Lem életműve lázadás volt a diktatúrák ellen

Miért érdemes olvasni Stanisław Lem leghíresebb, legjelentősebb műveit ma is, különösen a Solarist - egyebek mellett erről szól M. Nagy Miklós, a Helikon Kiadó főszerkesztőjének cikke a Nyugati tér blogon - a legérdekesebb megállapításait pontokba szedtük. (Lem születésének 100. évfordulóján egy nagy cikkben összegyűjtöttünk róla egy csomó érdekességet, ezt ITT olvashatjátok.)

ro | 2021. szeptember 13. |
Stanislaw Lem
Solaris
Ford. Murányi Beatrix, Helikon, 2021, 265 oldal
-
  • Miközben évtizedek távlatából a tudományos-technikai részleteket tekintve az ő könyvei is időnként viccesen avíttnak hatnak, mégiscsak sok tekintetben látnok volt. Visszatérés című regényében például papírkönyvek már nincsenek, olvasni „opton” segítségével lehet (azaz lényegében a mai readerrel).
  • Könyvében azonban nem is ez a legfontosabb, hanem maga a dilemma - itt például az, hogy mennyire „emberi” még az a társadalom, amelyben semmilyen erőszak nincs. Lehetséges-e harc- és erőszakmentes emberi társadalom, és ha igen, akkor valóban arra kell-e törekednünk?
  • Lemet leginkább az emberi civilizáció jövője foglalkoztatta, és élete utolsó két évtizedében kiváló írásokban próbált gyakorlatias projekteket javasolni az ökológiai pusztulásba rohanó emberiség megmentésére (például a Sex Wars című esszéjében). Megátalkodott pesszimistaként rögtön látta azt is, hogy ezek a tervek miért megvalósíthatatlanok.
  • Regényíróként legfőbb témája a világegyetemben létező vagy elképzelhető nem antropomorf intelligencia természete. A Solarisban például egy egész bolygót beborító plazmaóceánnal próbálnak kapcsolatot teremteni az emberek.
  • Lem nagyon sok mindent nem szeretett. Életművének jó része természetesen lázadás volt a diktatúrák ellen, de bírálta a kapitalista rendszert is. Ízléstelen giccsnek tartotta a nyugati tudományos-fantasztikus irodalom jó részét, viszolygott a fantasytől. De nagyon szeretett élni és gondolkodni.

A teljes bejegyzést ITT tudjátok elolvasni!

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

...
Hírek

Stanislaw Lem évekig lappangó novellája már angolul is elérhető

...
Általános cikkek

"Izmos űrhajóst nem tudok rajzolni, de Lemet szeretem"

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

Hírek
...
Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?

...
Hírek

George Szirtes romló kulturális állapotokról, kivéreztetésről, és az ennek ellenére megszülető kiváló művekről mesélt

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

...
Hírek

Britney Spears húga botránykönyvben teregeti ki a családi szennyest

...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere