Lem életműve lázadás volt a diktatúrák ellen

Miért érdemes olvasni Stanisław Lem leghíresebb, legjelentősebb műveit ma is, különösen a Solarist - egyebek mellett erről szól M. Nagy Miklós, a Helikon Kiadó főszerkesztőjének cikke a Nyugati tér blogon - a legérdekesebb megállapításait pontokba szedtük. (Lem születésének 100. évfordulóján egy nagy cikkben összegyűjtöttünk róla egy csomó érdekességet, ezt ITT olvashatjátok.)

ro | 2021. szeptember 13. |
Stanislaw Lem
Solaris
Ford. Murányi Beatrix, Helikon, 2021, 265 oldal
-
  • Miközben évtizedek távlatából a tudományos-technikai részleteket tekintve az ő könyvei is időnként viccesen avíttnak hatnak, mégiscsak sok tekintetben látnok volt. Visszatérés című regényében például papírkönyvek már nincsenek, olvasni „opton” segítségével lehet (azaz lényegében a mai readerrel).
  • Könyvében azonban nem is ez a legfontosabb, hanem maga a dilemma - itt például az, hogy mennyire „emberi” még az a társadalom, amelyben semmilyen erőszak nincs. Lehetséges-e harc- és erőszakmentes emberi társadalom, és ha igen, akkor valóban arra kell-e törekednünk?
  • Lemet leginkább az emberi civilizáció jövője foglalkoztatta, és élete utolsó két évtizedében kiváló írásokban próbált gyakorlatias projekteket javasolni az ökológiai pusztulásba rohanó emberiség megmentésére (például a Sex Wars című esszéjében). Megátalkodott pesszimistaként rögtön látta azt is, hogy ezek a tervek miért megvalósíthatatlanok.
  • Regényíróként legfőbb témája a világegyetemben létező vagy elképzelhető nem antropomorf intelligencia természete. A Solarisban például egy egész bolygót beborító plazmaóceánnal próbálnak kapcsolatot teremteni az emberek.
  • Lem nagyon sok mindent nem szeretett. Életművének jó része természetesen lázadás volt a diktatúrák ellen, de bírálta a kapitalista rendszert is. Ízléstelen giccsnek tartotta a nyugati tudományos-fantasztikus irodalom jó részét, viszolygott a fantasytől. De nagyon szeretett élni és gondolkodni.

A teljes bejegyzést ITT tudjátok elolvasni!

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

...
Hírek

Stanislaw Lem évekig lappangó novellája már angolul is elérhető

...
Általános cikkek

"Izmos űrhajóst nem tudok rajzolni, de Lemet szeretem"

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Podcast

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek

A Túl a plafonon júniusi vendége Zalka Csenge Virág mesemondó, akivel beszélgettünk kópékról, ír temetőkről, a világ mesemondóiról és a formálódó hagyományról is.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Hírek

Meghalt Böszörményi Gyula

...
Szórakozás

Nemes Nagy Ágnest és Esterházy Pétert is megidézik Szigligeten

...
Hírek

Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

...
Beleolvasó

Kérjük, töröljék gyermekeiket

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

...
Beleolvasó

„Féltem vagy örültem, mikor életben maradtam? Nem tudom” – Sztehlo Gábor megmenekülésének története

...
Hírek

4 vágyakkal teli könyv forró nyári napokra

...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?