6 magyar booktoker, akikre érdemes odafigyelni

A BookTok szupersztár könyve végre magyarul is olvasható! – hirdeti izgatottan egy újabb ifjúsági regényen a könyvesbolt BookTok-feliratú polcán és a kiadó BookTok-csatornáján. Ahogy azt korábban megírtuk, a TikTok könyves közössége világszerte egyre nagyobb hatással van a könyvkiadásra: akár egyetlen felkapott videó képes egy elfeledett könyvből bestsellert csinálni, és több felmérés kimutatta, hogy a fiatalabb generációk tagjai a BookToknak köszönhetően fedezték fel (újra) az olvasás örömét.

Bár a BookTokon továbbra is elsősorban az angol nyelvű tartalmak hódítanak, az utóbbi években hazánkban is létrejött egy apró, de annál lelkesebb csapat. Ebben a cikkben hat magyar BookTok-profilt mutatunk be, akiket érdemes számontartani. 

1. @konyvmolyok_klubja

Az első profil rögtön két lelkes olvasót takar: Adri és Nóri együtt indították útnak a Könyvmolyok Klubját.

Gyönyörűen megkomponált videóikban a BookTok-trendeket követve mutatják be olvasmányaikat:

rövid, izgalmas ismertetővel, a könyv hangulatát megragadó képsorozattal, különböző népszerű témák – tiltott románc, báty legjobb barátja, fake dating – mentén vagy éppen kedvenc énekeseik számaihoz kapcsolódva.

2023 tavaszán jelentették be, hogy hosszas készülődés után végre elindítják facebookos könyvklubjukat, aminek tagjai havonta egyszer egy online meeting keretében beszélik meg a kijelölt olvasmánnyal kapcsolatos élményeiket.

@konyvmolyok_klubja Neked melyik könyvek jutnak eszedbe Lana számairól?🩷 #booktok #lanadelrey #coho #colleenhoover ♬ original sound - elle💗

2. @fannislibrary

Fanni elsősorban romantikus/ fantasy/ thriller regényekben utazik. Videói között akadnak könyvajánlók, havi olvasmánylisták, közös olvasásra invitálók és jó pár vicces reakció az Alkonyat legikonikusabb jeleneteire.

Azonban talán ezeknél is fontosabb – és szórakoztatóbb – az, ahogy a könyvmolyok életét ábrázolja: a karácsonyi kívánságlistáktól az olvasás mint gyógymód és terápia alkalmazásán át egészen a jól ismert kisördögig, amely könyvesboltok egykilométeres körzetében azonnal duruzsolni kezd – hiszen az embernek sosem lehet elég könyve.

@fannislibrary_ Ez ilyen 🤷🏻‍♀️ #Meme #MemeCut #könyvmolyproblémák #olvasás #könyvtok #magyarbooktok ♬ original sound - Fanni’s Library✨

3. @babi0417

@babi0417 már a BookTok berobbanása előtt is készített könyves tematikájú tiktokokat, éppen ezért nagyon örült, amikor egyre többen lettek. „A környezetemben senki sem olvasott, emiatt tettem közzé videókat, hogy legyen egy hely, ahol beszélhetek a könyveimről – mesélte. 

– Az elején butaságnak gondoltam, úgy éreztem, hogy ez a téma nem fog senkit érdekelni.

Egyedi, szókimondó és sokszor pimasz videóiban elsősorban thrillereket, romantikus könyveket és animéket ajánl, de emellett foglalkozik az anyaság, a fiatalkori traumákon való túllépés és az önbizalom témájával is.

@babi0417 Meddig kell várnom? #magyarbooktok #konyvmoly #booktokhungary #booktok ♬ Átkozott nyár - Tóth Gabi

4. @edmond_konyvkuckoja

Edmond gyerekkora óta szeret olvasni, elsőként a vámpíros fantasy könyvek voltak rá nagy hatással. Kedvenc BookTok szerzője Adam Silvera, a Mindketten meghalnak a végén írója. „Általában összetörnek az írásai, és átáznak a lapok, de szerintem akkor jó egy írás, ha erős érzéseket tud kiváltani az olvasóból.”

Legsikeresebb videói az olvasási maratonjain készülnek: „Ilyenkor a barátaimmal egy nap alatt kiolvasunk egy könyvet, és végig videózunk.

Mindig más helyszínről jelentkezünk be, kávézunk, eszünk, piknikezünk egy pokrócon, és olvasunk.

Ezt sokan szeretik nézni, talán mert kicsit olyan, mintha ők is a nap részeseivé váltak volna… És jobban belegondolva a csodás hozzászólásaikkal azzá is válnak. A napom részévé” – magyarázta. 

@edmond_konyvkuckoja Olvasási maraton ✅ Elolvastuk 7 óra alatt az Evelyn Hugo hét férje című könyvet! #evelynhugo #evelynhugohetferje #sevenhusbandsofevelynhugo #taylorjenkinsreid #book #booktok #booktokhungary #olvasas #readathon #readathonvlog #foryou #nekedbe #fy #konyvmolykepzo #booktokbestsellers #booktokbesties #bookworm @Könyvmolyképző @lazarneaniko ♬ eredeti hang - Edmond Könyvkuckója

5. @thebookishborka

Borka a covid elején csatlakozott a magyar BookTokhoz, amikor még egészen kevesen voltak. „Nagyon szeretem ez a közösséget, mert a legnépszerűbb felületen terjesztik az olvasás szeretetét, kedves, befogadó, egyedi stílusban” – mesélte lelkesen.

Kedvenc műfajai a fantasy és a sci-fi, de tulajdonképpen bármit szívesen olvas. Eleinte főleg könyvajánlókban utazott, mostanra azonban mindenféle irodalommal kapcsolatos videót posztol, amiket a humor és a komikus őszinteség jellemez.

@thebookishborka Visszatértem a pov videókkal 😂 #booktok #könyvtok #könyvek #olvasás #magyar #nekedbe #wattpad #onedirection #harrystyles #vicces #pov #foryou #fyp #fy ♬ Cena Engraçada e Inusitada de 3 Minutos - HarmonicoHCO

6. @azeletemkonyvtara

Antónia ritkábban posztol, mint a lista többi tagja, azonban a videói megérik a várakozást. A kilencedik résznél járó „Mit olvasnak az emberek Budapesten?” című sorozatában budapesti embereket látunk, akik a villamoson, a megállóban vagy egy padon ülve elmélyülten olvasnak, a videó sarkában pedig megjelenik a kezükben tartott könyv borítója.

„Szerintem nincs is jobb könyvajánló, mint látni, hogy valakit beszippant az olvasmánya.

Számomra nincs ezeknél a pillanatoknál szebb és valóságosabb

 – mondta. – Előfordult már, hogy egy könyv csupán azért jutott el hozzám, mert láttam, ahogy valaki olvassa a tömegközlekedésen. Ráadásul egy könyvesboltban dolgozom, ezért nap mint nap azzal szórakozom, hogy megpróbálom csupán a borító alapján kitalálni a könyv címét.”

@azeletemkonyvtara R. F. Kuang - Sárga c. könyve a tavalyi évem egyik kedvence olvasmánya volt. 😊 Ti már olvastátok valamelyiket? 📖 #olvass #olvasás #olvasnijó #olvassmindennap #mutimitolvasol #könyv #könyvek #könyvtok #könyvmoly #budapest #magyarország #magyartiktok #budapesthungary #books #booktok #bookworm #bookreview #reading #readmorebooks #fy #fyp #foryou #foryoupage #viral #nekedbe ♬ End of beginning by djo - Toria

Nyitókép: TikTok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

#BookTok: Megmentheti a TikTok az olvasást?

A TikTokon létrejött könyves közösségek világszerte határozzák meg a fiatalok olvasási szokásait. A #BookTok címkével ellátott videókban elsősorban lányok és fiatal nők osztják meg olvasmányélményeiket, és mostanra már a könyvpiacra is kimutatható hatással vannak.

...
Nagy

24 vagyok: a BookTok nem az én világom

Lehet, hogy népszerűsíti a könyveket, de a BookTok működése szembemegy mindazzal, ami az olvasást különlegessé teszi. Vélemény.

...
Hírek

Bestseller-listára repíti a BookTok a könyveket

Fiatal TikTok-felhasználók tesznek ismét népszerűvé már elfeledtnek hitt könyveket. A futótűzként terjedő BookTok-jelenség pedig egyre nagyobb hatással van a kiadók és könyvkereskedők munkájára is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Természetesen olvasok
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

...
Zöld

A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik

...
Zöld

Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról

...
Zöld

Egy narcisztikus ember nehezíti meg az életed? Ez a könyv megtanít vele bánni

...
Zöld

5 új pszichológiai könyv júliusban, akár gyerekként, akár szülőként keresel válaszokat

...
Zöld

Alan Turing szerelmeslevél-generátora a ChatGPT elődjének is tekinthető

...
Zöld

Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.