Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai
Ruff Orsolya

Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

dávid_ádám németh_gyula mátyás-templom képregény gyerekirodalom
Múltébresztők című képregény a Mátyás-templom nyolcszáz éves történetét mutatja be elsősorban a 10‒14 éves kiskamasz olvasóknak egy játékos időutazás keretében, ahogy erre az alcím (Kalandozások a Mátyás-templomban) is utal. A képregény írója, Dávid Ádám megkeresésünkre elmondta, hogy a kerettörténet felütése szerint Berci, egy szegedi diák Budapestre érkezik, és unja magát az osztálykiránduláson az ofőjük végtelenbe nyúló templomtörténeti kiselőadását hallgatva. Elkóborol a csoporttól, és rátalál egy különleges oszlopfőre, amelyen két figura tart egy üres kódexet (ami egyébként Budapest legrégebbi, eredeti helyén talált és restaurált középkori kőfaragványa).
Bercinek sikerül feltörnie a kódex kódját, a szobrok pedig megelevenednek. Ők Tabula és Rasa, a két múltébresztő, akik megnyitják az időliftet a fiúnak, hogy végigkalauzolják a templom királykoronázásokkal, különleges esküvőkkel, valamint pusztító tüzekkel és robbanásokkal tarkított, viharos történetén.
Dávid Ádám író és Németh Gyula grafikus negyedik közös munkájaként jelent meg a Múltébresztők. Németh Gyula először a szerző Millennium expressz című történelmi kalandregény-trilógiájának második és harmadik kötetéhez készített borítót (az első kötet borítóját Futaki Attila rajzolta), majd a Design Terminál felkérésére született meg a sztori képregényes előzménytörténete (ezt egyelőre nem adták ki). Rabtársak a Gulagon címmel írt képregényük a Gulág Emlékbizottság felkérésére jelent meg 2016 decemberében. Olofsson Placid atya és Menczer Gusztáv története százezer középiskoláshoz jutott el, és a 28 oldalas képregényt 2017-ben Alfabéta-díjra jelölték. A Mindszenty József életútját bemutató MINDSZENTY-képregény pedig a Mindszenty Alapítvány felkérésére készült 2018-ban.
A Múltébresztők című új képregény a Mátyás-templom boltjában vásárolható meg.