Stanislaw Lem évekig lappangó novellája már angolul is elérhető

.konyvesblog. | 2019. május 28. |

lem-rajz.JPG

Stanislaw Lem rajza (forrás)

Sok-sok évig lappangott a 2006-ban elhunyt Stanislaw Lem személyes iratai között az a novella, melyet a közelmúltban fedezett fel egykori titkára, Wojciech Zemek. A történethez hozzátartozik, hogy a titkár igazából már jó tíz éve rábukkant erre a műre, de a címe (Vadászat) megtévesztette, az ugyanis megegyezik A Pirx pilóta kalandjai című kötet egyik novellájának címével (ráadásul a cselekménye picit emlékeztet is a pirxes sztoriéra, igaz, a perspektíva nagyon más).

Viszont ezt a novellát nagy valószínűséggel még a Pirx előtt írta, és igazi ritkaságnak számít már csak azért is, mert Lem minden olyan művét ünnepélyesen elégette, amellyel nem volt elégedett. Hogyhogy ez mégis fennmaradt?

Stanisław Bereś, Lem-szakértő szerint ezt részben megmagyarázhatják azok a holokauszttal kapcsolatos áthallások, melyek indirekt módon több művében, így ebben is felfedezhetők. A közelmúltban megtalált novellában Lem a vadászatot egy robot szempontjából mutatta meg, aki elektronikus élete utolsó szikrájáig küzdeni akar a fennmaradásért. A Lem-szakértő szerint a novellában nehéz nem észrevenni a párhuzamosságokat a második világháború alatt zsidó származása miatt üldözött szerző élettörténetével. Bereś szerint a novella egy kísérlet annak a megmenekülési élménynek a rekonstruálására, mely alapvetően semmiféle sikerrel nem kecsegtetett.

A novella eredetileg tavaly decemberben jelent meg a Przekrój magazinban, néhány napja pedig ugyanott elérhető az angol fordítás is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.