Bipoláris depresszió, tatárjárás és a gulyáskommunizmus utolsó évei - magyar próza a Könyvhéten

Bipoláris depresszió, tatárjárás és a gulyáskommunizmus utolsó évei - magyar próza a Könyvhéten

Már csak két nap és kezdetét veszi a 94. Ünnepi Könyvhét, ebből az alkalomból pedig ezúttal is rengeteg friss kötet várja az olvasókat. Közreadtunk már ajánlót a friss verseskötekekből, nonfiction és történelmi témájú könyvekből is, ezúttal pedig a legújabb magyar regényekből és elbeszélésekből állítottunk össze egy kis ízelítőt.

ko | 2023. június 06. |

Benedek Szabolcs: A spalatói boszorkány

Benedek szabolcs
A spalatói boszorkány
Atenaeum, 2023, 272 oldal
Benedek Szabolcs: A spalatói boszorkány könyv

A valós eseményeket felidéző, lendületes és fordulatos történelmi regény a tatárjárás kegyetlenségeit, a felperzselt magyar települések történetét mutatja be, és arra is keresi a választ, hogyan lehet túlélni egy olyan országban, mely a pusztulás szélére jutott. Mindeközben a regény hangulatos leírásaival érzelmes emléket állít a mai Split középkori városrészének és IV. Béla király uralkodásának is. A kötet ötlete Split óvárosának szűk utcácskáin, pár lépésre a tengertől, az ókori és a középkori falak között bolyongva született meg.

Szécsi Noémi: Rohadt állatok

szécsi noémi
Rohadt állatok
Magvető, 2023, 113 oldal
Szécsi Noémi: Rohadt állatok könyv

Zajlik az élet a Biokert gazdaságában: bár kisemlősök között vagyunk, mégis farkastörvények uralkodnak. Az állattársadalmat a gátlástalan Hörcsög irányítja, fő tanácsadója pedig a Vakond, aki - vaksiság ide vagy oda - még mindig a legélesebben látja a dolgokat. Újságíró mókusok, nyomozó pelék, művész oposszumok népesítik be a felnőtteknek szóló állatmesék színpadát: minden hasonlóság a valósággal a természetes kiválasztódás eredménye.

Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában

kácsor zsolt
Pokoljárás Bipoláriában
Kalligram, 2023, 197 oldal
Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában könyv

A bipoláris depresszió nem mélabúság, nem búskomorság, nem rosszkedv, nem kedvetlenség, nem borongó szomorúság, nem is melankólia, ami idővel elmúlik, hanem kettős természetű érzelmi élet. Az ember két életet él egyetlen testben, és mind a két élete valódi - de egyik sem az igazi.” Kácsor Zsolt regényének főhőse egy mániás depresszióval küzdő ember, aki belefáradt a betegségébe és a világgal vívott harcába, így elhatározza, hogy öngyilkos lesz. Az önéletrajzi elemeket is tartalmazó kötet kerettörténete mindössze néhány óra: az öngyilkossági kísérletet közvetlenül megelőző időszakasz. Egy emberi élet utolsónak hitt órái, az önpusztító lelki örvénylés leírása a történet, melyben nem léteznek boldog pillanatok.

Krusovszky Dénes: Levelek nélkül

krusovszky dénes
Levelek nélkül
Magvető, 2023, 443 oldal
Krusovszky Dénes: Levelek nélkül könyv

Egy kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Mi történhetett: természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat a megváltozott körülmények között? Koroknai János, a városi gimnázium magyartanára nyomozni kezd a rejtély után. A közeli idősotthon, a tantermek és a barátai háza között ingázik a város utcáin, s eközben lépésről lépésre közelebb kerül nemcsak a saját családja titkainak, de a tágabb közösség működésének és működésképtelenségének megértéséhez is. Hogyan lehet egy észszerűtlenül működő világban észszerűen viselkedni? Egy széthulló társadalomban, széteső családban megőrizni a józan eszünket?

Réz András: Para

Réz andrás
Para
Trend, 2023, 208 oldal
Réz András: Para könyv

Egy különleges kapszulába zárt ápolónő. Egy kamu összeesküvés-elméleteket gyártó vlogger. Egy elveszetten kóválygó, nyugdíjas politikai káder. Észrevétlenül összefonódó sorsok. Réz András karcos hangú, humoros, szatirikus regénye a mind ködösebb múltról és a felénk settenkedő jövőről. Így volt, így lesz. Vagy nem. A szerző „használati utasítást” is készített a regényéhez, az első két pontja így hangzik: 
1. Ez egy szatíra. A nagyon-nagyon közeli jövőben játszódik, szinte már itt is van.
2. A szatírán még nevetni is lehet/szabad.

Tóth Krisztina: Ahonnan látni az eget

Tóth Krisztina
Ahonnan látni az eget
Magvető, 2023, 123 oldal
Tóth Krisztina: Ahonnan látni az eget könyv

Az elmúlt években született tárcákat és elbeszéléseket tartalmazó kötet a jelenről szól, a velünk, körülöttünk élő emberek életének egy-egy hétköznapi epizódját emeli ki és mutatja meg: az olvasó pedig hol a háttérben meghúzódó válságokat, tragédiákat, hol pedig a mindennapi abszurditást, a felszabadult nevetést viszi magával belőlük. Tóth Krisztina már több elbeszéléskötetben bizonyította, hogy kis történeteink nagy mestere - éleslátása, humora, finom megfigyelései méltán teszik napjaink egyik legjobb írójává.

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást
Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

A Fuga Építési Központban csütörtök este mutatták be Tóth Krisztina új novelláskötetét, amelyben a szerző olyan hétköznapi történetekről mesél, amelyek megráznak és megnevettetnek. A kötet Tóth Krisztina elmúlt öt évének lenyomata, a történeteken keresztül olyan aktualitásokra reflektál, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. A szerzővel Szűcs Péter beszélgetett. 

Fotók: Gulácsi Zsuzsanna

Tovább olvasok

Hartay Csaba: Még nem is játszottunk

Hartay Csaba
Még nem is játszottunk
Scolar, 2023, 160 oldal
Hartay Csaba: Még nem is játszottunk könyv

A kötetben a gyerekkor ikonikus helyszínei, történetei, csínytevései elevenednek meg egy felnőtt férfi emlékein keresztül. A 80-as, 90-es évek világa, a trabantos vidéki kirándulások, a diszkó, a Depeche Mode és a boroskóla egy generáció közös életérzésének lenyomatai. Lírai, néhol melankóliába hajló, finom erezetű írásai a gyerekkor szabadságának elvesztését dokumentálják; pillanatképek a régi balatoni nyaralásokról, játszótéri bandázásokról. Ugyanakkor nem az életközepi leltár keserű hiátusaira hívják föl a figyelmet, és nem is egy anzixot olvasunk a gulyáskommunizmus utolsó éveiről.

Milbacher Róbert: Keserű víz

milbacher róbert
Keserű víz
Magvető, 2023, 393 oldal
Milbacher Róbert: Keserű víz könyv

Milbacher Róbert új regénye egy mára nyomtalanul eltűnt szlavóniai telepes falu krónikája, amely egyben az elbeszélő itt született nagyanyjának küzdelmes élettörténetét is megörökíti. Miközben nyomon követjük a falu 19. századi alapítását és elnéptelenedését, az asszonyt a halálos ágyától gyerekkorának mágikus világáig kísérhetjük vissza az időben. Korokon és tereken át lépkedve oda-vissza párhuzamos emberi történetekkel találkozunk: a jobb életre vágyó kisközösség mindennapjai mellett egy otthontalanságból a hazátlanságba vándorló sváb-magyar család kálváriájával szembesülünk. A mesteri elbeszélői erényeket felmutató írót a részvétlen idővel küszködő ember egyéni és kollektív megküzdési stratégiái érdeklik. Orvosi jelentésekből, levéltári forrásokból, családi anekdotákból, szemérmesen őrzött titkokból és szájról szájra terjedő hiedelmekből épül a könyv világa, s az olvasó ráébred, hogy semmi más nem köthet össze egy elgyötört testet és egy mostoha körülmények között boldogulni próbáló közösséget, csak az emlékezés és a történetmesélés vágya. 

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig
Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

A Könyvhétre megjelenő tényirodalmi és ismeretterjesztő kötetekből válogattunk, a közélettől pszichológián át a geológiáig.

...
Nagy

Az utolsó rózsa és a megvakult angyalok – Nyolc izgalmas könyvheti verskötetet ajánlunk

Nyolc friss verskötetet ajánlunk a június 8-án nyíló 94. Ünnepi Könyvhét kínálatából.

...
Nagy

Az okos csajok meg a Kádár-kor „márciusi ifjai” – kilenc történelmi non-fiction a Könyvhéten 

Milyen titkokat rejtenek a KGB első vezetőjének emlékiratai? Kik voltak a Kádár-kor „márciusi ifjai”? Hogy menekült el a sporttörténelmet írt tornásznő Ceaușescu titkosszolgálata elől, mi lehet a Kennedy-mítosz háttere, és mire tanít minket a hidegháború legfontosabb amerikai kémnőinek története?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.