Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját, a tárlat pedig egészen egyedi, hiszen nem gyakran fordul elő, hogy a családtagok a kiállítás kurátorai is egyben. Cseh Bori, a dalszerző-énekes lánya, és Csengey Balázs, Csengey Dénes író, költő fia alkotta meg a kiállítást, aminek a Helyzetjelentések címet adták. A tárlat megidézi Cseh Tamás emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe. Cseh Tamás hangszerei, rajzai, kazettái, és egy különleges interjú részletei teszik élővé a tárlatot.

Nyitókép: Vadász Ágnes/Fortepan

Fotók: Simon Eszter

Simon Eszter | 2023. április 25. |

Demeter Szilárd hagyományos köszöntő beszéd helyett azzal nyitotta meg a kiállítást, hogy mit adott neki Cseh Tamás, az indián. A PIM főigazgatója szerint az indián olyan, mint a határtalan gyermek, aki nem érti a keretek fogalmát, ugyanakkor nem lődörög céltalanul, oda megy, ahol dolga van, és bár sokan úgy vélik, hogy az indián röghöz kötött, valójában két lábbal áll a földön. 

A bakonyi indián

Cseh Tamás az érettségi után három barátjával elindult a Bakonyba indiánosat játszani. A szűk baráti körhöz idővel egyre többen csatlakoztak, fegyvereket és indiánöltözetet készítettek. A dalszerző-énekes Karl May és Cooper regényei alapján ismerkedett az indián léttel, amiről naplót is vezetett, később pedig Kormos István biztatására ebből írta meg a Hadiösvény című indiánregényét, amit saját maga illusztrált. A kötetet azonban csak úgy lehetett volna megjelentetni, ha átírja a történet végét, és pozitív végkimenelt kap a cselekmény, de Cseh Tamás nem volt hajlandó változtatni a kéziraton, így harminc évig fiókban maradt a regény, végül 1997-ben jelent meg. 

Vagyunk-e még indiánok? - A magyar indiánozásról nyílt kiállítás a PIM-ben
Vagyunk-e még indiánok? - A magyar indiánozásról nyílt kiállítás a PIM-ben

Generációk nőttek fel Magyarországon indiánokról szóló történeteken, de azt valószínűleg kevesen tudják, hogy még Szabó Magda is Karl May-összest kért ajándékba a kiadójától. Kik voltak a magyar indiánozás nagy hatású, ihlető írói itthon? Az ő nyomukba ered a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása, amelynek alkalmából Wirth Imre kurátor tartott online tárlatvezetést. 

Tovább olvasok

A hatvanas évektől kezdve egyébként a korszak ismert művészei is megfordultak a Bakony völgyében táborozó indiánok között, akik a százötven évvel ezelőtti síksági indián törzsek akkori szokásai szerint éltek. A bakonyi indián játékot halálosan komolyan vették, az ellenséges törzsekkel előre megbeszélt szabályok szerint harcoltak. 

-

Ha a kiállítást egy szóval kellene jellemezni, egyértelműen a szabadság lenne az.

Cseh Tamásnak meg kellett küzdenie ezért a mindenki által vágyott kiváltságért,

ezt igyekeztek megmutatni a kurátorok. Az eseményen Bérczes László mondott megnyitó beszédet, aki szerint Cseh Tamás személyes tárgyainak gyűjteménye szavak nélkül mesél a dalszerző-énekes életéről, de ami ennél is izgalmasabb, a személyiségéről és a kapcsolatairól. A tárlaton egymást érik Cseh Tamás levelei, naptárai, pengetői, linómetszetei, az indián naplói, dalszövegei és könyvei, valamint több különleges archív felvétel, mint például az Összekacsintó című műsor, aminek kalandos története van. 

Egy VHS-kazettával összeszerkesztett régi felvétel mesél a nagy találkozásról

Az 1980-ban készült műsor az MTVA tulajdona, amiben Cseh Tamással és Bereményi Gézával Sándor Pál beszélget. A PIM-nek megvolt a felvétel VHS-kazettán, az interjú mégis csak képpel izgalmas, ezért Csengey Balázs, a kiállítás társkurátora kikérte a felvételt az MTVA-tól. A videót meg is kapták, csakhogy az eredeti interjú hang nélkül maradt fenn, ezért a VHS-kazetta hangját és az MTVA felvételét összeszerkesztették, így kelt életre az Összekacsintó, amiben Cseh Tamás visszaemlékezik az estére, amikor először találkozott Bereményi Gézával. Szentjóby Tamás társaságához csatlakozott a budapesti éjszakában, ezeket az összejöveteleket pedig összebújásoknak, tervezgetéseknek nevezte. Ennek tagja volt Bereményi Géza is, aki ekkor már hallott Cseh Tamásról, és felajánlotta, hogy írna neki dalszövegeket. Cseh Tamás rábólintott, de nem gondolta, hogy Bereményi Géza másnap tényleg felkeresi majd. “Megszoktam, hogy abban a korban csak mindent megbeszéltünk, de nem lesz belőle semmi. Nem akarok koncepciókat gyártani, de így volt akkoriban. Mindent megbeszéltünk, de nem követte semmi” - mesélte Cseh Tamás az interjúban Sándor Pálnak. A közös munkáról Bereményi azt mondta, előfordult, hogy időnként megsértődött. “Voltak olyan időszakok, amikor megsértődtem és eljöttem Tamástól, és visszamentem a mamához. Utána Tamás telefonált anyámnak, hogy

a kövek is visszatérnek a folyóba,

és akkor fogtam a holmimat és visszamentem a lakásba. Egy napig még nézegettük egymást, aztán helyreállt a rend azzal, hogy dalokat írtunk.” Bereményi Géza az első találkozást követő napon Cseh Tamás Iskola utcai albérletébe költözött, és néhány hónap alatt több mint száz dalt írtak. A szerzőpáros különleges munkamódszeréről árulkodik a tucatnyi kézirat, kazetta, Cseh Tamás írógépe és határidőnaplója, amibe rendszeresen vezette a munkanapokat.

-

Maguk sem értették, hogy miről írnak

Sajátos módszerük lett, Cseh Tamás gitározott, improvizált, dúdolta a dallamot, Bereményi Géza pedig azonnal megírta rá a dalszöveget. Alkotás közben gyorsan papírra vetették a szöveget, amit később írógéppel újra leírtak, majd apró megjegyzésekkel egészítették ki. Cseh Tamás rendszerint rögzítette az alkotói folyamatokat, ezeket a kazettákat, dalszövegeket is láthatjuk a kiállításon. Bereményi Géza az egyik felvételen arról mesélt, hogy ők maguk sem értették, miről írnak. “Ez önkéntelen dolog volt.

Mindketten belegondoltunk valamit.

Én talán jobban nevettem rajtunk, Tamás pedig komolyan vette, ebből állt össze a műfaj. Aztán elkezdtünk egymás ellen játszani. Ha Tamásnak komoly és véres, szomorú dallama volt, akkor én arra gúnyos és gyakran morbid szöveget írtam.”

Kőbányai iskolából a Katona József Színházba

Bérczes László megnyitó beszédében azt mondta, hogy a kiállítás Cseh Tamás önmaga keresésének tűpontos lenyomata. Ezen vezet végig a tárlat, aminek a végére kitisztul és összeáll a kép, hogy ki is volt pontosan Cseh Tamás. Nemcsak dalszerző-énekes, hanem rajztanár is, aki festőnek készült és énekelni akart. A gimnázium alatt képzőművésznek készült, aztán a Magyar Képzőművészeti Főiskolán rajztanár szakon végzett, később pedig tanítói diplomát szerzett. “Rendes tanárember voltam. Keltem hatkor, folyosós voltam, köpenyben rajzot tanítottam, közben azon törtem a fejem, hogy lesz körülöttem a világ. Mindig festő akartam lenni, nem tanár. A Képzőművészetire későn vettek fel, részt vettem mindenféle csoportosulásban, de közben tanítottam, csak állandóan igény volt, hogy valami történjen” - mesélte Cseh Tamás az Összekacsintóban. Saját bevallása szerint a három foglalkozás, vagy kifejezésmód (azaz a festészet, a tanítás és a zene) feltétlenül magában rejti azt a veszélyt, hogy mind a hármat félgőzzel, fél sikerrel, fél emberséggel, fél energiával csinálja az ember.

Cseh Tamás pedig csak egyet akart csinálni,

viszont úgy gondolta, ehhez először önmagát kell megtalálnia.

-

Nem sokkal azután, hogy megismerkedett Bereményi Gézával, a dalok hamarosan Jancsó Miklós, Baksa-Soós János és Gyurkó László közreműködésével filmekben, koncerteken és a színházon keresztül is eljutottak a közönséghez, ezért idővel maga mögött hagyta a tanítást és a festést. Aztán a Frontátvonulás című albumával eljutott a csúcsra, és bekerült a Katona József Színházba, de 1982-ben válaszúthoz ért. Amikor befejezték a közös munkát Bereményi Gézával, azon gondolkodott, mondhat-e még újat a Frontátvonulás után. Ekkor kezdett el dolgozni Csengey Dénessel, akivel megírták a Mélyrepülés című albumot, de a 1989-től újra összeálltak Bereményi Gézával.

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század
Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

Tovább olvasok

A kiállítás darabkái a tárlat végére összeállnak. Olyan helyzetjelentések ezek, amelyek a hetvenes-nyolcvanas évek problémáit mesélték el, ám a szerzőpáros a kétezres években rájött, hogy vannak olyan alapvető társadalmi kérdések, amelyek az idő múlásával sem veszítenek aktualitásukból.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Tíz éve ment el Cseh Tamás, a bakonyi indián

...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

Ha élne, a napokban ünnepelte volna 80., illetve 70. születésnapját Cseh Tamás és Csengey Dénes. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a héten közzétett egy olyan 1985-ös jelentést, amelynek mind a ketten főszereplői voltak.

...
Szórakozás

„Vedd elő a gitárt!” - Csaknekedkislány: Cseh Tamás

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a Csaknekedkislány zenekar Cseh Tamás című dalának szövegét néztük meg közelebbről. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...