Szabó Magda: „Hogy is születnek ezek a regények? Tulajdonképpen nyugtalansággal.”

Szabó Magda: „Hogy is születnek ezek a regények? Tulajdonképpen nyugtalansággal.”

1969. márciusában a Filmhíradó látogatást tett Szabó Magda otthonában. A felvételen az író a könyvespolca előtt mesél arról, hogyan kezdett el írni és miféle nyugtalanság hajtja, amikor belefog egy regénybe. A filmen egy pillanatra még Szobotka Tibor is felbukkan, akiről Szabó Magda el is mondja, hogy először neki szokta megmutatni minden szövegét.

fk | 2021. július 06. |

„Otthonában látogattuk meg Szabó Magdát, a népszerű magyar írónőt” – hangzik az 1969-es filmhíradó felvezetője, amelyet Soproni János és Fifilina József készített. A kétperces felvételen, amely a Filmhíradók online oldalon nézhető meg, Szabó Magda látható, ahogyan könyvespolca előtt ül íróasztalánál és gépel. Aztán mesélni kezd:

„Így telt el az élet. Mindig írásban, mindig könyvek között. Már a gyerekkorban is így telt el. Apám is, anyám is olyan családból származik, ahol nagyon sok volt az amatőr író meg a hivatásos is. Gyerekkoromban annak örültem a legjobban, ha mind a hárman írtunk. Apám vagy anyám elkezdte a történetet és nekem volt szabad hozzá segíteni. Aztán amikor felnőttem, akkor sem volt másképpen. Én is hivatásos író lettem” – mondja.

Majd feláll a könyvespolcához lép, és leemel két könyvet: „Ezzel a két könyvvel kezdődött, a Freskóval meg Az őzzel. Még nem ebben a lakásban születtek, csak a testvéreik. Azok csatlakoztak mellé.”

A különleges, fekete-fehér felvételen arról is beszél, hogy mi szokta hajtani, amikor belekezd egy könyv írásába. „Hogy is születnek ezek a regények? Tulajdonképpen nyugtalansággal. Nyugtalan leszek, valamit szeretnék elmondani az olvasónak, valamit, ami tulajdonképpen egy mondatba rögzíthető. Ez az egy mondat vissza-visszatér a tudatomban. Nem hagy békén. Egy idő múlva már nem jön egyedül, hoz magával figurákat, ezek a figurák sehol másutt nem élnek csak az én képzeletemben. A figuráknak egy idő múlva tudom a nevüket, tudom a történetüket.”

A képkockákon egy pillanatra férje, Szobotka Tibor is felbukkan, ahogyan olvas, lapozgat egy fotelben ülve. „Most is kollektív munka folyik nálunk – mondja Szabó Magda –  A szüleim helyett most a férjem a társam. Ő is író, irodalomtörténész. Neki mutatok meg mindent. Ha azt mondja valamelyik fejezetre, hogy jó, mehetek tovább, akkor megyek tovább. Csak azt tudom mondani, amivel kezdtem: Így kezdődött, így telt az élet, remélem, hogy így is fog folytatódni és egyszer valamikor így fejeződik be. Munka közben.”

Ha olvasnál még Szabó Magdáról és Szobotka Tiborról: 

Szabó Magda: Néztük egymást, én és a város - Vaktérkép // Debrecen

Csak egyszer történik meg, hogy az ember talál egy ismeretlen Szabó Magda-regényt

Alárendelni egy életet Szabó Magdának

Szobotka Tibor naplóiban Szabó Magda kitörölhetetlenül jelen van

Szabó Magda újonnan előkerült kisregénye tele van érzelmi feszültséggel

Szabó Magda azért nem vállalt gyereket, mert nem akart a rendszer túsza lenni

Szabó Magda sokszor lebegtette, hogy mi az igazság és mi a fikció

Szabó Magda élete utolsó pillanatáig olvasott

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szabó Magda: Néztük egymást, én és a város - Vaktérkép // Debrecen

Szabó Magda történeteivel átírta Debrecent. A Vaktérkép különleges városi sétával jelentkezik.

...
Nagy

Csak egyszer történik meg, hogy az ember talál egy ismeretlen Szabó Magda-regényt

...
Kritika

Alárendelni egy életet Szabó Magdának

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mészöly Miklós alakját ritka pillanatokat rögzítő fotók és emlékek idézik meg

Mészöly Miklós életéről és személyiségről mesél Szávai Géza legújabb kötete, Az élet és Mészöly Miklós, amelyben fényképek és személyes emlékek révén ismerhetjük meg közelebbről az írót. A könyv a tavaly megjelent Az életed, Polcz Alaine párja. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot