Declan Donellan színészetről szóló könyve mindenkit közelebb visz saját szerepeihez

Declan Donellan színészetről szóló könyve mindenkit közelebb visz saját szerepeihez

Declan Donnellan, angol színház- és filmrendező az SZFE diákjainak ajánlja a Színész és célpont című könyvét. Mi pedig mindenki másnak is, akit érdekel, hogy hogyan és miért mesélünk történeteket az idők kezdete óta.

Rezek Bori | 2021. június 17. |

Declan Donnellan nemzetközi hírű rendező, aki olyan társulatok élén dolgozott az elmúlt évtizedekben mint a Cheek by Jowl, vagy a londoni Royal National Theatre, de rendezett előadásokat a Royal Shakespeare Companynek, a Moszkvai Nagyszínháznak, életművéért pedig elnyerte a velencei Arany Oroszlán-díjat, a Charlemagne-díjat és a Sztanyiszlavszkij-díjat is. A színházról és színészetről szerzett tapasztalatairól írt könyve 2002-ben jelent meg angolul, amit 15 nyelvre fordítottak le. Idén tavasszal végre magyarul is olvashatjuk, Koltai M. Gábor fordításában.

Declan Donellan
Színész és célpont
Ford.: Koltai M. Gábor, Corvina, 2021, 264 oldal
-

A könyv tartalomjegyzékét vizsgálva azt hihetjük, hogy egy szigorú értelemben vett színházi szakkönyvvel van dolgunk, amit pár elvetemült színházrajongón kívül kizárólag a szakma képviselői, sőt azon belül is csak a színészek fogják a kezükbe venni, de  őszintén remélem, hogy nem így lesz. Ez a könyv ugyanis azoknak is szól, akik évek, évtizedek óta foglalkoznak színházzal, színészetben alkalmazott technikákkal, a szerepek látható és láthatatlan oldalával, de azoknak is komoly szemfelnyitogató élmény lehet, akik sose foglalkoztak ezekkel a témákkal alaposabban és még az is nagy kérdés számukra, hogy “hogyan tud egy színész annyi szöveget megtanulni”. 

-

(Előadáskép Declan Donnellan Ahogy tetszik rendezéséből, a Cheek by Jowl társulat tagjaival.)

A könyv kézhezvételekor rögtön találkozhatunk a hazai színházművészet pár jelentős képviselőjének ajánlójával. Ascher Tamás szerint a könyv “megrázó, felfedezésértékű elemzésekkel kápráztatja el az olvasót” miközben nem csak a színészmesterségről kíván szólni, hiszen ahogy Ascher is írja, olvasás közben “az életünket működtető titkos törvényekről szerzünk értékes ismereteket”. 

A színészet misztikumáról pedig pont így lehet a legegyszerűbben és a legkézzelfoghatóbban beszélni, akár a laikus érdeklődöknek is. A könyv elején Declan Donnellan arról ír, hogy a színjátszás egyidős az emberi léttel, hiszen az életünket ábrázoló történetek elmesélése és továbbadása ősi igény bennünk, gondoljunk akár csak az ógörög tragédiákra, vagy a ma népszerű sorozatokra és telenovellákra. Az utánzás velünk született ösztön, amit már az egészen pici kisbabáknál is megfigyelhetünk. Később a nagyobb gyermekeknél is láthatjuk, ahogy megpróbálja bizonyos szerepeken keresztül lemásolni az őt körülvevő világot, sőt arra is viszonylag hamar ráeszmél, hogy ezekhez közönsége is lesz, akik reagálnak. A megfigyelés, az utánzás és a látottak reprodukálása, a különböző szerepek felvétele akkor is megtörténik velünk, ha nem színészetre adjuk a fejünket. Az egyetlen, amiben a színész biztosan különbözik, hogy tudatosabban teszi és használja ezeket.

A könyv nagy része egy nagyon nehezen megfogható fogalomról beszél, amit, ahogy a címben is olvasható, Donnellan “célpont”-nak nevezett el. 

A plasztikus példákon és a hétköznapi hasonlatokon keresztül közelebb kerülhetünk annak a megértheséhez, hogy mi készteti cselekvésre a színész által megformált szereplőt, mi mondatja ki vele a következő mondatot és mi történik olyankor, amikor azt érzi, leblokkolt.

Donnellan nemcsak a játszó, de a befogadói oldal ősi késztetéseit is igyekszik megvilágítani, és arra a kérdésre is keresi a válaszokat, hogy vajon miért akarunk olyan szélsőséges érzelmeket és radikális határhelyzeteket látni, amit saját életünkben nem is biztos, hogy át szeretnénk élni.

Tasnádi Bence, a Katona József Színház színészeként a színpadi félelem elzavarását és a jelenben levést emelte ki a könyvből, Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze a színész legjobb barátjának nevezte a könyvet, Zsótér Sándor pedig az előszót azzal kezdi, hogy ez a legviccesebb könyv, amit valaha olvasott színészetről, és azzal fejezi be, hogy foglalkozástól és életkortól függetlenül mindenkinek szórakoztató lesz olvasni, miközben olyan helyekre léphetünk be általa, ahova mindig is vágyakoztunk. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

13+1 színházi előadás, amik már élőben várnak minket Budapesten és vidéken 

Tavaly ősz óta zárva tartanak a színházak és hiába a remek technikai megoldások és a stream színház, nagyon hiányzik már, hogy végre újra együtt lehessünk. Szerencsére pár vidéki és budapesti színház is újranyit, sőt, néhány színház új bemutatókkal is készül. Ezekből hoztunk el egy izgalmas válogatást az évad végére.

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

Várhatóan ősszel mutatja be a Budapest Bábszínház A Szerb Antal-kód - avagy a Pendragon legenda című előadást, amely az idén 120 éve született Szerb Antal életét és egyik leghíresebb művét dolgozza fel.

...
Nagy

Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

Programajánlónkban a színházi évad végére is találtunk néznivalót.

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát