Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

ro | 2022. április 12. |

El Peso Hero egy olyan szuperhős, aki ideje nagy részében a mexikói-amerikai határon segíti a bevándorlókat, és harcol a mexikói kartellekkel, a korrupt tisztviselőkkel meg az embercsempészekkel. Miután az Ukrajna ellen indított orosz háborúban Mexikó vonakodott elítélni Moszkvát, és nem fejezte ki támogatását Kijev felé sem, a szuperhős alkotója, Héctor Rodríguez úgy döntött, hogy a saját eszközeivel segít.

Legújabb képregényében ugyanis a háború sújtotta Ukrajnába küldi szuperhősét - hasonlóképp ahhoz, mint mikor a második világháború idején Amerika Kapitány és Superman az amerikai katonákat vagy a hétköznapi embereket segítette Európában.

A képregény-karakter valódi neve Ignacio Rivera, a szuperhősneve pedig onnan ered, hogy egyszer egy határőr a leértékelt mexikói pesóhoz hasonlította. Rodríguez állítja, hogy El Peso Hero amúgy egy teljesen átlagos fickó, aki egyszerűen csak jót cselekszik, és ez még akkor is igaz, ha emberfeletti erővel és golyóálló bőrrel rendelkezik.

A képregény alkotója civilben egy általános iskolában dolgozik Dallasban, és a határ mindkét oldalán élnek családtagjai. 2011-ben azért kezdett képregényt rajzolni, mert szerette volna, ha a latinók pozitív szereplőként jelennek meg a képregényekben. Az El Peso Heróból csak az első évben több mint ötezer példányt értékesítettek.

A legutolsó számban a szuperhős az ostromlott Mariupolba utazik – itt egyebek között felemel egy tankot, hogy megmentsen egy csapdába esett ukrán családot, elhárítja az orosz golyókat, megtalálja a Vöröskereszt eltűnt önkéntesét és megakadályoz egy gáztámadást. Rodríguez szerint a képregényes hagyomány része, hogy a szereplők mindig igazságos ügyért harcolnak, és ezzel együtt hangot adnak azoknak, akiknek amúgy nincs lehetőségük felemelni a hangjukat.

A 18 oldalas online verzió ingyenesen letölthető, Rodríguez ugyanakkor azt kéri, hogy aki teheti, adományozzon az UNICEF-nek, így segítve az ukrajnai gyerekeket.

Forrás: NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Felbukkant a legelső Marvel-képregény egy különleges példánya, le is csaptak rá

Az első kiadás olyan szuperhőskaraktereket mutatott be, mint a Torpedó és az eredeti Fáklya.

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól.

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.