Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

ro | 2022. április 12. |

El Peso Hero egy olyan szuperhős, aki ideje nagy részében a mexikói-amerikai határon segíti a bevándorlókat, és harcol a mexikói kartellekkel, a korrupt tisztviselőkkel meg az embercsempészekkel. Miután az Ukrajna ellen indított orosz háborúban Mexikó vonakodott elítélni Moszkvát, és nem fejezte ki támogatását Kijev felé sem, a szuperhős alkotója, Héctor Rodríguez úgy döntött, hogy a saját eszközeivel segít.

Legújabb képregényében ugyanis a háború sújtotta Ukrajnába küldi szuperhősét - hasonlóképp ahhoz, mint mikor a második világháború idején Amerika Kapitány és Superman az amerikai katonákat vagy a hétköznapi embereket segítette Európában.

A képregény-karakter valódi neve Ignacio Rivera, a szuperhősneve pedig onnan ered, hogy egyszer egy határőr a leértékelt mexikói pesóhoz hasonlította. Rodríguez állítja, hogy El Peso Hero amúgy egy teljesen átlagos fickó, aki egyszerűen csak jót cselekszik, és ez még akkor is igaz, ha emberfeletti erővel és golyóálló bőrrel rendelkezik.

A képregény alkotója civilben egy általános iskolában dolgozik Dallasban, és a határ mindkét oldalán élnek családtagjai. 2011-ben azért kezdett képregényt rajzolni, mert szerette volna, ha a latinók pozitív szereplőként jelennek meg a képregényekben. Az El Peso Heróból csak az első évben több mint ötezer példányt értékesítettek.

A legutolsó számban a szuperhős az ostromlott Mariupolba utazik – itt egyebek között felemel egy tankot, hogy megmentsen egy csapdába esett ukrán családot, elhárítja az orosz golyókat, megtalálja a Vöröskereszt eltűnt önkéntesét és megakadályoz egy gáztámadást. Rodríguez szerint a képregényes hagyomány része, hogy a szereplők mindig igazságos ügyért harcolnak, és ezzel együtt hangot adnak azoknak, akiknek amúgy nincs lehetőségük felemelni a hangjukat.

A 18 oldalas online verzió ingyenesen letölthető, Rodríguez ugyanakkor azt kéri, hogy aki teheti, adományozzon az UNICEF-nek, így segítve az ukrajnai gyerekeket.

Forrás: NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Felbukkant a legelső Marvel-képregény egy különleges példánya, le is csaptak rá

Az első kiadás olyan szuperhőskaraktereket mutatott be, mint a Torpedó és az eredeti Fáklya.

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól.

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

...

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

...

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve