Ukrán béranyák gyerekei ragadtak az ostromlott Kijevben

Ukrán béranyák gyerekei ragadtak az ostromlott Kijevben

Az oroszok által ostromlott Kijevben az egyik legkiszolgáltatottabb csoport a csecsemőké - különösen azok, akiket ukrán béranyák hoztak a világra. Könyvek hírek mellé.

ro | 2022. március 16. |

A meddőségi ipar óriási üzlet volt Ukrajnában a háború előtt, a legális béranyaság sokaknak biztosított megélhetést. A támadások miatt viszont az egyik "emberi reprodukciós központot" jó három hete (azaz az invázió legelső napján) egy földalatti bunkerbe kellett költöztetni. A CNN riportja szerint 21 olyan csecsemőre vigyáznak ott, akiket ukrán béranya szült, de akikért nem tudtak már elmenni külföldi - kanadai, olasz, kínai - szüleik. A búvóhely viszont még így sem biztonságos, hiszen alig tizenöt kilométerre van Irpinytől, ahol napok óta heves harcok dúlnak.

A CNN bemutatott egy fiatal ukrán nőt, aki a föld alatti bunkerben helyezte biztonságba az alig egy hete született Laurence nevű kisfiút. A 30 éves nő arcát nem vállalva arról mesélt, hogy a baba biológiai szülei külföldiek, és a jelen helyzetben nem tudni, mikor tudják magukkal majd vinni a fiukat.

Sok ország nagyon szigorúan veszi vagy egyenesen tiltja a béranyaságot, az ukrajnai szabályozások viszont megengedőek. A béranyasági központ egyik orvosa szerint a nők 17.500 és 25.000 dollár közötti összeget kapnak, ha kihordják más gyerekét (ez nagyjából 5,9 millió és 8,4 millió forint közötti összeget jelent). Néhány éve ugyanakkor több szervezet is felemelte szavát az Ukrajnában elég szabad szabályok mentén működő meddőségi biznisz ellen, a kijevi parlamentet pedig akkor arra kérték, tiltsák be a béranyaságot az országban.

SOFI OKSANEN
A kutyafuttató
Ford.: Bába Laura, Scolar, 2021, 398 oldal
-

A jelenségről pár éve Sofi Oksanen írt regényt, így A kutyafuttatóban két olyan nő történetét követhetjük végig, akik donorként részesévé váltak az ukrán meddőségi biznisznek. Az íróval interjúztunk is a témában, akkor a következőt mondta: "A probléma az, hogy nincsenek nemzetközi játékszabályok ebben az üzletágban és nincsenek nemzetközi független ellenőrök, akik gyűjtenék az információkat a statisztikákhoz." Oksanen két éve a Margó Irodalmi Fesztivál vendégeként is beszélt a meddőségi ipar működéséről - ezt ITT tudjátok visszanézni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kira Jarmis: Putyin két hét alatt évtizedekkel vetette vissza Oroszországot

Kira Jarmist a legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij sajtótitkáraként ismeri a világ, Budapestre viszont a Zárka című regénye miatt jött, melyet saját börtöntapasztalatai ihlettek. Interjú.

...
Hírek

Óvóhelyet és olvasnivalót kínálnak az ukrán könyvtárak a háború idején

Már két hete tart az oroszok inváziója Ukrajnában, így sokan kényszerülnek arra, hogy óvóhelyen húzzák meg magukat. Ebben a helyzetben fontos szerep jutott a könyvtáraknak, amelyek sok családnak nyújtanak menedéket az oroszok bombázása elől. 

...
Hírek

Ulickaja: Csak az orosz csapatok azonnali kivonása lehet a megoldás

Ljudmila Ulickaja világhírű orosz író interjút adott a HVG-nek, amiben beszélt a háborúról, Putyinról és Orbán Viktorról is. Azt is elmondta, hogy az oroszok és ukránok közötti viszony normalizálódásához szerinte a tárgyalás az egyetlen út. 

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.