Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

Cromwell nem ment volna nyaralni nemzeti krízis idején – nyilatkozta tavaly ősszel Hilary Mantel, súlyos ítéletet mondva ki ezzel a regnáló brit politikai elitre (és akkor a karantén alatt tartott Downing Street-i buliról még szó sem volt). Már ebből a megnyilvánulásból is eléggé egyértelmű, hogy Mantel milyen nagy formátumú államférfinak tartja a 16. századi politikust, akinek trilógiává írta az életét. Igaz, a harmadik Bookert már nem tudta behúzni a Tükör és fény című kötettel, cserébe a történelmi regényeknek járó Walter Scott-díjjal vigasztalódhatott. A több mint ezeroldalas regény egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

Ruff Orsolya | 2022. január 26. |
Hilary Mantel
Tükör és fény
Ford.: Gázsity Mila, Libri, 1049 oldal
-

A történelmi regénynél alapvetően nincs spoiler, hiszen pontosan lehet tudni például a nándorfehérvári csata vagy a szarajevói merénylet kimenetelét. Hilary Mantel trilógiáját sem azért olvasták sokan, mert kíváncsiak lettek volna, hogyan alakult a VIII. Henrik erőcentrumát irányító Thomas Cromwell sorsa, hiszen eléggé köztudott, hogy az egykori főkancellár és királyi bizalmas kegyvesztettként végezte és 1540-ben lefejezték.

Mantel az ismert tények birtokában mégis képes volt egy feszültségekkel és érzelmi hullámvasúttal teli regényfolyamot írni, trilógiája ráadásul nemcsak a kor alapos ismeretéről tanúskodik, hanem mély emberismeretről is. Az E/3. számú elbeszélő végig Thomas Cromwell szemszögéből követi az eseményeket, az időről időre beszúrt flashbackek pedig a főalak gyerek- és fiatalkorába visznek vissza, továbbépítve, formálva a karakterét. A kontraszt nem is lehetne élesebb: Thomas Cromwell egy punteyi sörfőzdében kezdte pályafutását, ahol apja, Walter időről időre eszméletvesztésig verte. Később megjárta Európát, szolgált katonaként és tekintélyes házaknál is, tehetségével, szorgalmával, rámenősségével, előrelátásával és ravaszságával pedig egyre feljebb lépkedett. Végül elérte azt a pontot, ahol közrendű előtte még nem nagyon járt, az angol uralkodó legfőbb bizalmasa lett, a királyi adminisztráció feje, aki életek, uradalmak, vagyonok felett döntött.

Barátai nem is, legfeljebb szövetségesei voltak,

és persze rengeteg ellensége. A nézőpont, amibe belehelyezkedve végigkövetjük életét, nem omnipotens, nem vagyunk minden információ birtokában, de Mantel elérte, hogy mégis az epicentrumból szemlélhessük az események kibontakozását.

-

Éppen emiatt is nagyon emberi Thomas Cromwell ábrázolása: egy esendő, időnként kétségekkel küzdő, saját múltjával, veszteségeivel birkózó férfi portréja bontakozik ki, ez viszont borzasztóan megtévesztő is. Cromwell ugyanis nemcsak okos államférfi volt, hanem kegyetlen is, aki zokszó nélkül végrehajtotta a király utasításait, legyen szó akár az anglikán egyház megalapításáról, a szerzetesrendek felszámolásáról, koholt vádak szövegezéséről, az eretneknek bélyegzettek likvidálásáról, a felségárulás vádjával perbe fogottak kivégzéséről, vagy épp a király új házasságáról.

VIII. Henriket úgy szokás ismerni, mint aki könnyű szívvel fejeztette le ballaszttá vált feleségeit. A trilógia első kötetének (Farkasbőrben) kulcsmotívuma volt, hogyan tudna megszabadulni Aragóniai Katalintól, hogy elvehesse végre Boleyn Annát. A második rész, a Holtaknak menete azt taglalta, hogyan vált terhessé az Annával kötött házassága, és hogyan végeztette ki végül a saját feleségét. A harmadik kötet pontosan ott indít, ahol a második abbamaradt (első mondat: „Amint a királyné feje elválik a testétől, Cromwell már indul is.”), ráadásul itt már képben van az új feleség, Jane Seymour, aki megajándékozza az annyira várt trónörökössel, de a szülés után nem sokkal meghal, így a királynak ismét új feleség után kell néznie.

Közben Angliában és Európában sem áll le az élet, hiszen a szigetországban a király saját hatáskörbe vonja az egyházi vagyont, feloszlatja a szerzetesrendeket, közben szembe kell néznie egy északról induló felkeléssorozattal, mialatt ki kell fürkésznie, miben mesterkedik ellene a francia király és a német-római császár. A felséges machinációkat a mérhetetlen teherbírással rendelkező Thomas Cromwell fogja össze és irányítja, akit közemberi származása miatt az udvari elit sosem fogadott be: legfeljebb rettegnek tőle, de nem tisztelik. Alapvetően egy magányos harcot vív, még ha roppant apparátus is dolgozik alatta. A trilógia legemlékezetesebb jelenetei mindig azok, amikor méltó ellenféllel találja magát szemben, közéjük tartozik például a szócsaták feketeöves nagymestere, V. Károly londoni követe, Chapuys, vagy az ambiciózus Boleyn Anna. A regény további nőalakjai ugyanakkor a harmadik kötetben nem tudják kitölteni a kivégzett királyné utáni űrt: Jane Seymournak nem jut elég idő és tér kibontakozni, utódja, Klevei Anna pedig csak mellékszerepet játszik a király életében. Az utókor úgy tartja számon, hogy Henriknek élőben nem tetszett a német protestáns hercegnő, azért kellett hamar felbontani a frigyet, amin Hilary Mantel még csavart is egyet: az ő olvasatában Klevei Anna az első találkozás alkalmával nem ismerte fel rögtön az álruhás Henriket, és viszolyogva szemlélte az idegen angolt. Amikor leesett neki, hogy kivel áll szemben és rendezni tudta a vonásait, már késő volt, és a király sosem tudta elfelejteni az incidenst.

-

Henrik udvarában is érvényes az általános politikai szentencia: a siker egyedül az uralkodót illeti, a kudarc mindenki másé. Ebben az esetben leginkább Cromwellé. A Tükör és fény egy nagyszabású bukástörténet, ami még akkor is igaz, ha az ezeroldalas kötetnek az utolsó negyede-ötöde fókuszál a politikai lejtmenetre. Tanulságos végignézni, hogyan fogy el Cromwell körül hirtelen a levegő, hogyan fordítanak hátat neki azok, akiket sokáig a szövetségeseinek hitt, és milyen láthatatlan falak emelkednek köré, amelyek lerombolásához kegyvesztettként ő maga már édeskevésnek bizonyul. Hilary Mantel olvasatában Cromwell története nem egy sima történelmi krónika, sokkal inkább egy politikai thriller. Az ereje is ebből fakad: borzasztóan mai. Ha valaki együtt tud élni azzal, hogy Mantel számolatlanul és néha követhetetlenül pakolja elé és mozgatja a kisebb-nagyobb fajsúlyú történelmi figurákat (az eligazodásban sokat segít a kötet eleji névmutató), akkor egy olyan kamarilladráma kellős közepén találja magát, aminek csak időleges nyertesei lehetnek – hiszen a ma győztesei maholnap szó szerint könnyen elveszíthetik a fejüket.

Cromwell vesztét nem a Klevei Annával kötött házasság kudarca okozta, az legfeljebb alapot szolgáltatott a leszámolásra. Az évek alatt Anglia egyik leghatalmasabb emberévé vált, és sokaknak úgy tűnt, mintha még a királynál is nagyobb hatalom összpontosulna a kezében. Bukása ebből a szempontból kódolva volt a rendszerbe, Mantel pedig elérte, hogy kortársként izguljuk végig az eseményeket, még akkor is, ha már az első lapoktól tudjuk, mi lesz a dolog végkimenetele.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hilary Mantel szerint a monarchia nem fogja túlélni Vilmos uralkodását

A kétszeres Booker-díjas szerző a Telegraphnak adott interjúban beszélt a királyság lehetséges jövőjéről, Erzsébet királynőről és a királyi család nyilvános szerepléseinek csapdáiról.

...
Hírek

Hilary Mantel nem akar több történelmi regényt írni

Hilary Mantel az elmúlt tizenöt évét a Tudor-ház intrikáival töltötte és díjnyertes történelmi regényeket írt. A rajongók azonban nem számíthatnak több ilyen könyvre, az író ugyanis egy edinburgh-i fesztiválon bejelentette, nem akar többé ebben a műfajban alkotni.

...
Hírek

Január végén mutatják be a Farkasbőrbent, Hilary Mantel nagyon elégedett

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

Olvass!
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!