Bestseller-listára repíti a BookTok a könyveket

Fiatal TikTok-felhasználók tesznek ismét népszerűvé már elfeledtnek hitt könyveket. A futótűzként terjedő BookTok-jelenség pedig egyre nagyobb hatással van a kiadók és könyvkereskedők munkájára is.

Simon Eszter | 2021. szeptember 10. |

Korábban mi is írtunk róla, hogy a TikToknak köszönhetően robbanásszerűen növekszik az érdeklődés egy-egy könyv iránt, most pedig összeszedtünk néhány címet, amelyek újra a figyelem középpontjába kerültek a BookToknak köszönhetően. 

A Publishers Weekly számolt be róla, hogy Colleen Hoover Velünk véget ér című regénye, amely angolul eredetileg 2016 augusztusában jelent meg, piacra kerülése után nagyjából 21 ezer példányban kelt el. Megjelenéskor a könyvnek egy kilenc állomásos könyvbemutatót is szerveztek, ám az eladott példányszámok az első hónap után csökkenni kezdtek. A könyv éveken keresztül szerény eladásokat produkált, mígnem 2020 novemberében hirtelen ugrásszerűen megnőttek a számok. Az idei nyárra pedig olyannyira népszerű lett a könyv, hogy júniusban a heti eladások száma átlagosan 17 ezer körül mozgott. A kiadónak november óta

huszonnégyszer kellett újranyomnia a könyvet.

Libby McGuire, a kiadó munkatársa azt mesélte, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt a lehető leggyorsabban nyomtatnak, és arra számítanak, hogy ősszel megint újra kell nyomniuk. 

A 2021-es év eleje óta a regény több mint 308 ezer példányban kelt el – a legtöbbet az augusztus 14-i héten értékesítették, ekkor nagyjából 29 ezer kötetet adtak el –, és a BookScan szerint a 2016-os megjelenés óta összesen 450 ezer példány fogyott a regényből. Ariele Fredman, a kiadó egyik vezetője a nyár regényének nevezte a könyvet, annak ellenére, hogy a kötetnek ez már az ötödik nyara a piacon.

A regény iránti hatalmas érdeklődés titka a BookTok-jelenségben rejlik.

A TikTok felhasználói létrehoztak egy közösséget az alkalmazáson belül, ahol hashtagekkel ellátva egymásnak ajánlanak könyveket. A BookTok-influenszerek általában tinik vagy fiatal nők, akiket hatalmas figyelem övez. A Booktok-hashtaggel ellátott videók már összesen 18 milliárd megtekintést értek el, majd miután számos influenszer ajánlotta az Velünk véget ér című regényt, a TikTok algoritmusának köszönhetően a könyvet bemutató rövid videót összesen 73 millióan nézték meg. 

A TikTok felhasználói a BookToknak köszönhetően hatalmas reklámot hoznak létre, mindezt úgy, hogy semmiféle anyagi javuk nem származik belőle. A kiadók azonban felfigyeltek a jelenségre és gyorsan reagáltak, ahogy a könykereskedők is. Shannon DeVito, a Barnes&Noble menedzsere így mesélt a jelenségről: „Hatalmas növekedést tapasztaltunk az értékesítésben tavaly nyár óta, amit teljes mértékben kihasználtunk.” Ez nemcsak a bolti eladásokat érintette: a B&N honlapján egy új könyvkategória is helyet kapott, ahol olyan könyvek közül válogathatnak az olvasók, amelyek a BookToknak köszönhetően lettek népszerűek. Szintén fellelhető ez a kategória a Books-A-Million és a kanadai Books&Music oldalán is. A közösségi médiában megjelent irodalmi közösségek, mint például a BookTube vagy a Bookstagram, DeVito szerint mind eltörpülnek a BookTok mellett. 

A BookTok lavinaszerű érdeklődést képes generálni egy-egy elfeledett könyv vagy író iránt,

a Velünk véget ér után pedig az olvasók Hoover más regényeit is felkapták. Az NBC News is írt róla, hogy hasonló módon kapott újra figyelmet Adam Silvera négy évvel ezelőtt megjelent The Both Die at the End című regénye, amely a megjelenéskor sikeresnek bizonyult, majd néhány héttel később a New York Times bestseller-listájára is felkerült. 2020 augusztusában azonban Silvera kiadója számottevő növekedést észlelt az értékesítésben, a könyv pedig ismét felkerült a New York Times fiatal felnőtteknek szóló havi bestseller-listájára. A szerző eleinte nem értette a hirtelen megnövekedett figyelmet, ám hamar rájött, hogy a BookTok áll a háttérben, hiszen több mint 37 millióan nézték meg a #TheyBothDieAtTheEnd TikTok-videót. 

A BookToknak köszönheti többek között Madeline Miller is könyve felemelkedését, az Akhilleusz dala - erről korábban itt írtunk - ugyanis szintén évekkel később lett igazán népszerű olvasmány, csakúgy, mint E. Lockhart A hazudósok és Taylor Jenkins Reid Evelin hét férje című kötete is.

Ugyanakkor nemcsak a már megjelent könyveknek ad új népszerűséget a BookTok, de

az elsőkötetes szerzők is ezzel az alkalmazással népszerűsítik a köteteiket.

Chole Gong novemberben publikálta első könyvét, a These Violent Delights-t, amelyet a Rómeó és Júlia újraértelmezésének is tekinthetünk. A regény szintén felkerült a New York Times bestseller-listájára. A szerző azonban előre gondolkodott és kihasználta a BookTok adta lehetőségeket, így már a könyv megjelenése előtt reklámozni kezdte a kötetet a saját TikTok-oldalán. Mivel Gongnak több mint 77 ezer követője van az alkalmazáson, így nem csoda, hogy hamar sikeres lett a könyv.

A Guardian cikke szerint a BookTok olykor olyan klasszikusokra is képes újra ráirányítani a figyelmet, mint például Charles Dickenstől a Két város regénye, Emily Brontë-től az Üvöltő szelek vagy Charlotte Brontë-től a Jane Eyre, amelyekből a tizenhat éves Kate Wilson idézett az egyik TikTok-videójában - utóbbi összesen 1,2 milliós megtekintést produkált.

Felhasznált cikkek: PW, Guardian, NBC

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A TikTok egyre nagyobb hatással van a könyvpiacra

Egyre több BookTok videó jelenik meg a közösségi videómegosztó felületen, és ezek már elkezdtek hatni a könyvkiadókra és a bestseller-listákra is.

...
Hírek

A magyar származású holokauszttúlélő a TikTokon szaval Petőfit

A 97 éves Lily Ebert mára két döntése miatt lett híres. Az egyik az volt, amikor Auschwitzban megfogadta, hogy ha túléli, keresni fogja az alkalmat, hogy mesélhessen a táborban átéltekről. A másik hetven évvel későbbi: a TikTokon kezdett válaszolni a fiatalok kérdéseire. 

...
Nagy

BookTube – Ilyen a magyar könyves vlogoszféra

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.