Stanislaw Lem évekig lappangó novellája már angolul is elérhető

.konyvesblog. | 2019. május 28. |

lem-rajz.JPG

Stanislaw Lem rajza (forrás)

Sok-sok évig lappangott a 2006-ban elhunyt Stanislaw Lem személyes iratai között az a novella, melyet a közelmúltban fedezett fel egykori titkára, Wojciech Zemek. A történethez hozzátartozik, hogy a titkár igazából már jó tíz éve rábukkant erre a műre, de a címe (Vadászat) megtévesztette, az ugyanis megegyezik A Pirx pilóta kalandjai című kötet egyik novellájának címével (ráadásul a cselekménye picit emlékeztet is a pirxes sztoriéra, igaz, a perspektíva nagyon más).

Viszont ezt a novellát nagy valószínűséggel még a Pirx előtt írta, és igazi ritkaságnak számít már csak azért is, mert Lem minden olyan művét ünnepélyesen elégette, amellyel nem volt elégedett. Hogyhogy ez mégis fennmaradt?

Stanisław Bereś, Lem-szakértő szerint ezt részben megmagyarázhatják azok a holokauszttal kapcsolatos áthallások, melyek indirekt módon több művében, így ebben is felfedezhetők. A közelmúltban megtalált novellában Lem a vadászatot egy robot szempontjából mutatta meg, aki elektronikus élete utolsó szikrájáig küzdeni akar a fennmaradásért. A Lem-szakértő szerint a novellában nehéz nem észrevenni a párhuzamosságokat a második világháború alatt zsidó származása miatt üldözött szerző élettörténetével. Bereś szerint a novella egy kísérlet annak a megmenekülési élménynek a rekonstruálására, mely alapvetően semmiféle sikerrel nem kecsegtetett.

A novella eredetileg tavaly decemberben jelent meg a Przekrój magazinban, néhány napja pedig ugyanott elérhető az angol fordítás is.