Látványosan húzzák fel az eladásokat a TikTokerek

Látványosan húzzák fel az eladásokat a TikTokerek

A brit könyvpiac a járvány ellenére 5 százalékos növekedést ért el 2020-hoz képest, amiben olyan új platformok is szerepet játszottak, mint a TikTok - utóbbi ráadásul nemcsak az új kiadványokat érintette, hanem a már régebb óta piacon lévő könyveket is.

ro | 2022. április 22. |

Bár a járvány miatt sokan fogták a fejüket a könyvkiadásban, a friss brit adatok szerint 2021-ben a forgalom elérte a 6,7 milliárd fontot, és az előző évihez képest 5 százalékkal nőtt a nyomtatott és e-könyvek eladása, a hangoskönyveké pedig 14 százalékkal.

Az adatokat közzétevő Publishers Association igazgatója, Stephen Lotinga arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzetben a TikTok sokat segít abban, hogy felhívják a fiatal olvasók figyelmét egy-egy új könyvre. Ez ráadásul egy új jelenség abban az értelemben is, hogy nem a kiadók generálják, hanem rendszerint organikusan alakul, azaz a felhasználók felfedeznek maguknak egy könyvet, azt megosztják a TikTokon, ennek hatása azután pedig az eladásokban is megmutatkozik.

Nem ritka az sem, hogy a BookTokkerek nem az új megjelenésekre repülnek rá, hanem akár több évtizedes könyveket fedeznek fel maguknak: karácsony előtt nagy meglepetésre például Edward Powys Mathers eredetileg 1934-ben megjelent Cain’s Jawbone című könyve lett óriási siker. Az egyik felhasználó ugyanis több videót közzétett, melyekben a kötet gyilkossági rejtélyeit taglalta, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy rengetegen keressék a boltokban a kötetet.

Hasonló utat járt be egy frissebb kiadású regény: E. Lockhart A hazudósok című könyve 2014-ben jelent meg, de az eladások új lendületet vettek, amikor tavaly felfedezték maguknak a regényt a TikTokerek, így négyszer-ötször annyit adtak el a könyvből, mint az azt megelőző évben.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A TikTok egyre nagyobb hatással van a könyvpiacra

Egyre több BookTok videó jelenik meg a közösségi videómegosztó felületen, és ezek már elkezdtek hatni a könyvkiadókra és a bestseller-listákra is.

...
Hírek

A magyar származású holokauszttúlélő a TikTokon szaval Petőfit

A 97 éves Lily Ebert mára két döntése miatt lett híres. Az egyik az volt, amikor Auschwitzban megfogadta, hogy ha túléli, keresni fogja az alkalmat, hogy mesélhessen a táborban átéltekről. A másik hetven évvel későbbi: a TikTokon kezdett válaszolni a fiatalok kérdéseire. 

...
Hírek

Amerika ezeket a könyveket falta az elmúlt 25 évben

J.K. Rowling Harry Potter-szériájának két könyve és A szürke ötven árnyalata vezeti azt a listát, amely az elmúlt negyedszázad legnépszerűbb könyveit veszi sorra Amerikában.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről