„Vedd elő a gitárt!” - Csaknekedkislány: Cseh Tamás

„Vedd elő a gitárt!” - Csaknekedkislány: Cseh Tamás

A Csaknekedkislány Cseh Tamás című dala a zenész-példaképre emlékezik, a pátoszt némi iróniával ellensúlyozza, egyszerre érződik benne a megilletődöttség, a kamaszos rajongás, az emlékállítás melletti elköteleződés, a végén pedig hihetetlen erők szabadulnak fel. Az a.dal.szöveg rovatunkban írtunk már a 30y, a Punnany Massif, a Beton.Hofi , a Lázár Tesók, Mmamt és a Hiúz daláról is.

Kolozsi Orsolya | 2023. február 24. |

A Csaknekedkislány tánczenekar dalszövegeinek nagy része a szerelemről, szakításról, megunt kapcsolatokról, lányokra való emlékezésről szól – minden esetben hatalmas adag (ön)iróniával. Van olyan dal, mely leltár a korábbi nőkről (Leltár), van, amelyik egy lány keresésének történetét meséli el (Expedíció), vagy visszaemlékezik egy korábbi szerelemre (Momés lány), és azokra a találkozásokra is reflektál, melyeket alapvetően a kényszer szül (Nem lehet könnyű). Elutasítás, szakítás, asszonygyilkosság, házassági idill, megcsalás, férfitípusok, minden, de minden érdekli őket, ami szerelem és annak következménye:

A szerelem az szerelem, minden hiába. (Falábú nő)

A zenekar szövegíró-énekese Csepella Olivér igazi huszonegyedik századi trubadúr (és nem mellesleg kiváló grafikus, Nyugat+Zombik című képregényéről írtunk is), aki a zenekari tagok személyes történeteiből építi szövegeit. A dalszövegek egyáltalán nem hétköznapiak, a sok metaforának, meghökkentő alaphelyzetnek és a virtuóz rímtechnikának köszönhetően hamar az ember fülébe másznak a dalok. A szövegek nagy részét mintha bölcsészek(nek) írták volna, néhol olyan kulturális utalásokra bukkanunk, melyeket még a legműveltebb rajongók sem biztos, hogy értenek. A legújabb album A Gólyában ma este című dalában például „egy Kollontáj összetörte a szívét egy József Attilának”. Hányan tudták vajon azonnal, hogy Kollontáj egy orosz, feminista forradalmárnő volt?

Csepella Olivérre a ‘80-as évek magyar undergroundja mellett Pilinszky költészete hatott, de az Emil Rulez zenekar szövegeit is nagyon szerette.  „Aztán 17-18 évesen jött Cseh Tamás. Az előbbieket még nosztalgiából néha előveszem, de Cseh Tamást például minden héten hallgatok. Látszólag egyszerűnek tűnhet mondjuk a Csönded vagyok szövege, de közben olyan mély, olyan vaskos, hogy egyszerűen imádom.” – meséli egy interjúban. A Na ná ba bám című album utolsó számával tiszteleg is a példakép előtt:

Szép dolog, Csaknekedkislány a nevünk, és a legszentimentálisabb számunk egy krapekról szól.

De vajon tényleg annyira szentimentális ez a dal? Az egyszerű cím egyértelművé teszi, hogy Cseh Tamásról lesz szó, kérdés, hogyan. A szöveg a magyar könnyűzene egyik meghatározó alakja előtti tisztelgés, melynek sorai az énekes halálára és halála utáni továbbélésére reflektálnak.

A szöveg kezdő ellentétének az alapja a menny és a pokol erőinek vitája, akik nem tudnak dűlőre jutni, hová kerüljön az énekes halála után. „Hozzánk fel nem jöhet, túl nehéz ember” – jelzi a szárnyas, „Mi meg lent dugig vagyunk zenészekkel” – replikázik a patás. Cseh Tamás ellentmondásos személyisége miatt egész alakját, életművét meg kell „mérni”. Csepella a dalban nem tesz mást, mint elkészíti a maga személyes mérlegét, és hommage-gesztusának éppen ez a lényege. Mérlegre teszi a 2006-ban elhunyt nagy elődöt és a benne rejlő ellentéteket. („Úgy mérjem, öregember, vagy úgy, hogy kisgyerek?”)

A menny és a pokol közötti vita az ironikus, humoros összetevője ennek a dalszövegnek, elég csak az „á nem-ámen” rímpárra gondolni, mely egy klasszikus kecskerím, az amúgy is nagy rímelő Csepella újabb leleménye. Innentől aztán valóban kicsit emelkedettébbé válik a dal íve, de rossz értelemben vett pátosznak vagy szentimentalizmusnak továbbra sincs nyoma. Az egyszerű refrén az élet és a halál szembenállását, egymást kizáró voltát élezi ki, az élet a zene, mellyel elűzhető a halál. Mintha a halál ellen lehetne küzdeni egy szál gitárral: „Vedd elő a gitárt, élettel a halált.” Az állítmány a mondat második felében hiányzik ugyan, de szinte lehetetlen mást odaérteni, mint azt, hogy győzd le élettel a halált!

A szövegben nagyjából az első harmad után egy újabb nézőpont is megjelenik, méghozzá Cseh Tamásé. A fikció szerint azt meséli, hogy kizárólag egy helyen tud meglenni, méghozzá Budapesten, szeretett városának neve egyben utalás az egyik leghíresebb dalára is. A város Cseh Tamás-i lényegét pedig egy nagyon megtalált képben fogja meg Csepella, aki ezzel a klasszikus, patetikus nemzeti piros-fehér-zöld képeket is átértelmezi:

Egy hely van nekem, a magyar földszint,/ Ahol trolipiros, koszos-fehér és zöld színt/ Hord a Duna…

Ezek után  az énekes mintegy végső testamentumként mindent szeretett Budapestjére hagy: „Hát gyönyörű Budapestem, Amim van: cipő, kabát, test, álom, dal és rák, mindenemet reád testálom.”

A záró rész paradoxona („Visszajött, itt lakik, él, pedig halott.”) a dalszerző továbbélésére utal: arra, hogy hiába szűnt meg létezni, dalaival, szellemi hagyatékával továbbra is közöttünk él, egy-két generáció számára legalábbis egész biztosan. Benne van Budapest levegőjében, atmoszférájában, a városhoz kapcsolódó kulturális rétegek között. Ő a szoknyákat fellibbentő a szél az utcákon, ott van a csövek és a madarak hangjában, de még a rekedt hangosbemondóban is ő beszél. A dal legvégén aztán, mintegy tetőpontként megváltozik a refrén: „Elő a gitárt, a harc ugyanaz, csak a csata más!/ Élettel a halál ellen, ahogy akkor Cseh Tamás.” A fura kancsal rím némileg elveszi az élét annak, hogy az ének itt már a patetikushoz közelít, a sorokban megfogalmazódó felszólítás pedig arra épít, hogy Cseh Tamás tudta, hogyan kell küzdeni a mulandóság ellen és példát is mutatott nekünk. Hiszen Cseh Tamásnak végülis sikerült, a halált ugyan nem, de a felejtést legyőzte. Egy szál gitárral, puszta csehtamássággal.

 A teljes szöveg itt olvasható:

„Hozzánk fel nem jöhet, túl nehéz ember.”

„Mi meg lent dugig vagyunk zenészekel.”

Így vitáznak róla. „A mérlegre mit tegyek?”

 

„Mérjem szeme színét, mér’ nem szép száját?

Nehéz szívét, vagy könnyű máját?

Úgy mérjem felnőtt ez, vagy úgy hogy kisgyerek?”

 

Halottunk ügyében mégis előre

Nem jut a pokol s a menny képviselője,

Váratlan végül így szól a halott:

 

„Jó napot kívánok, alászolgája,

Látják kérem, a meghalás dolgára

Én teljességel alkalmatlan vagyok.”

 

Vedd elő a gitárt!

Élettel a halált!

 

Hiába vizsgálnak, mert a föld ölébe

Nem fekhetem el, sem pedig fölébe,

Fölébredek, nyugodni nem tud a testem.

 

Egy hely van nekem, a magyar földszint,

Ahol trolipirost, koszos fehért és zöld színt

Hord a Duna. Hát gyönyörű Budapestem,

 

Amim van: cipő, kabát, test, álom,

Dal és rák, mindenemet reád testálom,

Hordd ezentúl” rendelkezett halottunk.

 

„Ellenvetés van-e?” kérdi végül. „Á, nem”

Von vállat a patás, s a szárnyas mond "Ámen",

És elszórták felettünk, míg aludtunk.

 

Vedd elő a gitárt!

Élettel a halált!

 

Így szórták el Cseh Tamást, mint a magot.

Visszajött, itt lakik, él, pedig halott.

Felrepülnek a galambok, ha bokáját összecsapja.

 

Rákja van, amennyi kenyéren a penész.

Vagyona akkora, ahány utcazenész,

És ő, mint a budapesti részegség összes apja

 

Hunyorgó neoncső szemével kacsint,

Majd felfúj egy szoknyát, s hogy elfedje a csínyt

Hangosan fütyül az utcákon, ha ő a szél.

 

„Géza, ha eljössz, írhatnánk dalokat

Majd zúgják a csövek, éneklik a madarak.”

Egy rekedt hangosbemondó valahol így beszél.

 

Elő a gitárt, a harc

Ugyanaz, csak a csata más!

Élettel a halál ellen,

Ahogy akkor Cseh Tamás!

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

"Az éhezőknek nem hallom a hangját" - 30y: éhezők jóllakottak

A hatalomról, a megalkuvó alkotókról, empátiahiányos társadalomról, a fogyasztás által felszámolt szabadságról írt dalt a 30y.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.