Előzményregényt kap A nagy Gatsby

Előzményregényt kap A nagy Gatsby

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai, így jövőre már nem kell engedélyt kérniük azoknak, akik fel szeretnék dolgozni F. Scott Fitzgerald klasszikusát. Nagyon úgy tűnik, hogy valaki csak erre a pillanatra várt, a friss hírek szerint ugyanis január 5-én már érkezik is egy új alkotás, amelyet Fitzgerald regénye ihletett, méghozzá egy előzménytörténet.

Könyves Magazin | 2020. július 15. |

Mivel A nagy Gatsby igazi kultuszkönyv, az író örökösei eddig jelentősen megválogatták azt, hogy kiknek engedik adaptálni a művet. Ezzel együtt persze az elmúlt évtizedekben is számos színházi, filmes, zenés, táncos feldolgozása született a történetnek, kezdve Herbert Brenon 1926-os némafilmjétől, egészen a 2013-as Leonardo DiCaprio-féle változatig. 2021-től azonban új korszak kezdődik, már semmi sem áll azok útjában, akik a saját ízlésüknek megfelelően fel szeretnék dolgozni a művet.

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai - Könyves magazin

Jövőre már nem kell engedélyt kérniük azoknak, akik fel szeretnék dolgozni F. Scott Fitzgerald klasszikusát, 2020 végével ugyanis lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai. Az író örökösei - érthető okokból - eddig jelentősen megválogatták azt, hogy kiknek engedik adaptálni a művet.

Egy előzménytörténet persze hatalmas vállalkozás, Michael Farris Smith könyvét bizonyára mindenki nagy elvárásokkal fogja olvasni, és bizony sokan méricskélni is fogják, hogy felér-e az egyik leghíresebb amerikai regényhez.

Az előzmény sztorijáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a fiatal Nick Carraway lesz a középpontjában, aki miután tanúja lesz az első világháború pusztításának, utazásra indul, amely során része lesz egy elsöprő erejű párizsi románcban, majd belekeveredik a New Orleans-i őrületbe. És mindez persze még mind azelőtt történik, hogy megismerte volna a gazdag Gatsby világát. A könyv január 5-én érkezik, addig is vand idő fontolgatni, hogy vajon zseniális vagy őrült ötlet-e előzményt írni egy olyan kultikus műhöz, mint A nagy Gatsby

Forrás: The Guardian

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai

...
Hírek

Murakami: A nagy Gatsby arról szól, hogyan viselkedünk, amikor összetörnek az álmaink

...
Hírek

Mennyibe kerülne ma a Gatsby-stílus?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!