A bolygó vadállománya egyre pusztul, mi pedig nemsokára egyedül leszünk

A bolygó vadállománya egyre pusztul, mi pedig nemsokára egyedül leszünk

A végzetébe tartó bolygón a sarki csérek utolsó vándorútjukra indulnak az északi és déli pólus között. Az apokaliptikus úton velük tart egy rejtélyes nő, aki sebzett, fékezhetetlen, megszállott vadként követi őket a majdnem biztos pusztulásba az Arktisztól az Antarktiszig. Charlotte McConaghy első regénye, Az utolsó vándorlás egyszerre krimi, költői lélektani regény és ökofikció, az Amazon szerkesztői 2020 legjobb regényének választották, és A korona főszerepét játszó Claire Foy készít belőle filmadaptációt Benedict Cumberbatch közreműködésével.

Apró Annamária | 2021. szeptember 03. |

„Az állatok haldokolnak. Nemsokára teljesen egyedül leszünk” – ezzel a tételmondattal indít az ausztrál Charlotte McConaghy nagy sikerű debütáló regénye, Az utolsó vándorlás (itt olvashatsz bele). A lassan élhetetlen és az emberen kívüli fajok által lakhatatlan bolygón még mindig folyik a természet kizsákmányolása és kizsigerelése, pedig már alig maradt valami a Föld eredeti ökológiai egyensúlyából. A kutatók és környezetvédők mérhetetlen dühe és elkeseredettsége ütközik az utolsó erőforrásokat is kiszipolyozók kétségbeesésével, egymás gyűlölete végighullámzik a regényen.

Charlotte McConaghy
Az utolsó vándorlás
Ford.: Stemler Miklós, Alexandra, 2021, 352 oldal
-

Franny, a főhős a természet gyermeke, aki a két hullám között áll, ahol az interferencia a legnagyobb, egymásnak csapódásukkor pedig majdnem összeroppantják a törékenynek semmiképp sem mondható nőt. Az ír-ausztrál, kontinensek és családrészek között ingázó Franny gyermekkora óta vonzódik a madarakhoz, misztikus-mitikus szálak kötik hozzájuk,

lelkében ő is egy vándormadár,

akit a szeretet erejével ideig-óráig kalitkába lehet zárni vagy leláncolni, de vándorösztöne, nyughatatlan énje és végtelen szabadságvágya mindig erősebb lesz.

Frannyt lenyűgözi az utolsó túlélők egyike, a sarki csér, aki minden évben mintegy 71 ezer kilométert tesz meg Grönlandtól az Antarktiszig. Ezek a madarak a Föld legnagyobb vándorai, általában 30 évig élnek, életük során mintegy 2,4 millió kilométert tesznek meg – ami nagyjából annyi, mintha háromszor tennék meg az oda-vissza utat a Földtől a Holdig. Erre a végső útra társul Franny egy elátkozott halászhajó fedélzetén, amelynek kapitánya még mindig az „aranyfogást” hajtja megszállottan, amihez reményei szerint majd a madarak elvezetik a szinte üres óceánon is. A gyökereit egész életében kutató nő a világ végére indul, hogy megtalálja belső békéjét az utolsó vándorlás végén. A regény egyszerre Moby Dick újkori parafrázisa és biblikus vagy homéroszi vándorlástörténet, valamint szimbolista utazás a sebzett nő lelkének mélyére. Franny az éjkék óceán, melynek mélye ismeretlen titkokat rejt,

kifürkészhetetlen és kiszámíthatatlan sötét erő,

míg férje, az ornitológus professzor a sós tengeri levegő, aki hol lágyan cirógatja a tengert, hol óriási hullámokat korbácsol belőle. Kettejük szerelme végzetszerű, egyszerre romantikus és kegyetlen történet.

Az események több idősíkon játszódnak, a díszlet pedig az olvasó számára is fájdalmasan ismerős ökokatasztrófa, ahol az időben ugrálva senki számára nem marad sok kétség a folyamat megállíthatatlanságát illetően. A globális felmelegedés és a szennyezett vizek, a pusztító erdőtüzek és az élőhelyek megtizedelése miatt sorra halnak ki a vadállatok, évről évre tűnnek el a Földről a farkasok, jegesmedvék, majd végül a rendkívüli adaptációs képességgel bíró madarak, többek között a varjak is.

Csak a háziállatok maradnak, a vadvilág kihal.

Franny élete fragmentumokból áll össze, de a töredékekből egy szétesett, bizonyos traumákat lehasító tudat rajzolódik ki, amely egyre inkább hiteltelenné teszi a narrációt. Az elliptikus szerkesztés erre ráerősít, Franny tudatbeli kihagyásait, a története vakfoltjait fokozatosan fedi fel az olvasó és önmaga számára is a saját lelkébe vezető hosszú, sötét és megerőltető úton. A tudatos és tudattalan tartalmak keveredése jelenik meg Franny alvajárásakor is, a folyamatosan úton lévő lány éjszaka sem nyugodhat, ekkor viszont teljesen kontrollvesztetten cselekszik. Charlotte McConaghy mesterien játszik a titkok adagolásával és a feszültség fenntartásával. A regény különböző síkjai rendkívül jól rezonálnak egymással, az olvasó alapvető, a környezeti és klímakatasztrófa miatti bűntudatára számít és épít a szerző, majd visz egyre mélyebbre az önmagát vadul marcangoló, a természettel harmóniában élő, de saját természetével soha ki nem békülő, ösztönvezérelt nő lelkébe, aki saját magát bünteti vélt vagy valós bűneiért az embertelen út során. Az apokaliptikus helyzet szorongató érzésére rakódik a Frannyt szétvető belső feszültség és a tenger mindent elsöprő, gyilkos ereje, amelyet csak kiürítenie sikerült az emberiségnek, megzaboláznia nem. Az ökológiai katasztrófáról beszámoló tárgyilagos sorok ellensúlyozzák Franny gyönyörű, lírai megnyilatkozásait, a tudományos eredményeket mágikus realizmus színezi.

Charlotte McConaghy debütáló regénye remekül felépített és megkomponált pusztulástörténet, amelynek végkicsengése minden kegyetlensége ellenére mégis reménykeltő, hiszen a világ legvégén is létezik elementáris szerelem és életvágy, amellyel talán még az apokalipszis is túlélhető.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Az utolsó vándorlás

A globális felmelegedés szörnyű valóságát aligha kell bemutatni a fejlett világ emberének: szinte napról napra érkeznek aggasztó hírek az ózonréteg állapotáról, a környezetszennyezés mértékéről, és a különböző különleges állatfajok veszélyeztetetté vagy kihalttá nyilvánításáról. Charlotte McConaghy ezt az égető problémát vette alapul, amikor megálmodta Az utolsó vándorlás szomorú, mégis realisztikus világát. Mutatunk egy részletet a könyvből.

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

David Attenborough legújabb dokumentumfilmje, a Breaking Boundaries elmagyarázza, hogyan destabilizáltuk a bolygót, és mikor jön el az a pont, amikortól már visszafordíthatatlanná váik ez a folyamat.  

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

Ljudmila Ulicakaja videóban mesélte el, hogyan született meg Csak egy pestis című forgatókönyve, amely idén ősszel magyarul is megjelent Morcsányi Géza fordításában.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]