Helen Mirren: Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak (Színházi világnap)

Helen Mirren: Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak (Színházi világnap)

A színházi világnapot 1962 óta március 27-én tartják, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az elmúlt egy év pandémiás helyzetéről és a színház létezésének örökkévalóságáról Helen Mirren írt köszöntőt, mi pedig ajánlunk néhány színházi programot ezalkalomból.

Rezek Bori | 2021. március 25. |

“Rendkívül nehéz időszak köszöntött az előadóművészetekre, rengeteg alkotó, technikus, színházi szakember küzd most egy olyan szakmában, amelyhez eleve hozzátartozik a bizonytalanság.

Talán ez a mindig jelenlévő bizonytalanság még alkalmasabbá teszi őket arra, hogy bölcsességgel és bátorsággal vészeljék át a pandémiát.

Képzelőerejük már a megváltozott körülmények közt is megmutatkozott, az internet segítségével újszerű, szórakoztató és megrendítő módokat találtak arra, hogy a közönséggel kapcsolatba lépjenek.

Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak. Gyönyörű színházi kultúránk is addig fog élni, amíg mi, emberek a Földön vagyunk.

Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők kreativitását nem lehet elfojtani – az nemsokára ismét ki fog bontakozni, friss energiákat megmozgatva és újraértelmezve a világot, amin valamennyien osztozunk.

Már alig várom!”

Helen Mirren

1. Tea Zoommal- avagy színház és irodalom Covid idején Örkény módra

-

(Az Örkény Színház társulata. A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Örkény Színház 

Mikor? 2021. március 22-április 1

Ár? ingyenes

Az Örkény Színház az elmúlt egy évben is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy ne tűnjön el az életünkből a színház és az irodalom. Ezúttal irodalmi teadélutánokat szerveznek a Zoomon, ahol egy-egy színész, vagy színészpáros felolvasását hallgathatjuk meg, majd az öt fős Zoom-szobákban novellákról, költészetről, dalszövegekről beszélgethetünk közösen. A programok egy óra hosszúak és többek között olyan irodalmi alakokról gondolkodhatunk majd együtt a társulat művészeivel mint Lázár Ervin, Kosztolányi Dezső, Mikszáth Kálmán, vagy Esterházy Péter. A programok regisztrációhoz kötöttek. 


2. Színházi világnap az OSZMI-ban

-

(Heltai Jenő: Masamód, 1924, Strelisky-fiók, OSZMI)

Hol? OSZMI

Mikor? március 27. 

Ár? ingyenes

A világnap alkalmából egész napos online múzeumlátogatásra lesz lehetőségünk az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jóvoltából, ahol virtuális kalandjátékon és tárlatvezetésen vehetünk részt Bajor Gizinél, új kiállítás nyílik Márkus László életéről és részleteket hallhatunk majd Kós Károly drámájának 1937. évi vígszínházi bemutatójáról folytatott levelezésből.

3. Guelmino Sándor: A mi osztályunk 

-

(Fotó: Prokl Violetta)

Hol? tatabányai Jászai Mari Színház

Mikor? 2021. március 26-28 között

Ár? 2900 F

A budapesti közönség a Katona József Színházban láthatta 2011-től sok-sok éven át Máté Gábor rendezésében A mi osztályunkat. 2017-ben a tatabányai Jászai Mari Színház is színpadra állította a lengyel kortárs szerző, Tadeusz Słobodzianek drámáját, amivel az író 2010-ben elnyerte a rangos lengyelországi NIKE irodalmi díjat “Az év legjobb drámája” kategóriában. Egy bordásfalakkal körülvett iskolai tornaterem díszletében láthatjuk a XX. század legszörnyűbb eseményeit és az ebben felnövekvő generációt. A történetben egy lengyel kisváros iskolájának osztályközösségét ismerhetjük meg, ahol öt zsidó és öt keresztény gyerek együtt tanul, játszik, ismerkedik a világgal. A gyerekkorban köttetett barátságokba és az első hajhúzogatós szerelmekbe beférkőznek a háborúk kegyetlen ideológiái, a fasiszta, majd a kommunista terror és uszítás, ezek hatására pedig felnőtt életükben egymás gyilkosává és áldozataivá válnak majd a hajdan volt osztálytársak. A történelmi szembenézésre késztető drámai anyag és a társulat megkapó csapatmunkája által fontos előadás született Tatabányán.

4. Szikszai Rémusz: I. Erzsébet

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Szkéné Színház

Mikor? 2021. március 27. 18:00

Ár? 3000 Ft

A Szkéné egyik legrégebbi sikerdarabja a Paul Foster drámájából készült I. Erzsébet, a Vádli Alkalmi Színházi Társulás és a FÜGE közös produkciója. Bár a történetnek több női szereplője is akad, Szikszai Rémusznál főként férfiakat látunk női jelmezekben (ennek színházi hagyományáról és politikusságáról más megközelítésből, de írtunk nemrégiben.) Nem mindennapi élmény Fodor Tamást Erzsébet királynőként, Kaszás Gergőt Katalin királynéként, vagy Bercsényi Pétert Stuart Máriaként látni, de az előadás bőven túlmutat a csiklandós nevettetésen. A szöveg és a játszók Monthy Python szerű humorán keresztül betekinthetünk a francia, spanyol és angol királyságok hatalmi harcaiba és játszmáiba, de Erzsébet kori jelmezek ide vagy oda, kellően felismerhetővé válnak saját politikai csatározásaink is. A Színikritikusoktól és a POSZT-on is elnyerte Fodor Tamás a legjobb férfi főszereplő, Kaszás Gergő pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját.


Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az évtized színházi embere: Pintér Béla

Pintér Béla munkája hatásában és népszerűségében is kőszínházakkal vetekszik, a 2010-es évtizedben ért a csúcsra, bemutatjuk.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb színházi előadásai

Az évtized legnépszerűbb és legemlékezetesebb könyvei után most összeszedtük az évtized legemblematikusabb színházi előadásait is. Ezek voltak a kedvenceink a 2010-es években bemutatott darabok közül.

...
Nagy

A világ leghíresebb Drag Queenje milliókat vesz rá, hogy szeressék magukat

A többszörös Emmy-díjas RuPaul megírta GuRu című színes-szagos önfejlesztő könyvét, aminek segítségével képesek lehetünk legyártani önmagunk legjobb verzióját.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!