Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

Cromwell nem ment volna nyaralni nemzeti krízis idején – nyilatkozta tavaly ősszel Hilary Mantel, súlyos ítéletet mondva ki ezzel a regnáló brit politikai elitre (és akkor a karantén alatt tartott Downing Street-i buliról még szó sem volt). Már ebből a megnyilvánulásból is eléggé egyértelmű, hogy Mantel milyen nagy formátumú államférfinak tartja a 16. századi politikust, akinek trilógiává írta az életét. Igaz, a harmadik Bookert már nem tudta behúzni a Tükör és fény című kötettel, cserébe a történelmi regényeknek járó Walter Scott-díjjal vigasztalódhatott. A több mint ezeroldalas regény egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

Ruff Orsolya | 2022. január 26. |
Hilary Mantel
Tükör és fény
Ford.: Gázsity Mila, Libri, 1049 oldal
-

A történelmi regénynél alapvetően nincs spoiler, hiszen pontosan lehet tudni például a nándorfehérvári csata vagy a szarajevói merénylet kimenetelét. Hilary Mantel trilógiáját sem azért olvasták sokan, mert kíváncsiak lettek volna, hogyan alakult a VIII. Henrik erőcentrumát irányító Thomas Cromwell sorsa, hiszen eléggé köztudott, hogy az egykori főkancellár és királyi bizalmas kegyvesztettként végezte és 1540-ben lefejezték.

Mantel az ismert tények birtokában mégis képes volt egy feszültségekkel és érzelmi hullámvasúttal teli regényfolyamot írni, trilógiája ráadásul nemcsak a kor alapos ismeretéről tanúskodik, hanem mély emberismeretről is. Az E/3. számú elbeszélő végig Thomas Cromwell szemszögéből követi az eseményeket, az időről időre beszúrt flashbackek pedig a főalak gyerek- és fiatalkorába visznek vissza, továbbépítve, formálva a karakterét. A kontraszt nem is lehetne élesebb: Thomas Cromwell egy punteyi sörfőzdében kezdte pályafutását, ahol apja, Walter időről időre eszméletvesztésig verte. Később megjárta Európát, szolgált katonaként és tekintélyes házaknál is, tehetségével, szorgalmával, rámenősségével, előrelátásával és ravaszságával pedig egyre feljebb lépkedett. Végül elérte azt a pontot, ahol közrendű előtte még nem nagyon járt, az angol uralkodó legfőbb bizalmasa lett, a királyi adminisztráció feje, aki életek, uradalmak, vagyonok felett döntött.

Barátai nem is, legfeljebb szövetségesei voltak,

és persze rengeteg ellensége. A nézőpont, amibe belehelyezkedve végigkövetjük életét, nem omnipotens, nem vagyunk minden információ birtokában, de Mantel elérte, hogy mégis az epicentrumból szemlélhessük az események kibontakozását.

-

Éppen emiatt is nagyon emberi Thomas Cromwell ábrázolása: egy esendő, időnként kétségekkel küzdő, saját múltjával, veszteségeivel birkózó férfi portréja bontakozik ki, ez viszont borzasztóan megtévesztő is. Cromwell ugyanis nemcsak okos államférfi volt, hanem kegyetlen is, aki zokszó nélkül végrehajtotta a király utasításait, legyen szó akár az anglikán egyház megalapításáról, a szerzetesrendek felszámolásáról, koholt vádak szövegezéséről, az eretneknek bélyegzettek likvidálásáról, a felségárulás vádjával perbe fogottak kivégzéséről, vagy épp a király új házasságáról.

VIII. Henriket úgy szokás ismerni, mint aki könnyű szívvel fejeztette le ballaszttá vált feleségeit. A trilógia első kötetének (Farkasbőrben) kulcsmotívuma volt, hogyan tudna megszabadulni Aragóniai Katalintól, hogy elvehesse végre Boleyn Annát. A második rész, a Holtaknak menete azt taglalta, hogyan vált terhessé az Annával kötött házassága, és hogyan végeztette ki végül a saját feleségét. A harmadik kötet pontosan ott indít, ahol a második abbamaradt (első mondat: „Amint a királyné feje elválik a testétől, Cromwell már indul is.”), ráadásul itt már képben van az új feleség, Jane Seymour, aki megajándékozza az annyira várt trónörökössel, de a szülés után nem sokkal meghal, így a királynak ismét új feleség után kell néznie.

Közben Angliában és Európában sem áll le az élet, hiszen a szigetországban a király saját hatáskörbe vonja az egyházi vagyont, feloszlatja a szerzetesrendeket, közben szembe kell néznie egy északról induló felkeléssorozattal, mialatt ki kell fürkésznie, miben mesterkedik ellene a francia király és a német-római császár. A felséges machinációkat a mérhetetlen teherbírással rendelkező Thomas Cromwell fogja össze és irányítja, akit közemberi származása miatt az udvari elit sosem fogadott be: legfeljebb rettegnek tőle, de nem tisztelik. Alapvetően egy magányos harcot vív, még ha roppant apparátus is dolgozik alatta. A trilógia legemlékezetesebb jelenetei mindig azok, amikor méltó ellenféllel találja magát szemben, közéjük tartozik például a szócsaták feketeöves nagymestere, V. Károly londoni követe, Chapuys, vagy az ambiciózus Boleyn Anna. A regény további nőalakjai ugyanakkor a harmadik kötetben nem tudják kitölteni a kivégzett királyné utáni űrt: Jane Seymournak nem jut elég idő és tér kibontakozni, utódja, Klevei Anna pedig csak mellékszerepet játszik a király életében. Az utókor úgy tartja számon, hogy Henriknek élőben nem tetszett a német protestáns hercegnő, azért kellett hamar felbontani a frigyet, amin Hilary Mantel még csavart is egyet: az ő olvasatában Klevei Anna az első találkozás alkalmával nem ismerte fel rögtön az álruhás Henriket, és viszolyogva szemlélte az idegen angolt. Amikor leesett neki, hogy kivel áll szemben és rendezni tudta a vonásait, már késő volt, és a király sosem tudta elfelejteni az incidenst.

-

Henrik udvarában is érvényes az általános politikai szentencia: a siker egyedül az uralkodót illeti, a kudarc mindenki másé. Ebben az esetben leginkább Cromwellé. A Tükör és fény egy nagyszabású bukástörténet, ami még akkor is igaz, ha az ezeroldalas kötetnek az utolsó negyede-ötöde fókuszál a politikai lejtmenetre. Tanulságos végignézni, hogyan fogy el Cromwell körül hirtelen a levegő, hogyan fordítanak hátat neki azok, akiket sokáig a szövetségeseinek hitt, és milyen láthatatlan falak emelkednek köré, amelyek lerombolásához kegyvesztettként ő maga már édeskevésnek bizonyul. Hilary Mantel olvasatában Cromwell története nem egy sima történelmi krónika, sokkal inkább egy politikai thriller. Az ereje is ebből fakad: borzasztóan mai. Ha valaki együtt tud élni azzal, hogy Mantel számolatlanul és néha követhetetlenül pakolja elé és mozgatja a kisebb-nagyobb fajsúlyú történelmi figurákat (az eligazodásban sokat segít a kötet eleji névmutató), akkor egy olyan kamarilladráma kellős közepén találja magát, aminek csak időleges nyertesei lehetnek – hiszen a ma győztesei maholnap szó szerint könnyen elveszíthetik a fejüket.

Cromwell vesztét nem a Klevei Annával kötött házasság kudarca okozta, az legfeljebb alapot szolgáltatott a leszámolásra. Az évek alatt Anglia egyik leghatalmasabb emberévé vált, és sokaknak úgy tűnt, mintha még a királynál is nagyobb hatalom összpontosulna a kezében. Bukása ebből a szempontból kódolva volt a rendszerbe, Mantel pedig elérte, hogy kortársként izguljuk végig az eseményeket, még akkor is, ha már az első lapoktól tudjuk, mi lesz a dolog végkimenetele.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hilary Mantel szerint a monarchia nem fogja túlélni Vilmos uralkodását

A kétszeres Booker-díjas szerző a Telegraphnak adott interjúban beszélt a királyság lehetséges jövőjéről, Erzsébet királynőről és a királyi család nyilvános szerepléseinek csapdáiról.

...
Hírek

Hilary Mantel nem akar több történelmi regényt írni

Hilary Mantel az elmúlt tizenöt évét a Tudor-ház intrikáival töltötte és díjnyertes történelmi regényeket írt. A rajongók azonban nem számíthatnak több ilyen könyvre, az író ugyanis egy edinburgh-i fesztiválon bejelentette, nem akar többé ebben a műfajban alkotni.

...
Hírek

Január végén mutatják be a Farkasbőrbent, Hilary Mantel nagyon elégedett

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

...
Panodyssey

Kupihár Rebeka: versek a “gyermekvédelmi” népszavazás idejéről [Panodyssey]

...
Hírek

Visky András és Tompa Andrea is ott lesz a zalai Margófeszten

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!