Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

ro | 2022. április 12. |

El Peso Hero egy olyan szuperhős, aki ideje nagy részében a mexikói-amerikai határon segíti a bevándorlókat, és harcol a mexikói kartellekkel, a korrupt tisztviselőkkel meg az embercsempészekkel. Miután az Ukrajna ellen indított orosz háborúban Mexikó vonakodott elítélni Moszkvát, és nem fejezte ki támogatását Kijev felé sem, a szuperhős alkotója, Héctor Rodríguez úgy döntött, hogy a saját eszközeivel segít.

Legújabb képregényében ugyanis a háború sújtotta Ukrajnába küldi szuperhősét - hasonlóképp ahhoz, mint mikor a második világháború idején Amerika Kapitány és Superman az amerikai katonákat vagy a hétköznapi embereket segítette Európában.

A képregény-karakter valódi neve Ignacio Rivera, a szuperhősneve pedig onnan ered, hogy egyszer egy határőr a leértékelt mexikói pesóhoz hasonlította. Rodríguez állítja, hogy El Peso Hero amúgy egy teljesen átlagos fickó, aki egyszerűen csak jót cselekszik, és ez még akkor is igaz, ha emberfeletti erővel és golyóálló bőrrel rendelkezik.

A képregény alkotója civilben egy általános iskolában dolgozik Dallasban, és a határ mindkét oldalán élnek családtagjai. 2011-ben azért kezdett képregényt rajzolni, mert szerette volna, ha a latinók pozitív szereplőként jelennek meg a képregényekben. Az El Peso Heróból csak az első évben több mint ötezer példányt értékesítettek.

A legutolsó számban a szuperhős az ostromlott Mariupolba utazik – itt egyebek között felemel egy tankot, hogy megmentsen egy csapdába esett ukrán családot, elhárítja az orosz golyókat, megtalálja a Vöröskereszt eltűnt önkéntesét és megakadályoz egy gáztámadást. Rodríguez szerint a képregényes hagyomány része, hogy a szereplők mindig igazságos ügyért harcolnak, és ezzel együtt hangot adnak azoknak, akiknek amúgy nincs lehetőségük felemelni a hangjukat.

A 18 oldalas online verzió ingyenesen letölthető, Rodríguez ugyanakkor azt kéri, hogy aki teheti, adományozzon az UNICEF-nek, így segítve az ukrajnai gyerekeket.

Forrás: NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Felbukkant a legelső Marvel-képregény egy különleges példánya, le is csaptak rá

Az első kiadás olyan szuperhőskaraktereket mutatott be, mint a Torpedó és az eredeti Fáklya.

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól.

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

Az alfa generáció tagjai olyan világban élnek, ahol a vizualitás minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap. Vajon a könyvek és azok vizualitása mit tud adni ennek a korosztálynak?

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.