Bestseller-listára repíti a BookTok a könyveket

Fiatal TikTok-felhasználók tesznek ismét népszerűvé már elfeledtnek hitt könyveket. A futótűzként terjedő BookTok-jelenség pedig egyre nagyobb hatással van a kiadók és könyvkereskedők munkájára is.

Simon Eszter | 2021. szeptember 10. |

Korábban mi is írtunk róla, hogy a TikToknak köszönhetően robbanásszerűen növekszik az érdeklődés egy-egy könyv iránt, most pedig összeszedtünk néhány címet, amelyek újra a figyelem középpontjába kerültek a BookToknak köszönhetően. 

A Publishers Weekly számolt be róla, hogy Colleen Hoover Velünk véget ér című regénye, amely angolul eredetileg 2016 augusztusában jelent meg, piacra kerülése után nagyjából 21 ezer példányban kelt el. Megjelenéskor a könyvnek egy kilenc állomásos könyvbemutatót is szerveztek, ám az eladott példányszámok az első hónap után csökkenni kezdtek. A könyv éveken keresztül szerény eladásokat produkált, mígnem 2020 novemberében hirtelen ugrásszerűen megnőttek a számok. Az idei nyárra pedig olyannyira népszerű lett a könyv, hogy júniusban a heti eladások száma átlagosan 17 ezer körül mozgott. A kiadónak november óta

huszonnégyszer kellett újranyomnia a könyvet.

Libby McGuire, a kiadó munkatársa azt mesélte, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt a lehető leggyorsabban nyomtatnak, és arra számítanak, hogy ősszel megint újra kell nyomniuk. 

A 2021-es év eleje óta a regény több mint 308 ezer példányban kelt el – a legtöbbet az augusztus 14-i héten értékesítették, ekkor nagyjából 29 ezer kötetet adtak el –, és a BookScan szerint a 2016-os megjelenés óta összesen 450 ezer példány fogyott a regényből. Ariele Fredman, a kiadó egyik vezetője a nyár regényének nevezte a könyvet, annak ellenére, hogy a kötetnek ez már az ötödik nyara a piacon.

A regény iránti hatalmas érdeklődés titka a BookTok-jelenségben rejlik.

A TikTok felhasználói létrehoztak egy közösséget az alkalmazáson belül, ahol hashtagekkel ellátva egymásnak ajánlanak könyveket. A BookTok-influenszerek általában tinik vagy fiatal nők, akiket hatalmas figyelem övez. A Booktok-hashtaggel ellátott videók már összesen 18 milliárd megtekintést értek el, majd miután számos influenszer ajánlotta az Velünk véget ér című regényt, a TikTok algoritmusának köszönhetően a könyvet bemutató rövid videót összesen 73 millióan nézték meg. 

A TikTok felhasználói a BookToknak köszönhetően hatalmas reklámot hoznak létre, mindezt úgy, hogy semmiféle anyagi javuk nem származik belőle. A kiadók azonban felfigyeltek a jelenségre és gyorsan reagáltak, ahogy a könykereskedők is. Shannon DeVito, a Barnes&Noble menedzsere így mesélt a jelenségről: „Hatalmas növekedést tapasztaltunk az értékesítésben tavaly nyár óta, amit teljes mértékben kihasználtunk.” Ez nemcsak a bolti eladásokat érintette: a B&N honlapján egy új könyvkategória is helyet kapott, ahol olyan könyvek közül válogathatnak az olvasók, amelyek a BookToknak köszönhetően lettek népszerűek. Szintén fellelhető ez a kategória a Books-A-Million és a kanadai Books&Music oldalán is. A közösségi médiában megjelent irodalmi közösségek, mint például a BookTube vagy a Bookstagram, DeVito szerint mind eltörpülnek a BookTok mellett. 

A BookTok lavinaszerű érdeklődést képes generálni egy-egy elfeledett könyv vagy író iránt,

a Velünk véget ér után pedig az olvasók Hoover más regényeit is felkapták. Az NBC News is írt róla, hogy hasonló módon kapott újra figyelmet Adam Silvera négy évvel ezelőtt megjelent The Both Die at the End című regénye, amely a megjelenéskor sikeresnek bizonyult, majd néhány héttel később a New York Times bestseller-listájára is felkerült. 2020 augusztusában azonban Silvera kiadója számottevő növekedést észlelt az értékesítésben, a könyv pedig ismét felkerült a New York Times fiatal felnőtteknek szóló havi bestseller-listájára. A szerző eleinte nem értette a hirtelen megnövekedett figyelmet, ám hamar rájött, hogy a BookTok áll a háttérben, hiszen több mint 37 millióan nézték meg a #TheyBothDieAtTheEnd TikTok-videót. 

A BookToknak köszönheti többek között Madeline Miller is könyve felemelkedését, az Akhilleusz dala - erről korábban itt írtunk - ugyanis szintén évekkel később lett igazán népszerű olvasmány, csakúgy, mint E. Lockhart A hazudósok és Taylor Jenkins Reid Evelin hét férje című kötete is.

Ugyanakkor nemcsak a már megjelent könyveknek ad új népszerűséget a BookTok, de

az elsőkötetes szerzők is ezzel az alkalmazással népszerűsítik a köteteiket.

Chole Gong novemberben publikálta első könyvét, a These Violent Delights-t, amelyet a Rómeó és Júlia újraértelmezésének is tekinthetünk. A regény szintén felkerült a New York Times bestseller-listájára. A szerző azonban előre gondolkodott és kihasználta a BookTok adta lehetőségeket, így már a könyv megjelenése előtt reklámozni kezdte a kötetet a saját TikTok-oldalán. Mivel Gongnak több mint 77 ezer követője van az alkalmazáson, így nem csoda, hogy hamar sikeres lett a könyv.

A Guardian cikke szerint a BookTok olykor olyan klasszikusokra is képes újra ráirányítani a figyelmet, mint például Charles Dickenstől a Két város regénye, Emily Brontë-től az Üvöltő szelek vagy Charlotte Brontë-től a Jane Eyre, amelyekből a tizenhat éves Kate Wilson idézett az egyik TikTok-videójában - utóbbi összesen 1,2 milliós megtekintést produkált.

Felhasznált cikkek: PW, Guardian, NBC

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A TikTok egyre nagyobb hatással van a könyvpiacra

Egyre több BookTok videó jelenik meg a közösségi videómegosztó felületen, és ezek már elkezdtek hatni a könyvkiadókra és a bestseller-listákra is.

...
Hírek

A magyar származású holokauszttúlélő a TikTokon szaval Petőfit

A 97 éves Lily Ebert mára két döntése miatt lett híres. Az egyik az volt, amikor Auschwitzban megfogadta, hogy ha túléli, keresni fogja az alkalmat, hogy mesélhessen a táborban átéltekről. A másik hetven évvel későbbi: a TikTokon kezdett válaszolni a fiatalok kérdéseire. 

...
Nagy

BookTube – Ilyen a magyar könyves vlogoszféra

Olvass!
...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.