„Vedd elő a gitárt!” - Csaknekedkislány: Cseh Tamás

„Vedd elő a gitárt!” - Csaknekedkislány: Cseh Tamás

A Csaknekedkislány Cseh Tamás című dala a zenész-példaképre emlékezik, a pátoszt némi iróniával ellensúlyozza, egyszerre érződik benne a megilletődöttség, a kamaszos rajongás, az emlékállítás melletti elköteleződés, a végén pedig hihetetlen erők szabadulnak fel. Az a.dal.szöveg rovatunkban írtunk már a 30y, a Punnany Massif, a Beton.Hofi , a Lázár Tesók, Mmamt és a Hiúz daláról is.

Kolozsi Orsolya | 2023. február 24. |

A Csaknekedkislány tánczenekar dalszövegeinek nagy része a szerelemről, szakításról, megunt kapcsolatokról, lányokra való emlékezésről szól – minden esetben hatalmas adag (ön)iróniával. Van olyan dal, mely leltár a korábbi nőkről (Leltár), van, amelyik egy lány keresésének történetét meséli el (Expedíció), vagy visszaemlékezik egy korábbi szerelemre (Momés lány), és azokra a találkozásokra is reflektál, melyeket alapvetően a kényszer szül (Nem lehet könnyű). Elutasítás, szakítás, asszonygyilkosság, házassági idill, megcsalás, férfitípusok, minden, de minden érdekli őket, ami szerelem és annak következménye:

A szerelem az szerelem, minden hiába. (Falábú nő)

A zenekar szövegíró-énekese Csepella Olivér igazi huszonegyedik századi trubadúr (és nem mellesleg kiváló grafikus, Nyugat+Zombik című képregényéről írtunk is), aki a zenekari tagok személyes történeteiből építi szövegeit. A dalszövegek egyáltalán nem hétköznapiak, a sok metaforának, meghökkentő alaphelyzetnek és a virtuóz rímtechnikának köszönhetően hamar az ember fülébe másznak a dalok. A szövegek nagy részét mintha bölcsészek(nek) írták volna, néhol olyan kulturális utalásokra bukkanunk, melyeket még a legműveltebb rajongók sem biztos, hogy értenek. A legújabb album A Gólyában ma este című dalában például „egy Kollontáj összetörte a szívét egy József Attilának”. Hányan tudták vajon azonnal, hogy Kollontáj egy orosz, feminista forradalmárnő volt?

Csepella Olivérre a ‘80-as évek magyar undergroundja mellett Pilinszky költészete hatott, de az Emil Rulez zenekar szövegeit is nagyon szerette.  „Aztán 17-18 évesen jött Cseh Tamás. Az előbbieket még nosztalgiából néha előveszem, de Cseh Tamást például minden héten hallgatok. Látszólag egyszerűnek tűnhet mondjuk a Csönded vagyok szövege, de közben olyan mély, olyan vaskos, hogy egyszerűen imádom.” – meséli egy interjúban. A Na ná ba bám című album utolsó számával tiszteleg is a példakép előtt:

Szép dolog, Csaknekedkislány a nevünk, és a legszentimentálisabb számunk egy krapekról szól.

De vajon tényleg annyira szentimentális ez a dal? Az egyszerű cím egyértelművé teszi, hogy Cseh Tamásról lesz szó, kérdés, hogyan. A szöveg a magyar könnyűzene egyik meghatározó alakja előtti tisztelgés, melynek sorai az énekes halálára és halála utáni továbbélésére reflektálnak.

A szöveg kezdő ellentétének az alapja a menny és a pokol erőinek vitája, akik nem tudnak dűlőre jutni, hová kerüljön az énekes halála után. „Hozzánk fel nem jöhet, túl nehéz ember” – jelzi a szárnyas, „Mi meg lent dugig vagyunk zenészekkel” – replikázik a patás. Cseh Tamás ellentmondásos személyisége miatt egész alakját, életművét meg kell „mérni”. Csepella a dalban nem tesz mást, mint elkészíti a maga személyes mérlegét, és hommage-gesztusának éppen ez a lényege. Mérlegre teszi a 2006-ban elhunyt nagy elődöt és a benne rejlő ellentéteket. („Úgy mérjem, öregember, vagy úgy, hogy kisgyerek?”)

A menny és a pokol közötti vita az ironikus, humoros összetevője ennek a dalszövegnek, elég csak az „á nem-ámen” rímpárra gondolni, mely egy klasszikus kecskerím, az amúgy is nagy rímelő Csepella újabb leleménye. Innentől aztán valóban kicsit emelkedettébbé válik a dal íve, de rossz értelemben vett pátosznak vagy szentimentalizmusnak továbbra sincs nyoma. Az egyszerű refrén az élet és a halál szembenállását, egymást kizáró voltát élezi ki, az élet a zene, mellyel elűzhető a halál. Mintha a halál ellen lehetne küzdeni egy szál gitárral: „Vedd elő a gitárt, élettel a halált.” Az állítmány a mondat második felében hiányzik ugyan, de szinte lehetetlen mást odaérteni, mint azt, hogy győzd le élettel a halált!

A szövegben nagyjából az első harmad után egy újabb nézőpont is megjelenik, méghozzá Cseh Tamásé. A fikció szerint azt meséli, hogy kizárólag egy helyen tud meglenni, méghozzá Budapesten, szeretett városának neve egyben utalás az egyik leghíresebb dalára is. A város Cseh Tamás-i lényegét pedig egy nagyon megtalált képben fogja meg Csepella, aki ezzel a klasszikus, patetikus nemzeti piros-fehér-zöld képeket is átértelmezi:

Egy hely van nekem, a magyar földszint,/ Ahol trolipiros, koszos-fehér és zöld színt/ Hord a Duna…

Ezek után  az énekes mintegy végső testamentumként mindent szeretett Budapestjére hagy: „Hát gyönyörű Budapestem, Amim van: cipő, kabát, test, álom, dal és rák, mindenemet reád testálom.”

A záró rész paradoxona („Visszajött, itt lakik, él, pedig halott.”) a dalszerző továbbélésére utal: arra, hogy hiába szűnt meg létezni, dalaival, szellemi hagyatékával továbbra is közöttünk él, egy-két generáció számára legalábbis egész biztosan. Benne van Budapest levegőjében, atmoszférájában, a városhoz kapcsolódó kulturális rétegek között. Ő a szoknyákat fellibbentő a szél az utcákon, ott van a csövek és a madarak hangjában, de még a rekedt hangosbemondóban is ő beszél. A dal legvégén aztán, mintegy tetőpontként megváltozik a refrén: „Elő a gitárt, a harc ugyanaz, csak a csata más!/ Élettel a halál ellen, ahogy akkor Cseh Tamás.” A fura kancsal rím némileg elveszi az élét annak, hogy az ének itt már a patetikushoz közelít, a sorokban megfogalmazódó felszólítás pedig arra épít, hogy Cseh Tamás tudta, hogyan kell küzdeni a mulandóság ellen és példát is mutatott nekünk. Hiszen Cseh Tamásnak végülis sikerült, a halált ugyan nem, de a felejtést legyőzte. Egy szál gitárral, puszta csehtamássággal.

 A teljes szöveg itt olvasható:

„Hozzánk fel nem jöhet, túl nehéz ember.”

„Mi meg lent dugig vagyunk zenészekel.”

Így vitáznak róla. „A mérlegre mit tegyek?”

 

„Mérjem szeme színét, mér’ nem szép száját?

Nehéz szívét, vagy könnyű máját?

Úgy mérjem felnőtt ez, vagy úgy hogy kisgyerek?”

 

Halottunk ügyében mégis előre

Nem jut a pokol s a menny képviselője,

Váratlan végül így szól a halott:

 

„Jó napot kívánok, alászolgája,

Látják kérem, a meghalás dolgára

Én teljességel alkalmatlan vagyok.”

 

Vedd elő a gitárt!

Élettel a halált!

 

Hiába vizsgálnak, mert a föld ölébe

Nem fekhetem el, sem pedig fölébe,

Fölébredek, nyugodni nem tud a testem.

 

Egy hely van nekem, a magyar földszint,

Ahol trolipirost, koszos fehért és zöld színt

Hord a Duna. Hát gyönyörű Budapestem,

 

Amim van: cipő, kabát, test, álom,

Dal és rák, mindenemet reád testálom,

Hordd ezentúl” rendelkezett halottunk.

 

„Ellenvetés van-e?” kérdi végül. „Á, nem”

Von vállat a patás, s a szárnyas mond "Ámen",

És elszórták felettünk, míg aludtunk.

 

Vedd elő a gitárt!

Élettel a halált!

 

Így szórták el Cseh Tamást, mint a magot.

Visszajött, itt lakik, él, pedig halott.

Felrepülnek a galambok, ha bokáját összecsapja.

 

Rákja van, amennyi kenyéren a penész.

Vagyona akkora, ahány utcazenész,

És ő, mint a budapesti részegség összes apja

 

Hunyorgó neoncső szemével kacsint,

Majd felfúj egy szoknyát, s hogy elfedje a csínyt

Hangosan fütyül az utcákon, ha ő a szél.

 

„Géza, ha eljössz, írhatnánk dalokat

Majd zúgják a csövek, éneklik a madarak.”

Egy rekedt hangosbemondó valahol így beszél.

 

Elő a gitárt, a harc

Ugyanaz, csak a csata más!

Élettel a halál ellen,

Ahogy akkor Cseh Tamás!

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

"Az éhezőknek nem hallom a hangját" - 30y: éhezők jóllakottak

A hatalomról, a megalkuvó alkotókról, empátiahiányos társadalomról, a fogyasztás által felszámolt szabadságról írt dalt a 30y.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.