Előzményregényt kap A nagy Gatsby

Előzményregényt kap A nagy Gatsby

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai, így jövőre már nem kell engedélyt kérniük azoknak, akik fel szeretnék dolgozni F. Scott Fitzgerald klasszikusát. Nagyon úgy tűnik, hogy valaki csak erre a pillanatra várt, a friss hírek szerint ugyanis január 5-én már érkezik is egy új alkotás, amelyet Fitzgerald regénye ihletett, méghozzá egy előzménytörténet.

Könyves Magazin | 2020. július 15. |

Mivel A nagy Gatsby igazi kultuszkönyv, az író örökösei eddig jelentősen megválogatták azt, hogy kiknek engedik adaptálni a művet. Ezzel együtt persze az elmúlt évtizedekben is számos színházi, filmes, zenés, táncos feldolgozása született a történetnek, kezdve Herbert Brenon 1926-os némafilmjétől, egészen a 2013-as Leonardo DiCaprio-féle változatig. 2021-től azonban új korszak kezdődik, már semmi sem áll azok útjában, akik a saját ízlésüknek megfelelően fel szeretnék dolgozni a művet.

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai - Könyves magazin

Jövőre már nem kell engedélyt kérniük azoknak, akik fel szeretnék dolgozni F. Scott Fitzgerald klasszikusát, 2020 végével ugyanis lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai. Az író örökösei - érthető okokból - eddig jelentősen megválogatták azt, hogy kiknek engedik adaptálni a művet.

Egy előzménytörténet persze hatalmas vállalkozás, Michael Farris Smith könyvét bizonyára mindenki nagy elvárásokkal fogja olvasni, és bizony sokan méricskélni is fogják, hogy felér-e az egyik leghíresebb amerikai regényhez.

Az előzmény sztorijáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a fiatal Nick Carraway lesz a középpontjában, aki miután tanúja lesz az első világháború pusztításának, utazásra indul, amely során része lesz egy elsöprő erejű párizsi románcban, majd belekeveredik a New Orleans-i őrületbe. És mindez persze még mind azelőtt történik, hogy megismerte volna a gazdag Gatsby világát. A könyv január 5-én érkezik, addig is vand idő fontolgatni, hogy vajon zseniális vagy őrült ötlet-e előzményt írni egy olyan kultikus műhöz, mint A nagy Gatsby

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai

...
Hírek

Murakami: A nagy Gatsby arról szól, hogyan viselkedünk, amikor összetörnek az álmaink

...
Hírek

Mennyibe kerülne ma a Gatsby-stílus?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!