Declan Donellan színészetről szóló könyve mindenkit közelebb visz saját szerepeihez

Declan Donellan színészetről szóló könyve mindenkit közelebb visz saját szerepeihez

Declan Donnellan, angol színház- és filmrendező az SZFE diákjainak ajánlja a Színész és célpont című könyvét. Mi pedig mindenki másnak is, akit érdekel, hogy hogyan és miért mesélünk történeteket az idők kezdete óta.

Rezek Bori | 2021. június 17. |

Declan Donnellan nemzetközi hírű rendező, aki olyan társulatok élén dolgozott az elmúlt évtizedekben mint a Cheek by Jowl, vagy a londoni Royal National Theatre, de rendezett előadásokat a Royal Shakespeare Companynek, a Moszkvai Nagyszínháznak, életművéért pedig elnyerte a velencei Arany Oroszlán-díjat, a Charlemagne-díjat és a Sztanyiszlavszkij-díjat is. A színházról és színészetről szerzett tapasztalatairól írt könyve 2002-ben jelent meg angolul, amit 15 nyelvre fordítottak le. Idén tavasszal végre magyarul is olvashatjuk, Koltai M. Gábor fordításában.

Declan Donellan
Színész és célpont
Ford.: Koltai M. Gábor, Corvina, 2021, 264 oldal
-

A könyv tartalomjegyzékét vizsgálva azt hihetjük, hogy egy szigorú értelemben vett színházi szakkönyvvel van dolgunk, amit pár elvetemült színházrajongón kívül kizárólag a szakma képviselői, sőt azon belül is csak a színészek fogják a kezükbe venni, de  őszintén remélem, hogy nem így lesz. Ez a könyv ugyanis azoknak is szól, akik évek, évtizedek óta foglalkoznak színházzal, színészetben alkalmazott technikákkal, a szerepek látható és láthatatlan oldalával, de azoknak is komoly szemfelnyitogató élmény lehet, akik sose foglalkoztak ezekkel a témákkal alaposabban és még az is nagy kérdés számukra, hogy “hogyan tud egy színész annyi szöveget megtanulni”. 

-

(Előadáskép Declan Donnellan Ahogy tetszik rendezéséből, a Cheek by Jowl társulat tagjaival.)

A könyv kézhezvételekor rögtön találkozhatunk a hazai színházművészet pár jelentős képviselőjének ajánlójával. Ascher Tamás szerint a könyv “megrázó, felfedezésértékű elemzésekkel kápráztatja el az olvasót” miközben nem csak a színészmesterségről kíván szólni, hiszen ahogy Ascher is írja, olvasás közben “az életünket működtető titkos törvényekről szerzünk értékes ismereteket”. 

A színészet misztikumáról pedig pont így lehet a legegyszerűbben és a legkézzelfoghatóbban beszélni, akár a laikus érdeklődöknek is. A könyv elején Declan Donnellan arról ír, hogy a színjátszás egyidős az emberi léttel, hiszen az életünket ábrázoló történetek elmesélése és továbbadása ősi igény bennünk, gondoljunk akár csak az ógörög tragédiákra, vagy a ma népszerű sorozatokra és telenovellákra. Az utánzás velünk született ösztön, amit már az egészen pici kisbabáknál is megfigyelhetünk. Később a nagyobb gyermekeknél is láthatjuk, ahogy megpróbálja bizonyos szerepeken keresztül lemásolni az őt körülvevő világot, sőt arra is viszonylag hamar ráeszmél, hogy ezekhez közönsége is lesz, akik reagálnak. A megfigyelés, az utánzás és a látottak reprodukálása, a különböző szerepek felvétele akkor is megtörténik velünk, ha nem színészetre adjuk a fejünket. Az egyetlen, amiben a színész biztosan különbözik, hogy tudatosabban teszi és használja ezeket.

A könyv nagy része egy nagyon nehezen megfogható fogalomról beszél, amit, ahogy a címben is olvasható, Donnellan “célpont”-nak nevezett el. 

A plasztikus példákon és a hétköznapi hasonlatokon keresztül közelebb kerülhetünk annak a megértheséhez, hogy mi készteti cselekvésre a színész által megformált szereplőt, mi mondatja ki vele a következő mondatot és mi történik olyankor, amikor azt érzi, leblokkolt.

Donnellan nemcsak a játszó, de a befogadói oldal ősi késztetéseit is igyekszik megvilágítani, és arra a kérdésre is keresi a válaszokat, hogy vajon miért akarunk olyan szélsőséges érzelmeket és radikális határhelyzeteket látni, amit saját életünkben nem is biztos, hogy át szeretnénk élni.

Tasnádi Bence, a Katona József Színház színészeként a színpadi félelem elzavarását és a jelenben levést emelte ki a könyvből, Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze a színész legjobb barátjának nevezte a könyvet, Zsótér Sándor pedig az előszót azzal kezdi, hogy ez a legviccesebb könyv, amit valaha olvasott színészetről, és azzal fejezi be, hogy foglalkozástól és életkortól függetlenül mindenkinek szórakoztató lesz olvasni, miközben olyan helyekre léphetünk be általa, ahova mindig is vágyakoztunk. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

13+1 színházi előadás, amik már élőben várnak minket Budapesten és vidéken 

Tavaly ősz óta zárva tartanak a színházak és hiába a remek technikai megoldások és a stream színház, nagyon hiányzik már, hogy végre újra együtt lehessünk. Szerencsére pár vidéki és budapesti színház is újranyit, sőt, néhány színház új bemutatókkal is készül. Ezekből hoztunk el egy izgalmas válogatást az évad végére.

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

Várhatóan ősszel mutatja be a Budapest Bábszínház A Szerb Antal-kód - avagy a Pendragon legenda című előadást, amely az idén 120 éve született Szerb Antal életét és egyik leghíresebb művét dolgozza fel.

...
Nagy

Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

Programajánlónkban a színházi évad végére is találtunk néznivalót.

...
Nagy

Hatvanéves lett Kemény István

Ma lett hatvanéves Kemény István író, költő. Születésnapja alkalmából négy verséről írunk most, amelyek olvashatók a frissen megjelent, válogatott verseit tartalmazó kötetében, az Állástalan táncosban is.

Szerzőink

...
Valuska László

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

...
Rezek Bori

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

...
Sándor Anna

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Hírek
...
Beleolvasó

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

...
Hírek

Kampány indult azért, hogy a műfordítók neve is szerepeljen a könyvborítókon

...
Hírek

Meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró

...
Hírek

Új fordításban jelenik meg a cyberpunk bibliája, a Sprawl-trilógia

...
Hírek

Kon-takt(s), Enyedi Ildikó, Spanyol filmhét, Hadik Brunch [Programajánló]

...
Hírek

Ingyen letölthetik Bill Gates új könyvét az egyetemisták

...
Hírek

A fák nemcsak versenytársak, de együtt is működnek egymással

...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Podcast

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

Nádas Péter 1962 karácsonyán fejezte be első elbeszélését, A Bibliát. A szöveg először 1965-ben jelent meg az Új Írásban. Nádas Péterrel diktatúráról, az alkotói folyamat indulásáról, erőszakról, Rákosi villájáról és egy megbánt elbeszélői nézőpontról beszélgettünk.

Olvass!
...
Beleolvasó

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

Ma ünnepli 60. születésnapját Kemény István költő. A Magvető az alkalomra egy kötettel készült, amely egyszerre válogatott versek-kötet és beszélgetőskönyv. Olvass bele az Állástalan táncosba!

...
Beleolvasó

Csányi Vilmost már gyerekként beszippantotta a kémia csodavilága

A Kíváncsiságom története Csányi Vilmos kérdésekkel teli életén vezeti végig az olvasót, megismerhetjük belőle tudományos pályájának legfőbb állomásait és az utat, ami elvezette ebbe az irányba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

1342. Anjou Károly a halálos ágyán fekszik. A visegrádi udvar temetésre készül - és az új király, a mindössze tizenhat esztendős Anjou Lajos megkoronázására. Lajos ugyan sokat tanult az apja uralkodásából, ám ő alighogy trónra ül, azon nyomban háborút hirdet - legfőbb példaképei, Szent László és Nagy Sándor nyomdokain járva. Olvass bele Bíró Szabolcs új könyvébe!

...
Beleolvasó

Ali Smith könyvében karácsonykor régi családi konfliktusok kerülnek a felszínre

Tavaly az év legjobb könyvének választottuk Ali Smith Ősz című regényét, amelyet az első poszt-Brexit regényként szoktak jellemezni. (ITT írtunk róla, interjúnk az íróval pedig ITT olvasható). Most megérkezett az Évszak-kvartet következő része, a Tél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Amikor a vírusvadász mondja el, mit gondol a járványról, vakcináról, összefogásról és annak hiányáról

Barát József és Kemenesi Gábor tizenhárom héten át beszélgetett, arról, hogy 2020 egyes hónapjaiban hogyan alakultak a járvány eseményei, a tudósok milyen válaszokat dolgoztak ki, és hogy mire számíthatunk 2021 őszén. A beszélgetéseket a könyvben megelőzi Barát József egy-egy írása arról, mi zajlott a társadalmi kulisszák mögött, hogyan változott meg az élet azokban az országokban, ahová éppen megérkezett a járvány. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres