Előzményregényt kap A nagy Gatsby

Előzményregényt kap A nagy Gatsby

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai, így jövőre már nem kell engedélyt kérniük azoknak, akik fel szeretnék dolgozni F. Scott Fitzgerald klasszikusát. Nagyon úgy tűnik, hogy valaki csak erre a pillanatra várt, a friss hírek szerint ugyanis január 5-én már érkezik is egy új alkotás, amelyet Fitzgerald regénye ihletett, méghozzá egy előzménytörténet.

Könyves Magazin | 2020. július 15. |

Mivel A nagy Gatsby igazi kultuszkönyv, az író örökösei eddig jelentősen megválogatták azt, hogy kiknek engedik adaptálni a művet. Ezzel együtt persze az elmúlt évtizedekben is számos színházi, filmes, zenés, táncos feldolgozása született a történetnek, kezdve Herbert Brenon 1926-os némafilmjétől, egészen a 2013-as Leonardo DiCaprio-féle változatig. 2021-től azonban új korszak kezdődik, már semmi sem áll azok útjában, akik a saját ízlésüknek megfelelően fel szeretnék dolgozni a művet.

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai - Könyves magazin

Jövőre már nem kell engedélyt kérniük azoknak, akik fel szeretnék dolgozni F. Scott Fitzgerald klasszikusát, 2020 végével ugyanis lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai. Az író örökösei - érthető okokból - eddig jelentősen megválogatták azt, hogy kiknek engedik adaptálni a művet.

Egy előzménytörténet persze hatalmas vállalkozás, Michael Farris Smith könyvét bizonyára mindenki nagy elvárásokkal fogja olvasni, és bizony sokan méricskélni is fogják, hogy felér-e az egyik leghíresebb amerikai regényhez.

Az előzmény sztorijáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a fiatal Nick Carraway lesz a középpontjában, aki miután tanúja lesz az első világháború pusztításának, utazásra indul, amely során része lesz egy elsöprő erejű párizsi románcban, majd belekeveredik a New Orleans-i őrületbe. És mindez persze még mind azelőtt történik, hogy megismerte volna a gazdag Gatsby világát. A könyv január 5-én érkezik, addig is vand idő fontolgatni, hogy vajon zseniális vagy őrült ötlet-e előzményt írni egy olyan kultikus műhöz, mint A nagy Gatsby

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai

...
Hírek

Murakami: A nagy Gatsby arról szól, hogyan viselkedünk, amikor összetörnek az álmaink

...
Hírek

Mennyibe kerülne ma a Gatsby-stílus?

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.