt el. Sokan ilyenkor újraolvasták az összes megjelent könyvet, mások a pletykákat és híreket figyelték, hátha kiszivárog valamilyen információ a folytatásról. Mindez fokozottan igaz volt az utolsó kötet, a Harry Potter és a Halál ereklyéi megjelenése előtti hónapokra, akkorra ugyanis már olyan mértékű volt a HP-őrület, hogy szerte a világon több millió ember várta tűkön ülve, mikor kerül már a boltokba a befejezés.

Harry Potter-hónap.
Tavaly egy teljes Könyves Magazin-számot szenteltünk az éppen akkor évfordulós Harry Potter-sorozatnak, most pedig úgy döntöttünk, hogy a júniust tematikus HP-hónapnak nevezzük ki. Hogy ez mit jelent? Rengeteg érdekes cikket, portrét, összeállítást, melyeket már olvashattatok a hagyományos Könyves Magazinban (azaz a printváltozatban), de most online is elérhetőek lesznek. Emellett készülünk aktualitásokkal is. A cikkeket itt lehet majd elérni.

A magyar fiataloknak azonban nem kellett olyan sokat várniuk a folytatásra, az iskolákban ugyanis terjedni kezdett „a hetedik rész kiszivárgott kézirata”. A Harry Potter és a varázslók háborúja kézről kézre járt, és rengetegen hitték el róla, hogy az valóban Rowlingtól származik, mivel a stílusa és történetvezetése nagyon hasonlított az íróéra és rengeteg eredeti ötlet is volt benne. A befejező részként terjedő több száz oldalas Harry Potter-könyv ráadásul ugyanúgy beszippantotta az olvasóját, ahogy a Rowling-regények tették. A jelenségre egy idő után a sajtó is felfigyelt. Ekkor derült ki, hogy a Varázslók háborúját valójában egy magyar egyetemista írta és csak egy átlagos fanfictionnek indult, míg az álhír miatt ismert nem lett. Juhász Roland (írói álnevén R.J. Hendon), aki azóta már kétszeres Zsoldos Péter-díjas sci-fi-író, valamint a scifi.hu híroldal főszerkesztője, most elmesélte nekünk, hogyan született meg és került a figyelem középpontjába a Harry Potter és a varázslók háborúja.

A történetet, amely a Félvér Herceg folytatása, főként a saját szórakozására írta meg, és csak egy szokványos fanfictionnek szánta. Ahogy sokan mások, úgy ő is a varázsvilág rajongójaként keveredett el a Merengő nevű oldalra, illetve külföldi fanfic oldalakra, és ezek motiválták arra, hogy ő is megírja a saját ötleteit. „Amikor először odatévedtem ezekre az oldalakra, nem is értettem, hogy miről van szó. Persze gyorsan rájöttem, de évekig csak néha-néha olvasgattam egy jobban sikerült darabot. Már nem emlékszem hogyan és miért döntöttem el, hogy én is írok egyet, de abban biztos vagyok, hogy az első még útközben alakult. Valahol a felénél járhattam, amikor arra gondoltam, hogy kellene valamilyen vázlat is, hogy ne essen szét az egész történet.”

Kemény Zsófi: Tegyél úgy, mintha nem is létezne - Erős nők a Harry Potterben - Könyves magazin

Épp az a korosztály és évfolyam vagyok, ak i a Roxfortba járó gyerekekkel együtt volt szerencsés felnőni. Ki ne zokogott volna közülünk a boldogságtól, amikor kijött egy új rész a könyvből? Ki ne várta volna olyan extázisban, ahogy az először-meglátni-a-tengert-a-szerpentinről-élményt? Ki ne fetrengett volna át a földön napokat, amikor végre hozzájutott?

A Varázslók háborúja első fejezetét (ahogy később a többit is) a Merengő nevű oldalon tette közzé, ahol nemcsak konstruktív kritikákat és biztatást kapott, de számos rajongóra is szert tett. Az írásait hétről hétre egyre többen olvasták és sokan dicsérték amiatt, hogy ennyire jól eltalálta Rowling stílusát és hű maradt a karakterekhez és a cselekményhez is. Roland a saját bevallása szerint nem vitte túlzásba a kutatómunkát, hiszen akkor írt először életében, de azért pár cikket elolvasott az íróról és műveiről, mielőtt belefogott. „Úgy emlékszem, hogy Rowling regényeiben voltak meghatározott fordulópontok, amelyek minden évben ugyanakkor következtek be. Például a nyári szünidő alatt már lefektette a történet alapjait, de az első igazi lépcsőfokot mindig a Halloween jelentette, aztán a karácsonyi szünet, és így tovább. Ezeket könnyen lemásoltam, rajzoltam belőle egy idővonalat. Azt, hogy hogyan beszélnek, viselkednek az egyes karakterek, alapvetően fejből tudtam, mert ebben az időben nagyon sokat olvastam a sorozatot. Azonban mind a mai napig nem érzem, hogy megteremtettem vagy lemásoltam volna a Harry Potter-hangulatot. Annyira semmiképp sem, hogy a terjedő álhírt bárkinek be kellett volna vennie.”

Hogy miért és hogyan kezdett el terjedni az a pletyka, hogy a Varázslók háborúja a hetedik rész kiszivárgott kézirata, arra maga Juhász Roland sem tudja a magyarázatot, pedig az eset az ő életében is kisebb lavinát indított el. „Úgy tudom elképzelni, hogy az eredeti ötletgazda tökéletesen tisztában volt vele, hogy ez egy fanfic, csak meg akarta viccelni néhány ismerősét. Ők pedig bevették a tréfát. Én erre csak legyintettem, nem tudtam elhinni, hogy ezt valaki tényleg komolyan veszi, de amikor két újság meg az RTL Klub Fókusz című műsora is megkeresett, akkor döbbentem rá, hogy milyen méreteket öltött ez az álhír. Rettenetesen károsnak és a modern világ egyik nagy kihívásának tartom az álhíreket, hoaxokat, ezek megállíthatatlan terjedését, így eléggé kellemetlen érzés, hogy én is hozzájárultam egynek az elindulásához – még ha ez tagadhatatlanul az ártalmatlanabbik fajtából való álhír is.”

Bár a hamis pletykákat a szerző több fórumon is cáfolta, az igazi hetedik kötet megjelenéséig elég sok emberhez eljutott a Varázslók háborúja, bár azt nehéz megmondani, hogy összesen hányan olvasták a titokban terjedő könyvet. Mindenesetre az a tény, hogy milyen sokan komolyan vették, hogy a kézirat Rowlingtól származik, rengeteget elárul arról, mennyire jól sikerült Harry, Ron és Hermione történetének alternatív folytatása. A szöveg nagyon jó érzékkel csapta le a Rowling által korábban feldobott labdákat és logikus magyarázatokkal szolgált jó néhány olyan titokra és rejtélyre is, amely a korábbi kötetekben merült fel például Dumbledore-ral, Voldemorttal vagy a horcruxokkal kapcsolatban. Emellett stílusában és a nyelvi leleményeket tekintve is jól passzolt a Harry Potter-világhoz. „A cselekmény valóban hű volt az eredeti sztorikhoz, tehát semmilyen ott lefektetett szabállyal, eseménnyel nem mentem szembe. Ez egyszerűen csak amiatt van, hogy az alternatív fanficek sosem érdekeltek. Ugyanez lett a sorsa a saját fanficemnek is, hiszen miután megjelent az igazi hetedik kötet, már egyáltalán nem érdekelt a sajátom. Félretettem, hogy mást írjak helyette, ami ragaszkodik az igazi regények eseményeihez. Ami a nyelvezetet illeti, nem emlékszem rá, hogy végeztem-e kutatást erről. Talán jobban odafigyeltem újraolvasás közben, nem tudom. Valahogy rám ragadtak bizonyos elemek, és használtam őket.”

Daniel Radcliffe felolvassa nekünk A bölcsek köve első fejezetét - Könyves magazin

Ahogy arról korábban írtunk, a Wizarding World a karantén idejére megalkotta a Harry Potter at Home-ot, amelyen keresztül most olyan tartalmakhoz férhetnek hozzá ingyenesen a HP-rajongók, amelyekhez eddig nem. A program részeként Daniel Radcliffe most felolvasta a Harry Potter és a bölcsek köve első fejezetét, ráadásul hamarosan érkezik a kötet többi része is.

A Harry Potter és a varázslók háborúja ott vette fel a történet fonalát, ahol a hatodik kötet, a Félvér Herceg véget ért: Dumbledore halála után, amikor Harry az utolsó nyarát töltötte a Privet Drive 4. szám alatt, majd a barátaival együtt a horcruxok keresésére indult. Mivel Juhász Roland is a Rowling által hagyott nyomokat követte a saját történetében, ezért jó pár olyan dolgot megírt, ami végül az igazi hetedik kötetben is fontos szerepet kapott. Nála is hangsúlyos lett Piton szerepe, vannak hasonlóságok a horcrux-keresés folyamatában, Voldemort itt is felhasználja Ollivandert, és van roxforti csata is.  De néhány kisebb motívumban is kapcsolódik a két történet, ilyen például az általa kitalált Weasley-féle feneketlen zsák, ami ugyanazt a funkciót tölti be az ő történetében, mint Hermione tértágító bűbájjal átalakított táskája. „Egyet biztosan mondhatok: amikor megjelent a hetedik regény, az egész történet nagy lezárása, eszembe se jutott a saját fanficem. Amíg olvastam, a történetre koncentráltam, és elmondhatom, hogy nagyon tetszett, az ereklyék gondolata sokáig foglalkoztatott, és teljesen elfeledtette velem a saját történetemet. Persze volt egy-két olyan dolog, amit eltaláltam, mint a feneketlen zsák, vagy Piton szerepe a történetben, ami nálam is hasonló volt. De azért valljuk be: elég sokan sejtették, hogy Piton a jók oldalán áll.”

Roland egyébként nem állt meg azután sem, hogy J.K. Rowling az utolsó kötettel lezárta a Harry Potter-sorozatot. Továbbra is foglalkoztatta, hogy mi lesz Harryék sorsa, de nem azok a kérdések izgatták igazán, amikre a Halál ereklyéi epilógusa utalt, hanem sokkal inkább az érdekelte, hogy mi történhetett Voldemort halála után. Ezért újabb könyveket kezdett el írni a varázslóvilágról, összesen hármat. „Ennek a trilógiának már komolyabban álltam neki, mint a Varázslók háborújának. Teleírtam vagy három spirálfüzetet az ötleteimmel, jegyzeteket készítettem, térképet, jellemrajzokat. Azt hiszem, ennek a trilógiának az írása során tanultam meg azokat a módszereket, amiket a mai napig is alkalmazok. Habár a Nurmengard-trilógia kétségtelenül egy amatőr írás, jóval több energiát fektettem bele, mint az elsőbe. Az irány az ereklyék sorsából indult ki, és kevertem a jövőt a jelennel. Egyébként nagyon öszvér egy történet lett, szinte minden hatott rá, amit abban az időben olvastam vagy néztem: a japán animéktől kezdve horrorfilmeken át A Gyűrűk Uráig. Emiatt aztán nem is lett annyira Rowling-hű, mint amennyire a Varázslók háborúját sokan annak érezték. Azt mondták, ebben már látszik a saját stílusom - pedig csak tanultam, kísérleteztem, meg mindenről írtam, ami érdekelt. Nem volt ebben még saját stílus. Szerintem az csak nemrég kezdett kialakulni, néhány éve.”

A Nurmengard-trilógia idővel hasonló népszerűségre tett szert a fanfic-olvasók körében, mint Varázslók háborúja, és ez már érezhetően jobban kidolgozott és átgondolt történet volt, egyre több és több saját ötlettel. Szinte szükségszerű volt, hogy előbb-utóbb Rolandnak olyan írása is lesz, ami már teljes egészében az ő egyedi konstrukciója és túllép a fanfiction keretein. „Még írtam a Nurmengard-trilógia harmadik részének utolsó fejezeteit, amikor gondoltam egyet, és elkezdtem írni egy eredeti történetet, egy novellát. Főleg Isaac Asimov novellái jártak a fejemben, amikor kitaláltam. Eleinte csak novellákat írtam, pályázatokra, mint a Preyer Hugo. Az úgymond >>áttörés<< 2015-ben következett be, amikor az egyik novellám megnyerte a Zsoldos Péter-díjat. Ez ösztönzött arra, hogy folytassam, és kezdtek kialakulni azok a témák, amelyek engem érdekelnek. Elsősorban az állatvilág és az ember kapcsolata foglalkoztat, sok novellámban pedig a nem klasszikus diktatúrák, hibrid rezsimek, és a modern társadalmi problémák köszönnek vissza. A kedvenc játszóterem viszont a hard SF.”

A fanficton után tehát a science fiction felé fordult és több novellájával is sikereket ért el, miközben egyre építgette az általa kitalált Nightingale-univerzumot. Közben megjelent két kisregénye (A Virgil Newman Show, Nightingale), 2017-ben pedig befejezte az első nagyobb terjedelmű regényét, a Korcsokat is, amellyel idén elnyerte a Zsoldos Péter-díj közönségdíját. „A Korcsok a távoli jövőben játszódik, amikor az ember már teljesen eltávolodott a természettől – még egy fűszálat is undorítónak tartanak. A történet egy ilyen világban mutatja be egy kislány és egy kutya barátságát és útját. Egyúttal pedig azt is megmutatja, hogy a különböző társadalmak, csoportok – habár kétségtelenül szimpatikusak lehetnek első látásra, és könnyen rájuk húzhatnánk a klasszikus elnyomó / elnyomott kliséket –, valójában sokkal bonyolultabbak, ha a felszín alá nézünk. Az elnyomók ellen fellázadó elnyomottakkal a történet végére korántsem lehet olyan egyértelműen szimpatizálni, mint, teszem azt, az Éhezők Viadalában.”

Juhász Rolandnak tehát a tudományos-fantasztikus írásai is egyre népszerűbbek, de a mai napig sokan felfedezik maguknak a Varázslók háborúját és a Nurmengard-trilógiát is. Ő úgy gondolja, a Harry Potter nélkül valószínűleg nem lett volna belőle író, és abban is hisz, hogy a fanfiction nagyon alkalmas arra, hogy az ember megtanulja a történetmesélés alapjait. „Azt hiszem, kijelenthetem, hogy a Harry Potter nélkül nem lettem volna író. Sőt, ha még jobban visszamegyek az időben, akkor egy betörő nélkül nem lettem volna író. Fehérváron volt egy kedvenc könyvesboltom, ahol megrendeltem a legújabb Asimov-kötetet. Amikor mentem a könyvért, láttam, hogy betörték a kirakatot. Az eladó mondta, hogy nem tudott felmenni a könyvért Budapestre, mert az éjszaka kirabolták a boltot. Én meg mindenképp olvasni szerettem volna valamit, úgyhogy levettem a polcról a harmadik Harry Pottert, mert az első két filmet láttam, és kíváncsi voltam, hogyan folytatódik a történet. Szóval ennyi, egy könyvesbolti rabló miatt lettem író.”

A cikk eredetileg a Könyves Magazin Harry Potter-különszámában jelent meg.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mi a baj Umbridge-dzsel és Dumbledore-ral? - Harry Potter és a gyermekjogok

Hogyan látja a Harry Potter-univerzumot a gyermekvédelmi jogász, miért fontos a roxforti tanárok szerepe, és mi a legnagyobb probléma Dolores Umbridge-dzsal vagy éppen Dumbledore professzorral? Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szempontból elemzi a HP-t.

...
Gyerekirodalom

Fellázadtak Rowling brit kiadójának alkalmazottai

Nem csitulnak a Harry Potter írója körüli botrány hullámai, transzfóbnak minősített megnyilvánulásai miatt most brit kiadójának néhány alkalmazottja mondta azt, nem akar Rowling új meséjén dolgozni.

...
Nagy

Öt HP-borító, amin mindenkinek megakad a szeme

Vannak könyvek, amelyek borítója szinte beleégett az olvasó retinájába – ezek közé tartozik a Harry Potter is, csakhogy Rowling regényfolyama időről időre új köntöst kap. Szinte mindenki megtalálja köztük a maga kedvencét, mi pedig most arra vállalkoztunk, hogy a legelső kötet, azaz a Harry Potter és a bölcsek köve borítói közül kiválasszunk ötöt, amelyek valamiért különlegesek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

...
Sándor Anna

Ungváry: Mindszenty helyett igazi példaképeket is találhatna az emlékezetpolitika

Hírek
...
Gyerekirodalom

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

Olvass!
...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hassan Preisler: Kaméleon vagyok, és lehetek bárki, akit csak kívánsz

A barna ember terhe eredetileg vitairatnak indult az integráció témájához, ám végül egyszerre lett magával ragadó self-fiction és fergeteges társadalmi szatíra, amelyet át- meg átsző a főhős szövevényes családtörténete. Olvass bele!