Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

ro | 2022. április 12. |

El Peso Hero egy olyan szuperhős, aki ideje nagy részében a mexikói-amerikai határon segíti a bevándorlókat, és harcol a mexikói kartellekkel, a korrupt tisztviselőkkel meg az embercsempészekkel. Miután az Ukrajna ellen indított orosz háborúban Mexikó vonakodott elítélni Moszkvát, és nem fejezte ki támogatását Kijev felé sem, a szuperhős alkotója, Héctor Rodríguez úgy döntött, hogy a saját eszközeivel segít.

Legújabb képregényében ugyanis a háború sújtotta Ukrajnába küldi szuperhősét - hasonlóképp ahhoz, mint mikor a második világháború idején Amerika Kapitány és Superman az amerikai katonákat vagy a hétköznapi embereket segítette Európában.

A képregény-karakter valódi neve Ignacio Rivera, a szuperhősneve pedig onnan ered, hogy egyszer egy határőr a leértékelt mexikói pesóhoz hasonlította. Rodríguez állítja, hogy El Peso Hero amúgy egy teljesen átlagos fickó, aki egyszerűen csak jót cselekszik, és ez még akkor is igaz, ha emberfeletti erővel és golyóálló bőrrel rendelkezik.

A képregény alkotója civilben egy általános iskolában dolgozik Dallasban, és a határ mindkét oldalán élnek családtagjai. 2011-ben azért kezdett képregényt rajzolni, mert szerette volna, ha a latinók pozitív szereplőként jelennek meg a képregényekben. Az El Peso Heróból csak az első évben több mint ötezer példányt értékesítettek.

A legutolsó számban a szuperhős az ostromlott Mariupolba utazik – itt egyebek között felemel egy tankot, hogy megmentsen egy csapdába esett ukrán családot, elhárítja az orosz golyókat, megtalálja a Vöröskereszt eltűnt önkéntesét és megakadályoz egy gáztámadást. Rodríguez szerint a képregényes hagyomány része, hogy a szereplők mindig igazságos ügyért harcolnak, és ezzel együtt hangot adnak azoknak, akiknek amúgy nincs lehetőségük felemelni a hangjukat.

A 18 oldalas online verzió ingyenesen letölthető, Rodríguez ugyanakkor azt kéri, hogy aki teheti, adományozzon az UNICEF-nek, így segítve az ukrajnai gyerekeket.

Forrás: NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Felbukkant a legelső Marvel-képregény egy különleges példánya, le is csaptak rá

Az első kiadás olyan szuperhőskaraktereket mutatott be, mint a Torpedó és az eredeti Fáklya.

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól.

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.

...
Gyerekirodalom

Margit Auer: A gyerekek szeretik a valóság és mágia közötti finom határvonalat

A Mágikus állatok iskolája című sorozatból eddig 12 kötet jelent meg magyarul, a szerző, Margit Auer pedig novemberben Budapestre látogat. Interjúnkban gyerekkori olvasásélményeiről és gyerekeknek szóló írástippekről kérdeztük, közben pedig kiderül az is, ő maga milyen mágikus állat bőrébe bújna a legszívesebben.

...
Gyerekirodalom

A gyerekek is szoronganak attól, amitől a felnőttek - ezeket a mindfulness könyveket ajánljuk

Összegyűjtöttünk néhányat az elmúlt évek magyar mindfulness megjelenései közül, amelyek kifejezetten a 10 éven aluli korosztálynak szólnak.