Itt a tavasz: ezekkel az erdei fantasykkel hangolódj a lombfakadásra!

Itt a tavasz: ezekkel az erdei fantasykkel hangolódj a lombfakadásra!

Az erdő hív minket. Ott van a történeteinkben, a dalainkban ősidőktől fogva: egyszerre lélegzetelállító és misztikus, baljós és veszélyes. Aki egyszer belép a fák közé, más emberként bukkan fel a rengetegből. 

Március 20-án vasárnap a napéjegyenlőséggel hivatalosan is beköszöntött a tavasz. A kertek és az erdők alja már virágzik, de a fák még kivárnak, mielőtt zöldbe borulnak. A lombfakadásra várakozva olyan fantasyket ajánlunk, amikben az erdő fontos tényező, akár egyenesen az egyik meghatározó szereplője, helyszíne a történetnek.

(A fenti képen: Mud Maid Cornwallban.)

sa | 2022. március 25. |

Robert Holdstock: Mitágó-erdő

ROBERT HOLDSTOCK
Mitágó-erdő
Ford. Varró Attila, Gabo, 2013, 368 oldal
-

Talán a leglenyűgözőbb “erdőfantasy”, ami valaha született. Robert Holdstock klasszikusa egy ősöreg angliai erdő szívébe vezet, azon túl pedig az emberi elme mélyére. Hogyan jönnek létre a mítoszaink, a hőseink és az archetípusaink? Milyen, a történelem előtti időkbe vesző rétegzettségből épül fel a kultúránk? Milyen alakok születnek a kollektív tudattalanunkban a közelmúlt eseményeinek hatására? Ma, amikor a pszichológiai, a kommunikációs vagy irodalmi kutatásokban annyit foglalkozunk narratívákkal és történetmeséléssel, a Mitágó-erdő nagyon aktuális.

A történet szerint az Anglia egyik ősi vadonjaként ismert Ryhope-erdő titkának kutatására ráment George Huxley élete. Halála után a fiai nemcsak az erdő szélén álló házát, hanem a megszállottságát is öröklik, amikor rájönnek, hogy a fák között kihaltnak hitt állatok és ősi mítoszok hősei lakoznak. Robert Holdstock World Fantasy-díjas regényét a huszadik század legfontosabb fantasyjei között tartják számon.

 

Naomi Novik: Rengeteg

Naomi Novik
Rengeteg
Ford. Heinisch Mónika, Gabo, 2016, 448 oldal
-

Az erdő egy hálózat, egy bonyolult ökoszisztéma, amivel a saját érdekünkben együtt kell működnünk - ezt hangsúlyozzák a klímaváltozás kapcsán a környezetvédők, és egyre több kutatás mutat rá az erdő mint kifinomult rendszer lélegzetelállító működésére.

Persze ennek a rendszernek meg lehet ragadni a horrorisztikus oldalát is, ahogy tette a litván-lengyel bevándorlók leszármazottja, de már amerikai Naomi Novik. Regényében egy kicsit kilépett a fantasyt uraló angolszász hatások keretei közül, és az amerikai regényíró mesterségbeli tudását a szláv mítoszok és tündérmesék hagyományával ötvözte.

A rengeteg nála nem szövetséges, hanem egy baljós, kifejezetten rosszindulatú erő és intelligencia, ami az ember elpusztítására tör. A főhős Agnyeska faluját a rejtélyes varázsló, a Sárkány védi az erdőtől, ám cserébe a mágus tízévente egy-egy lányt visz magával. A történet gyökerei a régmúltba hatolnak, míg a jelenben Agnyeskának a mágiával és a politikai intrikával szemben is meg kell állnia a helyét. Novik regénye nem korszakalkotó mű, viszont érdekes karaktereket mozgat egy nagyon erős atmoszférájú világban, aminek meg akarjuk fejteni a titkait.

 

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien
A Gyűrűk Ura I-III.
Ford. Göncz Árpád, Réz Ádám, Tandori Dezső, Európa, 2021, 1774 oldal
-

Tolkien műfajteremtő alapművét nem kell bemutatni - most azért került a listára, mert sokféle módon megjelennek benne az erdők. A természetszerető író például a még Középföldén élő tündék egyik központjává tette Lothlórien erdejét: itt találkoznak a Gyűrű Szövetségének tagjai a bölcs és sokezer éves úrnővel, Galadriellel, aki ajándékokkal és tanácsokkal is segíti őket az úton.

Ám ami szintén hangsúlyos, hogy a fák cselekményformáló szereplőkké lépnek elő. Az útnak induló hobbitok a kalandjaik elején akadnak össze az Öregerdő szívét uraló Öreg Fűzfa-apóval. A vén teremtmény bűbájt bocsájt a hobbitokra és magához csalja őket, nem is akárhogy: akaratára ösvények nyílnak és zárulnak be a fák között, a rengeteg így a fűz felé terelgeti Frodót és barátait. Az álomba “dalolt” hobbitokat a hatalmas fa szinte elnyeli, mikor az erdőben élő Bombadil Toma rájuk talál és megmenti őket. Fűz-apó egy huorn: értelemmel bír és mozogni is képes, bár már nincs egészen öntudatánál.

Nem úgy az entek, akikkel Trufa és Pippin találkozik a Fangorn erdőben. Az entek egykor fák voltak, és a tündék tanították meg őket mágikus énekükkel beszélni és járni is. Szilszakáll és társai belépnek a Gyűrűháborúba: ők pusztítják el az erdőirtó Szarumán tornyát és foglyul ejtik az áruló mágust.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Eddig ismeretlen Tolkien-festményeket, fotókat és videókat hoztak nyilvánosságra

Az eredeti felvételeken Tolkien és a hagyatékát kezelő fia, Christopher is szerepel.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Hírek

Tolkien jegesmedvének öltözve ment buliba, és imádta megtréfálni a diákjait

Már diákként nagy tréfamesternek ismerték A Gyűrűk Ura íróját.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.