A YouTube fontosabb az olvasó fiataloknak, mint a TikTok?

A YouTube fontosabb az olvasó fiataloknak, mint a TikTok?

Egy brit felmérés adatai szerint az olvasó fiatalok új könyv után kutatva előbb fordulnak a YouTube-hoz, mint a TikTokhoz. Utóbbit viszont nem kell temetni, a különbség egyelőre elhanyagolható, érdekesebb viszont, hogy egyik sem tudta még kiváltani az úgynevezett offline módszereket.

ro | 2023. augusztus 08. |

A TikTok könyvpiacra gyakorolt hatását ma már senki nem kérdőjelezi meg (a jelenségről, illetve arról, hogy a platform hogyan képes befolyásolni az eladásokat, mi is többször írtunk, például ITT meg ITT), Nagy-Britanniában a Nielsen ugyanakkor most egy olyan felmérést tett közzé, melynek adatai egy leheletnyit árnyalják a képet. Eszerint a brit fiatalok (egészen pontosan a 14-25 év közöttiek), ha a könyvújdonságokra kíváncsiak, előbb választják a YouTube-ot, mint a TikTokot: a megkérdezettek 34 százaléka mondta azt, hogy a a videómegosztóhoz fordul, ha éppen új olvasnivaló után kutat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a TikToknak annyi, hiszen a többi platform népszerűsége alig marad el a könyvmolyok között. A válaszadók 32, valamint 27 százaléka mondta azt, hogy a TikTokon vagy az Instagramon informálódik olvasnivaló után, az online könyvkereskedelmi oldalakat pedig a megkérdezettek 33 százaléka böngészi.

Az adatok annak fényében érdekesek, hogy az elmúlt hónapokban főleg a könyvajánló tiktokerek (BookTok) hatásáról lehetett hallani, azaz arról, hogy egy-egy szerző vagy könyv eladása látványosan kilőtt, ha a felkapták a TikTokon. Viszont az adatok fényében úgy tűnik, hogy még mindig a YouTube az, amelyet tájékozódásra használnak a fiatalok (nemcsak a könyvek, hanem bármi más tekintetében): a felmérést megelőző négy hétben a megkérdezettek 71 százaléka kereste fel a videómegosztót, a Nielsen BookData munkatársa, Jackie Swope pedig erre mondta azt, hogy ezek után nem meglepő, ha könyvekkel kapcsolatos hírekre is itt bukkannak a felhasználók.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy az úgynevezett offline keresési módszereknek befellegzett volna. Magyarra lefordítva: a megkérdezettek túlnyomó többsége (41%, illetve 36%) még mindig baráti ajánlásra, vagy könyvesboltba járva fedez fel magának könyveket. A szóban forgó korosztály a brit könyvpiaci vásárlók 18 százalékát teszi ki, és a 14-25 évesek csak tavaly 61 millió könyvet vettek, mintegy 496 millió font értékben.

A felmérésből kiderül, hogy a fiatal olvasók 45 százaléka heti, 17 százaléka napi szinten olvas. Az ebbe a korosztályba tartozók a leginkább a fantasy action és a kalandtörténeteket kedvelik (36%), de szintén népszerűek a krimik, a felmérést végzők által a "vidám történeteknek" nevezett kategóriába tartozó könyvek, valamint a sci-fi/fantasy kötetek. Arra a kérdésre, hogy mi venné rá őket a több olvasásra, a megkérdezettek a következő válaszokat adták:

  • érdekesebb könyvek (34%)
  • az olvasási rutin (30%)
  • ha kevesebb időt töltenének a közösségi oldalak pörgetésével (26%).

És hogy milyen tényezők befolyásolják a könyvvásárlást? A fiatal válaszadók szerint az alábbi faktorok:

  • a kötet leírása (magyarán: a fülszöveg) (46%)
  • ha már olvastak valamit az adott szerzőtől, és az tetszett nekik (35%)
  • a borító (31%).

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tiktok-kedvenc szerző nyerte a júliust [BooklineTop50]

Ma már számos lehetőségünk van arra, hogy a nyári utak alkalmával könyveket olvassunk, sőt hallgassunk, ezért ezúttal a Bookline nemcsak a nyomtatott könyvek sikerlistáját mutatja be, hanem a legkeresettebb e-könyveket és e-hangoskönyveket is.

...
Gyerekirodalom

Sorozat lesz az ifjúsági regényből, amelyért megőrültek a tiktokerek

A Deadline úgy tudja, kiélezett versenyben szerezte meg Adam Silvera sikerkönyvének filmjogait a Netflix.

...
Hírek

Látványosan húzzák fel az eladásokat a TikTokerek

A brit könyvpiac a járvány ellenére 5 százalékos növekedést ért el 2020-hoz képest, amiben olyan új platformok is szerepet játszottak, mint a TikTok.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie