Mennyibe kerülne ma a Gatsby-stílus?

.konyvesblog. | 2013. május 14. |

Holnap A nagy Gatsby nyitja a cannes-i filmfesztivált, emiatt pedig ismét megnőtt az érdeklődés F. Scott Fitzgerald klasszikusa iránt. Így cikkek tucatjai elemzik különböző szempontból az 1925-ös megjelenésű regényt, a What’s Hot pedig csinos infografikába rendezte, hogy mennyibe fájna, ha valaki ma a címszereplő dekadens életstílusát akarná utánozni.

Alaposan a zsebébe kellene nyúlnia annak, aki ma Jay Gatsby életstílusának megfelelően szeretne élni. A What’s Hot utánaszámolt, és arra jutott, hogy nagyjából 34,3 millió dollár már elég lenne arra, hogy valaki a titokzatos Gatsby nyomába lépjen, legalábbis, ami a fényűzést és a pénzköltést illeti.

A legnagyobb részt ebből az összegből egyértelműen egy pazar Long Island-i ház megvétele és fenntartása jelentené (30 millió dollár), de sok pénz menne el olyan férfias csecsebecsékre is, mint a hidroplán (2 millió dollár) vagy a Rolls-Royce (közel 400 ezer dollár). Gatsby persze nem sajnálta a pénzt a fényűző partikra sem, ezekre mai áron nagyjából 250 ezer dollárt kellene félretenni, és akkor még nem beszéltünk a személyzet béréről, vagy a rendszeres pezsgő- és narancsszállítmányokról.

Great-Gatsby-infograph.jpg

Forrás: What's Hot

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.