Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

Cromwell nem ment volna nyaralni nemzeti krízis idején – nyilatkozta tavaly ősszel Hilary Mantel, súlyos ítéletet mondva ki ezzel a regnáló brit politikai elitre (és akkor a karantén alatt tartott Downing Street-i buliról még szó sem volt). Már ebből a megnyilvánulásból is eléggé egyértelmű, hogy Mantel milyen nagy formátumú államférfinak tartja a 16. századi politikust, akinek trilógiává írta az életét. Igaz, a harmadik Bookert már nem tudta behúzni a Tükör és fény című kötettel, cserébe a történelmi regényeknek járó Walter Scott-díjjal vigasztalódhatott. A több mint ezeroldalas regény egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

Ruff Orsolya | 2022. január 26. |
Hilary Mantel
Tükör és fény
Ford.: Gázsity Mila, Libri, 1049 oldal
-

A történelmi regénynél alapvetően nincs spoiler, hiszen pontosan lehet tudni például a nándorfehérvári csata vagy a szarajevói merénylet kimenetelét. Hilary Mantel trilógiáját sem azért olvasták sokan, mert kíváncsiak lettek volna, hogyan alakult a VIII. Henrik erőcentrumát irányító Thomas Cromwell sorsa, hiszen eléggé köztudott, hogy az egykori főkancellár és királyi bizalmas kegyvesztettként végezte és 1540-ben lefejezték.

Mantel az ismert tények birtokában mégis képes volt egy feszültségekkel és érzelmi hullámvasúttal teli regényfolyamot írni, trilógiája ráadásul nemcsak a kor alapos ismeretéről tanúskodik, hanem mély emberismeretről is. Az E/3. számú elbeszélő végig Thomas Cromwell szemszögéből követi az eseményeket, az időről időre beszúrt flashbackek pedig a főalak gyerek- és fiatalkorába visznek vissza, továbbépítve, formálva a karakterét. A kontraszt nem is lehetne élesebb: Thomas Cromwell egy punteyi sörfőzdében kezdte pályafutását, ahol apja, Walter időről időre eszméletvesztésig verte. Később megjárta Európát, szolgált katonaként és tekintélyes házaknál is, tehetségével, szorgalmával, rámenősségével, előrelátásával és ravaszságával pedig egyre feljebb lépkedett. Végül elérte azt a pontot, ahol közrendű előtte még nem nagyon járt, az angol uralkodó legfőbb bizalmasa lett, a királyi adminisztráció feje, aki életek, uradalmak, vagyonok felett döntött.

Barátai nem is, legfeljebb szövetségesei voltak,

és persze rengeteg ellensége. A nézőpont, amibe belehelyezkedve végigkövetjük életét, nem omnipotens, nem vagyunk minden információ birtokában, de Mantel elérte, hogy mégis az epicentrumból szemlélhessük az események kibontakozását.

-

Éppen emiatt is nagyon emberi Thomas Cromwell ábrázolása: egy esendő, időnként kétségekkel küzdő, saját múltjával, veszteségeivel birkózó férfi portréja bontakozik ki, ez viszont borzasztóan megtévesztő is. Cromwell ugyanis nemcsak okos államférfi volt, hanem kegyetlen is, aki zokszó nélkül végrehajtotta a király utasításait, legyen szó akár az anglikán egyház megalapításáról, a szerzetesrendek felszámolásáról, koholt vádak szövegezéséről, az eretneknek bélyegzettek likvidálásáról, a felségárulás vádjával perbe fogottak kivégzéséről, vagy épp a király új házasságáról.

VIII. Henriket úgy szokás ismerni, mint aki könnyű szívvel fejeztette le ballaszttá vált feleségeit. A trilógia első kötetének (Farkasbőrben) kulcsmotívuma volt, hogyan tudna megszabadulni Aragóniai Katalintól, hogy elvehesse végre Boleyn Annát. A második rész, a Holtaknak menete azt taglalta, hogyan vált terhessé az Annával kötött házassága, és hogyan végeztette ki végül a saját feleségét. A harmadik kötet pontosan ott indít, ahol a második abbamaradt (első mondat: „Amint a királyné feje elválik a testétől, Cromwell már indul is.”), ráadásul itt már képben van az új feleség, Jane Seymour, aki megajándékozza az annyira várt trónörökössel, de a szülés után nem sokkal meghal, így a királynak ismét új feleség után kell néznie.

Közben Angliában és Európában sem áll le az élet, hiszen a szigetországban a király saját hatáskörbe vonja az egyházi vagyont, feloszlatja a szerzetesrendeket, közben szembe kell néznie egy északról induló felkeléssorozattal, mialatt ki kell fürkésznie, miben mesterkedik ellene a francia király és a német-római császár. A felséges machinációkat a mérhetetlen teherbírással rendelkező Thomas Cromwell fogja össze és irányítja, akit közemberi származása miatt az udvari elit sosem fogadott be: legfeljebb rettegnek tőle, de nem tisztelik. Alapvetően egy magányos harcot vív, még ha roppant apparátus is dolgozik alatta. A trilógia legemlékezetesebb jelenetei mindig azok, amikor méltó ellenféllel találja magát szemben, közéjük tartozik például a szócsaták feketeöves nagymestere, V. Károly londoni követe, Chapuys, vagy az ambiciózus Boleyn Anna. A regény további nőalakjai ugyanakkor a harmadik kötetben nem tudják kitölteni a kivégzett királyné utáni űrt: Jane Seymournak nem jut elég idő és tér kibontakozni, utódja, Klevei Anna pedig csak mellékszerepet játszik a király életében. Az utókor úgy tartja számon, hogy Henriknek élőben nem tetszett a német protestáns hercegnő, azért kellett hamar felbontani a frigyet, amin Hilary Mantel még csavart is egyet: az ő olvasatában Klevei Anna az első találkozás alkalmával nem ismerte fel rögtön az álruhás Henriket, és viszolyogva szemlélte az idegen angolt. Amikor leesett neki, hogy kivel áll szemben és rendezni tudta a vonásait, már késő volt, és a király sosem tudta elfelejteni az incidenst.

-

Henrik udvarában is érvényes az általános politikai szentencia: a siker egyedül az uralkodót illeti, a kudarc mindenki másé. Ebben az esetben leginkább Cromwellé. A Tükör és fény egy nagyszabású bukástörténet, ami még akkor is igaz, ha az ezeroldalas kötetnek az utolsó negyede-ötöde fókuszál a politikai lejtmenetre. Tanulságos végignézni, hogyan fogy el Cromwell körül hirtelen a levegő, hogyan fordítanak hátat neki azok, akiket sokáig a szövetségeseinek hitt, és milyen láthatatlan falak emelkednek köré, amelyek lerombolásához kegyvesztettként ő maga már édeskevésnek bizonyul. Hilary Mantel olvasatában Cromwell története nem egy sima történelmi krónika, sokkal inkább egy politikai thriller. Az ereje is ebből fakad: borzasztóan mai. Ha valaki együtt tud élni azzal, hogy Mantel számolatlanul és néha követhetetlenül pakolja elé és mozgatja a kisebb-nagyobb fajsúlyú történelmi figurákat (az eligazodásban sokat segít a kötet eleji névmutató), akkor egy olyan kamarilladráma kellős közepén találja magát, aminek csak időleges nyertesei lehetnek – hiszen a ma győztesei maholnap szó szerint könnyen elveszíthetik a fejüket.

Cromwell vesztét nem a Klevei Annával kötött házasság kudarca okozta, az legfeljebb alapot szolgáltatott a leszámolásra. Az évek alatt Anglia egyik leghatalmasabb emberévé vált, és sokaknak úgy tűnt, mintha még a királynál is nagyobb hatalom összpontosulna a kezében. Bukása ebből a szempontból kódolva volt a rendszerbe, Mantel pedig elérte, hogy kortársként izguljuk végig az eseményeket, még akkor is, ha már az első lapoktól tudjuk, mi lesz a dolog végkimenetele.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hilary Mantel szerint a monarchia nem fogja túlélni Vilmos uralkodását

A kétszeres Booker-díjas szerző a Telegraphnak adott interjúban beszélt a királyság lehetséges jövőjéről, Erzsébet királynőről és a királyi család nyilvános szerepléseinek csapdáiról.

...
Hírek

Hilary Mantel nem akar több történelmi regényt írni

Hilary Mantel az elmúlt tizenöt évét a Tudor-ház intrikáival töltötte és díjnyertes történelmi regényeket írt. A rajongók azonban nem számíthatnak több ilyen könyvre, az író ugyanis egy edinburgh-i fesztiválon bejelentette, nem akar többé ebben a műfajban alkotni.

...
Hírek

Január végén mutatják be a Farkasbőrbent, Hilary Mantel nagyon elégedett

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Hírek

Hamis szavazatokkal próbálták befolyásolni az idei Hugo-díjakat

...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson új kötetében Paul McCartney is szerepet kap

...
Hírek

Peer Krisztiánt születésnapján saját antológiával lepték meg a barátai

...
Hírek

A Harry Potter-könyvek felfedezője imádta J. K. Rowling történeteinek humorát

...
Hírek

Závada Pál legújabb kötetében egy dokumentumfilm forgatására kalauzol

...
Hírek

Keanu Reeves és China Miéville a furcsa és véres közös könyvéről mesélt

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.

Olvass!
...
Beleolvasó

A gyógyszeripar politikai kapcsolatai után nyomoz Sissel-jo Gazan detektívje – Olvass bele az új dán krimibe!

Soren Marhauge ezúttal a Big Pharma nyomába ered. Olvass bele a krimibe!

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

Jennette McCurdy sikeres gyerekszínészként az anyja nagyratörő vágyait váltotta valóra. 21 éves volt, amikor anyja meghalt, ő pedig a saját lábára állhatott – de csak miután megjárta a poklot. Részlet a könyvből.

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? Olvass bele, mit gondol erről Francis Fukuyama!