Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve tíz olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek kötődnek a kicsik által annyira várt ünnephez, s melyek az izgatott készülődés közepette a nyugodt, lapozgatós ráhangolódást segíthetik. Ezúttal kimondottan az új megjelenésű kötetek közül válogattunk, hogy a bejglisütés, az ajándékvásárlás és a lakás feldíszítése mellett a nagy közös olvasások se maradjanak ki. 

Ha a felnőtteknek szóló könyveket is szívesen böngésznéd, ne hagyd ki a legújabb verseskötetekből, friss magyar prózakötetekből és angol nyelvű könyvekből válogató karácsonyi listánkat se!

ko |

Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája

simonfalvi ancsa
Ali király karácsonyi vacsorája
Ill. Agócs Írisz, Pagony, 2023, 40 oldal
Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája könyv

Ali király birodalmában soha senki nem főz, mert tudják, hogy a legfinomabb fogásokat maga a király készíti. Sőt, van egy varázserejű merőkanala, aminek köszönhetően sosem fogy el az étel addig, amíg minden alattvaló jól nem lakik. Karácsony előtt azonban szörnyű dolog történik: valaki ellopja a merőkanalat! A király két unokáján és a főkirályi királyi corgin áll, hogy megtalálják és hazahozzák. Tarts velük hegyen-völgyön át ebben az izgalmas és varázslatos mesében, hogy megtudd: a remete, a jeti, a sárkány vagy esetleg a Lápi Rittyó követte-e el a gaztettet, és hogy sikerül-e a gyerekeknek megmenteni Ali király karácsonyi vacsoráját!

Marék Veronika: A karácsonyi felhő

marék veronika
A karácsonyi felhő
Ill. Szabó-Nyulász Melinda, Móra, 2023, 40 oldal
Marék Veronika: A karácsonyi felhő könyv

Figyelem, figyelem! Különleges riasztás! A 458-as ajándékosztó karácsonyi felhőt veszély fenyegeti! Ha Franciska és kezdő angyalcsapata nem végez elsőként, a 458-as hamarosan esőfelhővé lesz minősítve. A felhőn alighanem egy krampuszcsapat is tartózkodik, akik megpróbálnak borsot törni az angyalok orra alá. Mindenki védje az ajándékokat - és a csokiját! Marék Veronika karácsonyi meséje tele van szeretettel, humorral, izgalommal és huncutsággal.

Pásztohy Panka: Pitypang és a Diótörő

pásztohy panka
Pitypang és a Diótörő - Pitypang és Lili
Ill. Pásztohy Panka, Pagony, 2023, 24 oldal
Pásztohy Panka: Pitypang és a Diótörő könyv

Végre itt a karácsony! Lili és Lotti nagyon várják az estét, de az idő most sokkal lassabban telik, mint máskor. Szerencsére anya tud egy jó mesét - miközben készül a diós bejgli, megelevenedik Diótörő herceg története is. Lehet, hogy a karácsonyfa alatt is is viszontláthatjuk a kis fabábut? A gyerekek a kötetből megismerik E. T. A. Hoffmann klasszikus karácsonyi történetet, a felolvasó szülők pedig több hasznos és praktikus ötletek is találnak a mesében arra, hogyan tehetik még varázslatosabbá a karácsonyvárást.

Alex T. Smith: A Grumpusz és a gátlástalanul galád karácsonyi terve

Alex T. Smith
A Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve
Ford. Morcsányi Júlia, Ill. Alex T. Smith, Manó Könyvek, 2023, 176 oldal
Alex T. Smith: A Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve könyv

Hallottatok már a Grumpuszról? Nem? És Gátlástalanul Galád Karácsonyi Tervéről? Erről sem? Esetleg arról, hogy mi történt vele karácsony este? Semmi?
Akkor tényleg ideje, hogy elmeséljem nektek… A krampusz és a Grincs alakja ihlették ezt a szívmelengető történetet, amely a karácsony valódi értelméről szól, és ellenállhatatlan, színes illusztrációi teszik igazán tökéletes olvasmánnyá az egész család számára.

Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya

Emma thompson
Jim káprázatos karácsonya
Ill. Axel Scheffler, Pagony, 2023, 80 oldal
Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya könyv

Az Oscar-díjas Emma Thompson kedves karácsonyi története egy valós történeten alapuló, szórakoztató mese az egész családnak. A karácsonyi képeslap feltalálójáról szóló könyv főhőse, Jim egy múzeumi kutya, aki gazdájával, a múzeumigazgatóval sétálgat naphosszat a múzeumban, és leveleket szállít ide-oda, munka után pedig olvasgat. Sajnos egyre rosszabbul lát… Egy nap, nem sokkal karácsony előtt Sir Henry feltalálja a nyomtatott, előre megírt karácsonyi üdvözlőlapot és Jimmel küld belőle Viktória királynőnek, aki el van bűvölve a laptól és Jimtől is. Jim pedig a palotában talál valamit, amiről nem is remélte, hogy létezik: egy fél szemüveget. Hogy hogyan jut vissza a szemüveg jogos tulajdonosához, a királynő palotájába, és milyen ajándékot kap végül Jim, az kiderül a könyvből. 

Somfai Anna: Karácsony a világ körül

Somfai Anna
Karácsony a világ körül - Mesék a karácsony csodáiról
Ill. Litkei Juli, Cerkabella, 2023, 94 oldal
Somfai Anna: Karácsony a világ körül könyv

Azt gondolnánk, a világon mindenhol ugyanúgy ünneplik a gyerekek a karácsonyt: szól a csengő, összeül a család a karácsonyi vacsorához, ajándékot bontogatnak...Ez nem egészen így van, hiszen ahány ország, annyi hagyomány. Somfai Anna meséiben sok-sok izgalmas, meglepetésekkel teli karácsonyi szokás elevenedik meg. Angyalok, koboldok, csodatevő pókok, varázsmacskák jönnek - az egész világon csupa titok az ünnep! A kötetben 13 mese található a világ minden tájáról, többek között Norvégiából, Japánból, Venezuelából vagy Ghánából.  

Finy Petra: Almás pite

finy petra
Almás pite
Ill. Bogdán Viki, 21. Század, 2023, 86 oldal
Finy Petra: Almás pite könyv


Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? Bár ebben a kötetben nem kizárólag a karácsonyról olvashatunk, mégis kiderül, hogy a húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel. Az Almás pite úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van.

Fulvia Degl'innocenti - Daniela Costa: Télapó cicája

Fulvia degl'innocenti - Daniela Costa
Télapó cicája
Ford. Fodor Izabella Mónika, Ill. Daniela Costa, Kreatív, 2023, 28 oldal
Fulvia Degl'Innocenti, Daniela Costa: Télapó cicája könyv

Manók, rénszarvasok, levelek: úgy gondolhatod, mindent tudsz Télapóról. Azt viszont biztosan nem tudtad, hogy a fehérszakállú öregapónak van egy cicája is: Rúfusz, akinek bundája vörös és bajusza hosszú. Egy csodálatos könyv egy igazán különleges karácsonyra! A legkisebb és legnagyobb álmodozóknak.

Puhapehely - Téli mesék

Puhapehely - Téli mesék
Ill. Hanga Réka, Cerkabella, 2023, 112 oldal
Puhapehely - Téli mesék könyv

Valaki megette a telet.Nem egyszerre kapta be, apránként kezdett hozzá: először a kósza hópelyheket kapta el, ordas nyelvével kapkodta össze őket, a város pedig nem győzött csodálkozni. Hogy itt rohangál egy szörnyeteg!A hópelyhek után nekiállt befalni a hófelhőket: úgy tömte magába, mint jó gyerek a vattacukrot. Volt-nincs hófelhő. És ment tovább és tovább, rengtek a léptei, és befalta a frissiben összegörgetett hóembereket, kilopta a gyerekek kezéből a maradék hógolyókat, és megette azokat is.Nagyon örült! Hogy hogy kitolt a városiakkal. És telepocaknyi téllel elbújt egy fal repedésébe, és ott örült magának.
De aztán persze megjött Talicska bácsi. A kötetben található 13 mesét az alábbi jól ismert, kortárs szerzők írták: Adamik Zsolt, Boldizsár Ildikó, Dániel András, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi,Lackfi János, Majoros Nóra, Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Somfai Anna, Várfalvy Emőke. 

Ünnepváró családi mesekönyv

Ünnepváró családi mesekönyv - Lélekmelengető történetek
Ill. Szulyovszky Sarolta, Scolar, 2023, 160 oldal
Ünnepváró családi mesekönyv könyv

A Grimm testvérek, Andersen, Oscar Wilde, O. Henry, Benedek Elek, Kriza János, Jókai Móra, Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond legszebb történeteit az egész családnak szánjuk: forgassák örömmel kicsiny és nagyobbacska gyermekek, anyukák, apukák, nagymamák, nagypapák. Meséljenek belőle egymásnak, maguknak - az ünnepekre készülve, de azok elmúltával is.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Panodyssey

„Ha ez az ország valamiben igazán erős, akkor az nem más, mint a fiatal költészet”

Kihirdették a Panodyssey harmadik pályázatának nyerteseit, akiket a Panodyssey nagykövetei, Deres Kornélia és Simon Márton választott ki. Laudációjukban mindketten hangsúlyozták, hogy várakozásaikon felülien erős mezőnnyel találkoztak.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mart kalandjai annyira megnevettetnek, mintha Janikovszky Éva írta volna őket

Az észt Anti Saar mesekönyvében egy hétéves fiú kalandjait követhetjük nyomon, miközben a rekeszizmaink sem pihennek. 

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

A Zsuzsa Bergengóciában című kötetet sokan az egyik legszebb magyar mesekönyvnek tartják, ami egyben a magyar szecessziós könyvművészet kiemelkedő darabja is. A rajzok a gyimesi havasokon túl, a fronton születtek, a versek megírására Karinthy Frigyest kérték fel.